URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 August 2016, 16:42

De la grădi, la spital: Un copil şi-a spart capul la grădiniţa din Sânmartin, iar educatoarea n-a chemat un medic

De la grădi, la spital: Un copil şi-a spart capul la grădiniţa din Sânmartin, iar educatoarea n-a chemat un medic ANCHETĂ PE SCĂUNEL. Ca să afle cum a ajuns micuţul Raul Covăşdan (medalion) cu capul spart şi de ce educatoarea n-a chemat medicii şi n-a anunţat părinţii, un procuror însoţit de poliţişti a descins joia trecută la grădiniţa din Sânmartin (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când îşi lasă copilul la grădiniţă, orice părinte crede că va învăţa şi se va juca în siguranţă, iar dacă totuşi se întâmplă vreun accident, acestuia i se va acorda rapid primul-ajutor şi ei vor fi înştiinţaţi de îndată.

Soţii Lavinia şi Andrei Covăşdan au aflat, însă, că această regulă nu este valabilă şi în Sânmartin. Săptămâna trecută, copilul lor de nici 4 ani şi-a spart capul la grădiniţă, dar educatoarea care îl supraveghea, Nicoleta Albu, nu a anunţat nici Ambulanţa, nici pe ei, pretinzând că nici nu observase că micuţului îi curgea sânge din capul spart.

Comportamentul i-a revoltat pe părinţi, care au reclamat-o pe educatoare la Inspectoratul Şcolar, dar şi la Parchet. "Eu pot înţelege că se întâmplă accidente, dar să nu fim anunţaţi, ci să-l găsim noi plin de sânge, asta nu pot pricepe", spune tatăl copilului.

Păţanie... de vacanţă

Soţii Andrei şi Lavinia Covăşdan locuiesc în satul Cordău, iar copilul lor, Raul, de 3 ani şi 8 luni, e înscris la grădiniţa din Felix. În august, fiind vacanţă, în comună a rămas deschisă doar grădiniţa din Sânmartin, aşa că şi-au dus micuţul aici, unde educatoarele lucrează cu schimbul şi pe durata verii.

Marţea trecută, în jurul orei 15.45, când s-a dus să-l scoată de la grădiniţă, bunica lui Raul s-a panicat: copilul stătea pe un scăunel, cu capul spart, sângele şiroindu-i pe tricou. "Educatoarea i-a spus mamei mele că pur şi simplu nu ştie când şi cum s-a lovit", povesteşte tatăl băieţelului.

Părinţii l-au dus de urgenţă la Spitalul Municipal din Oradea, unde medicii au constatat că avea capul spart în zona parietală. L-au cusut şi l-au trimis acasă, cu recomandarea ca timp de 9 zile să fie atent supravegheat. Ulterior, l-au dus la Medicina Legală, unde i-a fost eliberat un certificat ce atestă că "leziunile s-au produs prin lovire cu sau de corpuri dure". "Fie a dat cu capul de ceva, fie a fost lovit în cap!", spune Andrei Covăşdan.

Accident la secret

A doua zi, părinţii s-au dus la grădiniţă să ceară explicaţii. De data aceasta, educatoarea Nicoleta Albu le-a spus ceva mai mult, dar tot nu i-a lămurit. "Ne-a zis că a fost un mic accident, că s-a lovit de pat, dar nu ştie când, că nu l-a văzut decât chiar înainte să vină bunica după el", povesteşte tatăl.

Prea mic ca să înţeleagă totul, Raul nu le poate spune nici el părinţilor ce s-a întâmplat. "Nu ştiu cât a stat cu sângele curgându-i din cap. Pot înţelege că se întâmplă accidente, dar nu înţeleg de ce educatoarea n-a ştiut şi de ce nu ne-a anunţat. Ce făceam dacă băiatul sângera până la moarte acolo?", întreabă, înfuriat şi retoric, bărbatul.

Cei doi soţi au depus o plângere la Parchetul Bihor şi au sesizat şi Inspectoratul Şcolar, convinşi că educatoarea fie nu a supravegheat copiii, deci chiar nu ştie ce s-a întâmplat, fie a ştiut, dar n-a reacţionat.

"Am demarat o anchetă, dar e prea devreme să ne pronunţăm", a declarat BIHOREANULUI inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas. Grădiniţa nu are camere de supraveghere, aşa că reprezentanţii Inspectoratului discută cu educatoarea, cu îngrijitoarele şi cu ceilalţi 20 de copii care au fost la grădiniţă marţea trecută.

"Nu am ştiut!"

Contactată şi ea, educatoarea Nicoleta Albu i-a repetat reporterului că nu ştie când s-a lovit Raul. "La amiază, eu şi cele trei îngrijitoare am dezbrăcat copiii şi i-am aşezat în paturi. Copilul nu avea nimic. Când s-au trezit, pe la 15:30, şi au venit să-i îmbrăcăm, am văzut că era lovit la cap", spune femeia, susţinând că n-a apucat să sune la Ambulanţă şi să contacteze părinţii deoarece bunica a şi ajuns curând după băiat. "Copilul n-a venit la mine să-mi spună că s-a lovit, nu a plâns, nu a strigat. Dacă aş fi ştiut mai devreme că era lovit, credeţi-mă că aş fi cerut ajutor", zice ea.

Femeia lucrează de 5 ani ca educatoare la Rontău, după ce alţi 13 ani a fost învăţătoare, şi susţine că de fiecare dată când a constatat că un copil avea chiar şi o banală febră a anunţat părinţii. "I-aş fi anunţat şi acum pe părinţii lui Raul, dar n-am ştiut că era rănit".

Educatoarea crede că băieţelul s-a lovit de tăblia patului după ce l-a pus la somn. Ceea ce, dacă aşa ar sta lucrurile, ar însemna că nu i-a supravegheat corespunzător în timpul orelor de somn, pentru a se asigura că sunt toţi în regulă. Cert e că se consideră nevinovată. Rămâne de văzut dacă şi în faţa legii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Vi se pare penibil
Bineinteles doar un parinte poate intelege amploarea evenimentului. D-na educatoare poate nu-si aminteste dar copilașul nici macar nu a fost schimbat in pijamalute cand a fost trimis in patut.Nu santeti platita sa stati la barfe ci sa va faceti meseria D-na draga.Ar trebui sa va cititi contractul de munca sa vedeti care va sunt responsabilitățile. Nu stiu ce cauta astfel de oameni in invatamant.Sa va fie rusine
Postat 30 August 2016, 18:59 de mes_nicoleta
penibil!
Daca se infaptuia raptul si Oradea punea mana pe Sanmartin ce se intampla?! Venea Arafat cu elicopterul smurd-ului sa-i dea ţȃncului primul ajutor?
Postat 29 August 2016, 18:50 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON