URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2017, 07:33

Restauraţie în educaţie: Foşti directori de şcoli din Bihor care au chiulit sau nu au promovat concursurile pentru conducerea unităţilor de învăţământ revin pe poziţii

Restauraţie în educaţie: Foşti directori de şcoli din Bihor care au chiulit sau nu au promovat concursurile pentru conducerea unităţilor de învăţământ revin pe poziţii DUPĂ FAPTĂ, ŞI RĂSPLATĂ. Fostul inspector şcolar general Nicolae Avram (foto), demis după scandalurile din 2015 cu Bacalaureatul fraudat la Colegiul Unirea din Ştei şi cu transferurile ilegale la liceu, n-a avut dreptul să se înscrie la concursul de director, pentru că Ministerul Educaţiei l-a notat cu calificativul "satisfăcător". Totuşi, n-a "şomat" mult, căci succesorul şi colegul său din PSD Bihor, Alin Novac Iuhas (medalion), l-a "uns" director adjunct la Colegiul Constantin Brâncuşi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Taman când păreau că au intrat pe drumul spre normalitate, şcolile româneşti sunt iar deturnate de politruci şi de profesori care nu merită să le conducă.

După ce ex-ministrul tehnocrat al Educaţiei Mircea Dumitru a interzis ca foştii directori care n-au participat la concursurile organizate pentru ocuparea acestor posturi sau, mai grav, nu le-au promovat, să mai ocupe asemenea funcţii, prima decizie a noului ministru PSD Pavel Năstase a fost de restaurare a clienţilor de partid incapabili să obţină legitim conducerea şcolilor. Urmarea? La fel ca în toată ţara, şi în Bihor mai mulţi directori şi-au dat brusc demisiile, pentru a-i lăsa pe predecesorii lor să-şi recupereze funcţiile.

Soluţii temporare

Organizate în toamna anului trecut, după o pauză de 8 ani, concursurile pentru conducerea grădiniţelor şi şcolilor au schimbat zeci de directori şi directori adjuncţi din Bihor. Din cele 180 de unităţi de învăţământ, în 112 au fost instalaţi cu contract pe 4 ani directori câştigători ai concursurilor, unii dintre ei foşti deţinători ai funcţiilor, alţii noi.

În schimb, 68 de şcoli au rămas fără directori şi alte câteva zeci fără adjuncţi, fie pentru că nu s-a dus nimeni la concurs, fie fiindcă niciun candidat nu a promovat. Pentru aceste şcoli, pe 21 decembrie, la propunerea inspectorului şcolar general Alin Novac Iuhas, Consiliul de Administraţie al IŞJ Bihor a votat 68 de directori temporari.

Unii dintre ei au fost aleşi din rândul profesorilor care au luat note de trecere la concursuri, dar nu au câştigat pentru că au avut contracandidaţi cu punctaje mai mari. Aşa a ajuns, de pildă, fosta directoare de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, Liana Papagiannis, care a ratat funcţia în faţa profesorului Florin Nicoară, directoare la Şcoala Gimnazială 11. Alţi directori provizorii au fost numiţi în urma propunerilor consiliilor profesorale, astfel că, la sfârşitul anului, în Bihor nu a existat nicio şcoală fără şef.

La loc comanda!

În schimb, noul ministru PSD al Educaţiei, Pavel Năstase, a invocat, imediat după instalarea din 4 ianuarie, faptul că sute de şcoli din toată ţara nu au conducere, pentru că tehnocraţii nu le-au permis foştilor directori să ocupe funcţiile şi nu există alţi profesori doritori. Drept urmare, pe 6 ianuarie a transmis o circulară, care s-a şi transformat în ordin de ministru, prin care a stabilit că foştii directori pot reveni pe funcţii, chiar dacă au ratat concursurile.

Aparent, în Bihor, anunţul lui Năstase nu urma să producă schimbări. Şi totuşi, a făcut-o. Fie că li s-a sugerat, fie că au preferat să scape ei înşişi de o bătaie de cap, o serie de directori numiţi au început să-şi dea demisiile. În prima şedinţă din 2017, din 9 ianuarie, CA-ul IŞJ Bihor a luat act de renunţările a 6 directori puşi în funcţie cu doar două săptămâni în urmă: cei de la şcolile din Remetea (Ioan Boiţ), Ceica (Irina Mihele), Viişoara (Fazekas Beata), Buduslău (Postol Karoly), Lazuri de Beiuş (Alexandra Bodin) şi Borod (Alina Ţepele).

În aceeaşi zi, în locul lor, conducerea Inspectoratului i-a numit directori pe predecesorii lor. Patru dintre ei, mai precis cei de la Remetea (Cătălin Făşie), Ceica (Vlad Flore), Viişoara (Hover Gabor), şi Buduslău (Bozsik Lorand), nici nu au participat la concursurile de directori, iar cei din Lazuri de Beiuş (Alina Bodin) şi Borod (Aurica Manci Capriş) au picat ruşinos la proba scrisă a concursului. "Au fost propunerile consiliilor profesorale de a-i numi pe foştii directori şi am mers pe mâna lor", s-a scuzat Alin Novac Iuhas.

Recompense de la Novac

În aceeaşi şedinţă, profitând de noua metodologie, conducerea IŞJ Bihor a mai scos din joben 9 ex-directori şi directori adjuncţi cu probleme similare de CV, adică fie nu au participat la concursuri, fie nu au promovat, şi i-a făcut directori adjuncţi la şcoli care nu aveau astfel de funcţii ocupate. În acest mod şi-au reluat funcţiile foştii directori adjuncţi de la Colegiul Agricol Valea lui Mihai (Ştefania Derşidan, picată la proba scrisă), Liceul de Arte (Racz Eliza), Colegiul Naţional Teodor Neş Salonta (Vasile Haş), Liceul Tehnologic nr. 1 Dobreşti (Maria Popuş), şi Liceul Teoretic Petofi Sandor (Barta Emeric), aceştia din urmă toţi neparticipanţi la concurs.

În plus, alţi patru foşti directori, traşi pe dreapta după concurs, au devenit adjuncţi. Cel mai celebru dintre ei este Nicolae Avram, fost inspector şcolar general devenit anul trecut director la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi şi care, pentru că n-a participat la concurs, a fost acum recompensat cu funcţia de adjunct la aceeaşi şcoală.

Alţi ex-directori deveniţi adjuncţi sunt Carmen Ilisie de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 Oradea, Marius Danciu de la Liceul Tehnologic nr. 1 Şuncuiuş, ambii neparticipanţi la concurs, şi nepromovatul Ervin Călinescu de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Tileagd.

Demisii pe bandă

Pentru că demisiile directorilor numiţi au continuat, pe lângă aceşti 15 restauraţi, alţi 11 aşteaptă la rând. În ultimele două săptămâni, au mai renunţat la funcţii directorii de la şcolile din Holod (Gabriela Demian), Căpâlna (Steluţa Vidican), Cociuba Mare (Florin Doble), Biharia (Biro Emese), Spinuş (Liliana Tanc), Olcea (Teodor Buibaş), Tulca (Alin Gherghel), Lăzăreni (Cristian Paul), Tărcaia (Nicolaie Mlendea), Bulz (Nicoleta Lazăr) şi adjuncta Maria Kor de la Şcoala Gimnazială 11 Oradea.

Ce i-a determinat să demisioneze după nici o lună? Întrebaţi de BIHOREANUL, toţi invocă "motive personale" care, chipurile, n-au nicio legătură cu predecesorii lor. "Am probleme de sănătate", spune Doble, de la şcoala din Cociuba Mare. "N-am făcut-o constrâns de nimeni, a fost o decizie personală", spune şi Cristian Paul, de la Lăzăreni. Demisionara de la Spinuş, Liliana Tanc, confirmă şi ea: "Am motive personale".

Mai vorbăreaţă este directoarea de la Bulz, Nicoleta Lazăr, care prin demisie i-a lăsat cale liberă soţului ei, ex-directorul Dan Lazăr. "În decembrie, colegii m-au propus directoare, s-au gândit că mă va ajuta soţul să conduc. Dar nu e de mine această funcţie. Sunt educatoare şi părinţii m-au solicitat din nou la grupă". Femeia garantează că soţul ei, care a picat concursul la proba de CV, nu i-a cerut să demisioneze. "Nici nu este sigur că el va fi numit în funcţie", îşi apără consortul.

Primenirea... de primăvară

Cel mai probabil, locul demisionarilor va fi luat de foştii directori, dar încă niciunul dintre ei nu a fost "uns". "Directorii care şi-au înaintat demisia sunt în perioada de preaviz şi îşi vor exercita funcţia până la vacanţa de primăvară. În Consiliul de Administraţie s-a luat decizia  să nu fie numiţi noi directori acum, pentru a nu bulversa procesul de învăţământ la final de semestru", a declarat Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor.

Aşadar, Novac a preferat să amâne noul val al restauraţiei. Cert este că, dacă va numi ex-directorii, va aduce la conducerea şcolilor bihorene alţi 10 candidaţi picaţi la concurs şi un profesor care nici măcar n-a participat. Asta, dacă nu cumva între timp şi alţi directori provizorii vor simţi, subit, nevoia să demisioneze, lăsând cale liberă "foştilor", chit că au dovedit deja că nu sunt destul de buni...


CAZURI SPECIALE
Directoare 2 în 1

Printre cele 68 de numiri făcute de conducerea IŞJ Bihor în decembrie, două sunt cazuri de adjuncţi care au primit şi atribuţiile de directori. Este vorba de Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, unde adjuncta câştigătoare a concursului, Rodica Mureşan, este singura profesoară care are şi avizul Episcopiei Greco-Catolice, obligatoriu în şcolile confesionale, şi de Şcoala Bunteşti, unde adjuncta Simona Muţiu are delegată în funcţia de director pentru că, din toamnă, îşi va pierde postul câştigat prin concurs. Hotărârea Guvernului 935 din 2016 impune desfiinţarea tuturor funcţiilor de directori adjuncţi din şcolile care au mai puţin de 500 de elevi, cum este cazul celei din Bunteşti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
SCOALA 16 ORADEA
La scoala 16 din Oradea, directorul a candidat desi trebuie sa se pensioneze. A fost sustinut de profesorii pe care el i-a adus in scoala si care l-au depunctat la interviu pe contracandidatul sau. O mana spala pe alta, nu doamna Crina? Sotul tau ce zice sau el te-a indrumat sa faci asa?
Postat 06 Martie 2017, 18:15 de profcinstit
bine ca avem director tigan!
La Ineu din tot judetul nu s-a gasit un roman ci un tigan...suntem de rasul tarii...in loc sa sprijinim scoala spre evolutie ,l-am pus pe Guta director...doamne!....cum s-ar simti dl Novac sa vina dimineata la ISJ si rromul sa ii spuna fa asta!sau asta!..cum?voi l-ati adus aici...cu hartii false a trecut prin fata voastra!
Postat 24 Ianuarie 2017, 10:46 de onuta
halal invatamant si conducere
In primul rand se minte cu nerusinare.Nu este adevarat ca nu sant doritori de a fi directori.Se fac presiuni de la partid ca sa fie pusi inapoi directori care au fost.Stimati parinti ce parere aveti?Ce ati spune de un protest?Este o bataie de joc ce se intampla,chiar nu va este frica de nimeni?macar de Dumnezeu ca o sa va pedepseasca
Postat 24 Ianuarie 2017, 09:07 de veveion
Vom fura si vom fi liberi!
Partidele ,,istorice" si satelitii lor sunt pline de oligofreni, dar in niciunul densitatea de idioti pe cap de membru nu-i asa de mare ca-n partidul lui dracnea. Nu zic ,,psd", pt. ca adunatura de azi nu seamana cu cea din 2000, nu seamana nici cu cea din 2015, in mandatul lui dottore. Am pretentia ca am vazut/auzit destule prostii in viata, dar asa ceva ....?! Este pt. prima oara in istorie cand loazele care au picat/nu s-au prezentat la un examen sunt declarate castigatoare! Ce zici, @tsd-ule, ce bine era daca se implementa procedeul pe vremea noastra: picai, erai promovat, iar aia care l-au luat din scris sa mai vina si la toamna! Mama lor de hoti, de unde au stiut ei sa raspunda asa de bine?!
Postat 24 Ianuarie 2017, 08:25 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON