URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Martie 2017, 07:37

Doctori fără carte: Studenţii de la Facultatea de Medicină care au dat şpăgi rămân cu examenele luate

Doctori fără carte: Studenţii de la Facultatea de Medicină care au dat şpăgi rămân cu examenele luate ŞPAGA CA TRADIŢIE. După ce procurorii l-au prins în flagrant de şpagă pe Constantin Romanul (în imagine făcând pe bolnavul când s-a judecat cererea procurorilor de a fi arestat), 25 de studenţi au avut curaj să admită că la examenele date în faţa acestuia nici măcar nu învăţau, ştiind că promovează cu plicul. Câţi alţii or mai fi ca ei nu ştie nimeni, conducerea Facultăţii de Medicină neîncercând niciodată să afle numărul tinerilor nepregătiţi, pentru a-i pune să înveţe
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca şi cum ar fi stat la coadă pentru un tratament miraculos, pe 26 iunie 2014 zeci de studenţi au fost filmaţi de procurori aşteptând la uşa cabinetului pe care prodecanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Constantin Romanul, îl ocupa în Spitalul Judeţean.

Se aflau acolo pentru că, din generaţie în generaţie, studenţii de la Medicină Dentară îşi transmiteau un sfat preţios: indiferent că învaţă sau nu, lui Romanul trebuia să-i dea şpagă pentru o notă de trecere. Sătui, tinerii l-au dat însă pe mâna procurorilor, care l-au trimis în judecată, în final profesorul scăpând cu o pedeapsă foarte blândă, de doar 2 ani de închisoare cu suspendare.

Revoltător este că, deşi au recunoscut în faţa anchetatorilor că şi-au mituit profesorul în mai multe sesiuni şi că nu au învăţat defel pentru examene, studenţii nu au fost niciodată reevaluaţi. Aşa că "riscă" să devină medici cu diplome în regulă, dar cu serioase carenţe în pregătirea profesională...

Din generaţie în generaţie

Înaintea sesiunii de examene din vara lui 2014, procurorii Parchetului Bihor făceau o dezvăluire scandaloasă: profesorul universitar Constantin Romanul, la acea vreme prodecan al FMF Oradea, le pretindea studenţilor şpăgi pentru a-i promova la examene, indiferent dacă aceştia ştiau sau nu materia pe care le-o predase.

Investigaţia a pornit de la autodenunţul a două studente care au reclamat că în ianuarie 2014, înaintea sesiunii de iarnă, la fel ca aproape toţi colegii lor din anul IV de la Medicină Dentară, i-au dat lui Romanul câte 50 euro pentru a le promova la examenul de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială. Fetele afirmau că profesorul nu le-a cerut bani explicit, adică personal, dar că, după cum aveau să dezvăluie ulterior procurorii, "se transmitea de la o generaţie la alta de studenţi faptul că, pentru a promova examenele la materiile predate de inculpatul Romanul Adrian Constantin, era necesar ca fiecare să-i remită o sumă de bani, în euro". Aşa că generaţie după generaţie a procedat în acelaşi fel...

Flagrant cu "Împăratul"

Cele două tinere care s-au autodenunţat le-au spus anchetatorilor că în vară erau "programate" din nou la cabinetul lui Romanul, împreună cu toţi colegii, pentru a achita "taxa" de promovare a examenului din sesiunea de vară la aceeaşi disciplină. Drept urmare, procurorii le-au "dotat" cu bancnote marcate şi au montat camere de filmat în faţa cabinetului acestuia din Spitalul Judeţean. După ce fetele au lăsat plicurile cu şpăgi în cabinet, au intrat procurorii, care au găsit asupra profesorului bancnotele însemnate, dar şi alţi 2.000 euro, primiţi tot de la studenţi.

"Împăratul şpăgilor", poreclă cu care Romanul s-a ales după ce, dându-se bolnav, a fost cărat la Tribunal de echipajele SMURD într-un scaun cu rotile, a recunoscut mita în faţa judecătorilor. Era şi greu să n-o facă, dat fiind că procurorii au cules declaraţiile a 25 de studenţi care au spus acelaşi lucru: l-au "uns" ştiind de la colegii mai mari că altfel nu vor promova examenul, indiferent câtă materie ar fi ştiut.

La fel ca şi cele două reclamante, colegii acestora au confirmat procurorilor două detalii importante. Şpaga din ziua flagrantului nu fusese prima pe care i-o dădeau lui Romanul, aşa că nici nu s-au mai chinuit să înveţe materia predată de acesta deoarece aveau siguranţa că vor primi nota 5 în schimbul banilor daţi. Şi mai revoltător era că studenţii care "îndrăzneau" să se bazeze doar pe propriile cunoştinţe, fără să dea nimic, riscau să fie picaţi.

Lacune serioase

În aprilie 2015, Romanul, care ceruse strămutarea procesului la Tribunalul Satu Mare, a fost condamnat acolo la 2 ani de închisoare cu suspendare, hotărârea fiind menţinută, două luni mai târziu, de către Curtea de Apel Oradea. O pedeapsă foarte blândă, motivată de judecători prin faptul că Romanul nu avea antecedente penale, a recunoscut acuzaţiile, ba chiar a declarat că le regretă, plus că avea o vârstă înaintată, 64 de ani, şi o stare de sănătate precară.

Studenţii care au recunoscut că n-au învăţat pentru examene şi că le-au promovat contra cost au scăpat basma curată, în ciuda gravităţii consecinţelor, căci la absolvirea facultăţii pot deveni medici fără competenţele necesare, putând pune în pericol vieţile ori sănătatea pacienţilor. Fără cunoştinţele obligatorii de chirurgie oro-maxilo-facială, odată ajunşi medici stomatologi, ei ar putea mutila pacienţii cărora vor trebui să le facă extracţii ori să le vindece traumatismele maxilare. Scenarii care ar putea deveni realitate chiar curând, căci studenţii reclamanţi sunt acum anul terminal, iar la vară vor deveni medici rezidenţi.

FMF nu ştia nimic...

Adrian Maghiar, decan Facultatea de Medicină OradeaDe altfel, FMF nici nu s-a interesat defel de ei. La cererea expresă a BIHOREANULUI, decanul Adrian Maghiar (foto) recunoaşte că şefii instituţiei nici nu şi-au pus problema reexaminării respectivilor studenţi. Motivul? Nu ştiu nici ce au declarat aceştia, nici numele lor! "Facultatea nu a avut cunoştinţă că au existat studenţi care au declarat că au promovat examenele prin fraudă şi nici care sunt aceştia", a declarat decanul Maghiar, adăugând că FMF n-a primit nici sesizări în acest sens, nici hotărârea definitivă a judecătorilor, din care să fi aflat că înşişi tinerii au recunoscut că nu învăţaseră.

Întrebat de ce el sau predecesorul său, Florian Bodog, actualul ministru al Sănătăţii, nu s-au autosesizat, dat fiind că era notoriu faptul că Romanul fusese şpăguit de studenţi tocmai în schimbul promovării examenelor, actualul decan invocă lipsa unui regulament în acest sens. "Noi nu avem o procedură care să ne spună ce avem de făcut. Am înaintat acum o adresă către Consiliul de Administraţie al Universităţii, spunând că trebuie să modificăm Carta şi să introducem o procedură pentru acest gen de situaţii", afirmă Maghiar.

Dacă Universitatea şi FMF vor face ceva de-acum înainte în acest sens, rămâne de văzut. Cert este că, la câţi profesori şpăgari au mai găsit procurorii la Medicină, o procedură de urgenţă pare mai mult decât necesară...


UNUL DUPĂ ALTUL
Examene pe bani, parfumuri, carne

Adriana Pirte, FMF OradeaDupă aproape trei ani de la cazul Romanul, FMF a trecut printr-un nou scandal de corupţie similar. Luna trecută, într-o singură săptămână, trei cadre didactice au fost percheziţionate de procurorii Parchetului Bihor: conferenţiarul Ioan Magyar de la Departamentul de Discipline preclinice, şefa Departamentului de Medicină Dentară, profesoara Adriana Pirte (foto), şi şefa de lucrări Camelia Dalai, din acelaşi departament.

În cazul lui Magyar procurorii n-au făcut deocamdată declaraţii privind suspiciunile asupra acestuia, cunoscându-se doar că au ridicat din biroul său de la Spitalul Municipal subiecte, teste şi plicuri, sub bănuiala că ar fi luat şpăgi de la studenţi pentru promovarea examenelor.

În schimb, Pirte şi Dalai au fost reţinute, arestate pentru câteva zile şi apoi trecute una în arest la domiciliu, cealaltă sub control judiciar. În dosare distincte, ambele sunt acuzate că au primit de la studenţi şpăgi de toate felurile - bani, parfumuri, ba chiar şi carne de iepure - în schimbul unor note bune. Săptămâna trecută, Pirte a fost deja trimisă în judecată, pentru 15 infracţiuni de luare de mită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu ma mira nimic..
In cate domenii de activitate nu sunt oameni care se specializeaza la locul de munca, si tot pe...oameni?! Stati linistiti.
Postat 09 Martie 2017, 09:34 de Maricel
Si de acum inainte...
care va fi procedura?
Postat 09 Martie 2017, 07:53 de crisa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON