URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 27 MAI 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Orice şofer care se respectă are nu un baston de mareşal în raniţă, ci o bâtă de baseball în portbagaj. Asta pentru a rezolva problemele apărute în trafic, dar mai ales în parcări. Oradea are peste 100.000 de maşini şi cam 20.000 de locuri de parcare de domiciliu. Mă şi mir că încă nu am văzut prin parcări maşini supraetajate, ca autobuzele din Londra.
Zic şi eu
Adrian Cris
Un abuz comis la o competiţie recent găzduită de Arena Antonio Alexe din Oradea şi neştiut public până acum arată că înaintăm pas cu pas spre un regim poliţienesc în care legea nu contează decât în măsura în care e interpretată samavolnic, pentru a da o aparenţă de temeinicie comportamentelor şi deciziilor discreţionare. La începutul lunii, un orădean a fost împiedicat să intre la o partidă de baschet de către nişte jandarmi. 
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Street Food Fest este scump pentru că aduce în stradă preţurile din restaurante. Pereţii localurilor nu mai există, nasul nu mai este protejat de mirosurile îmbietoare, iar ochiul nu mai e protejat de preţurile din meniu. Astfel, impactul poate fi brutal. Mâncare de stradă la preţ de restaurant? Hm...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cine credeţi că are dreptate în problema sporurilor salariale ale lucrătorilor de la UPU – SMURD Bihor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În primul rând, cei care achiziţionează un autoturism trebuie să ştie că au obligaţia să efectueze toate formalităţile de înmatriculare în termen de maxim 90 de zile de la data încheierii contractului de vânzare cumpărare. Sancţiunea pentru nerespectarea acestei obligaţii este suspendarea înmatriculării acelui autovehicul, definită de lege ca fiind operaţiunea administrativă ce constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ulcerul gastric apare de obicei cu 10 ani mai târziu decât cel duodenal, frecvenţa maximă fiind în jurul vârstei de 60 de ani. Boala apare mai des la bărbaţi, iar numărul cazurilor este în uşoară creştere faţă de cele de ulcer duodenal care sunt în scădere.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.
29 Octombrie 2010, 15:35

Educaţie fără profesori

Educaţie fără profesori FOAMEA ÎI SCOATE ÎN STRADĂ. Peste 400 de cadre didactice din Bihor au ieşit miercurea trecută în stradă, plângându-se că după ani buni petrecuţi în şcoli se întorc acasă cu salarii de nimic. Au mers în marş doar prin centrul oraşului, însă încet-încet fiecare îşi continuă marşul dincolo de graniţele ţării...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Decât codaş la oraş, mai bine-n satul tău fruntaş, zice o vorbă românească. Dacă ar fi să adaptăm această zicală la profesorii de azi, ar suna cam aşa: decât sărac la catedra de-acasă, mai bine bogat ca muncitor de rând în străinătate!

După reducerea salariilor cu 25% şi după tăierea sporurilor, cadrele didactice au ajuns să nu mai poată ţine piept cheltuielilor lunare din salariu, aşa că preferă să-şi suspende activitatea de la catedră şi să meargă în străinătate. Chiar de-ar fi să facă o muncă de jos...

Lupta pentru un post

Când văd fluturaşii de salariu - care, pentru un profesor de gradul I, adică cel mai înalt posibil, şi cu vechime de 15 ani, poate fi de doar 1.200-1.500 de lei - dascălii uită de toţi anii petrecuţi învăţând şi predând, şi renunţă la carieră. Până acum, în acest an şcolar, 86 de cadre didactice titulare din judeţ, deci aproape 10% din totalul dascălilor bihoreni, şi-au depus cereri pentru a intra în concediu fără plată. Adică îşi păstrează postul obţinut prin concurs, însă nu mai merg la ore şi nici nu mai iau salariu. Aceste cereri se pot depune oricând, aşa că numărul lor poate creşte în continuare de-a lungul anului şcolar.

Dacă şi-au depus cererea înainte de 1 septembrie, postul lor a fost detaşat, adică ocupat de alte cadre didactice titulare. Dacă au mers în concediu după 1 septembrie, locul lor în şcoală a fost luat de un suplinitor care a participat la examenul de titularizare dar n-a prins niciun post.

În cazul în care nici un suplinitor nu doreşte postul vacant pe o perioadă determinată, adică pentru atât timp cât şi-a cerut profesorul concediu fără plată, la catedră va ajunge un profesor necalificat, mai precis unul care n-a obţinut la examenul de titularizare notă de trecere. Aşa, pot ajunge profesori inclusiv absolvenţi de facultate care au luat la titularizare 1 sau 2, deci n-au ştiut aproape nimic!

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean, jurista Ramona Bacter, nici unul din cele 86 de cadre didactice nu a fost înlocuit cu un profesor necalificat. "Deocamdată avem doar detaşaţi sau suplinitori", susţine Bacter.

Chiar şi la cules

În anii trecuţi, profesorii bihoreni luau drumul străinătăţii doar pe timp de vară, când erau în concediu plătit. "De vreo 3 ani, în fiecare vară mă duc la cules de căpşuni în Italia", spune o profesoară din Oradea. "Fac mii de euro în câteva luni şi îmi permit să-mi ţin şi eu copiii în şcoală", spune femeia, care refuză să-şi dea numele, de ruşine că elevii ei ar putea să ştie ce face "profa" vara.

11 ruben filimon.jpgDin cei 86 de profesori şi învăţători intraţi în concediu fără salariu în această toamnă, doi sunt de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul. "Unul a plecat profesor la Sorbona, a reuşit să intre şi la doctorat acolo. Probabil că nici nu va mai veni înapoi. Al doilea s-a dus în Spania, nu ştiu exact ce face acolo", spune directorul Ruben Filimon (foto). În locul amândurora au venit profesori suplinitori, cu mai puţină experienţă.

Filimon spune că îşi înţelege colegii că preferă să plece în străinătate, chiar dacă nu toţi ajung profesori dincolo, ci mai degrabă chelneri, barmani sau culegători de fructe, munci care n-au nicio legătură cu pregătirea lor. "Cum să nu-i înţelegi? Au familii de întreţinut, copii la şcoală", spune directorul.

Acelaşi fenomen îl simte şi directoarea Colegiului Naţional Iosif Vulcan, Simona Martin. "Două cadre didactice au intrat în concediu fără salariu, invocând probleme personale", explică directoarea. Nu ştie despre nici unul din cei doi profesori să fi plecat în străinătate, dar e convinsă că ambii îşi caută de lucru, iar dacă îşi vor şi găsi un job mai bine plătit, în mod cert vor renunţa la învăţământ.

Degradare ca la carte

De la Colegiul Naţional Mihai Eminescu un profesor a intrat în concediu fără salariu, însă, culmea, lucrează tot în învăţământul orădean, fiind cadru didactic al Universităţii particulare Partium. De la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida un profesor, care avea un post de jumătate de normă, a ales concediul fără plată, iar un altul, când a aflat că i se reduce norma, a preferat să-şi dea demisia, decât să lucreze pe bani de nimic.

11 ioan corba.jpgŞi directorul Colegiului Economic Partenie Cosma, Ioan Corba (foto), a primit o cerere de concediu fără salariu din partea unui profesor şi crede că tot pentru căutarea unui alt loc de muncă, mai bine plătit. "Am avut un suplinitor care a renunţat de tot la post când a aflat că va lua doar câteva milioane. Urmările le vom simţi în viitor, căci întregul sistem de educaţie se va degrada, calitatea va fi tot mai îndoielnică", spune Corba. Asta pentru că profesorii buni îşi vor găsi locuri de muncă mai bine plătite şi nici nu vor mai dori să audă de învăţământul cel prost plătit.

Se acutizează

Simţind şi ei ruşinea pe care o simt colegii lor, directorii povestesc cu jumătate de gură întâmplări triste din cancelarie, cum sunt cele de dinainte de ziua de salariu, când profesorii se întreabă unii pe alţii dacă n-au bani de dat împrumut, măcar vreo 10-20 de lei, pentru pâinea din fiecare zi... Mai grav e că toţi se aşteaptă ca fenomenul concediilor fără plată să devină cronic în lunile următoare. Asta pentru că profesorii vor resimţi şi mai acut sărăcia odată ce vor primi primele facturi de încălzire.

"Am semnale că şi alţii vor să plece", spune Ruben Filimon. Mai mult, spune directorul, cu un picior afară sunt şi angajaţii nedidactici. "O femeie de serviciu a plecat deja dincolo. A venit la mine plângând că avea 450 de lei salariu şi patru copii de crescut".

Fără soluţii

Plecarea personalului nedidactic e îngrijorătoare prin faptul că aceste posturi sunt blocate, deci nu se pot face noi angajări, chiar şi dacă şcoala şi-ar permite să plătească din fonduri proprii. "Şcoala poate produce bani din diferite activităţi, cu care am putea plăti portari sau femei de serviciu. Dar Ministerul nu ne lasă", se plânge Filimon. Drept urmare, cei care rămân lucrează mai mult, dar pentru acelaşi salariu. "Mă rog în fiecare zi să nu îmi spună vreun portar că pleacă, pentru că n-aş avea de ales decât să pun profesorii, prin rotaţie, să stea şi la poartă".

Dacă şi femeile de serviciu se vor dovedi insuficiente, directorul nu ar avea de ales decât să pună elevii să deretice prin clase. "Sperăm că nu se va ajunge chiar acolo", zice Filimon. La Şcoala Generală Ioan Bogdan s-a ajuns, însă, în această situaţie. În fiecare zi, după ore, elevii mătură şi spală pe jos în clasă, pentru că şcoala nu mai are suficiente femei de serviciu care să facă faţă muncii.

În concluzie, directorii de şcoli n-au altceva de făcut decât să vadă cum şcoala se goleşte, încet-încet, de dascăli şi personal TESA. Oameni în care foamea strigă prea tare şi care trebuie să caute soluţii s-o astâmpere. Fiecare unde şi cum poate...


11 Cristiana Anghel_2.jpgDISPERARE
În greva foamei de două luni

După ce în vară salariile tuturor bugetarilor au fost diminuate cu 25%, iar diferite sporuri pe care aceştia le luau s-au "evaporat", fiecare îşi găseşte propria formă de protest. Cadrele didactice din Bihor au ieşit, săptămâna trecută, la un marş prin centrul  Oradiei, în cadrul căruia au huiduit guvernanţii şi le-au cerut să le dea banii înapoi. Alţi dascăli din ţară adoptă, însă, măsuri extreme.

Învăţătoarea Cristiana Anghel (foto) din Caracal se află de peste 60 de zile în greva foamei, iar la finalul săptămânii trecute o profesoară din Fălticeni a adoptat aceeaşi măsură de protest. Ambele speră să atragă atenţia că situaţia dascălilor a ajuns sumbră de-a dreptul, la fel cum va fi şi viitorul acestei ţări care nu dă prea multe parale pe educaţia copiilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pacat.
Pacat ca ne subestimam profesorii. Evaluarea invatamantului romanesc nu este realista,iar despre cei care o fac ce sa mai spunem. Funeriu, ministrul educatiei, irita zilnic prin nepricepere, aroganta, autosuficienta si proasta comunicare. Personal,nu pot accepta ca romana sa devina limba starina in Romania.
Postat 31 Octombrie 2010, 10:48 de SAFE
Educaţie fără profesori
sper sa plece toti profesorii ca escrocii care au votat reducerea de salar sa ii inlocuiasca.tara asta e condusa de oameni foarte destepti....numai poporul ii prost....ca ii asculta cu capetele plecate.in franta pt prelungirea cu 2 ani a pensionarii sa facut greva in toata tara,la noi....popor de miei...ca la abator
Postat 29 Octombrie 2010, 20:29 de pip
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Bate vântul! 'Primăvara din grădină' a început vineri seară fără public în Cetatea Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Directorul Colegiului Gojdu a făcut glume despre 'carduri' şi 'cadouri' la festivitatea de absolvire de la Teatrul Regina Maria (FOTO)
 • Totul pe față! Termoficare Oradea îşi lansează o aplicaţie prin care va anunţa avariile în timp real (FOTO)
 • Se lucrează la noul terminal al Aeroportului Oradea. Construcţia va fi gata la toamnă (FOTO)
 • Gata cu transparenţa! Ioan Mihaiu nu mai vrea întrebări din partea presei în timpul ședințelor Colegiului prefectural (FOTO)
 • Un TIR plin cu stupi cu albine, răsturnat lângă Băile Felix (FOTO / VIDEO)
 • Pompierii bihoreni 'salvează' dragostea de carte: Au donat cărţi elevilor din trei şcoli rurale (FOTO)
 • Let’s Get Green: Elevii de la Şcoala 11 au plantat 100 de puieţi de arbori (FOTO)
 • Noaptea muzeelor a atras un număr record de vizitatori în Oradea. Cozi de zeci de metri la noul sediu al MȚC (FOTO)
 • Ziua Eroilor a fost marcată cu felicitări şi diplome în Cetatea Oradea (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON