URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Aprilie 2010, 10:58

Legea nemulţumirilor: Universitatea Oradea ar putea fi "absorbită" de cea din Cluj

Legea nemulţumirilor: Universitatea Oradea ar putea fi 'absorbită' de cea din Cluj LOVITURĂ DE IMAGINE. Chiar dacă Legea Educaţiei Naţionale nu va fi votată în formă actuală, deci Universitatea din Oradea nu va fuziona cu cea din Cluj Napoca, simplul fapt că această idee s-a luat în calcul i-ar putea face pe unii viitori boboci să nu se înscriere la o facultate orădeană, pe motiv că n-au siguranţa continuităţii...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la Revoluţie au trecut 20 de ani şi 24 de iniţiative legislative privind învăţământul. Practic, fiecare Guvern a încercat să-şi lase amprenta asupra domeniului, dar nici unul n-a reuşit o variantă logică şi fezabilă.

Actuala guvernare, în frunte cu ministrul Daniel Funeriu, a adunat, însă, în cel mai scurt timp, cele mai multe nemulţumiri ale profesorilor prin proiectul noii Legi a educaţiei naţionale, supus dezbaterii publice în urmă cu două săptămâni. "Ar trebui aruncat direct la gunoi!", sunt convinşi profesorii orădeni...

Nu vrem comasare!

Cea mai discutată prevedere din proiectul Funeriu este articolul 172, şi nu pentru că ar fi un model de bună-practică, ci pentru că a stârnit opoziţia generală în fiecare centru universitar. Articolul cu pricina arată că universităţile publice aflate la mai puţin de 200 de kilometri distanţă una de alta se vor comasa prin fuziune, ceea ce, în cazul nostru, ar însemna ca Universitatea din Oradea să fuzioneze cu cea din Cluj Napoca.

12 antal.jpg"Nici vorbă să se întâmple aşa", zice însă rectorul Universităţii orădene, Cornel Antal (foto), convins că proiectul va fi trântit de Parlament. Argumentul? Comasarea s-ar aplica în 16 oraşe din ţară, iar parlamentarii care provin din aceste oraşe nu ar vota aşa ceva. În plus, Antal spune că nici rectorii de la Cluj sau Timişoara, care ar trebui să primească alte şcoli sub acoperiş, nu vor unirea. "Am avut o întâlnire cu toţi rectorii, nimeni nu vrea comasare. În plus, am strâns sute de pagini de observaţii la articole din lege".

În schimb, dacă articolul va trece, nimeni nu ştie să spună cum se va face fuziunea, pentru simplul motiv că legea nu mai precizează. Atât doar, că în cazul Oradea-Cluj, nu-i greu de bănuit cine va înghiţi pe cine. Mai exact, cine va rămâne Universitate şi cine o simplă filială...

Scumpirea Educaţiei

Pe lângă comasare, ministrul Funeriu vrea şi să ia mai mulţi bani din buzunarele studenţilor. Articolul 136 prevede ca taxele de şcolarizare la facultăţi să fie cel puţin egale cu costul de şcolarizare pentru un student finanţat de stat. Asta ar însemna că la specializările tehnice şi vocaţionale taxele vor creşte substanţial, putând ajunge până la peste 5.000 de lei anual, ceea ce ar limita drastic accesul tinerilor la educaţie...

Nemulţumitor e şi faptul că autonomia universitară ar fi ştirbită, pentru că nici decanii, nici rectorul nu vor mai fi aleşi prin vot, ci numiţi în baza unor concursuri, la care ar putea participa şi persoane din afara ţării, avizate de o comisie a Senatului. "Politicul poate interveni foarte uşor, pentru că ministrul certifică rezultatele concursului", spune Antal. Că ar fi sau nu aşa, rămâne de văzut, însă cert e că în conducerea instituţiei nu s-ar mai regăsi voinţa membrilor Universităţii.

La gunoi!

Tot prin noua lege dispare funcţia didactică de preparator, adică prima treaptă din ierarhia învăţământului superior. Nici în cazul acesta nu se dau mai multe explicaţii, nepomenindu-se nimic despre ce se întâmplă cu preparatorii deja existenţi în sistem. Articolul 247 mai aduce o supărare: conducerea Universităţii poate mări norma de activitate a cadrelor, dacă crede că asta va creşte performanţa. "Lipsa performanţei manageriale nu poate fi distribuită, însă, prin supraîncărcarea angajaţilor", explică Antal.

12 lia pop.jpgToate aceste prevederi i-a făcut pe universitarii orădeni să-şi pună speranţele în parlamentari. La o dezbatere publică desfăşurată sâmbătă, profesorii le-au cerut senatorilor şi deputaţilor bihoreni să nu voteze proiectul. "Acest text nici nu poate fi modificat, trebuie direct aruncat la gunoi", a spus decana Facultăţii de Ştiinţe Politice, Lia Pop (foto).

Horia Ciocan, lector la Ştiinţe Juridice, le-a cerut parlamentarilor să renunţe la orgoliile de partid şi să respingă proiectul, sensibilizându-i: "Unii dintre dumneavoastră sunteţi profesori...".

Promisiuni

12 adrian dume.jpgNici studenţii nu sunt încântaţi, iar pe lângă toate obiecţiile aduse de profesori, mai au şi ei una. "Cerem ca până la 5% din taxa de şcolarizare să meargă în fondul de burse", zice Adrian Dume (foto), liderul studenţilor. Dacă vor creşte taxele, să crească şi bursele! - zic studenţii.

Şase din cei 13 parlamentari bihoreni i-au ascultat pe reprezentanţii mediului universitar şi le-au garantat că nu vor susţine proiectul actual. Senatorul Ioan Mang, profesor universitar şi membru în Comisia de învăţământ a Senatului, zice că "această lege nu e bună nici pentru profesori, nici pentru elevi". "Articolul 172 este o prezenţă nefericită şi nu va trece, pentru că nu are niciun fel de susţinere", spune şi Petru Filip, lider al PDL, partid aflat la guvernare, şi profesor de Administraţie.

Ca ei zic şi parlamentarii PNL Cornel Popa şi Lucia Varga. Mai rămâne de văzut dacă şi ceilalţi vor vedea lucrurile la fel sau vor vota contra intereselor comunităţii pe care o reprezintă...


MODIFICĂRI ŞI LA LICEU
Şcoala se termină după 9 clase!

Noua Lege a educaţiei aduce modificări importante şi în sistemul preuniversitar. De pildă, clasa a IX-a trece de la liceu la gimnaziu, fiind şi ultima clasă obligatorie pentru liceeni.

De asemenea, directorii şcolilor nu vor avea voie să facă parte dintr-un partid politic, lucru care - crede liderul sindicaliştilor bihoreni din învăţământul preuniversitar, Ioan Ţenţ - nu va depolitiza şcolile, ci doar îi va face pe directori să-şi ţină simpatiile politice ascunse.

Foarte important e însă faptul că profesorii care vor preda vor fi aleşi de directorul şcolii, pentru că se renunţă la examenul de titularizare. "Garantează cineva că la şcolile de la sate, de exemplu, directorul va alege profesorul bun şi pregătit, însă din alt sat, în locul unuia de nota 5, dar din satul său? Nu cred...", avertizează senatorul Ioan Mang.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Eu sunt Pro
Avand in vedere ca pe aproape toti cei din articol ii paste puscaria...mi se pare normal ca genul de om care isi apara interesele, cum sunt si ei, sa nu fie bagat in seama. Mai bine mai putini studenti de calitate, decat ce diplome se dau acuma. Tusica-mea are 52 de ani, si isi rezolva o diploma "muncita" cu greu zi de zi la o mirifica universitate.
Postat 11 Aprilie 2010, 23:40 de fix
de ce distruge marinarul invatamantul..
Dar ce sa zicem, daca al nostru drag conducator, tovarasul domnit Nicolae.... scuze... Traian (e deja asa de greu sa nu le confuzi....) a afrimat ca daca te intereseaza ceva cauti pe internet :-". Cred ca sentimentele negative fata de scoala a marelui si iubitul nostru conducator sunt inca tot din perioada cand picta udrele, monici si ebe pe bancile scolii (activitate posibil mai putin tolerata de profesorii lui.... ). //// Deja astept cand va publica prim hobbitul continuarea articolului din Faclia din 5.Dec.1989 unde lauda tovarasul nostru domnit de atunci pentru „tot mai bune conditii de viata si invatamant tineretului studentesc”.....
Postat 07 Aprilie 2010, 07:48 de Birdy
fum si fum
In esenta legea inventata de Fumeriu cat si initiativele domniei sale sunt cu putina viziune. Daca am vrea sa descriem activitatea tovarasului Funeriu ca ministru MEdCT, cred ca urmatoarea afirmatie este cea mai potrivita: "economisim, ca in viitor sa va dau si mai putin pistari". Deci nici de departe nu vorbim de aspecte calitative, numai de a economisi un banut. Asa nu vom ajunge in urmele cercetarilor britanici care saptamanal anunta la televizor ca au descoperit gaura de la macaroane. Si intr-adevar este important sa descoperi gaura de la macaroane! Politica UK este de a finanta intens educatia si cercetarea, indiferent de natura studiilor efectuate. Asa ca sa zicem sunt finantate 100 de studii, din care 99 nu descopera nimic dar 1 este de Nobel...:-" . Cred ca nu sunt singurul care la inceput a crezut ca tovarasul Fumeriu va continua initiativele Miclea, care ar fi dat peste cap invatamantul cu 180grade, dar avea viziune Europeana, moderna. Numai ca tovarasul Fumeriu a zis ca el este mai destept ca Miclea, va face si mai mult, chiar dubleaza totul pana la 360grade...: ) (...cineva a chiulit de la orele de geometrie/trigonometrie...:- " ).
Postat 06 Aprilie 2010, 23:10 de Birdy
UC Oradea
Treziti-va voi profesori doctori ai Universitatii Oradea! Judecati-i pe ereticii care vor comasarea Voastra la Cluj, asa cum nu i-ati judecat pe pucistii din '89! Scoala asta are cu cine sa se mandreasca! Aici a absolvit studiile de educatie fizica, cel mai bun pretin de-al lui Nicusor : Copos patronul Rapidului! Cate Universitati din Romania mai au asemenea absolventi de cinste? Amintiti-va ca in anii '70 cand absolvea Copos la Oradea, Mitica Dragomir era sef de club la FC Bihor, fara sa aibe liceul terminat. De atunci dateaza rivalitatea dintre cei doi! Mitica avea banii negri pentru arbitri de fotbal, iar Copos avea relatii pe langa UTC-ul lui Nicusor! Copos ar fi vrut sa aiba banii lui Mitica, iar Mitica scoala si relatiile lui Copos! Abia mai tarziu s-a putut impaca si capra si varza! Scoala asta ar trebui botezata dupa numele celui mai reprezentativ absolvent al ei: Universitatea Copos!
Postat 05 Aprilie 2010, 19:03 de Acad. Doctor E.C.
sunt prea muti cu
da e normal acum se face comasarare si nu demuult se faceau acreditarii pentru noi universitati-PRIVATE s au trezit ca sunt perea multi cu studii spuerioare si vor sa reduca numarul, nu toti isi permit o scoala dar problema este ca ajung sa o mai puna ain parctica aca cand ajungi in parctica legea este nula...ai titul de SLUGA vezi MONICA RIDZI=DADACA......asa ca mai bine de cei care nu au scolii dar culmea stiu cum sa impace si capra si varza si lupul......experienta vieti...apropo eu am si facultate si masterat dar daca nu am cu cine sa lucrez ce fac cu atestatele? le pun in rama sa vada copii cat de fraieri sunt unii, cata discriminare bantuie in Romania! au luat banii de pe noi dar ne au dat nimic.......ne au epuizat si cerebral si fizic
Postat 05 Aprilie 2010, 14:12 de oana
serii de intrebari
A pus cineva intrebarea de ce apare in lege exclusiv criteriul de 200km (initial a fost numai de 150... numai ca lipseau cativa km.. .:-"). De ce nu apar referiri si la anumite criterii calitative de evaluare? Nu vi se pare cam dubios criteriul unic de comasare de 200km... ? Nu de alta dar Fumeriu vorbeste zi de zi de evaluarea si clsaificarea domeniilor universitare... Exclusiv pe baza criteriilor internationale... Nu le vad.. Voi le vedeti? Nu este vorba cumva de frica celori de la UBB ca la mai multe domenii vor pierde lupta fata de UO? Este usor sa traiesti din glorioasa istorie, dar n-ar trebui sa fie suficient... Sa nu uitam nici de directivele UE care zic clar ca 1 universitate de stat pt. 500mii de locuitori... Apoi de ce nu apare nimic despre comasarea a mai multor universitati de stat din acelasi oras? Ma refer aici si la Cluj si la TM... La Cluj sunt o groaza de universitati de stat, dar ele nu vor fi comasate... Oare de ce? Nu vi se par interbari bune?
Postat 03 Aprilie 2010, 18:16 de Birdy
euglena lu' Racovitza
Ce bine ca la Cluj sunt oamnei de valoare care se dau la gaste, la coasa si pe la OTV :). Viva profesores hobiul E.mil B.oc, pruncul lu' B.ela N.arko :)... si inca multi de la partidul Navei Portocalii si de la Laleaua Verde :))........ Mda, ce bine ar fi daca am ajunge ca "cercetatorii britanici" care zilnic anunta la stiri ca au descoperit gaura de la macaroane ;)..... Vedeti, aici exista deosebirea fundamentala intre UK si Ro{m}mania. Englezii baga bani grei in educatie si cercetare, finanteaza orice studiu, in ideea ca din 100 de cercetari finantate si daca 99 nu zic nimic dar macar 1 este de Nobel.... \ Apoi prin idea de a comasa universitati nu se doreste altceva decat a economisi un "pistar" de la educatie... :(
Postat 03 Aprilie 2010, 18:13 de Birdy
nu faci din cocos gaina...
Era prin anii '60 cand eram tanar inginer-dascal la scoala de maistri mecanici-auto si electro (actuala Scoala Andrei Saguna). Aveam printre elevi si cativa copii buni care au inteles din prima Legea lui OM (eu predam si atunci electro). Mai tarziu in anii'70 cand am deschis Institutul de subingineri Oradea, i-am chemat pe fostii elevi deveniti maistri buni pe platforma industriala, sa vina sa recapitulam putin Legea lui OM si pentru ca s-au miscat bine i-am scos subingineri. In anii '90 cu democratia am transformat Institutul In Universitatea Oradea, dar mi-au trebuit oameni. Pe cine sa ma bazez? Pe subinginerii mei care respectau Legea lui OM! Asa ca i-am scos intai ingineri, apoi i-am facut cadre didactice si astazi au ajuns Profesori respectabili ai Universitatii! Problema e ca au uitat de mult Legea lui OM! M-au dezamagit toti! Mai bine-i lasam pe toti maistri!
Postat 03 Aprilie 2010, 15:11 de Unchiu'
salvati euglena verde
Mare pacat ar fi, pentru Oradea, daca Universitatea noastra s-ar comasa cu Universitatea Cluj! Am putea pierde profesori de valoare, cum ar fi: Petru Filip, Ioan Mang, Lia Pop si altii ca si ei care au dovedit capacitati iesite din comun fatza de profesorii obisnuiti! Acesti domni sunt capabili sa sustina activitati didactice, activitati politice, activitati economice si mai sunt si niste repere de moralitate pentru acest oras! Profesorii -politicieni-patroni care au aparut in anii 90 in Romania si deci si in Oradea, sunt mandria Societatii noastre! Sa nu facem o prostie si sa-i determinam sa dispara! Am ajunge ca sa avem cel mult o categorie de oameni de stiinta de tipul "cercetatorilor britanici" care anunta zilnic cate o observatie la stiri! Oradeani treziti-va si respingeti comasarea Universitatii Oradea, acest biotop al speciilor rare, acest ecosistem al valorilor stiintei nationale! Unde sunt ecologistii? Sa protesteze impotriva samavolniciei acestei legi!
Postat 03 Aprilie 2010, 11:30 de Emil Racovita
Lia Pop
"Acest text nici nu poate fi modificat, trebuie direct aruncat la gunoi" zice Lia Pop, ea care ar trebui sa fie aruncata la gunoi.... Sorbonica ar avea sansa numai daca scapa de acele facultati care fac de ras: Stiinte Politice, Economice, Socioumane, Mediu, Medicina (fara Farmacie). Norocul este ca majoritatea incompetentilor sorbonei sunt centrati in aceste facultati. Sorbonica ar putea deveni o universitate tare lasand numai facultatile si domeniile unde au cadre grei.
Postat 02 Aprilie 2010, 23:44 de Lia Pop
agamitza
Inteleg cinismul si ironia din cometariul tau, dar nu este chiar asa cum crezi. Discursul a fost frumos, poate unii te vor crede... numai ca realitatea este una diferita ;) Majoritatea domeniilor vor fi desfintate de la Oradea si studentii vor fi obligati sa mearga pana la Cluj. Iar la domeniile care eventual vor ramane la Oradea se vor aplica taxele de la Cluj nu si cele de la Oradea. Apoi nu uita, ca Clujul va pastra locurile bugetate la ei (cifra de scolarizare nu vine la filiale). Asa ca studentii vor avea de ales: ori merg la Cluj sa aplice pt locurile bugetate ori accepta sa ramane la Oradea dar pe locuri cu taxa (peste 5000lei). Daca ar fi asa cum spui tu, ca totul ramane la Oradea cum este, numai i se schimba numele, atunci vor ramane decanii, prorectorii pe functie cum sunt si acuma.... Dar nu este cum spui tu. Fumeriu doreste reducerea numarului de locuri bugetate si cresterea cvantumului taxelor de scolarizare. Prin comasarea universitatilor vor reduce numarul locurilor bugetate respectiv la filiale va obliga sa fie exclusiv studenti la taxa.
Postat 02 Aprilie 2010, 21:40 de Birdy
ma mir ca mai exista
ma mir ca mai exista aceasta universitate .....dar ce sa i faci nu tot ce e rau si moare sau dispare...........mare e lumea ta Doamne si multi..........
Postat 02 Aprilie 2010, 16:55 de anca
vrem schimbare da' sa fie la fel
Sa presupunem ca Universitatea Oradea va fi "absorbita" de Univ. Cluj: Cine are de castigat? Studentii care vor face scoala tot la Oradea vor avea diplome eliberate de Universitatea Cluj, cadrele didactice care vor dori sa lucreze vor face acest lucru tot in Oradea ca angajate ale Univ Cluj si vor apartine de un colectiv didactic cotat superior! Cine are de pierdut? Rectorul Universitatii Oradea va ramane fara functie, Decanii Facultatilor din Oradea vor pierde scaunul, Sefii Sindicatului se vor supune unor alegeri riscante? In concluzie: nu e bine sa se "absoarba" Univ Oradea de catre Univ Cluj! Ce vor face actualii sefi ai Univ Oradea atunci cand vor pierde indemnizatiile de conducere de minim 5.00 Ron lunar? Cum vor trai ei numai din salar? Si daca vor fi intrebati si despre activitatea lor didactica? Ce mai poate sa urmeze? Haos total! Jos schimbarea!
Postat 02 Aprilie 2010, 15:39 de agamitza
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON