URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2015, 07:40

Universitate tăiată: Din cele 15 facultăţi, Universitarea ar putea rămâne numai cu 11

Universitate tăiată: Din cele 15 facultăţi, Universitarea ar putea rămâne numai cu 11 ASCUNS DUPĂ CUVINTE. După epoca Maghiar, când conta doar cantitatea, rectorul Cornel Antal a fost primul care a restructurat Universitatea, reducând în 2011 numărul facultăţilor de la 18 la 15. Succesorul său, Constantin Bungău (foto), se fereşte de termenul de restructurare, spunând că urmăreşte doar "eficientizarea" chit că vizează aceeaşi Mărie cu altă pălărie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi au fost în vacanţă, în ultimele două săptămâni universitarii orădeni n-au avut zile prea liniştite. Pe site-ul Universităţii a fost postat un proiect de restructurare a instituţiei care ar putea duce la reducerea numărului de facultăţi de la 15 la 11. O decizie deloc pe placul decanilor, ale căror funcţii vor fi suprimate, la fel cum ar putea dispărea şi 11 sau 15 din cele 48 de funcţii de şefi de departamente.

Cum primii care îşi vor spune cuvântul pentru noua structură a Universităţii vor fi membrii Consiliului de Administraţie, format majoritar din decani, "reformatorii" par să întâmpine o opoziţie grea...

Salvare prin eficientizare

Sărăcită de finanţarea tot mai redusă de la Ministerul Educaţiei şi de numărul tot mai mic de studenţi plătitori de taxe, Universitatea orădeană gâfâie. Anul trecut, cheltuielile cu salariile au depăşit cu 5% veniturile de bază, formate din alocaţiile de la buget şi încasările din taxe. Diferenţa a fost acoperită dintr-un credit bancar, dar anul acesta soluţia nu poate fi repetată. Astfel că n-au încotro decât să-şi reducă cheltuielile...

"Dacă am avea buget european, toate ar fi în bună regulă", zice, rabinic, rectorul Constantin Bungău. Cum, însă, suntem departe de a fi "europeni", nevoia a împins conducerea Universităţii, anul trecut în noiembrie, să formeze o aşa-numită "comisie de eficientizare", alcătuită din 4 colegi numiţi de el (Nagy Ştefan, Cristian Miheş, Madela Abrudan, Gabriel Moisa) şi alţi 4 desemnaţi de Senatul universitar (Simona Bodog, Radu Brejea, Cristian Grava şi Ioan Constantin Ţarcă). Echipa a avut misiunea să propună o nouă structură a instituţiei, în baza căreia să fie organizate şi alegerile în următorul an universitar, respectând trei mari criterii: performanţă în educaţie, rezultate în cercetare şi eficienţă financiară.

Efecte simulate

După două luni de analize, la finalul lunii ianuarie comisia i-a prezentat rectorului propunerea privind "metodologia de eficientizare", cu principalele direcţii de restructurare care ar trebui urmate. În primele zile din februarie, la cererea lui Bungău, documentul a fost postat pe site-ul Universităţii, pentru consultarea corpului profesoral. "Trebuie să se înţeleagă că aceasta e doar o variantă de lucru. Prima, că poate vor mai urma", a precizat, cu multă prudenţă, rectorul.

De ce insistă Bungău să sublinieze că în lucru este doar o propunere, nu o decizie, nu e deloc greu de ghicit. "Comisia de eficientizare" a simulat efectele aplicării propriilor propuneri, rezultatele fiind postate şi ele pe site-ul Universităţii. În aceeaşi zi, însă, la ordinul rectorului, au fost retrase. "Era o ciornă", a explicat Bungău BIHOREANULUI, care a aflat, totuşi, adevărata justificare: simularea i-a agitat pe universitari, indicând negru pe alb ce facultăţi ar urma, pur şi simplu, să dispară. Şi e vorba de 4 din cele 15!

Lot restrâns

O primă măsură propusă de membrii Comisiei prevede ca numărul de studenţi într-o facultate să fie de minim 600. Or, asta presupune că facultăţile de Ştiinţe (având în prezent 537 studenţi), Construcţii şi Arhitectură (492), Arte (331), Inginerie Energetică şi Management Industrial (481), Litere (441) şi Teologie Ortodoxă (297) ar înceta să mai existe sub această formă. Implicit, vor dispărea şi funcţiile de decani, prodecani, secretari şefi, secretare şi administratori, cu salariile aferente cu tot.

Comisia a schiţat şi posibilele comasări: Ştiinţele s-ar alipi cu actuala Facultate de Geografie, Turism şi Sport (devenind astfel Facultatea de Ştiinţe, Turism şi Sport), Artele cu Literele (devenind Facultatea de Ştiinţe Umaniste şi Arte), iar Construcţiile şi Arhitectura ar deveni departamente în cadrul Facultăţii de Protecţia Mediului. Din cele trei facultăţi inginereşti ar urma să rămână două, Energetica urmând să fie împărţită între actualele facultăţi de Inginerie Managerială şi Tehnologică şi de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei.

Comisia nu s-a atins, totuşi, de Teologie, care, deşi este cea mai mică facultate, are mari şanse să rămână în picioare. Motivul? Un protocol încheiat în anii 90 între Ministerul Educaţiei şi Patriarhie prevede că o facultate de teologie poate fi desfiinţată doar cu acordul Sfântului Sinod. La fel ca în Evul Mediu, când şcolile erau ale Bisericii, nu administrate de Stat...

Ordine în departamente

Comisia de eficientizare a făcut propuneri şi în ce priveşte numărul departamentelor din Universitate, adică fostele catedre, pe specialităţi. Concret, membrii comisiei au cerut comasarea departamentelor care coordonează aceleaşi programe de studiu sau din aceeaşi ramură de ştiinţă, ceea ce ar însemna unirea departamentelor de Fizică, Biologie şi Chimie, respectiv de Inginerie Mecanică şi Autovechicule cu Mecatronică.

De asemenea, Comisia a stabilit că un departament trebuie să aibă un număr minim de cadre didactice titulare şi a făcut două simulări: cu cel puţin 15 profesori, respectiv cu minim 25. În prima variantă, din cele 48 de departamente existente în prezent, ar rămâne 37, iar în cea de-a doua 33, ceea ce înseamnă că vor dispărea 11 sau 15 funcţii de directori de departamente, cu tot cu indemnizaţiile aferente.

La mâna decanilor

Până la finele săptămânii trecute, Comisia de eficientizare a adunat propuneri de restructurare de la facultăţi, urmând ca în următoarele două săptămâni să creioneze o variantă finală, pe care o va prezenta rectorului Constantin Bungău. Aceasta va fi supusă apoi aprobării Consiliului de Administraţie, format din rector, prorectori şi decani, iar în final, dacă va primi acceptul acestora, va ajunge şi în dezbaterea Senatului universitar. Ulterior, hotărârea va fi trimisă Ministerului Educaţiei, pentru emiterea unei Hotărâri de Guvern care să consacre noua structură a instituţiei.

Mai rămâne de văzut dacă rectorul şi Consiliul de Administraţie vor accepta propunerea comisiei în condiţiile în care decanilor li se cere, practic, să se pronunţe dacă vor sau nu să-şi păstreze scaunele şi beneficiile. Vor fi universitarii în stare să ţină cont de realitate sau vor spune, ca în Caragiale, că acceptă "revizuirea", dar numai cu condiţia "să nu se schimbe nimic"?...


CERCETEAZĂ ŞI VEI CÂŞTIGA!
Avantaje pentru hărnicie

Alături de propunerile vizând comasarea de facultăţi şi departamente, "Comisia de eficientizare" a Universităţii propune şi măsuri menite să ridice standardele calitative ale instituţiei.

Potrivit acestora, cadrele care au o activitate de cercetare recunoscută pe parcursul a 5 ani consecutiv vor avea dreptul la diminuarea normei didactice sub limita minimă impusă de Universitate, adică sub 15 ore pe săptămână. Totodată, cadrele care timp de 3 ani nu ating anumite standarde privind cercetarea vor fi obligate să predea ore suplimentare, fără a primi bani în plus.

În fine, Comisia propune ca programele de studii neperformante, adică fără şcoală doctorală şi fără perspectiva de a o înfiinţa în următorii 3 ani sau care în ultimii 3 ani au avut un număr de studenţi sub media Universităţii, să intre automat în lichidare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Zbateti-va cu Sorbonica, altfel o sa va uitati in veci inspre Cluj ca arabul inspre Mecca
"Radem, glumim, ne simtem bine", dar de soarta Sorbonicai atarna succesul viitor al Oradiei (ca, la succesul prezent, sta cam subtire). Daca nu devine un centru universitar reliable si de oarecare valoare, urbea va ramane doar un orasel de mana a doua din care forta de munca inalt calificata va pleca si nu va mai veni nimeni in loc. Va disparea speranta progresului ca nufarul termal.
Postat 20 Februarie 2015, 16:27 de Cenzura
restructuratorii
Proiectul de restructurare a fost facuta in cel mai neprofesionist cu putinta. Nici nu se putea altfel cind vezi cine a facut parte din respectiva comisie. Nagy Stefan? Pai asta era acum 25 de ani laborantul lui Maghiar si a lui Leuca. Mentalitate de calificat la locul de munca. Te pomenesti ca o fi si conducator de doctorat. Halal!
Postat 20 Februarie 2015, 11:21 de andreimagheru
Deci...
Deci cretinii ăștia și-au dat unul la altul salarii de 13-15.000 lei pe luna, dintr-un credit bancar? Ma, da aici în Bihor nu exista DNA sau curte de conturi? NU exista procuratura și politie?
Postat 19 Februarie 2015, 19:47 de vasyion
Quo vadis UO ???
Si Legea invatamantului vorbeste de cadrele didactice care au cercetare in ceea ce priveste reducerea normei. Ori noi, am fost obligati toti sa facem 16 ore saptamanal...am inteles, am acceptat tacit. Dar daca de aceasta data totul se dovedeste un balon de sapun, nu vom mai sta atat de "cuminti". Pentru ca, se stie, sunt decani "cu priza" la rector, care isi vor salva pielea, si, tare mi-e teama, ca toata vorbaria asta cu reducerea cheltuielor din salariile prea multor decani si sefi de departamente este gratuita ! Li se vor gasi alte posturi, inventate denumiri de post, ca nu cumva sa-si piarda din frumoasa leafa, luata pe ochi frumosi. Mai bine ati lucra ca in occident si ati disponibiliza cadrele didactice care nu isi fac sarcina de baza din UO: aceea de a-si tine orele ! S-ar face economii substantiale. Informati-va la Energetica-Textile, la Arte, la Mediu....jumatate ar trebui sa plece. Dar ce sa faci daca, decanii, prodecanii si directorii de departamentele in cauza nu isi fac treaba ??? Ramanem cu leprele pe cap si intr-o buna zi disparem toti !
Postat 19 Februarie 2015, 11:32 de Oradeamea
Şi 11 sunt multe !!!
Ar ajunge una care să se numească "Fabrica de Diplome Oradea", cu specialităţi câte există pe lume !!!
Postat 19 Februarie 2015, 10:52 de WinDos
Eficientizare???
Deci sa inteleaga toata lumea, eficientizare marca Bungau este unirea a doua sau mai multe facultati: cele care sunt pe plus cu cele care sunt pe minus. Ghici de unde vor fi reducerile in conditiile in care facultatile pe minus sunt conduse de catre incompetentii ce il sustin pe marele rector al UO. Probabil aceasta-i eficientizarea de care se vorbeste nu d-le Bungau???
Postat 19 Februarie 2015, 07:51 de camarad
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON