URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2016, 14:50

Ei versus Ei: Doi din cei cinci prorectori, Marcel Roşca şi Marcela Prada, se judecă cu instituţia pe care o conduc

Ei versus Ei: Doi din cei cinci prorectori, Marcel Roşca şi Marcela Prada, se judecă cu instituţia pe care o conduc PARTITURI DIFERITE. Colegi în conducerea Universităţii, prorectorii Marcel Roşca şi Marcela Prada (în prim plan) sunt şi părţi în procese cu instituţia la cârma căreia se află. Ce-i drept, au poziţii complet diferite: Prada acuză, Roşca e acuzat...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Singurii prorectori ai Universităţii din Oradea care au rămas alături de rectorul Constantin Bungău şi în actualul mandat, Marcela Prada şi Marcel Roşca, se judecă taman cu instituţia pe care, de cinci ani încoace, o conduc.

În procese diferite, dar care au ca numitor comun banii, cei doi au şi poziţii diferite: unul e reclamant, celălalt pârât! Prada cere judecătorilor să constate că în 2013 Universitatea i-a tăiat pe nedrept sporul de doctorat, în timp ce Roşca este judecat pentru că ar fi încasat salarii necuvenite într-un proiect cu finanţare europeană. Pentru a doua oară...

Ca alţii

Prorectorul Marcela Prada a deschis procesul împotriva Universităţii la Tribunalul Bihor, la începutul lunii octombrie, cerând să i se acorde retroactiv sporul de doctorat, în cuantum lunar de 15% din salariul de încadrare, bani pe care nu i-a mai primit din 2013 încoace. "Din cauza formei legii la vremea respectivă, la fel ca alţi colegi, nu am mai primit sporul de doctorat. Juriştii Universităţii mi-au spus că singura formă prin care pot primi acest drept e să deschid un proces", a explicat Prada pentru BIHOREANUL.

Doctor în Inginerie Civilă din 2001, Marcela Prada n-a mai primit sporul de când a promovat ca profesor universitar. Motivul? Legea 63/2011 privind salarizarea personalului didactic a eliminat acest câştig pentru toţi cei care au obţinut titlul de doctor după 31 decembrie 2009 ori au promovat în funcţii după această dată. Între timp, tocmai pentru că a fost considerată discriminatorie şi fiindcă mai mulţi profesori din ţară au câştigat procese similare, prevederea a fost eliminată, iar din acest an toţi doctorii care predau în domeniul în care s-au specializat primesc suplimentul la salariu.

Astfel, Prada îşi cere banii pe care nu i-a primit între 2013 şi 2016. "Toţi colegii în situaţii asemănătoare au făcut acest pas. N-a fost o decizie uşoară, dar până la urmă am decis să-mi cer acest drept". Prorectorul precizează că nu-i este pe plac să dea în judecată instituţia pe care o conduce, dar se consolează cu faptul că, deşi este pârâtă, nu Universitatea e de vină că ea şi alţi colegi cu doctorate nu şi-au primit banii. Printre universitarii orădeni care cer în instanţă sporul de 15% mai sunt fostul prorector Simona Trip şi prodecanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Florian Bodog.

Banii înapoi!

În schimb, prorectorul Marcel Roşca e chemat în faţa judecătorilor ca pârât, fiind dat în judecată pentru recuperarea unor cheltuieli neeligibile depistate de un audit al Comisiei Europene, în calitate de finanţator, în proiectul "Ground-Med". Universitatea a derulat proiectul între anii 2010 şi 2013, cu 23 de parteneri din întreaga Europă. Din valoarea totală de 7,4 milioane euro, Universităţii orădene i-au revenit 172.000 euro, bani cu care a fost montat un sistem de pompe de căldură la Facultatea de Arte.

Pe lângă investiţia propriu-zisă, finanţarea a asigurat şi salarii pentru echipa de proiect, despre care auditul a arătat că au fost plătite ilegal, deoarece universitarii orădeni i-au încasat în baza unor convenţii civile, dar ar fi trebuit să aibă încheiate contracte de muncă. "Deocamdată, nu mi-e foarte clar despre ce este vorba. Ştiu că mi se cer bani pentru că am fost persoana de contact în acest proiect, coordonatorii proiectului fiind parteneri din Grecia", spune evaziv Roşca, ferindu-se să precizeze suma care i se pretinde. Garantează, însă, că proiectul a fost bine implementat, dovadă că funcţionează şi astăzi.  

Rector tăcut

Nu e primul proces în care Roşca a fost pârât de Universitate. În 2014, alături de alţi 14 colegi, a fost dat în judecată pentru că ar fi încasat ilegal salarii în alte trei proiecte europene, prejudiciul fiind stabilit atunci, tot în urma unui audit, la 70.000 euro. Nici Roşca, nici colegii săi de echipă nu au returnat însă niciun ban, pe motiv că faptele s-au prescris.

Constantin Bungău, rectorul Universității din OradeaLa recomandarea juriştilor Universităţii, rectorul Constantin Bungău (foto) a refuzat să divulge vreo informaţie din noua acţiune, pretextând că procesul nici n-a început, deci nu poate prezenta concret ce anume îi impută lui Roşca şi câţi bani îi cere înapoi.

Cât despre procesul deschis de Prada, Bungău nu se arată deloc deranjat. "Îşi cere drepturile, la fel ca alţi colegi. Astfel de lucruri se mai întâmplă din cauza interpretărilor diferite din legislaţie", zice rectorul. Până la urmă, în comparaţie cu alte probleme ale Universităţii, cele două procese ar putea părea chiar nesemnificative...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
nu toti au dat institutia in judecata
Urmatoarea afirmatie NU ESTE ADEVARATA "Toţi colegii în situaţii asemănătoare au făcut acest pas. N-a fost o decizie uşoară, dar până la urmă am decis să-mi cer acest drept" Mai sunt si unii la care verticalitatea este inaintea banilor.
Postat 29 Octombrie 2016, 11:37 de sasi
informatie incompleta
Nu „toţi doctorii care predau în domeniul în care s-au specializat primesc suplimentul la salariu”. E valabil doar pentru cei care si-au sustinut doctoratul dupa 2010. Pe ceilalti („doctorii Maghiar”) nu i-a mai deranjat nimeni cu întrebari desi sunt imprastiati in toate facultatile si fie predau ce doresc ei fie impanzesc birourile administrative. Probabil s-a prescris si asta...
Postat 28 Octombrie 2016, 19:41 de radu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON