URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Septembrie 2011, 08:28

Şeful IŞJ Bihor, Dorel Luca: "Copiatul la Bacalaureat era sport naţional"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Profesor de matematică de aproape un sfert de veac, Dorel Luca conduce din 2009 Inspectoratul Şcolar Judeţean, după ce, înainte, a ocupat vreme de 4 ani o funcţie de adjunct în aceeaşi instituţie.

În ciuda faptului că a fost acuzat de mai multe voci că ar politiza şcolile, şeful IŞJ, care este membru de vază al PDL şi consilier local în Oradea, asigură că nu îl interesează apartenenţa politică atunci când face numirile de directori. Cât despre noua Lege a educaţiei, Luca speră că va schimba mentalităţile profesorilor şi elevilor, care vor înţelege în sfârşit că în şcoală trebuie să înveţe, nu să se bazeze pe copiuţe.

Primele schimbări

- Noul an şcolar a început în toate unităţile de învăţământ din Bihor sau există clădiri atât de dărăpănate încât au trebuit mutaţi elevii?

- A început în toate unităţile, doar că nu toate au autorizaţie sanitară de funcţionare. Din cele 202 de unităţi cu personalitate juridică, 28 nu au, iar motivele nu sunt clădirile dărăpănate. Unii nu au apă curentă, alţii au WC-urile afară. Oricum, nu stăm rău. Peste 86% din elevi învaţă în şcoli autorizate sanitar. Mai mulţi decât anul trecut, deci eforturi s-au făcut.

- Ca inspector general, aţi discutat cu membrii Guvernului sau cu alţi colegi de partid despre faptul că se construiesc săli de sport moderne la sate, când în mediul rural există sute de şcoli care nu au nici măcar toalete sau apă curentă?

- Sălile de sport de la sate au fost construite din fonduri de la Ministerul Dezvoltării şi chiar aveam nevoie de ele. În comune există o mare aşteptare din partea tinerilor în privinţa sălilor de sport. Dacă construieşti săli de sport într-un cartier din oraş e în regulă, însă dacă e vorba de sate este o problemă!

- Legea educaţiei naţionale a fost intens dezbătută şi discutată. Credeţi că e o lege bună, în forma ei finală?

- E o lege foarte bună care, sper eu, va genera o schimbare de mentalitate. Asta vrem, şi nu numai de 20 de ani. Şi pe vremea când eram eu elev aveam manuale experimentale, se încercau mici modificări în sistem. Acum se încearcă o modificare majoră. Sigur că efectele nu apar imediat.

- Ce schimbări aduce noua lege în acest an şcolar?

- Cei care au intrat acum în clasa a V-a vor face clasa a IX-a în învăţământul gimnazial. Din acest an vom da teste de evaluare naţională la toate nivelurile de clasă. Se va urmări progresul elevului, căci aici trebuie să ajungem. Rezultatele testelor vor fi comunicate doar elevului şi părinţilor lui, iar profesorul va face un plan individualizat pentru fiecare copil. Încadrarea profesorilor o va face unitatea de învăţământ. O noutate extraordinară e implicarea părinţilor prin participarea în consiliul de administraţie, forul de conducere al şcolii. Iar concursurile de directori se vor face altfel: vor fi propuşi de către consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, şi tot consiliul organizează concursul. Trebuia să facem asta demult, dar am tot şovăit.

"Elevii au învăţat să nu înveţe"

- Care credeţi că sunt motivele pentru care elevii au căzut cu miile la Bacalaureat?

- Atitudinea lor faţă de examenul de Bacalaureat. Ani de zile s-au învăţat să nu înveţe pentru acest examen, în ideea că oricum îl iau, că mai copiază un pic, mai ştie colegul din stânga, mai închide ochii supraveghetorul. Bacalaureatul următor va avea aceeaşi formă ca şi cel din acest an, dar şi aceeaşi rigoare.

- În anii trecuţi erau note mari. Se învăţa mai bine în urmă cu un an sau mai degrabă erau umflate de profesori?

- Erau rezultatele a ceea ce devenise deja sport naţional: copiatul la Bacalaureat. Probabil că şi colegii noştri au conştientizat că nu se poate merge la nesfârşit aşa.

- Ce se întâmplă cu directorii şi profesorii din şcolile cu promovabilitate zero la Bac?

- Nu o să demit directori, pentru că e o culpă comună. Dacă elevii nu învaţă, profesorul intră în clasă şi vorbeşte la pereţi.

La catedră, profi de cel puţin 5

- Profesorii au fost supravegheaţi video la toate examenele din acest an, inclusiv la cele de suplinire? S-a constatat vreo diferenţă faţă de anii trecuţi?

- Da, au fost supravegheaţi, însă rezultatele sunt similare cu cele de anul trecut. La profesori nu se mergea cu copiatul nici înainte, pentru că e concurs, nu examen naţional.

- Dar cadrele didactice ce se vor afla în acest an la catedre sunt mai pregătite decât până acum?

- Categoric, da. Vor fi doar cadre didactice titulare şi care au luat peste 5 la concursuri. Au fost vreo 15-20 de persoane care au venit pe aici, cu note sub 5, şi care anul trecut au predat, să întrebe dacă totuşi nu se poate să aibă un post. Nu, nu se poate!

- Cum se va desfăşura examenul de titularizare de anul viitor? E mai bine că va fi organizat de fiecare şcoală în parte?

- Nu va mai fi un concurs naţional. Unităţile de învăţământ anunţă posturile vacante cu 30 de zile înainte de data concursului şi îl organizează. Subiectele, corectura, numirea comisiei, toate se fac la nivel de şcoală. Dacă sunt serioşi în organizare, vor prinde profesori buni. Dacă nu, o să sufere. Eu cred că e mai bine aşa. Trebuie să-şi asume răspunderea şi trebuie să aibă grijă să aducă oameni buni în şcoală.

- Cu ce sume vin pretedenţii la catedră la dvs. să vă ceară să le faceţi loc într-o şcoală?

- Nu vin cu sume. Eu nu ajut oameni pentru sume, nu am făcut-o niciodată şi nu o voi face niciodată!

Criteriul politic nu contează

- De ce directorii de şcoli sunt numiţi de Inspectoratul Şcolar şi nu prin concurs? Există bănuiala că îi alegeţi pe criterii exclusiv politice...

- Nu toţi sunt numiţi. Avem directori care au dat concurs şi care au contract de management. Din 2008, însă, Ministerul nu a mai organizat concursuri. Metodologia prevede că cei cărora le-a expirat contractul sunt numiţi, ei sau alţii în locul lor, pentru un an, prin decizia inspectorului general. Pentru numiri, cerem propuneri de la unităţile de învăţământ, iar dacă sunt cazuri de pensionare, ne orientăm spre directorul adjunct. Criteriul politic nu contează, oricum directorii de şcoli nu se prea implică în politică. Intenţia e să meargă şcoala bine.

- E adevărat că v-aţi rezervat un post de director la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, pentru când nu veţi mai fi inspector general?

- Sunt titular la Eminescu. Dacă, atunci când va fi cazul, pentru că nimeni nu e cununat cu funcţia, mi se va oferi să fiu director, voi merge. Dacă nu, mă întorc cu drag la catedră.

- Primăria vrea ca şcolile orădene să-şi gestioneze singure atât veniturile, cât şi facturile. Cum vedeţi această iniţiativă?

- E bună, îi responsabilizează. Vor fi mai atenţi cu apa, cu electricitatea şi cu toate. Prea s-au învăţat şcolile să ceară. Dacă trebuie să bată un cui, trebuie să vină cineva de la Primărie să-l bată. Să fim serioşi...

Descentralizare pe direcţii

- În ce constă această descentralizarea învăţământului şi care rămâne rolul Inspectoratului Şcolar, odată ce se realizează transferul de autoritate către consiliile locale?

- Va fi descentralizare financiară, adică fiecare şcoală îşi va gestiona resursa venită de la buget, cu sprijinul Primăriei. Apoi, descentralizare la nivelul resursei umane: îşi angajează profesorii, îşi face concurs pentru directori, directorul având contract de management cu primarul. Rolul Inspectoratului va fi în cooperarea metodică şi asistenţă în privinţa angajării resursei umane, pentru că vor fi fracţiuni de catedre care vor trebui alocate candidaţilor de pe o listă centralizată la nivelul judeţului. În plus, Inspectoratul Şcolar mai are Casa Corpului Didactic, al cărei rol va fi mai dezvoltat în privinţa formării profesionale. Însă nu se ştie sigur cum va fi cu inspectorii, probabil vor rămâne cei de specialitate, care vor colabora cu metodiştii şi vor coordona întreaga activitate.

- De ani de zile se vorbeşte de integrarea elevilor romi printre elevii români în şcoli. În Bihor s-a reuşit această integrare? În urmă cu doi ani, chiar în Oradea era un scandal că elevii unei şcoli generale nu voiau să înveţe în aceeaşi şcoală cu elevi ţigani...

- Eu zic că am făcut o treabă foarte bună. Am avut un prim program Phare, prin care am angajat mediatori şcolari. Nu chiar în toate şcolile, dar a fost un început. Avem o colaborare bună şi cu Fundaţia Ruhama. Au început şi şcolile să deruleze proiecte mai mici, iar noi avem acum împreună cu judeţul Caraş-Severin un proiect de 5 milioane de euro pe grupuri dezavantajate, în special romi. Rezultatele se văd. De exemplu, la Gepiş, unde peste 80% din elevi sunt romi, nu mai avem abandon şcolar.

- De ce IŞJ are atâta bunăvoinţă faţă de cadrele didactice care greşesc? De pildă, directoarea grădiniţei 45, Eugenia Ciordaş, a fost prinsă chiar de BIHOREANUL că nu făcea înscrieri în plină perioadă de înscrieri...

- Nu ştiu dacă situaţia a fost chiar aşa. Să ştiţi că tensiunea pe grădiniţe e foarte mare. În Oradea, avem un deficit cam de 60 de grupe. Dacă consiliul de administraţie al grădiniţei a stabilit o anumită procedură de înscriere, posibil ca părinţii să nu fi înţeles procedura. Părinţii pun această presiune, educatorii şi învăţătorii foarte buni fiind căutaţi şi cu doi ani înainte...


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Daniel Funeriu - inteligent, determinat să schimbe faţa învăţământului românesc în bine

Ilie Bolojan - tenace

Cornel Antal - a dat altă dimensiune Universităţii din Oradea

Andrei Marga - ministrul care a pus bazele reformei reale în învăţământul din România

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
tăt aşa
Mă mir şi de unii ziarişti cum iau interviuri la o serie de nulităţi, numai ca să umple diversele spaţii de comunicare . Individul luca dorel afost pe la isj puţin şi prin 2003, dar afost prins cu ceva mişmaşuri şi dat afară şi acuma nulitatea face pe lupul moralizator, sub scutul unui partid trădător al românilor. RUŞINE.
Postat 22 Aprilie 2012, 20:59 de zicu
BIS
DERBEDII DE PDLişti ŞI- AU ASIGURAT VIITORUL ZIC EI ,NU ORGANIZEAZĂ CONCURS PT DIRECTOR, CA ATUNCI CÂND LI SE DĂ CU PICIORUL IN C.....UR DE LA ISJ SĂ MEARGĂ EI PE POST DE DIRECTORI, SPERĂM CA ŞI DE DATA ASTA SOCOTEALA DIN TÂRG SĂ NU SE POTRIVEASCĂ CU CEA DE ACASĂ. ZEVZECUL DE LUCA SE VEDE DIRECTOR LA EMINESCU UNDE A AJUS PE UŞA DIN SPATE.
Postat 22 Martie 2012, 19:38 de ARMEANUL
lupul paznic la loi
Cat tupeu iti trebuie sa declari ca directorii nu sunt politic?Vreau sa vad doi directori de scoala care nu sunt pusi in functie pt ca au uns rotitele la Pdl. Iar conform noii legi a educatiei, profesorii sunt angajati tot de scoala(adica de director).Asta da educatie, In primul rand e o licitatie la drumul mare, cine da mai mult are post, iar faptul ca poate fi dat afara oricand de director, ma face sa cred ca daca nu vei da cinstea cuvenitas sefilor din PDL si implicit directorului de scoala, ai zburat afara din invatamant. Ciuma asta numita PDL, a distrus si picatura de speranta ca se mai poate intampla ceva bun in Romania.
Postat 19 Martie 2012, 08:01 de dana
PĂRERE
MĂ CE LIPSĂ DE BUN SIMŢ SE VEDE ŞI DIRECTOR DE LICEU, DUPĂ CE A REPREZENTAT POLITCUL LA " REFORMAREA ÎNVĂŢĂMÂTULUI" ( PARDON LA DISTRUGERA LUI ) ŞI LA TERFELIREA STATUTULUI CADRELOR DIDACTICE. CU AŞA STATUT AL C. D. AR TĂIA ŞI SPÂNZRA , ACEST luca dorel. Mai bine s-ar cerceta cum a ajuns el profesor la liceul M Eminescu.
Postat 18 Martie 2012, 15:43 de TIMOFTE
AR FI NORMAL
Tupeu clar de PDList, lUCA dOREL nu recunoaşte nimic, nici chiar in faţa Marii adunaări Naţionale, unde NC ar fi făcut-o. luca doREL, dacă avea puţin bun simţ atunci când PDLEII, au fost scoşi de la guvernare in 2007 trebuia să-si dea demisia de la ISJ, dar nu afăcut asa ceva. În schimb mârşavul ia schimbat pe toţi , când a ajuns inapoi reprezentant a acestui regim oribil. Oare cum îl rabdă pământul, susţinând neroziile cu apartanenţa politică?
Postat 18 Martie 2012, 15:33 de IANCU REMUS
ghibu
Cancerul din GHIBU este familia PIRTEA ,indeosebi d-na PIRTEA ! Directorul VESA si MARINAU se lupta din greu cu acestia ! Barfe ,intrigi si minciuni este apanajul celor doi PIRTEA ! Parinti si invatatori
Postat 20 Noiembrie 2011, 10:38 de nume
ghibu
Cancerul din GHIBU este familia PIRTEA ,indeosebi d-na PIRTEA ! Directorul VESA si MARINAU se lupta din greu cu acestia ! Barfe ,intrigi si minciuni este apanajul celor doi PIRTEA ! Parinti si invatatori
Postat 20 Noiembrie 2011, 10:37 de nume
fals
De ce debitezi asemenea minciuni la adresa directorului de la Ghibu? Tocmai ca spre deosebire de alte scoli centrale la Ghibu parintele isi alege invatatorul. Am aflat ca nu dansul se ocupa de impartirea dosarelor la invatatori ci directorul adjunct.
Postat 13 Noiembrie 2011, 19:38 de abc
adevarat
Campioni la sport Luca la aranjat orice inclusiv liste de de bac cu note deja puse in functie de cotizatii iar directorul de la Ghibu orice pana la spagi de la parinti pentru a pune copilul in anumite clase. Se aduna bani de la parintii claselor sa dea la director pentru a pune anumiti pofi sau invatatori buni la clasa respectiva. Mizerabili. Bolojan ia masuri ca ai putere.
Postat 29 Septembrie 2011, 08:45 de alt parinte ghibu
mi-e sila
Asa inspector asa Director la Ghibu (tot PDL) Gunoaie nu alta. Incompetenti la maxim Ambi sunt spagari la toate capitolele posibile
Postat 29 Septembrie 2011, 08:38 de parinte ghibu
eu
Domnule Luca Este normal ca un un copil de clasa a V-a sa invete din 3 manuale diferite la limba romana si doua la limba maghiara? Ce ziceti de pretentiile profesorilor... se cer bani pt. alte carti si manuale,, fondul clasei, fondul scolii, samd... Dragi parinti si la scoala voastra e la fel? Este normal asa ceva?
Postat 24 Septembrie 2011, 15:20 de eu
Pinocchio "portocaliu".
”La profesori nu se mergea cu copiatul nici înainte, pentru că e concurs, nu examen naţional” - Chiar aşa?
Postat 24 Septembrie 2011, 13:18 de tov. Mieluţ
luca si toti trei ...
Maestre , dupa un asemenea interviu prea scolitu funeriu ar trebui sa te demita mintenas ! Daca atat de duce capu ii clar ca nici rusine nu prea ai ....
Postat 24 Septembrie 2011, 06:45 de suparatu
fratilor
...municipiul Salonta este segregat, in romani si unguri, pardon ungari.... elevii romani, sunt mutati fortat din scolile cu clase romanesti si clase unguresti, in colegiul national din zona garii, fara conditiile minime de norme de igiena...cu lumina in clase de la neon, fara geamuri, fara lumina naturala...fara apa potabila!!! rusineeeee DINU PATRICIU
Postat 23 Septembrie 2011, 22:54 de romanul complicat
nul
cand ai dat examenul pe post tot sport national a fost,si tu si marea directoare din buntesti RUSINE.
Postat 23 Septembrie 2011, 22:26 de bi bh
voi sunteti profesorii ce au predat copiatul ca sport national
99% dintre profesori si DIRECTORI au promovat acest sport national :COPIATUL si tot 99% dintre acesti sunt tot in invatamant , chiar unii inspectori scolari sau mai sus (eu cunosc inspectori scolari) si pe linga copiat, au mai promovat bacsisul catre profesori (DACA NU MERGEA CU PROFESORUL, REZOLVA DIRECTORUL) - daca acest om nu ar fi facut parte din sistemul vechi, as fi tacut, dar pentru ca si eu cunosc sistemul de invatamint ce l-am promovat chiar si pe unii dintre acesti faimosi care cica, sunt REFORMATORII SISTEMULUI cind prea putini dintre ei si-au asumat raspunderea pentru ceea ce predau; iar care a venit sa-si ceara scuze ca ei au fost de vina pentru un sistem de invatamint defectuos? acum va prezentati ca si eroii natiunii, vai si amar - ati trait din inertia sistemului si acum traiti din inertia partidului, ca daca ati da examene de evaluare, prea putini din voi s-ar afla in invatamint
Postat 23 Septembrie 2011, 11:23 de nck
sssss
...........ai nevoie de mult tupeu,dar asa ceva nu gasesti decat la acesti politruci-dorel luca ESTI O RUSINE PENTRU JUDETUL BIHOR.
Postat 23 Septembrie 2011, 08:36 de gogu.
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON