URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iulie 2016, 13:33

Şcoală pentru profi: Universitatea din Oradea oferă specializări pe care nu le vor nici tinerii, nici angajatorii

Şcoală pentru profi: Universitatea din Oradea oferă specializări pe care nu le vor nici tinerii, nici angajatorii TRENUL DE CLUJ. Universitatea din Oradea pierde în fiecare an studenţi în favoarea universităţilor de prestigiu. Babeş-Bolyai îşi recrutează viitorii studenţi chiar în Oradea, în diferite locuri din oraş fiind amplasate reclame care îndeamnă tinerii de aici să aleagă Clujul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Despre Oradea se tot spune deja de mult, şi întemeiat, că fără o universitate puternică nu va fi prea curând un oraş competitiv. Fără facultăţi care să pregătească specialişti competenţi pentru firmele locale, oraşul va avea pălmaşi plătiţi cu bani puţini.

Această lecţie nu e cunoscută însă şi la Universitatea orădeană. Conducerile celor 15 facultăţi rămân indiferente la mişcările de pe piaţa forţei de muncă, ba chiar şi la preferinţele tinerilor. BIHOREANUL vă prezintă o analiză a cărei concluzie este că, din comoditate şi din teama de a nu-şi pierde catedrele, universitarii orădeni nu fac niciun efort de adaptare, omiţând că pe termen mediu şi lung se condamnă chiar ei la extincţie.

Căutăm studenţi

Începând de luni, 18 iulie, tinerii care vor să devină studenţi ai Universităţii din Oradea pot să-şi depună dosarele de înscriere. Pentru studiile de licenţă, cele 15 facultăţi scot 5.937 locuri, din care 4.383 cu taxă şi 1.554 bugetate.

Acestea din urmă sunt împărţite aproape frăţeşte între specializări, deşi logica ar fi determinat ca specializările mai căutate pe piaţa forţei de muncă să prevaleze asupra celor pentru care firmele manifestă un interes mai scăzut ori chiar deloc. Distribuirea nu a ţinut cont nici măcar de preferinţele tinerilor, ca dovadă că după ce anul trecut oferta a inclus specializări la care nu s-au înscris destui candidaţi cât să ocupe locurile fără taxă, anul acesta situaţia e fix aceeaşi!

Pentru anul 2016-2017, Facultatea de Arte oferă la specializarea Interpretare muzicală-Instrumente 15 locuri, toate bugetate, chiar dacă în 2015-2016 a avut doar 10 înscrişi. Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării (IRISPSC) a anunţat pentru specializarea Ştiinţe politice 16 locuri bugetate şi 59 cu taxă, deşi anul trecut a avut per total doar 15 "clienţi", iar Protecţia Mediului a scos pentru specializarea Exploatări forestiere 40 de locuri, din care 12 bugetate, cu 3 peste cele ocupate anul trecut. La fel, Teologia scoate la concurs 60 locuri, din care 43 bugetate, deşi în 2015 a strâns doar 41 de muşterii, dar continuă să-şi propună "fabricarea" de popi pe bandă rulantă.

La fel de elocvente sunt exemplele de la Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial: pentru Energetică industrială sunt disponibile 8 locuri cu taxă şi 22 bugetate, deşi anul trecut abia s-au strâns 2 doritori, iar la Inginerie economică în domeniul electric, electronic şi energetic oferta cuprinde 12 locuri bugetate şi 38 cu taxă, de 10 ori peste numărul celor... 5 înscrieri de anul trecut!

Reformaţi de nevoie

Topul facultăţilor cu cele mai multe locuri e condus de Facultatea de Ştiinţe Economice, care vrea să şcolească la cele 13 specializări 940 noi studenţi, din care 106 fără taxă. Şansele să le umple sunt infime, căci mediul economic a fost atins de recesiune, iar specialiştii din acest sector nu mai sunt la fel de căutaţi. Anul trecut facultatea a adunat doar 290 boboci, dar acum scoate la concurs de trei ori mai multe locuri.

Alina Bădulescu, decan Facultatea de Ştiinţe EconomiceDecanul Alina Bădulescu (foto) admite declinul cererii de economişti: "În perioada de glorie, aveam cadre asociate de la alte universităţi sau din producţie, la care în ultima vreme am fost nevoiţi să renunţăm". Partea bună e că încearcă totuşi să ţină pasul cu tendinţele, începând demersuri pentru înfiinţarea unor specializări noi, precum Administrarea afacerilor în limba engleză şi Finanţarea şi gestiunea proiectelor europene.

Inginerii, în top

Restul facultăţilor nu sunt, însă, la fel de dispuse la schimbare. În ultimii doi ani, doar la IRISPSC s-a mai înfiinţat o specializare, Comunicare şi relaţii publice, numărul total de locuri fiind redus de la 530, câte a avut anul trecut, la 440 anul acesta. Chiar şi aşa, oferta e de patru ori mai mare decât numărul "clienţilor" din 2015, deşi este limpede că piaţa muncii nu aleargă cu disperare după "analişti" şi "comunicatori".

Cele trei facultăţi de inginerie oferă anul acesta, în total, 1.075 noi locuri. Doar cele de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei şi de Inginerie Managerială şi Tehnologică reuşesc să-şi adune studenţi, datorită firmelor din parcurile industriale. Cea de Energetică şi Management Industrial rămâne an de an cu locuri neocupate: anul trecut, pe cele 320 locuri scoase la mezat abia a strâns puţin peste 100 de studenţi.

Marcel Roşca, rector interimar Universitatea din OradeaUniversitarii nu par afectaţi că o serie de specializări nu sunt atractive nici măcar fără taxă. "Locurile bugetate care nu se ocupă se distribuie către alte specializări", zice rectorul interimar, Marcel Roşca (foto), care se consolează că toate universităţile din ţară se confruntă cu situaţii similare, lipsa de studenţi fiind explicabilă prin declinul demografic şi prin numărul tot mai mic al tinerilor care iau Bacalaureatul. De altfel, în această sesiune, au promovat examenul maturităţii doar 2.379 dintre cei 4.050 absolvenţi de licee din Bihor, adică numai 58,74%.

Frică de şomaj

Una dintre principalele cauze ale inerţiei e frica universitarilor că îşi pierd posturile: dacă materiile pe care le predau dispar, cei care nu se reprofilează vor rămâne "pe dinafară". Paradoxul e că oricum ar trebui să se teamă, întrucât normele didactice se stabilesc înainte de începerea anului universitar, în funcţie de numărul studenţilor. Altfel spus, specializările care nu au destui boboci, când nu vor mai putea jongla cu normele, tot vor da oameni afară.

Bekesi Csaba, director AJOFM BihorUn alt motiv este că universitarii pur şi simplu nu ştiu cum să reacţioneze la dinamica pieţei muncii. Instituţia nu face prognoze pentru a afla ce fel de specialişti vor avea căutare, bobocii de azi ajungând în situaţia de a căuta un loc de muncă peste trei ani, când  s-ar putea ca inginerii să nu mai fie "la modă". "Astăzi, Universitatea ar trebui să aibă o imagine cvasi-generală pentru piaţa muncii din 2020", spune şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba (foto), subliniind că universitarii nu pot face prognoze decât printr-o colaborare reală cu administraţia locală şi cu angajatorii. Relaţie care nu prea există...

Cu ochii pe absolvenţi

Universitatea ar putea obţine informaţii despre carierele absolvenţilor şi implicit despre specializările pe care să se concentreze dacă ar urmări traseul tinerilor după absolvire. În prezent, însă, nu-şi pune problema dacă absolvenţii de Administraţie publică, de pildă, specializare care scoate la admitere 60 locuri, îşi găsesc sau nu un job în acest sector. "Aşa şi-ar putea actualiza din mers programa", explică şeful AJOFM.

La fel, Universitatea ar afla că majoritatea absolvenţilor îşi găsesc joburi, dar în alte domenii, pentru care nu au calificare. "E falsă ideea că absolvenţii devin automat şomeri", spune Békési. Explicaţia o ştie tot oraşul: există o mulţime de posesori de diplome universitare casieri în supermarketuri, agenţi de vânzări, taximetrişti etc.

Sunt şi cazuri mai puţin nefericite, ce-i drept. Decanul IRISPSC, Ioan Horga, afirmă că cei mai mulţi dintre absolvenţii specializării Relaţii internaţionale, căutată de tinerii care speră la un job în instituţiile Uniunii Europene, se angajează în multinaţionale unde "internaţionalizarea" presupune contactul cu parteneri străini. Dar lor, ca multor altora, facultăţile nu le-au format competenţe pe care să le poată aplica clar şi concret în viaţa de zi cu zi, ci doar le-au oferit diplome. La ce-i ajută, rămâne să descopere singuri, doar că nu puţini o fac după trei ani irosiţi...


BUNI LA TEORIE
Paşi spre normalitate

Aurel Vasile Căuş, preşedinte al Consiliului consultativ pentru parteneriatul public-privat din Universitatea OradeaPentru a-şi stabili oferta de şcolarizare în funcţie de necesităţi, Universitatea a înfiinţat recent un aşa numit Consiliu consultativ pentru parteneriatul public-privat. "Rolul său este să asigure o creştere a compatibilizării între specializările instituţiei şi cerinţele din zona economică. Toate informaţiile de pe piaţa forţei de muncă trebuie să existe la Universitate, astfel încât să ne putem adapta oferta la realităţile pieţei", explică preşedintele Consiliului, Vasile Aurel Căuş (foto). Înfiinţată de două luni, noua structură va începe să lucreze efectiv, însă, doar din toamnă.

De asemenea, în primăvară, Universitatea a înfiinţat şi asociaţia Alumni, al cărei rol este să ţină legătura cu absolvenţii, ceea ce înseamnă că universitarii, cel puţin teoretic, ştiu ce au de făcut. Cu practica e mai greu...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
ce schimbari?
Voi nu vedeti ca sunteti tot aceeasi 3-4 care comenteaza? Restul sunt multumiti cu acest statu-quo!
Postat 20 Iulie 2016, 10:47 de cercetas
@shogun
e un fel de a pune carul inaintea boilor! De ce ar veni cineva cu un cv respectabil in aceasta mocirla (asta in cazul improbabil ca ar fi acceptat)? Primeniti-va prima data casa si curtea, aratati lumii care sunt valorile in care credeti si pe care le respectati si apoi cereti sprijin! Nu trebuie cautat doar in jurul curtii ("universitatile private ale orasului Oradea") sunt convins ca o imagine buna si o strategie inteligenta de promovare a ei ar aduce sprijin benevol din universitati cu adevarat de prestigiu, nu numai din Romania si studenti de calitate. Pt asta trebuie o interventie chirurgicla drastica, in orice caz, nu marca Bodog si cei care i-au dat lui diplomele!
Postat 20 Iulie 2016, 10:39 de radu
Exercițiu
Eu vă propun un exercițiu: hai să vedem câte persoane cu CV-uri și liste de lucrări demne de luat în seamă sunt în universitățile private ale orașului Oradea (asta înseamnă cărți, articole de cercetare inclusiv ISI, participări la conferințe internaționale, granturi de cercetare, studii postdoctorale etc etc); persoanele astea, indiferent că lucrează în științe exact, sociale sau umaniste (inclusiv mult hulita teologie, chiar dacă nu e ortodoxă), ar putea primi oferte de la UO pentru relansarea măcar a unora din specializările ei.
Postat 20 Iulie 2016, 10:15 de Shogun
...liste de lucrari :-)
....Listele de lucrari...se fac fie compilate din bibliografia de specialitate (inclusiv net)...atunci cand nu se plagiaza mascat...pt ca si repovestirea unui text preluat/tradus cu mentionarea autorului la bibliografie tot plagiat este sau se intra in arhiva si se preia metrul liniar de fond arhivistiv si se toarna in tomuri elegante unul dupa altul cu o mica prefata. O carte aparuta la o editura gen Humanitas sau un articol despre care sa vorbeasca toata lumea ...mai rar...mai greu. Una peste alta lista de lucrari spune putin despre calitatea academica a unui personaj. Mult mai mult e de apreciat experienta profesionala anterioara, experienta academica internationala la universitati de prestigiu, daca si cum vorbeste niste limbi straine...ori aici cadrele UO stau prost...foarte prost. Alt ingredient care lipseste UO (conparativ cu universitatile consacrate) este atmosfera academica a orasului...create de conferinte, evenimente, lansari de carte, centrele de cercetare si institutele de cercetare care graviteaza pe langa fecare facultate, evenimente organizate de ambasade, centre culturale gen British Council, firme sau ONG-uri gen OSI. Rolul formativ al vietii academice mai ales entru studentii umanisti este mai mare decat al cursurilor in sine. Mai frapeaza atmosfera provinciala de la aspectul cladirilor improvizate in pripa cu gresie de WC si termopan din plastic pana la dialectul rural vorbit de studenti si profi deopotriva. Da, cadrele nu sunt recrutate de la nivel national (sa nu zic international) ci de prin prejur...daca nu sunt rude sau cunostinte...atunci macar fosti studenti promitatori si docili alesi dupa chipul si asemanarea mentorilor. Multi rovin din satele limitrofe Oradiei...iar lucrul asta se simte pe vorba, pe port chiar daca altminteri oamenii respectiv sunt de calitate si ar vrea sa faca ceva. A nu se intelege ca la UO se intra doar pe pile sau ca un decan ar refuza pe cineva promitator venit de oriunde...oar ca genul acesta de oameni nu prea vin iar daca vin nu prea stau in UO o institutie care nu prea le ofera mare lucru nici dpv academic si nici material (cu exceptia pozitiei de prof univ salariile sunt de mizerie). ...e adevarat ca e usor sa critici si greu sa construiesti ceva intr-un oras care merita o universitate si ca la UO in unele facultati, sectii si catedre se face si performanta comparabila cu cea din univ consacrate, dar de unde sa stie ce sa aleaga bietii absolventi de licei din mediul rural (pepiniera predilecta de recrutare a UO). Ne spune dl Horga ca majoritatea studentilor sai de la Relatii Internationale ar vrea sa lucreze in institutiile europene (probabil ca asta li se promite atunci cand sunt racolati de pe bancile liceelor)...dar sunt curios daca in facultate se face pregatire pentru testul EPSO (daca are cine sa o faca) sau daca cadrele stiu care este traseul de angajare si mai ales profilul de expertiza cerut de acesti anagajatori...profil de expertiza pt care facultatea ofera putin, foarte putin.
Postat 20 Iulie 2016, 09:36 de Cleopard
rubedenii
de obicei astia au lista de lucrari comuna, indiferent la ce facultate sunt sau ce specializare au. Cu aceleasi lucrari promoveaza clanuri intregi. Cica cerceteaza in familie.
Postat 20 Iulie 2016, 08:17 de radu
@Adina
Adevărat ce spui, dar dacă tot își aduce careva rubedeniile la UO, atunci măcar să aibă un CV beton și o listă de lucrări asemenea.
Postat 19 Iulie 2016, 23:24 de Shogun
si in alte centre universitare sunt fii si fiice, nepoti etc
........................diferența o face calitatea și startul sau vechimea/traditia
Postat 19 Iulie 2016, 22:05 de ADINA
@shogun
Nu stiu cine sunt simoniacii dar pe ceilalti i-a identificat si presa, ii cunosc studentii, colegii, sefii. Daca mai cauti in listele cu lucrari ghivechi, fara citari dupa primul autor, increngaturi de neamuri etc. ramane loc pentru tineri crescuti si educati afara sau in alte centre, feriti de metehnele locale.
Postat 19 Iulie 2016, 20:41 de radu
@Radu
Radule, ai dreptate. Dacă la UO s-ar face curățenie, iar plagiatorii, puturoșii, simoniacii și incompetenții ar fi identificați iar apoi dați afară cu surle și trâmbițe - ca să-i știe toată urbea iar alții să se ferească de asemenea situații - ei bine, atunci universitatea asta ar înflori peste noapte. Dar nu vor, așa că ce-și face omul cu mâna lui se cheamă... lucru manual. Că de creier(e) nu poate fi vorba.
Postat 19 Iulie 2016, 20:09 de Shogun
Lasciate ogni speranza, voi ch'intrate
Daca sunt sau nu "utile" anumite specializari, daca trebuie desfiintate unele doar pt ca la un moment dat nu au cautare (stiintele, ingineria) si incurajate altele pentru ca sunt cautate (dreptul, relatii internationale) e o discutie care se poarta si la case mai mari, sigur nu putem noi rezolva fara o strategie la nivel national. Ceea ce am putea face, dar singuri nu o vom face, e curatenia generala si eficientizarea. Curatenia implica doar respectarea legii- nimic altceva. Absentele cadrelor didactice de la cursuri, lipsa sau neadaptarea cursurilor si a seminariilor, traficul de influenta, nepotismul, lipsa interesului pentru cercetare, plagiatul ar trebui sanctionate drastic. Restructurarea facultatilor si mai ales a departamentelor ar duce la eficientizare. Dar toate astea intra in responsabilitatea conducerii care a fost aleasa tocmai pentru a-i acoperi pe cei sanctionabili mai sus. Nici acum: fara studenti, cu imagine proasta si cu DNA-ul in curte nu pare sa se fi trezit lumea.
Postat 19 Iulie 2016, 17:32 de radu
!
Lăsând la o parte faptul că UO e așa cum e, trebuie spus totuși că nu poți înființa o specializare nouă când îți tună. E extrem de dificil după actualele standarde ARACIS care măsoară cantitatea în detrimentul calității, așa că nu-i treabă de o zi, două. Nu mai zbierați împotriva umanioarelor că și de alea e nevoie. Că nu le cere piața e una, iar faptul că societatea are nevoie de ele e alta. Problema asta, a cerinței pieței, există cel puțin de vreo 200 și ceva de ani, iar universitățile există nu pentru a crea specialiști, ci pentru a oferi societății cetățeni mai buni, mai eficienți pentru întreaga societate, nu doar pentru niște ramuri industriale. E nevoie și de ingineri, și de avocați, și de sociologi, și de popi. Problema e că-s prost pregătiți, dar dacă ar fi bine școliți atunci cu toții am avea de câștigat.
Postat 19 Iulie 2016, 17:18 de Shogun
@ conti
Hai nu zau!
Postat 19 Iulie 2016, 16:58 de User anonimizat
O facultate trista...expirata
Din pacate faci diferenta intre prima facultate la Oradea si a doua la Cluj Napoca si realizezi ca la Oradea au fost interesati doar sa te incaseze, ca ai pierdut 3 ani degeaba. Profesori slabi si dezinteresati, sali de cursuri jalnice, laboratoare depasite si mentalitati provinciale. In curand acesta universitate va disparea de la sine. Nu vad nici o solutie care sa intervina fara sa le afecteze "autonomia".
Postat 19 Iulie 2016, 16:57 de alexcuce
@ bihoreanoradean
Din punctul meu de vedere explicatia e simpla: avem 3% elite (cum e normal in orice societate), dar avem 97% trantori incompetenti care nu au invatat nimic in 16 ani de scoala, dar au pretentii de elite. Lipseste clasa de mijloc. In orice societate, clasa de jos, cei fara educatie se vad semizei. E lipsa de educatie vinovata. Insa acolo elitele au clasa medie cu care sa lucreze. Iar cei care nu au invatat in scoala sunt muncitori la banda sau soferi pe camion. La noi la Oradea insa, tot ei sunt si tehnicianul mecanic si functionarul public. Si desi are eficienta 12%, si toata ziua sta in conservare de energie sa nu transpire, are pretentii de salariu de elita 98%. You are not the 1%! Esti platit numai pentru cat plus valoare aduci intreprinderii!
Postat 19 Iulie 2016, 16:32 de continental
orasul fara viitor (deocamdata)
Da, e adevarat ca UOradea e in deriva.. Dar ma intreb care e explicatia pentru faptul ca oradenii absolventi de facultati cu profil tehnic sau economic (nu conteaza in ce oras) care nu isi gasesc de lucru in Oradea sau nu sunt multumiti de ce gasesc aici, sunt primiti cu bratele deschise la firme din Timisoara, Cluj, Arad, sau Bucuresti, pe bani la care in Oradea nici nu viseaza!?! Sau care e explicatia ca absolventii de liceu sau de opt clase (ca profesionale nu prea mai avem) prefera sa ia calea "pribegiei" spre occident decat sa ramana acasa in Oradea?!?
Postat 19 Iulie 2016, 16:15 de User anonimizat
balegar
momentan universitatea din oradea e intr-un mare *, inafara de 2,3 facultati restul is praf. nu poate avea oameni competenti atata timp cat e condusa de psd, psd-ul nu are viziune, nu vrea si nu-si da silinta. sper din toata inima c-o sa ramana fara studenti, oamenii incompetenti vor fi dati afara (sper) si atunci, cumva, se va reforma toata universitatea. pana atunci doamne da sa nu pice cladirile ca multi ani vor ramane in starea asta.
Postat 19 Iulie 2016, 15:01 de leclick
BATAIE DE JOC !!!
Parcurile industriale ne cer ingineri si tehnicieni calificati pentru eficientizarea muncii si automat cresterea salariilor. Totusi, uoradea finanteaza popi, istorici si filosofi. Apoi Bekesi se ingrijoreaza ca avem asa de multi absolventi care ajung casieri la cash&carry! Inchideti naibii facultatile capusa care nu produc nici un gram de plus valoare cum sunt spre exemplu teologia sau filosofia si eficientizati-va! Am ajuns ca multinarionalele sa isi creeze un sistem paralel, bugetat 100% de ei, pentru ca sistemul nostru educational creeaza doar paraziti sociali...
Postat 19 Iulie 2016, 14:22 de BlackDot
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON