URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iunie 2016, 07:53

Promovaţi pe troc: Soţii Daniela şi Constantin Ionescu, acuzaţi că şi-au obţinut ilegal gradele didactice

Promovaţi pe troc: Soţii Daniela şi Constantin Ionescu, acuzaţi că şi-au obţinut ilegal gradele didactice CU GURA PE ALŢII. Acuzaţi că au promovat fraudulos, soţii Ionescu aruncă vina pe şefii Camerei de Conturi, care ar face jocurile şefilor Universităţii, deoarece atât directoarea Rica Ivan, cât şi adjunctul ei, Călin Ladar, sunt tot cadre universitare. Ca ei...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un recent control al Camerei de Conturi Bihor confirmă încă o dată că Universitatea Oradea nu e în stare să îşi facă singură ordine în ogradă.

Inspectorii au investigat 12 contracte de cercetare pe care le-ar fi derulat cu peste un deceniu în urmă liderul sindical Gheorghe Ionescu şi soţia acestuia, fosta decăniţă de la Textile Daniela Ionescu, contracte de pe urma cărora Universitatea nu numai că nu a încasat niciun leu, dar nici nu are vreo dovadă despre derularea lor, chiar dacă cei doi le-au folosit la avansare. Cum Ioneştii n-au reuşit să explice misterul, inspectorii şi-au transmis concluziile Ministerului Educaţiei, ca şi acesta să constate frauda.

Descoperirea lui Antal

Cornel Antal, fost rector al Universităţii din OradeaDespre nebuloasa poveste a celor 12 contracte de cercetare s-a aflat întâia oară în 2012, când rectorul de atunci, Cornel Antal (foto), a sesizat Parchetul Oradea după ce a constatat că Daniela şi Gheorghe Ionescu au declarat în dosarele de promovare în gradele didactice că în perioada 2003-2005 au condus şi au făcut parte din 12 echipe de cercetare, fără însă ca actele doveditoare să existe în arhivă. Potrivit declaraţiilor celor doi, contractele ar fi fost încheiate cu mai multe firme locale, dar Universitatea nu a încasat niciun leu din suma de 86.400 lei ce i s-ar fi cuvenit, conform legii. Singurul loc unde se găseau menţiuni privind cercetările era în dosarele de concurs din 2005, când Gheorghe Ionescu a promovat de la gradul de conferenţiar la cel de profesor, iar soţia lui de la şef lucrări la conferenţiar!

Întrucât o condiţie legală pentru promovare este ca pretendentul să fi condus sau să fi făcut parte din cel puţin două echipe de cercetare, bănuiala fostului rector era că cei doi soţi şi-au "fabricat" contractele la înţelegere cu amici din mediul privat, doar pentru a promova, dar de fapt nu cercetaseră nimic, respectivii doar semnându-le hârtiile.

În 2013, procurorii au decis însă neînceperea urmăririi penale, pe motiv că fapta de fals în declaraţii s-a prescris, iar despre înşelăciune nu se putea vorbi deoarece firmele contractante nu s-au plâns că cercetătorii nu şi-au făcut treaba.

Cercetări la secret

Problema celor 12 contracte a fost repusă pe tapet, însă, de Camera de Conturi. În luna martie a acestui an, inspectorii au făcut un control la Universitate, în urma unei sesizări prin care li se cerea să lămurească situaţia, concluzia lor fiind clară: cele 12 contracte "nu au fost înregistrate în evidenţele contabile şi în cele ale Biroului Programe, Proiecte de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare, rezultând faptul evident că acestea nu au fost derulate prin activitatea instituţiei şi nu au fost încasate sume de bani în conturile instituţiei".

La solicitarea Curţii, Daniela Ionescu a transmis copii după contractele de cercetare şi presupuse copii după actele adiţionale ale acestora, care însă nu au viza de conformitate cu originalul şi nici nu au fost semnate de rector, singurul reprezentant legal al Universităţii. În plus, deşi în actele adiţionale se preciza că au fost încheiate "cu ocazia înaintării rapoartelor finale ale cercetărilor", rapoartele nu au fost prezentate auditorilor, deşi aceştia le-au cerut expres. Soţii Ionescu au susţinut că sunt... confidenţiale.

"Penibil şi fals"

Curtea de Conturi a mai constatat un fapt evident: întrucât nu există nicio dovadă privind finalizarea contractelor, "ocuparea postului de conferenţiar şi profesor universitar s-a efectuat cu încălcarea prevederilor legale, activitatea de cercetare nematerializându-se în contractele de cercetare efectiv realizate". Altfel spus, cei doi soţi încasează ilegal salariile de profesor şi de conferenţiar! Inspectorii şi-au transmis raportul şi Ministerului Educaţiei, pentru a lua măsuri, însă până acum fără nicio reacţie.  

Ca de fiecare dată când sunt puşi în faţa unor acuzaţii, soţii Ionescu se declară nu doar inocenţi, ci şi persecutaţi de colegii care îi reclamă. "Faptele imputate sunt penibile şi total neadevărate. În baza contractelor aşa vehement contestate, Universitatea a fost dotată cu bunuri de sute de mii de lei", susţine Gheorghe Ionescu, afirmând că firmele pentru care a făcut cercetări au derulat lucrări de renovare la facultăţile de Construcţii şi de Textile, unde el şi soţia sa erau şefi, donând totodată mobilier pentru birouri şi laboratoare. Deşi a transmis BIHOREANULUI o serie de fotografii făcute în timpul lucrărilor din anii 2003-2004, care să-i ateste spusele, Ionescu nu a explicat de ce nu a înregistrat investiţiile şi nici cum le-a cuantificat.

Oricum, rămâne de văzut dacă oficialii din Minister vor fi sau nu curioşi de "trocul" prin care au promovat cei doi soţi Ionescu şi dacă vor lua măsuri pentru ca gradele astfel obţinute să fie anulate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Asta da !!
Un nebun, o frustrata. Doi hoti ordinari. Deratizati universitatea de asemenea "plosnite", orasul acesta merita mai mult.
Postat 11 Iunie 2016, 09:22 de elev
Dezastru
E dezastru în tot sistemul universitar. Se pare că trebuie înființată o poliție universitară care să se ocupe doar de investigarea fraudelor comise de cadrele didactice... După care toți cei asemenea celor doi Ionescu să fie dați afară din sistem și băgați așa, vreo doi ani, la pușcărie.
Postat 10 Iunie 2016, 08:56 de Shogun
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON