URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2011, 13:26

S-a "înţepat" cu o broşă: Michaela Timar, de la FMF, urmărită penal pentru o "şpăguţă"

S-a "înţepat" cu o broşă: Michaela Timar, de la FMF, urmărită penal pentru o "şpăguţă" CU FRICA HOŢILOR. Endocrinologul Michaela Timar susţine că niciodată n-a condiţionat acordarea notelor de primirea unor bani sau daruri, şi că dacă procurorii ar fi înregistrat scena primirii broşei şi-ar fi dat seama că, de fapt, nu era mită. Cât despre amănuntul că a luat totuşi necuvenitul cadou, doctoriţa zice că se temea să lase bijuteria la serviciu, ca să nu fie... furată. "Îmi duc toate lucrurile acasă, pentru că la spital s-a întâmplat să se spargă uşile unor birouri şi cabinete", se apără ea. Destul de şubred...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Universitatea Oradea, săptămâna şi scandalul. Ultimul a explodat zilele trecute, când conferenţiara Michaela Timar, care predă Endocrinologie la Facultatea de Medicină şi Farmacie (FMF), a fost acuzată de procurori că a luat mită o broşă de aur de la o grupă de studenţi pe care urma să îi examineze.

Cei 343 de lei, cât valorează bijuteria, i-au adus suspendarea de la examinări, deşi doctoriţa s-a apărat afirmând că bijuteria era "doar" un cadou. Gestul femeii e greu de înţeles, deoarece nu are nicio scuză nici măcar dacă lucrurile ar fi stat aşa, dar şi mai ciudat e că în vreme ce ea a fost pusă la zid, alţi profesori, cunoscuţi că iau şpăgi grase, de sute de euro pe examen, nu sunt deranjaţi nici c-o întrebare ...

Cadorisită şi turnată

Fenomenul "atenţiilor" pentru profesori a devenit atât de răspândit încât a ajuns să fie perceput ca fiind ceva normal. Iar când lunea trecută Parchetul Bihor anunţa începerea urmăririi penale faţă de un cadru universitar care a primit o broşă de la studenţi, cazul părea derizoriu, dată fiind miza subţire. "În calitate de conferenţiar la Facultatea de Medicină şi Farmacie, în data de 22 iunie învinuita a pretins şi primit de la studenţii grupei I a anului III, specializarea Medicină Dentară, o broşă din aur în valoare de 343 lei, în vederea promovării de către aceştia a examenului din 24 iunie la disciplina Endocrinologie", comunicau procurorii.

Michaela Timar, conferenţiar la Catedra Medicală II, a fost denunţată chiar de studenţi. Anchetatorii au declarat că, în urma unor percheziţii făcute în casele doctoriţei au găsit şi alte plicuri cu bijuterii din aur, majoritatea având menţiunea "Cu drag, de la...", de unde şi ipoteza că femeia era abonată la "atenţii"...

Conducerea Universităţii s-a sesizat imediat, rectorul Cornel Antal emiţând o decizie prin care o suspenda din activitatea de examinare a studenţilor.

Inocentă

Abordată de BIHOREANUL, doctoriţa se declară complet nevinovată, fiindcă n-ar fi pretins niciodată ceva de la studenţi. "Sunt mai severă, toată lumea ştie. Cer prezenţă 100% la stagiile de practică şi 80% la cursuri, iar studenţilor le-am spus că la mine nu merge cu pile sau cu cadouri", susţine Michaela Timar.

Despre broşa de la care i s-a tras nedorita faimă spune că a primit-o de la studenţii care i-au întins o capcană la cabinetul din Staţionarul II al Spitalului Judeţean. "Mi-au lăsat plicul pe masă, deşi le-am zis să nu-l lase. Dar a fost un cadou. Era cu o felicitare pe care scria ceva de genul "pentru cursurile frumoase pe care le-aţi ţinut şi pentru introducerea în tainele Endocrinologiei", zice femeia.

Abia după ce examenul din 24 iunie avea să afle că era în colimatorul procurorilor. În acea seară, agenţi ai Serviciului de Investigare a Fraudelor au percheziţionat atât casa fiului ei, în care locuieşte, cât şi pe cea de pe numele ei. "Poliţiştii mi-au cerut să le dau toate bijuteriile mele. Plicul cu broşa era acolo, nici măcar nu era deschis, pentru că nu mă interesa", susţine femeia.

Întrebată dacă i-au fost găsite şi alte "atenţii", cum spun anchetatorii, profesoara nu zice nici da, nici ba. "Studenţii din anul VI, terminal, mi-au adus un buchet de flori, o felicitare şi un stilou Parker, şi m-au invitat la banchet. Pe ei cu ce mai puteam să-i favorizez?", a evitat profesoara răspunsul.

Timar nu crede că denunţul a fost iniţiativa studenţilor, ci în spatele lor e altcineva, dar nu nominalizează pe nimeni. "Am fost şi medic şef la Policlinica 1, şi directoare medicală la Spitalul Judeţean, la începutul anilor ‘90. Se dădeau concursuri pe posturi şi niciodată nu m-a acuzat nimeni de mită. Accept şi testul poligraf. Dar la fel să facă şi cei care susţin că m-au şpăguit", zice conferenţiara.

Plevuşcă

Povestea i-a luat prin surprindere pe unii studenţi, dar şi pe alţi colegi profesori. "Sincer, mă mir, pentru că nu e genul care să se împopoţoneze", explică, sub protecţia anonimatului, un universitar de la FMF. "Am discutat cu studenţi din grupa care a făcut denunţul şi mi-au zis că doamna Timar nu e din categoria celor care cer sau nu te trec dacă nu plăteşti. Sunt "haiduci" care iau sute de euro pe examen, şi despre care toată facultatea ştie, dar lor nu li se întâmplă nimic!", spune acelaşi medic.

Şi pe portalul www.eBihoreanul.ro, studenţi şi foşti studenţi îi iau apărarea, dând în schimb date şi mai grave despre alţi profesori. În FMF se vorbeşte că unii profesori au protejaţi care dau examenele separat de ceilalţi studenţi, tocmai pentru că au "decartat". Pentru un singur examen, de la un student primesc sume între 50 de euro (pentru nota 5), până la 500 de euro. În plus, unii profesori vând lucrări de licenţă, iar studenţii le cumpără, tocmai ca să treacă.


Flagrant cu BIHOREANUL

Poveştile de acest tip nu sunt chiar poveşti, iar BIHOREANUL a demonstrat-o în repetate rânduri. Cel mai zdrobitor în martie 2006 când, la pontul unui părinte, reporterii l-au dovedit, printr-un flagrant clar, pe profesorul de Farmacologie Jozsef Horak. Studenţii spuneau că, spre deosebire de alţi profesori, care luau câte 50-100 euro pe un examen, Horak cerea doar de la chiulangii, dar un tarif-record pe atunci: 300 de euro pentru fiecare examen.

Reporterul BIHOREANULUI a jucat rolul unei studente din anul IV cu două restanţe, oferindu-i 600 de euro pentru rezolvarea ambelor examene. Lui Horak nu i-a fost de ajuns, cerând încă 200 de euro în plus. "Poţi să-i aduci până după-amiază?", întreba el, după care a luat plicul cu 15 bancnote a câte 50 de euro, trase la imprimantă şi inscripţionate "Şpagă de la BIHOREANUL". Pentru prima oară, corupţia din Universitate era dovedită indubitabil cu înregistrări, dar Comisia de Etică l-a scos nevinovat, iar ulterior procurorii au "omorât" şi ei ancheta.

05 Cornel Antal.jpgAlte afaceri dezvăluite au fost falsificarea de diplome şi falsificarea cifrei de şcolarizare a Universităţii, pentru a primi mai multe fonduri de la buget, faptă pentru care fostul rector Traian Maghiar a şi fost condamnat la 8 ani de închisoare, plus plata către stat a peste 880 miliarde de lei vechi. Cu toate acestea, Maghiar predă în continuare la Universitate, fiind cadru didactic asociat, iar actualul rector, Cornel Antal (foto) i-a lăsat la dispoziţie chiar maşina de serviciu aferentă acestei funcţii.

În acest context, doctoriţa Timar pare un peştişor între rechini. Anchetatorii i-au interzis să părăsească ţara, iar conducerea Universităţii va înfiinţa o comisie care să-i evalueze, în locul ei, studenţii. În tot acest timp, doctoriţa spune că va pleca din Universitate, sătulă de "mizerii".

Ea, pentru că a luat până la urmă broşa, fie ea cadou sau şpagă, nu are nici o scuză. Dar pe cei grei din facultate, de ce nu îi "examinează", totuşi, nimeni?


ÎN VIZOR
Poliţia ştie de ei!

Rectorul Cornel Antal afirmă că decizia suspendării Michaelei Timar din comisiile de examinare e corectă, iar în funcţie de rezultatul anchetei penale, va cere, dacă va fi cazul, şi desfacerea contractului ei de muncă.

Întrebat despre celelalte cadre care cer bani pentru examene, rectorul zice că "nu discut zvonuri", recunoscând totuşi că au existat studenţi care i s-au plâns, şi pe care i-a pus în legătură cu Poliţia. "Cu certitudine, Poliţia are şi alte informaţii, despre alţi profesori", declară Antal, amintind că acum trei ani chiar el a făcut o sesizare cu privire la Facultatea de Textile-Pielărie. "Am avut o sesizare că doamna decan Daniela Ionescu a pretins bani studenţilor pentru examene. Anchetatorii au stabilit, nu ştiu de ce, neînceperea urmăririi penale".

Antal spune că a cerut ajutorul Poliţiei atât în depistarea fraudelor la examene, cât şi referitor la comercializarea lucrărilor de licenţă. "Că e vorba de bani sau de bijuterii, sunt total împotriva acestor practici şi consider că aceşti colegi trebuie eliminaţi din sistem, la fel ca aceia care plagiază", conchide rectorul, adăugând că, dacă instanţa va da o hotărâre definitivă că e vinovat, inclusiv fostul rector Teodor Maghiar ar putea fi dat afară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Ciudat
"La Universitatea Oradea, săptămâna şi scandalul"...fals.Scandalul este in capul vostru si vreti sa ne faceti si pe noi sa credem asta.Se vede de la o posta ca duceti o campanie de denigrare a institutiei.Nu-i cunosc pe cei implicati dar intuiesc aici ca avem de-a face cu o inscenare josnica.Foarte buna propunerea cu testul poligraf.Sa-l faca toti cei implicati.
Postat 05 Iulie 2011, 22:47 de Boom
student
Daca s-au gasit mai multe plicuri cu bijuterii la profesoara, atunci, pntru corectitudine fata de noi, cei care ne-am luat nota (nu 10) pe invatat, ar trebui sa se reia examinarea cu alta comisie (eu am curajul sa dau din nou examenu) ca savedem cine a invatat si cine s-a bazat pe plic... Asta ar trebui facut pentru o minima corectitudine.
Postat 05 Iulie 2011, 20:51 de student
Constatare
Bumbu face ce vrea, Bungau face ce vrea, Mermeze si el, Bodog a plecat ca s-a saturat de mizeriile din facultate. Nu mai incapeti de ei. De fapt, daca numai ei sunt de gasit, ceilalti unde sint? Toti fac ce vor. Banii se aduna insa in alta parte; vezi farmacii, cabinete particulare, spital. Merg studentii cu plicuri, cu buchete de flori cu plicuri, cu brose. Dar la decanat? II tot acuzati. Sa vedem cand vine aracis pt. stoma cine o sa fie acolo. Stomatologii? sau Decanul cu cei pe care ii tine in "brate' si care fac toata munca. Problema este ca toti vor functii, dar mai nimeni sa si lucreze ceva. Iar ca sa acuzi, cum mai scria careva, iti trebuie fapte. Tovarasul Cris, care a terminat tot la "Sorbonica", cat a dat sa termine facultatea? Si cui? O fi fost asa destept ca toti care-si dau cu parerea.. E tocmai bun momentul de dat cu parul. Vine controlul pt. Stoma, calificativul Universitatii, comisia de etica noua, conducerea facultatii care a realizat ceva pana acum si cum vin alegerile, miza mare, mai vor si altii daca atatea mii de euro se fac in functiile astea si ai imunitate. Iar daca v-ati saturat de mediocritate, fiecare sa se uite in oglinda proprie. Poate se sparge.
Postat 05 Iulie 2011, 11:24 de Cadru
alte facultati
Ce-ar fi sa dam o tura si pe la alte facultati ,,cu greutate,, din u.oradea? Are cineva idee de ce se intampla pe la : mediu, stiintele economice, invatamant la distanta, drept, si tot ce se cheama inginerie? Ha , ha !!! Ce bine ca tirul e pe medicina! Surprize uriase ne asteapta acolo! Haideti studenti, aveti curaj! Si teologia???
Postat 05 Iulie 2011, 11:10 de ada
sunteti orbi
vad ca insistati pt o gainarie,dar pe cei mai mari spagari nu-i vedeti,nu vreti sa auziti nimeni unde este autosesizarea DNA.De ce nu-i faceti un flagrant prof.Bungau care face zeci de mii de euro intr-o sesiune,si se mai si lauda studentilor cu vila ei.Din ce bani a strins o asa avere?E tinuta in brate de conducere chiar daca are nenumarate plingeri impotriva ei,Bungau face ce vrea in facultate si nimeni nu o poate opri.Ne-am saturat de mediocritatea care e promovata la Medicina din Oradea.Ce cauta o prof. de chimie mediocra de liceu sa hotarasca soarta studentilor?
Postat 04 Iulie 2011, 23:54 de bebe
ha ha
mah, oameni buni dar cand sotia va naste un copil platiti la doctori, anestezist. sore medicale, femei de serviciu...cand vrei ceva de la primarie platesti ciubuc...platiti ciubuc tuturor, oricui...eu am dat taxa pe consultatie la medicul cardiolog si, SURPRIZAAAA nu am primit chitanta...in colt la APROZAR am cumparat fructe si...nu am primit bon fiscal...ei, sa obosesc sa cer facturi, facturi, facturi? voi chiar traiti cu capul in nori? inca va mirati? imosibil...treziti-va!!! E DE RAU ATUNCI CAND VREI SA REZOLVI CEVA SI...NU AI CUI SA DAI!!! ASA-I?
Postat 04 Iulie 2011, 22:16 de marcell
oxfordutz
catre ultimul universitar. Auzi, dar mătăluţă cât iei pe examen? Că te văd aşa, cam "montat"...
Postat 04 Iulie 2011, 21:26 de pacient
Comentariu
Foarte usor de acuzat cu vorbe, dupa ce au luat sau nu examene. Toti va spun sa faceti flagrante, daca sunteti atat de inocenti, d-lor studenti si ziaristi, care va ocupati de impartit jeleuri (a se citi r...t). Cum a fost prins Horak, Timar - dovediti. Dupa cum acuza multi universitatea, toti au un pret. Mai ales medicii sau cei de la Medicina, spuneti voi. DOVEDITI. Acum, cand bine zicea cineva, vine acreditarea la dentara, e momentul. Tot ii insirati pe cei ce iau mita. Bineinteles ca nu va doare gura. DOVEDITI. Si iar ii insirati. DOVEDITI . Toti au sperat la un calificativ mai bun pt. UNIVERSITATE. Cati au muncit pentru el? E totusi un pas inainte. E chiar atat de greu sa recunosti cand cineva face ceva bun.
Postat 04 Iulie 2011, 19:04 de Universitar
trei oradeani
E asta un motiv de mandrie d-lor muschetari? Chiar si Goldis are ”incredere ridicata” ! E 5-ul cu care va multumiti si va mai si felicitati? Mediocritate-asta e numele tau Antal pe langa Georgel, Cornel, Craciun.
Postat 04 Iulie 2011, 18:28 de lili
De ce...
De ce e nevoie sa se dea/primeasca aceste cadouri? Profesoara zice ca nu ii conditiona pe studenti, si ca sint fara miza... pai si atunci de ce le ia? De fapt, toti care iau, le pretind... fiiindca nu vin studentii cu de la sine putere si din marea lor marinimie sa dea cadouri...ei le dau doar celor care practica asta; Doamna prof. se crede nevinovata pentru ca pt ea asta era o practica obisnuita, curenta... ceea ce e cu atit mai grav! In universitati serioase nici nu se pune problema de cadouri sau atentii; de altfel sint si la UO profesori care refuza cadourile ;) si nu se demit pentru o brosa, bibelouri sau pixuri!
Postat 04 Iulie 2011, 18:27 de UnivSr
De ce...
De ce e nevoie sa se dea/primeasca aceste cadouri? Profesoara zice ca ii conditiona pe studenti, si ca sint fara miza... pai si atunci de ce le ia? De fapt, toti care iau, le pretind... fiiindca nu vin studentii cu de la sine putere si din marea lor marinimie sa dea cadouri...ei le dau doar celor care practica asta; Doamna prof. se crede nevinovata pentru ca pt ea asta era o practica obisnuita, curenta... ceea ce e cu atit mai grav! In universitati serioase nici nu se pune problema de cadouri sau atentii; de altfel sint si la UO profesori care refuza cadourile ;) si nu se demit pentru o brosa, bibelouri sai pixuri!
Postat 04 Iulie 2011, 18:25 de UnivSr
Atac la Medicina Dentara
Asa este, nu pe doamna doctor Timar cauta sa o compromita uni dintre noi. Se cauta, (asa cum au cautat si acum un an cand au acreditat medicina) pe toate caile sa discrediteze medicina din Oradea. Ifrim crede ca poate sa distruga ceea ce de 2 ani decanul Bumbu a reusit sa realizeze. Se cauta haosul, se cauta impotrivirea tuturor medicilor la tot ce inseamna managementul calitatii in invatamantul superior, se cauta impotrivire la tot ce inseamna regulamente si respectarea lor, se cauta denaturarea prestigiului didactic, se cauta intr-un cuvant.. ...DISCREDITAREA. Si veti vedea imediat, dupa urmatoarele reactii, "bine intentionate" la adresa universitatii si facultatii de medicina, ca am dreptate.
Postat 04 Iulie 2011, 18:25 de profesor
@Adrian
Din pacate toti profesorii pe care ii nominalizezi(cu exceptia lui Gilau si Bumbu) sunt de la UMF Cluj.Cine mai vine azi de la Cluj sa predea la Sorboneea?
Postat 04 Iulie 2011, 18:15 de Clujean
VERDICT-ACREDITARE
ARACIS a dat verdictul: Grad INCREDERE pentru Univ Oradea. Felicitari! Se vor stinge vocile impotriva conducerii universitatii, impotriva rectorului si a prorectorilor. Acum vine acreditarea pentru Stomatologie la FMF. Inseamna ca vor bombarda tot ce este bun, vor arunca cu vorbe nedovedite spre toti medicii si studentii facultatii. Doar, doar, vor influenta negativ comisia ARACIS.
Postat 04 Iulie 2011, 17:52 de Trei Oradeani
Minciuna nerusinata!
Mare mincinos Georgel Antal! Plingerea penala impotriva sotiei lui Ionescu a fost facuta de fostul decan de la Textile, dl. Anton. Antal nu numai ca nu a facut vreo plingere dar a si sustinut-o pe Ioneasca pina la a ameninta ca desfiinteaza facultatea daca nu-i scoate post de profesor. Pe Anton l-a sicanat cu toate comisiile sorboniste pana ce omul n-a mai rezistat si si-a dat demisia. Ei, dar atunci erau aliati Antal cu Ionescu.
Postat 04 Iulie 2011, 17:15 de .
Fost Student
Am fost studentul d-nei conferentiar, in primii ani de existenta a Facultatii de Medicina din Oradea. Am indragit-o toti colegii pentru simtul ei didactic si profesionalism. Nu o periez, este adevaru, este una din profesorii pe care ii mai tii minte si dupa atatia ani; nu ne-a cerut niciodata nimic, dar am fost, asa cum e moda la toti profesorii, conferentiarii, sefii de lucrari, asistenti sau preparatori cu un cadou, era la moda, si mai este si acuma. Daca acei studenti au apreciat-o doar cu o brosa sa le fie rusine, ei stiu ca au dat grosu-ul in alta parte, rechiinii faculatii, cei care sunt si printre cei care tin cursurile cele mai proaste dar fac pe durii si ii sperie pe studenti ca ii vor pica la examene. D-na profesor va ramane pentru mine pe acelasi esichier cu profesorii Vaida, Rozenberg, Motocu, Vlaicu, Baciu, Ifrim, Cuparencu, Gilau , Bumbu, Valeanu, etc. D-na profesor, plecati de la aceasta Facultate, standardul din anii 90\'-2000 nu va mai fi niciodata, si nici toate brosele din lume n-ar compensa respectul care vi-l purtam , vechii studenti. Cu respect, un medic oradean
Postat 04 Iulie 2011, 16:39 de Adrian
a evoluat
hi hi hi! a evoluat tanti doctor. pe vremea noastra era mai modesta. isi facea zestre si prelua servicii de masa din portelan ....
Postat 04 Iulie 2011, 15:37 de dintisor
foloase necuvenite
Indiferent de ceea ce faceau colegii doamnei Timar, ca luau sau nu mita, ea nu trebuia sa accepte cadouri din partea studentilor; se practica aceast fel de mita cam prin toata universitatea, la licenta unde se dau mici/mari cadouri; sint foarte putini cei care le refuza, dar mai sint si din acestia. II invit pe studenti - si nu numai - sa spuna ce si cui au dat. Sa stie toata urbea (de parca n-ar sti) si sa afle si distinsul domn rector!
Postat 04 Iulie 2011, 15:03 de Constanta Popescu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON