URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2016, 15:55

Cursa pentru putere: Universitarii orădeni şi-au votat reprezentanţii în Senatul academic şi se pregătesc de alegerea viitorului rector

Cursa pentru putere: Universitarii orădeni şi-au votat reprezentanţii în Senatul academic şi se pregătesc de alegerea viitorului rector VOT CU COADĂ. Cei peste 700 de universitari care şi-au ales miercurea trecută reprezentanţii în Senat au trecut printr-un test al răbdării. Cabinele de vot puţine şi numărul mare de candidaţi au făcut ca alegătorii să stea 10-15 minute la coadă. Câţi au spus, la aflarea rezultatelor, că a meritat efortul, greu de aflat...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chemaţi la vot să-şi aleagă reprezentanţii în Senatul Universităţii, cercetătorii şi profesorii au conştientizat miza scrutinului. Având misiunea de a-l controla pe rector şi chiar puterea de a-l demite, senatorii sunt de fapt "greii" Universităţii, astfel că nu-i de mirare că pentru cele 57 de locuri şi-au depus candidaturile 111 candidaţi.

Scrutinul pentru Senat a deschis oficial şi cursa pentru Rectorat. Până acum, singurii care şi-au exprimat interesul sunt actualul rector, Constantin Bungău, şi decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Florian Bodog. În mod cert, ambii îşi doresc să aibă un Senat docil, aşa că fiecare aliat contează...

Lista cui?

La Biblioteca Universităţii, unde a avut loc alegerea senatorilor, au fost organizate două secţii de votare, una pentru studenţi, cealaltă pentru cadre. Previzibil, alegerile studenţilor au fost invalidate din lipsă de cvorum. Doar 310 au trecut pe la urne, pentru validarea scrutinului fiind necesare 7.031 voturi, jumătate plus unu din numărul total al studenţilor. Drept urmare, tinerii au fost chemaţi din nou la urne pe 1 februarie, de data aceasta condiţia cvorumului nemaifiind obligatorie.

Dascălii au fost, însă, mult mai interesaţi. Din totalul de 958 universitari cu drept de vot, 718 şi l-au folosit, validând procedura. Rezultatele au fost aşteptate cu interes, mai cu seamă că înainte cu o zi, marţi, prin facultăţi a circulat o listă cu 57 de candidaţi care "trebuiau" votaţi. Prezentată în exclusivitate pe portalul BIHOREANULUI, lista a fost difuzată din mână în mână, pentru a nu-i fi deconspirat autorul.

Cu reclamă sau fără

Printre universitarii de pe listă s-a numărat actualul preşedinte al Senatului, profesorul Sorin Curilă (foto), de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, dar şi alţi membri ai Senatului, precum Simona Bodog (Ştiinţe Economice), Cristian Grava (IETI), Mariana Mureşan (FMF), Simona Cavalu (FMF), Marius Ţepelea (Teologie), Radu Brejea (Mediu).

În schimb, lista i-a "sărit" pe cancelarul Senatului, Vasile-Aurel Căuş (Ştiinţe) şi pe alţi candidaţi noi şi notorii: prorectorul Marcela Prada (Construcţii), fostul prorector Sorin Şipoş (Istorie), decanul Aurora Mancia (tot Construcţii), managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp (FMF).

Nominalizarea lui Curilă şi a unor apropiaţi ai săi i-a convins pe universitari că autorul ar fi însuşi preşedintele Senatului. Unii cred că nu singur, ci împreună cu Florian Bodog, decanul FMF, care şi-a anunţat intenţia de a deveni rector şi ar fi bătut palma cu Curilă pentru a se susţine reciproc.

Democraţie vs. Racolare

Curilă neagă, însă, ambele bănuieli. "Nu aveam nevoie să fiu pe o listă ca să ajung membru al Senatului", a declarat el BIHOREANULUI, adăugând că aceste "wish-list-uri" sunt de fapt dovezi ale democraţiei din Universitate, unde oricine poate să-şi susţină favoriţii. De ce această susţinere nu s-a făcut făţiş, asumat? Nu are nicio explicaţie...

La fel zice şi Bodog, care se delimitează de asemenea practici şi, mai mult, susţine că prin facultăţi au circulat mai multe liste. Totuşi, nu le critică autorii. "Este normal ca facultăţile să se coalizeze şi să-şi susţină oamenii", spune Bodog.

În schimb, rectorul Constantin Bungău (foto) a condamnat vehement neasumarea listelor. "Nu e o practică ce ţine de Universitate", afirmă Bungău.

Cert este că, în final, aproape toţi cei desemnaţi pe singura listă găsită au câştigat un mandat de senator, fiind imposibil de intuit dacă ar fi avut succes şi fără "reclamă".

Câştigători noi şi vechi

Senatorul cu cele mai multe voturi primite, 449, este Codruţa Bendea, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial, urmată cu 446 voturi de conferenţiarul Ovidiu Burtă (FMF) şi, cu 423 voturi, de lectorul Magdalena Indrieş.

Pe lângă actualii lideri ai Senatului, Curilă (419 voturi) şi Căuş (336), din rândul vechilor senatori au câştigat noi mandate Florin Mariş Hinsu (Arte, 327 voturi), Cristian Grava (293), Ioan Ţarcă (Inginerie Managerială şi Tehnologică, 272) şi Simona Bodog (379). În rândul senatorilor noi se numără Marcela Prada (335 voturi), fostul director general administrativ Mircea Gordan (IETI, 333), avocatul Ştefan Herchi (Drept, 382) şi preşedintele Comisiei de Etică, Nicu Cornel Sabău (Mediu, 265 voturi).

Un rol important în stabilirea câştigătorilor l-a avut FMF. Mai bine de 80% dintre medicinişti s-au prezentat la vot, explicaţia fiind, spun sursele BIHOREANULUI, că Florian Bodog (foto) şi-a sunat toţi colegii pentru a-i mobiliza. Cum au votat, s-a văzut: toţi candidaţii FMF de pe listă au câştigat, semn că mediciniştii nu ies din vorba decanului...

Senatori cu opţiuni

În schimb, au ratat accederea în Senat istoricul Sorin Şipoş şi doctorul Gheorghe Carp, singurii despre care înainte de alegeri se vehicula că ar fi putut periclita planul lui Curilă de a rămâne preşedintele Senatului. Dacă acesta va avea sau nu contracandidaţi se va lămuri în următoarele două luni, alegerea şefului Senatului fiind programată pe 18 aprilie. Până atunci, forul va fi condus fie de Curilă, care se doreşte preşedinte interimar, fie de decanul de vârstă al senatorilor.

Tot până atunci, senatorii vor lămuri situaţiile de incompatibilitate. Aleşii care deja au funcţii de conducere, cum sunt prorectorul Marcela Prada şi prodecanul de la Ştiinţe Economice Simona Bodog, vor trebui să opteze ce preferă să facă.

Bungău vs. Bodog

La o zi după alegerea preşedintelui Senatului, pe 19 aprilie, universitarii vor fi chemaţi din nou la urne, pentru a-şi desemna viitorul rector. În afara lui Bungău şi Bodog, nu se arată, deocamdată, niciun doritor.

Şansele celor doi sunt greu de cuantificat. Actualul rector are atât atuuri, cât şi dezavantaje. Pe de-o parte, sub conducerea lui Bungău, Universitatea a obţinut calificativul de încredere ridicată din partea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), niciun universitar nu a fost concediat şi toţi şi-au luat salariile la timp, în ciuda problemelor instituţiei. Pe de altă parte, situaţia financiară continuă să nu fie roz: cu alocaţii reduse de la Ministerul Educaţiei şi venituri diminuate din taxele studenţilor, UO tocmai contractează al doilea credit din ultimii patru ani.

În schimb, Bodog se laudă că, în mandatul său de decan, Medicina a scăpat de deficitul financiar, putând plăti cadrelor şi orele predate peste norma de bază. Totuşi, după ce şi-a construit cariera cu ajutorul controversatului Mircea Ifrim şi al fraţilor Doru şi Adrian Maghiar, Bodog, care este în paralel şi senator PSD, e considerat parte a clanului răposatului rector Teodor Maghiar.

Candidaturile pentru rectorat se vor putea depune între 28 martie şi 1 aprilie, aşa că timp pentru identificarea celui mai potrivit candidat încă este. Doar "material" să fie...


CARTĂ CONTESTATĂ
Reguli vechi, date noi

Condiţiile în care s-au derulat alegerile pentru Senatul Universităţii nu au fost pe placul tuturor votanţilor. Anul trecut, în noiembrie, Senatul hotăra ca scrutinul să fie organizat în baza regulamentului din Carta Universităţii, fără să ţină cont că acesta trebuia actualizat.

Întocmit în urmă cu cinci ani, regulamentul prevede că numărul de reprezentanţi în Senat ai fiecărei facultăţi depinde de numărul cadrelor şi al studenţilor înregistrat la 1 octombrie 2011. De exemplu, o facultate cu până la 25 de cadre şi sub 1.500 de studenţi are dreptul la doi profesori şi un student, iar una cu până la 50 de cadre şi 3.000 de studenţi la trei senatori din rândul cadrelor didactice şi doi din cel al studenţilor. Prin neactualizarea regulamentului, deşi numărul cadrelor şi al studenţilor s-a redus la aproape toate facultăţile, norma de reprezentare a fost păstrată.

Rectorul Constantin Bungău şi organizaţiile studenţeşti au atenţionat asupra neconcordanţei, arătând că numărul senatorilor ar fi trebuit redus, dar, la propunerea preşedintelui Sorin Curilă, Senatul a ales să nu modifice regulamentul. Dacă ar fi făcut-o, trebuia să pună Carta în dezbatere, riscul fiind să apară şi alte propuneri de modificare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Si eu ma inscriu
Radule, si eu ma inscriu la ea, numai sa avem loc de Bungau.
Postat 02 Februarie 2016, 12:00 de cantaretul
Fain!
Soo Nice !!$
Postat 02 Februarie 2016, 10:26 de Bordura
buna
Cel putin are gusturi bune la blonde! La mai mare! Intre Prada si Curila o prefer pe prima si ziua si noaptea!
Postat 01 Februarie 2016, 23:23 de radu
Blonda lui Barney
Barney o va impinge la Presidentia Senatului pe notoria Marcela Prada, aceasta Elena Udrea a Universitatii din Oradea. Cata asemanare intre cele doua dive ..., blonda de la Universitate avand acelasi tip de relatie cu Barney, pe care o avea blonda de la Cotroceni cu chiorul. Ba mai mult, ca asemanarea sa fie perfecta cu cuplul de la Cotroceni si blonda de la Universitate impreuna cu ibovnicul ei sunt cercetati de DNA pentru porcariile pe care le-au facut in detrimentul universitatii. Cat despre bietul Caus, acesta nu va fi presedinte ci cancelarul blondei de la Universitate. In stilul acesta destinatia e sigura ... apa Petei. Rusine sa va fie terminatorilor!
Postat 01 Februarie 2016, 19:37 de cantaretul
din lac in put
Lista a fost a lui Bodog care a si castigat in majoritatea facultatilor, exceptie facand o parte din cele ingineresti. E practica alegerilor la partide unde functioneaza moda listelor. La faza asta a picat de papagal Barney si ar trebui sa traga niste concluzii. Ar fi de preferat sa ajunga Caus presedinte, cel putin e baiat destept. La rector, fara sa faca nimic de fapt, ineficient dar baiat bun cu toata lumea, imagine mai buna are Bungau pe celalalt fiind lipita prea tare eticheta de brancardier si carausul de sacose pentru Maghiar. Doar ca votantii lui Bodog sunt disciplinati si motivati in timp ce restul scarbiti si plictisiti. Poate revine Ionescu daca nu e prea ocupat cu scandalurile din familie.
Postat 01 Februarie 2016, 17:17 de radu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON