URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2016, 15:13

Schimbare de gardă: În sfârşit, şcolile orădene vor avea directori numiţi prin concurs

Schimbare de gardă: În sfârşit, şcolile orădene vor avea directori numiţi prin concurs ALTĂ VIZIUNE. De luna viitoare, unul dintre cele mai mari şi importante colegii naţionale din Bihor, Emanuil Gojdu, îl va avea ca director pe profesorul de matematică Florin Nicoară (foto), care are de gând să reformeze şcoala. "Multe discipline sunt menite doar să asigure ore pentru profesori. Eu vreau să ne luăm avânt în domeniul care a consacrat Gojdu, matematică-informatică", spune Nicoară
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După opt ani în care toate şcolile şi grădiniţele din ţară au fost conduse de profesori care şi-au căpătat funcţiile prin numire, de multe ori doar pe baza carnetului de partid, Ministerul Educaţiei a reinstaurat normalitatea, cerând inspectoratelor şcolare din toate judeţele să organizeze concursuri, pentru toate unităţile de învăţământ.

În Bihor, acestea s-au încheiat săptămâna trecută, excepţie făcând Colegiul Tehnic Transilvania, unde s-a înscris, oricum, un singur candidat. Rezultatele provizorii arată că aproape jumătate din cei 180 de directori vor fi schimbaţi, din trei motive: fie nici n-au catadicsit să se înscrie la concursuri, fie le-au picat, fie contracandidaţii lor s-au dovedit mai merituoşi. Dovedind că nu erau nici pe departe cei mai îndreptăţiţi să conducă şcolile.

Examinări pe bandă

Concursurile pentru ocuparea celor 180 de posturi de director şi 98 de director adjunct ai unităţilor de învăţământ din Bihor au început, cu proba scrisă, pe 12 octombrie. Subiectele - spun chiar dascălii - au fost accesibile, vizând mai degrabă capacităţile cognitive ale profesorilor, însă doar 205 candidaţi din cei 249 înscrişi au trecut proba. Au fost programaţi apoi la examenele orale, care au presupus o analiză a CV-ului şi una a planului managerial. Timp de patru săptămâni, pretendenţii au fost evaluaţi de comisii formate dintr-un reprezentant al Inspectoratului Şcolar, doi ai unităţii de învăţământ şi încă doi ai administraţiei locale, iar săptămâna trecută IŞJ a afişat rezultatele, deocamdată provizorii.

Alin Novac-Iuhas, șeful Inspectoratului Școlar JudețeanDacă notele de la ultima probă, singura care poate fi contestată între 21 şi 23 noiembrie, nu se vor schimba semnificativ, aproape jumătate din cei 180 directori aflaţi acum pe funcţii vor trebui să-şi părăsească birourile. "Vom avea statistica unităţilor de învăţământ, în care vor fi schimbări doar după încheierea concursului", explică şeful IŞJ Bihor, Alin Novac Iuhas (foto). Cert e că vor "zbura" 38 de directori picaţi la examene, 4 care au luat note sub ale contracandidaţilor şi încă aproape 30 care nici măcar nu s-au înscris la concurs.

Out!

Printre directorii care nu s-au prezentat la examene se numără Mircea Mitran (de la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna, şi care se apropie de pensie), Alexandrina Teuşdea (Colegiul Naţional Iosif Vulcan), fostul inspector şcolar general PSD-ist Nicolae Avram (numit toamna aceasta şef la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi, dar care n-a avut dreptul să candideze deoarece anul trecut, când conducea IŞJ, a primit de la Ministerul Educaţiei doar calificativul "satisfăcător"), Alexandru Dragoş (Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu) şi mai mulţi directori de şcoli comunale.

La fel ca aceştia, vor pleca din funcţii şi cei 38 de directori care au picat examenele. Din această categorie fac parte Nicoleta Negrean (Şcoala Gimnazială 11), Ileana Varga (Liceul Ioan Bococi), Maria Nan (Grădiniţa 52), Marilena Serte (Liceul Tehnologic George Bariţiu), toţi din Oradea, Valeria Vasile (Colegiul Tehnic Alexandru Roman Aleşd), cei din Auşeu, Tileagd, Păgaia, Bunteşti, Oşorhei, Ceica, Holod, Rieni şi din alte comune.

La mâna primarilor

Organizate în premieră după opt ani de numiri politice ori pe tovărăşii, concursurile au fost însoţite şi de câteva scandaluri. Evaluările orale au nemulţumit mai mulţi directori de la sate, care i-au acuzat pe primarii ori pe reprezentanţii acestora din comisii că i-au "faultat".

Cel mai notoriu caz este cel din Finiş, unde primarul PSD Ioan Man pur şi simplu nu a notat-o conform metodologiei pe profesoara Aurelia Cristian, actuala directoare a şcolii comunale. De pildă, deşi femeia are diplomă de masterat şi trebuia să primească puncte suplimentare, a rămas fără ele! Aşa se face că, în timp ce toţi ceilalţi membri ai comisiei i-au dat note cuprinse între 7 şi 8,5, Man i-a dat doar 1,75! "Am fost executată de un domn cu 8 clase", îl acuză profesoara.

În replică, primarul recunoaşte făţiş că pur şi simplu n-o mai vrea directoare. Din solidaritate cu colega lor, dascălii din Finiş chiar au protestat în faţa Primăriei, dar degeaba: cum proba evaluării CV-ului nu poate fi contestată, nota injustă a primarului n-o poate schimba nimeni. Eventual procurorii, pentru că femeia vrea să-i denunţe abuzul în serviciu. Până la finalizarea anchetei rămâne, totuşi, nepromovată.

Directori detronaţi

Alţi patru directori pot fi schimbaţi din funcţie pentru că, deşi au trecut examenele, au luat note mai mici decât contracandidaţii lor, ceea ce este şi cazul celor două mari colegii naţionale din Oradea, Emanuil Gojdu şi Mihai Eminescu.

La primul au concurat pentru şefie actuala directoare Liana Papagiannis, directoarea adjunctă Anca Mile şi profesorul de matematică Florin Nicoară, fost inspector şcolar. Acesta a obţinut punctajul cel mai mare - 135,5 - şi mai mult ca sigur va fi instalat în funcţie. Chiar dacă ar contesta ultima probă şi ar obţine la rându-le un punctaj maxim, Papagiannis (notată cu 115,5 puncte) şi Mile (123,625), nu au cum să-l ajungă din urmă. La fel, la Colegiul Eminescu, actuala directoare Cristina Marian a obţinut cu 12 puncte sub contracandidata sa, profesoara Livia Muntean, nemaiavând nicio şansă să-şi păstreze scaunul.

La sutime

Iulius TimarDirectorul Liceului Onisifor Ghibu din Oradea, Ioan Pirtea, a fost bătut şi el la puncte, pierzând în faţa unui adevărat "outsider", profesorul marghitean Iulius Timar (foto). Acesta a concurat de-a lungul anului de trei ori pentru şefia IŞJ Bihor, fără succes, iar acum a obţinut 136,6 puncte, în timp ce Pirtea doar 132,425.

Situaţia e similară şi la Colegiul Naţional Samuil Vulcan din Beiuş, unde actuala adjunctă, Mihaela Ilieş, concurând pentru funcţia de director plin, a fost notată cu 137,5 puncte, peste deţinătorul en titre Viorel Gavra (137,35 puncte) şi peste a treia contracandidată, Florentina Hora (137,1 puncte).

Cum perioada de contestaţii încă nici n-a început, schimbările de şefi peste şcolile şi grădiniţele din Bihor vor avea loc, propriu-zis, abia de luna viitoare, după afişarea rezultatelor definitive. Câştigătorii îşi vor prelua funcţiile, iar în şcolile unde nu există învingători se vor face noi numiri, până la organizarea altor concursuri. De data asta, însă, nu vor putea fi numiţi nici directorii deja picaţi, nici cei care au tras chiulul de la examene sperând că vor fi salvaţi de alegerile parlamentare, aşa că vor trebui să rămână pe tuşă. Aşa cum şi merită...


"NU O VREM!"
Concursul de la Transilvania, în stand-by

Singurul concurs pentru direcţiunea şcolilor încă neîncheiat este cel de la Colegiul Tehnic Transilvania din Oradea, unde unicul candidat este Mariana Ruge, directoare până în urmă cu două luni. Motivul? Deşi programată de trei ori, aceasta nu a putut fi evaluată la ultima probă, analiza planului managerial. La prima reunire a comisiei, cele două profesoare delegate de dascălii şcolii au refuzat pur şi simplu s-o noteze, arătând că nu este dorită ca şefă deoarece a condus şcoala ani întregi într-un stil dictatorial.

La a doua încercare, marţea trecută, a lipsit primarul Ilie Bolojan, care şi-a asumat personal sarcina de a reprezenta municipalitatea în câteva comisii de concurs. La fel s-a întâmplat şi la a treia evaluare, care trebuia să aibă loc vinerea trecută. "Nu e sabotaj, dar a trebuit să fiu la Bucureşti şi nu mi se permite să trimit alt reprezentant în locul meu", a explicat Bolojan. Ca atare, comisia va mai face o încercare săptămâna aceasta.

Între timp, şeful IŞJ Bihor a primit de la profesorii şcolii un document prin care aceştia se opun eventualităţii ca Ruge să rămână directoare. Deşi refuză orice comentariu, Alin Novac Iuhas afirmă că indubitabil concursul trebuie să aibă loc, în caz contrar femeia putând să se plângă în Justiţie pentru că a fost privată de un drept.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
tara de hoti si imbecili
Ati uitat sa terminati titlul. "Schimbare de gardă: În sfârşit, şcolile orădene vor avea directori numiţi prin concursuri aranjate."
Postat 18 Noiembrie 2016, 19:36 de outernational
Cine e Nicoara si de ce trebuie ascultat?
Inteleg ca domnului Nicoara ii place matematica, dar nu inseamna ca toata lumea trebuie sa faca matematica. Normal ca pentru gandirea lui inapoiata restul materiilor nu au niciun rost, dar un liceu poate fi de top nu numai prin matematica, sau partea reala ci pentru calitatea procesului de invatare indiferent de materie. Faptul ca trebuie axat pe domenii pe care s-a consacrat mai demult , adica mate-info, si restul materiilor sunt de umplutura sunt idei invechite care nu se mai reflecta deloc in societatea de azi. Trebuie sa pregatim ingineri, arhitecti, designeri, medici, etc Trebuie ca ei sa aiba abilitati bune de comunicare, si trebuie dezvoltate abilitatile practice, gandirea orientata spre aplicatii concrete.... Cum dezvolta ei aceste abilitati daca fac numai mate si info? Prin asta nu reformeaza pozitiv liceul ci il intoarce cu 30 de ani in urma.
Postat 18 Noiembrie 2016, 13:26 de ionionescu
concurs 2007-2008
'După opt ani în care toate şcolile şi grădiniţele din ţară au fost conduse de profesori care şi-au căpătat funcţiile prin numire, de multe ori doar pe baza carnetului de partid'.......În toamna anului 2007 a fost organizat concurs pentru ocuparea funcției de director de scoală, iar in primăvara anului 2008 pentru directorii adjuncți. Cei care au promovat examenul au fost numiți pe 4 ani. Deci până în anul 2011 erau directori , iar până în anul 2012 erau directori adjuncți in funcție numite prin concurs! Nici decum de 8 ani.
Postat 17 Noiembrie 2016, 23:08 de zx5000
Asta da democratie!
Se strang cativa ,,nemultumiti" ca i-ai ars cand nu-si faceau treaba si gata! ei sunt vocea poporului si daca mesele nu te vor.... Noroc cu Solomon din Birtin, vine el si judeca! Cu ocazia asta aflam ca intaiul fiu al urbei are doctorat!!!! Ca asa zice la lege/ordonanta, ca cei din comisia de evaluare trebuie musai sa fie de-un rang cu catindatul. Si cum catindatul are doctorat...
Postat 17 Noiembrie 2016, 18:58 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON