URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2010, 16:10

Nu o vrem!

Nu o vrem! RECLAMATĂ, DAR NEDOVEDITĂ. Titularizată în învăţământ în 2004, Daniela Barta a adunat nenumărate reclamaţii la adresa ei la Grădiniţa 56. Cu toate acestea, nici părinţii, nici directoarea nu i-au dovedit abuzurile, astfel că Inspectoratul Şcolar n-a avut niciun temei legal pentru desfacerea contractului de muncă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Dacă putem evita să ne bată copiii, de ce n-o facem?", se întreabă într-un glas părinţii de la grupa pregătitoare a Grădiniţei 25 din Oradea, după ce au aflat că din toamnă copiii lor vor fi în grija Danielei Barta.

Disperaţi, părinţii cer ajutorul Inspectoratului Şcolar şi al Ministerului Educaţiei. Şi, totodată, speră că Poliţia o va găsi vinovată pe educatoarea acuzată că maltratează micuţi...

Agresivă cu tupeu

Cazul Danielei Barta, o educatoare de 32 de ani, a ajuns în atenţia opiniei publice în aprilie, după ce Comitetul de părinţi al Grădiniţei 56 din Nufărul a înaintat directoarei şi Inspectoratului Şcolar o reclamaţie cum că în tura lui Barta copiii nu dorm, nu învaţă nimic, ci doar copiază un limbaj vulgar.

08 daniela lukacs.jpgUnii micuţi au recunoscut că educatoarea i-a lovit, ba chiar de mai multe ori. Inclusiv directoarea grădiniţei, Daniela Lukacs (foto), recunoştea că a surprins-o pe Barta lovind o fetiţă peste fund, iar când i-a cerut socoteală, educatoarea a negat cu nonşalanţă. „Nici eu n-aş vrea ca să înveţe copilul meu la grupa doamnei Barta", admitea atunci directoarea.

Schimb consimţit

La testarea psihologică obligatorie din anul şcolar 2009-2010, Daniela Barta a prezentat deviaţii de comportament şi a fost declarată inaptă temporar, medicii precizând că trebuie să se prezinte la un consult de specialitate. Surpriză, însă, comisia Spitalului de Neuropsihiatrie a declarat-o aptă pentru a preda!

Barta a fost sancţionată din pricina reclamaţiilor de Consiliul Educatoarelor cu reducerea cu 15% a salariului timp de 6 luni. Imediat ce i-a fost acordată sancţiunea, Barta s-a înţeles cu educatoarea Mariana Koncoly de la Grădiniţa 25, de pe strada Zalăului, şi au făcut schimb de posturi prin liber consimţământ. Aşa că, din toamnă, Barta va preda la Grădiniţa 25, iar Koncoly la 56.

Cu petiţia la instituţii

În timp ce directoarea de la Grădiniţa 25, Mariana Ile, nu vrea să comenteze situaţia, părinţii de la grupa pe care o va prelua educatoarea sunt extrem de nemulţumiţi. „De ce să aşteptăm să lovească şi în copiii noştri, când am putea evita?", spune Natalia Ruzsa, o mămică ce este educatoare de profesie. „Un copil are nevoie de o educatoare calmă, cu răbdare, altfel părinţii se confruntă cu refuzul micuţului de a mai merge la grădiniţă".

08 Olimpia Popoviciu.jpgÎn asentimentul ei sunt şi alţi 26 de părinţi, cu toţii semnând o petiţie prin care cer Inspectoratului Şcolar, Ministerului Educaţiei şi Primăriei Oradea să ia măsuri, astfel încât niciun copil să nu ajungă pe mâna Danielei Barta. „Am depus această sesizare ca să atragem atenţia că reclamaţiile scrise de părinţii de la Grădiniţa 56 nu sunt în van. Din toamnă, copiii noştri vor fi în grupa pregătitoare. O educatoare cu carenţe în pregătirea metodică şi psiho-pedagogică şi cu ieşiri violente ar dăuna procesului educativ", spune Olimpia Popoviciu (foto), o altă mămică.

Părinţi „Big Brother"

Până acum, singura instituţie care a răspuns Comitetului de Părinţi a fost IŞJ Bihor, care spune că „schimbul de posturi realizat între cele două cadre didactice respectă Ordinul Ministrului privind mişcarea personalului didactic, deoarece dreptul de a preda nu i-a fost niciodată anulat, suspendat sau revocat institutoarei Barta Daniela". Prin urmare, singura speranţă a părinţilor stă în poliţişti, care o anchetează pe educatoare sub acuzaţia de rele tratamente aplicate asupra minorilor. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, şansele ca educatoarea să fie găsită vinovată nu sunt însă prea mari, întrucât nu există certificate medico-legale care să ateste lovirile.

Dacă vor rămâne cu ea pe cap, unii părinţi de la Grădiniţa 25 ameninţă că îşi vor muta copiii la o altă grădiniţă. Alţii spun, în schimb, că nu văd o soluţie decât fie în montarea, pe banii lor, a unei camere de filmat prin care să-şi poată supraveghea copiii oricând, fie să stea cu rândul, de pază, în fiecare zi, la grădiniţă, cu ochii pe Barta. Mai ceva ca-n Kafka...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
hmm
nasol sistem si asta,prinsa cu mata-n sac tot e lasata sa profeseze,bieti prichindei!
Postat 22 Iulie 2010, 16:23 de el doradeo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON