URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2013, 09:45

Lecţia de performanţă: Ministerul Educaţiei laudă învăţământul privat din Bihor

Lecţia de performanţă: Ministerul Educaţiei laudă învăţământul privat din Bihor MONEY TALKS. Grădiniţele private din Bihor au un mare avantaj faţă de cele publice în privinţa dotărilor, dar şi când vine vorba de serviciile pe care le oferă. Însă şi costurile pentru părinţi sunt pe măsură: de la 400 lei luna în sus...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Legea Educaţiei promovată de fostul ministru Daniel Funeriu obligă statul să finanţeze şi unităţile de învăţământ privat în funcţie de numărul de elevi încă din 2012, aplicarea măsurii fiind însă amânată de actualul Guvern pentru anul viitor. În pregătirea ei, inspectorii Ministerului Educaţiei au controlat şcolile şi grădiniţele private din câteva judeţe, pentru a vedea cum se prezintă şi dacă merită.

Printre unităţile verificate se numără şi cele din Bihor, alături de şcolile confesionale şi de cele care au clase de alternativă educaţională, adică pedagogii Step by Step, Waldorf ori Freinet. Concluziile sunt măgulitoare: şcolile şi grădiniţele private din judeţ respectă legea întru totul, sunt dotate cum trebuie şi, în plus, au şi elevi cu rezultate bune.

14 madalina lupau.jpgProfesori motivaţi

Raportul întocmit de inspectorii Ministerului are numai cuvinte de laudă despre cele 41 de grădiniţe şi şcoli private, confesionale şi alternative din Bihor. "Au fost verificate documentele pe baza cărora unităţile îşi desfăşoară activitatea, dar şi starea dotărilor", spune Mădălina Lupău (foto), responsabilă cu învăţământul privat în cadrul Inspectoratului Şcolar Bihor. Inspecţia a vizat doar unităţile private, confesionale şi alternativele pedagogice tocmai pentru că acestea vor fi finanţate distinct, iar la capitolul acte nu s-a găsit nicio neregulă.

Corpul profesoral al acestor unităţi e caracterizat de inspectori ca fiind unul bine pregătit. Dascălii din privat sunt angajaţi după aceleaşi reguli ca la şcolile de stat, numai că la unităţile private li se pot pretinde competenţe suplimentare. Motivaţi de salariile mai mari, educatorii unităţilor private sunt însă mai conştiincioşi decât colegii din cele publice.

Costuri pe măsură

Clădirile în care funcţionează grădiniţele private, felul în care sunt amenajate şi dotate, precum şi implicarea părinţilor în activităţile copiilor au primit, de asemenea, doar aprecieri, despre care reprezentanţii IŞJ spun că sunt pe deplin meritate. De altfel, spune Lupău, singurul dezavantaj al oricărei grădiniţe private sunt costurile. Aici, un părinte plăteşte lunar cel puţin 400 lei, dar poate să scoată din buzunar şi peste 1.000 lei dacă vrea ca micuţul să facă şi ore de muzică, gimnastică ori înot.

Inspectorii Ministerului au remarcat şi interesul tot mai multor şcoli pentru alternativele educaţionale de tip Step by Step, Waldorf şi Freinet care, spre deosebire de stilul clasic de predare, scot în evidenţă creativitatea şi aptitudinile native ale copiilor. "Baza materială existentă şi cadrele didactice calificate asigură un învăţământ de calitate, foarte apreciat în comunităţi", spun inspectorii.

Combinaţie de succes

Angajaţii Ministerului au tras şi câteva concluzii punctuale despre şcolile controlate. De pildă, la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, instituţie publică dar susţinută financiar şi de Episcopia Greco-Catolică, inspectorii s-au convins că şcoala tratează elevii în mod egal, indiferent de confesiunea lor, iar despre şcolile postliceale Henri Coandă că respectă toate legile, la virgulă, în organizarea şi derularea cursurilor de calificare. Pozitive au fost şi constatările făcute la grădiniţele private destinate copiilor romi, mai cu seamă că obţin şi rezultate, reuşind să asigure o educaţie timpurie corectă copiilor.

Inspectorii menţionează de altfel că majoritatea elevilor şcolilor private, confesionale sau cu alternative educaţionale au rezultate peste medie la învăţătură şi la examene naţionale. De pildă, Liceul Betel din Oradea a avut anul trecut o promovabilitate de 100% la Bacalaureat, în timp ce la majoritatea şcolilor publice elevii au picat pe capete. Activitatea liceelor confesionale i-a şi făcut pe inspectori să încheie raportul cu recomandări clare: Ministerul ar trebui să colaboreze mai mult cu reprezentanţii cultelor religioase.

Una peste alta, dacă pentru oficiali cel mai important e că unităţile de învăţământ private, confesionale şi alternative obţin performanţe, pentru părinţi contează decisiv că au de unde alege când vine vorba de educaţia copiilor lor. Numai să nimerească ce li se potriveşte cel mai bine...


"GEORGIANA", PE PIAŢĂ
Cu musca pe căciulă, dar tot cu tupeu

Singurele unităţi care nu au colaborat cu inspectorii şi nu le-au pus niciun act la dispoziţie în timpul controlului sunt Liceul Particular Georgiana şi Şcoala Postliceală Georgiana, ambele unităţi private. Directoarea celor două şcoli, Sanda Zbârcea, a refuzat să arate documentele, poate şi pentru că nu avea cu ce se mândri. În 2008 Liceul Georgiana a fost închis de Minister pentru că a trimis la Bacalaureat elevi care nici măcar nu terminaseră clasa a XII-a, iar acum funcţionează în baza unei autorizări provizorii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Allah ackbar!
@lipsa de dopamina.... La tine se vad efectele dopaminei in exces... In alta ordine de idei, roboteii cu creierul spalat religios e clar ca iau bacul :). Sunt programati sa faca asta, ca daca nu iei Bac-ul e un pacat, si ajungi direct in iad, fara preselectia de la judecata de apoi, lol
Postat 09 Iunie 2013, 13:04 de Darwin
dopamina, studiati rol ei pentru OM
e batie de JOC invatamantul actual si stiti de ce ca sa determine SCLAVIA, traficul de ORGANE :)) , nu avem alimente care sa dezvolte CREIERUL decat OTRAVA si OTRAVA , DOPAMINA narurala cat si externa face oameni cu CREIER activ , ea se produce in timpul actului SEXUAL< voi credeti ca exista copii inteligenti, nu au cum (poate ca mama a facut taratment cu DOPAMINA externa ) se spune ca copii se fac cu mult mult SEX nu HOPA gata !! , toti au capacitate dupa ce isi incep viata sexuala NORMALA, rromii stiu ei ce stiu, nu e bine sa te adaptezi la civilizatie asa ca un BOU, trebuie sa vedem FAPTELE nu VORBELE.VOI tineti minte ca in copilarie cu lapte de vaca si boli sa fi fost asi in CREIER ? daca discutam cu sute de adulti va garantez ca si au dezvoltata multe afinitati senzoriale si cerebrale dupa ce au inceput VIATA SEXUALA. nu inainte . SUNT note date din burta de dascali si PROFESORI :))) COPIILOR .STIU ei tinerii ce au NEVOIE , se numeste INSTINCT de supravietuire . IN ROMANIA viata sexuala este TABU, folosim termeni "protejeaza te " dar nu explicam ROSTUL DOPAMINEI in timpul actului SEXUAL, de ce ? De unde atata EGOISM social ?
Postat 09 Iunie 2013, 11:04 de lipsa de dopamina !!
fariseii
Stiti cum se realizeaza o promovabilitate de 100% la bacalaureat ? N-ati vrea sa stiti cat de „crestinesti” sunt metodele la doua dintre liceele confesionale. Elevii care „nu corespund” pretentiilor unor profesori sunt determinati sa se transfere pur si simplu. Asta e secretul.
Postat 09 Iunie 2013, 10:40 de maria
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON