URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Gicu, braţ de fier: Un elev orădean e vicecampion naţional la skandenberg

Gicu, braţ de fier: Un elev orădean e vicecampion naţional la skandenberg APROAPE CAMPION. La sfârşitul lunii aprilie, Gicu Lucuţa a participat la prima competiţie de anvergură: Campionatul Naţional de Skandenberg. Debut cu dreptul, căci s-a întors acasă cu medalia de argint
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă nu e în tricou, ca să i se vadă braţele, n-ai da mult pe el. Dar tânărul firav şi timid are o forţă mai mare decât trei colegi la un loc.

Pus la masa de skandenberg, muşchii pe care i-a clădit prin antrenamente se reliefează ca-n filmele cu Chuck Norris. Şi nu trec 10 secunde până ce-şi dovedeşte adversarul. La 16 ani, Gicu a devenit vicecampion naţional doar prin propriile puteri. La propriu, căci s-a antrenat, autodidact, de unul singur...

Ready, go!

Considerat de mulţi o simplă joacă de-a bărbaţilor care vor să demonstreze cât de forţoşi sunt, skandenberg-ul este de fapt un sport popular în multe ţări, chiar şi în România. În Oradea mai puţin, căci aici nu există un club specializat în antrenarea celor dornici să deprindă tehnicile anume desăvârşite. Un adolescent orădean a reuşit totuşi să facă performanţă, chiar şi fără antrenor ori sponsor.

Totul a început după ce Gheorghe Lucuţa, elev în clasa a X-a la Colegiul Economic Partenie Cosma, a văzut că-şi poate "pune" colegii de clasă cu o uşurinţă care şi pe el îl mira. A vrut să devină şi mai bun, aşa că a căutat site-uri specializate de unde să înveţe ce înseamnă acest sport şi care-i sunt tehnicile şi regulile. Tot de pe net a aflat şi despre primele competiţii regionale, la care, neexperimentat fiind, a participat fără a câştiga nimic. "Nu eram rapid, nu aveam o explozie la început. Când arbitrul zice "Ready, go!", te-ai dus cu braţul...", povesteşte Gicu.

Înfrângerile nu l-au demoralizat, ba chiar şi-a convins părinţii să-i cumpere o masă specială de skandenberg, la care exersa cu prietenii şi cu fratele mai mare. "Există mai multe tehnici. Eu folosesc mai mult "hook", cârligul, care înseamnă prinderea mâinii adversarului şi folosirea forţei. Există şi stilul "top roll", când îi răsuceşti mâna ca şi cum ai turna în pahar", zice adolescentul.

"Îl i-au pe ăsta"

Din acest an, Gicu a început să frecventeze sala de forţă de cinci ori pe săptămână, căci pe lângă exerciţiile de flotări şi lucrul cu ganterele era important să lucreze şi muşchii umerilor şi ai spatelui. "Am citit că în skandenberg 60% contează forţa antebraţului. Apoi sunt importante bicepsul şi încheietura, dar şi alte grupe de muşchi", povesteşte băiatul.

Căpătând încredere, s-a înscris în Campionatul Naţional desfăşurat la sfârşitul lunii aprilie în Bucureşti, unde a arbitrat fostul campion mondial Ion Oncescu. Concurând cu mâna dreaptă la categoria juniori, sub 65 kilograme, Gicu şi-a învins toţi adversarii, mai puţin pe ultimul, un profesionist de la un club din Suceava. "Înainte pierdeam şi din cauza emoţiilor, acum mă uitam la adversar şi mă gândeam: Eu îl iau pe ăsta!".

Bucuroşi de argintul obţinut, părinţii i-au finanţat participarea la Europenele desfăşurate săptămâna trecută în Polonia, unde - tot fără antrenor - a obţinut locul VI. "Ţelul meu este să ajung campion naţional şi la mâna stângă şi la dreapta, iar apoi să ajung la Mondiale", spune tânărul, cu neascunsă ambiţie.

Mentorul Lungu

22 sandu lungu.jpgPentru a continua, lui Gicu i-ar prinde bine, totuşi, un sponsor şi un antrenor. Căci, deşi este un soi de vedetă printre colegii de liceu, care îl provoacă deseori la o întrecere, adolescentul chiar vrea să facă performanţă. Despre pasiunea lui a aflat şi luptătorul K1 Alexandru Lungu (foto), care l-a căutat şi l-a încurajat înainte de competiţii. "Ceea ce a făcut el este o mare realizare, chiar şi pentru oraş. E un copil care a răzbit prin propriile puteri. Dacă va dori, eu m-am oferit să-l ajut", spune cel supranumit "Muntele Bihorului".

Încântat de simpatia pe care i-o arată campionul, Gicu speră să se poată antrena cât mai mult cu Sandu. "Am nevoie de cineva mult mai puternic decât mine. Dacă peste câţiva ani voi ajunge să-l "pun" şi pe el, abia atunci voi şti că sunt cu adevărat bun", zice liceanul. Şi ar demonstra, încă o dată, că braţul său e unul de neclintit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
felicitari
felicitari gicu lucuta esti foarte tare , arati super o sa devii un mare star
Postat 14 Iunie 2012, 20:11 de bia
BRAVO
Bravo Gicu . Tine-o tot asa !
Postat 29 Mai 2012, 15:08 de Tanase
Tanu
Astazi vice-,maine campion... Bravo fratioare. Abia astept sa vin acasa sa reluam antrenamentele:P
Postat 28 Mai 2012, 22:48 de Florin
ccc
Eu glumeam Gicule, dar in fine =))))
Postat 28 Mai 2012, 22:06 de Cretu Rafael
FELICITARI
bravo , mai ales ca ai muncit tu singur fara ajutor. bv
Postat 28 Mai 2012, 22:04 de marius
pentru cretu rafaelo
mersi, au trecut 4 ani de atunci , dar te astept.poti veni oricand;) bafta.
Postat 28 Mai 2012, 21:57 de gicu
Te astept la masa
Oricum felicitari !!!
Postat 28 Mai 2012, 21:20 de Cretu Rafael
Te astept la masa
Gicule te astept la masa, sper ca ai mai evoluat de cand te-am pus ultima oara :))))
Postat 28 Mai 2012, 21:16 de Cretu Rafael
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON