URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Rectorul Constantin Bungău: "Nu mă consider omul lui Antal"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fost decan al Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică, un personaj mai puţin vizibil, Constantin Bungău a fost ales rector la mare distanţă de toţi cei cinci contracandidaţi cu care s-a confruntat luna trecută, de unde concluzia că se confundă cel mai bine cu "portretul robot" al universitarului orădean.

Cadru didactic la Universitatea orădeană din 1990, când a absolvit Politehnica din Cluj, Bungău e convins că tot mai mulţi tineri din Oradea vor rămâne să studieze acasă. Totul, spune el, depinde de "maturizarea" Universităţii, care are o istorie tânără şi încă n-a apucat să-şi promoveze absolvenţii, deşi unii dintre ei sunt valori certe.

Nu suntem mai prejos decât alţii

- Când aţi decis să candidaţi la Rectorat? Ce v-a determinat, dat fiind că nu v-aţi înscris la primele alegeri, din februarie, ci v-aţi declarat susţinerea pentru Cornel Antal?

- M-am decis imediat după invalidarea rectorului Cornel Antal deoarece am considerat că pot fi un rector de care Universitatea are nevoie şi că sunt capabil să câştig voturile colegilor.

- Aţi fost ales cu o majoritate covârşitoare. Cum v-o explicaţi?

- Ar trebui să-i întrebaţi pe cei care mi-au dat votul. Dar, dacă m-aş pune eu în situaţia unui votant, aş aprecia nu doar planul managerial, ci şi profilul şi credibilitatea candidatului. Acestea ţi le câştigi în timp, prin activităţile desfăşurate în campusul Universităţii.

- Care e cea mai urgentă problemă a instituţiei?

- Mobilizarea noastră, a tuturor, pentru a primi vizita delegaţiei Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, astfel încât Universitatea să dobândească gradul de încredere ridicată. Avem şanse foarte mari, pentru că îndeplinim toate standardele de calitate. Nu suntem cu nimic mai prejos decât alte universităţi din ţară de talia noastră.

Nu mediocri, ci săraci

- În ultima vreme s-a vorbit mult despre supradimensionarea Universităţii. Cum v-aţi gândit să rezolvaţi problema?

- Eu nu consider că o universitate care gestionează 22.000 de studenţi şi care are 1.200 de cadre didactice titulare este supradimensionată. Da, anumite specializări au statele de funcţii suprapopulate, dar sunt şi specializări care duc lipsă de specialişti. Lucrurile trebuie abordate pe specificul fiecărei specializări din cele 47. Dacă eşti un medic bun, nu dai aceeaşi reţetă pentru fiecare pacient care suferă de aceeaşi boală, fără să ţii cont de structura omului, de istoricul său.

- Existenţa unor programe de studii în ultimele categorii de ierarhizare este o dovadă că Universitatea are şi cadre didactice mediocre. Cum veţi înlătura mediocritatea acestor colegi?

- Nu neapărat mediocritatea, ci decalajul faţă de primul clasat din domeniul tău te poziţionează într-o categorie inferioară. De exemplu, specializarea Chimie e în categoria D, pe locul 8 în ţară din 12 universităţi care au această specializare. Colegii de la Chimie au multe lucrări, dar universităţile care sunt în faţă, precum Universitatea Bucureşti sau Babeş-Bolyai, au mai multe cadre didactice, deci au mai multă producţie ştiinţifică, faţă de acestea ne raportăm. În plus, mai este un dezavantaj mare: se ţine cont şi de calificativul universităţii. Nu neg că există domenii tinere care trebuie să facă mai multe în cercetare, cum sunt Arhitectura, Turismul, Ingineria Civilă şi Instalaţii, Ştiinţele Comunicării sau Zootehnia. Ele au nevoie şi de sprijin financiar, iar bugetele sunt limitate.

- Studenţii sunt an de an mai puţini. Cum veţi atrage tinerii către Universitatea din Oradea, dat fiind că o mare parte din absolvenţii de liceu preferă Clujul şi Timişoara?

- Va dura, dar procentul absolvenţilor care vor bate la porţile altor universităţi va fi tot mai mic, pentru că se vor afirma specialiştii formaţi aici după 1990. Tinerii vor vedea că au profesori buni din rândul absolvenţilor de Oradea, că vor fi angajaţi de patroni absolvenţi de Oradea, iar când ai în faţă absolvenţi bine ancoraţi în economie, cu salarii mari, îţi vei dori să fii ca ei şi vei rămâne student la Oradea.

Nici o idee în plus

- Situaţia financiară a instituţiei e dificilă. Recent s-au demarat şi procedurile pentru accesarea unei linii de credit bancar. Cum au decurs lucrurile de atunci? Există riscul de a nu putea plăti salariile?

- N-am apelat încă la linia de finanţare, suntem grijulii cu consumurile, dar nu există riscuri privind salariile. Sperăm să nu intervină din partea Ministerului Educaţiei o dorinţă de a creşte salariile fără să se aloce fonduri. Ne putem aştepta, dat fiind că e campania electorală la orizont...

- În planul managerial aţi propus creşterea veniturilor prin prestări şi furnizarea de servicii. Ce fel de servicii poate oferi Universitatea?

- Poate desfăşura servicii precum diagnoza metrologică a echipamentelor de lucru, servicii de măsurări cadastrale, de consultanţă... În plus, pe toate domeniile pe care le gestionează, Universitatea poate oferi cursuri de formare a resursei umane.

- Ce anume din programele manageriale ale contracandidaţilor veţi prelua?

- Nu reţin nicio idee care să nu fie cuprinsă şi în planul meu managerial şi să fie fezabilă, din punct de vedere al opţiunilor mele manageriale.

Prorectori pe criterii

- Cum vă simţiţi când sunteţi perceput ca "omul lui Antal"?

- Nu iau în seamă acest lucru, pentru că nu mă consider o astfel de persoană. Colaborările mele cu domnul Antal au fost doar la nivel administrativ, nu ştiu de unde izvorăşte această percepţie.

- Legea Educaţiei a scos rectorul din Senatul universitar, dând preşedintelui Senatului obligaţia de a-l controla pe rector. Cum veţi colabora, deci, cu forul deliberativ al instituţiei?

- Trebuie să fie o colaborare perfectă. Slujim în aceeaşi Universitate şi ne dorim ca ea să meargă bine. Va trece o mică perioadă până ne vom armoniza, probabil că se vor simţi mici dereglări, dar acestea ţin de tranziţia care sper să nu dureze mult.

- Pe ce criterii aţi ales membrii echipei de prorectori cu care lucraţi - Gheorghe Ţară, Marcel Roşca, Marcela Prada, Simona Trip şi Sorin Şipoş? Ce aşteptări aveţi de la ei?

- Un prim criteriu a fost ca omul să se potrivească atribuţiilor din postul de prorector, apoi competenţa managerială şi de relaţionare. Un criteriu a fost şi prestigiul didactic şi ştiinţific. Aştept de la ei să se adapteze rapid şi să găsească cele mai bune soluţii.

- Cum veţi colabora cu autorităţile locale? Ce poate oferi Universitatea oraşului şi ce credeţi că ar trebui să primească de la comunitate?

- Voi colabora foarte bine, ca împreună să fim centrele de transmitere a tot ceea ce înseamnă civilizaţie, cultură, progres. Avantajul meu e că nu am nicio culoare politică, de aceea sunt sigur că mă voi înţelege cu toate autorităţile locale şi regionale. Universitatea oferă societăţii cultură, exemple de bune practici, specialişti. Cu cât aceştia sunt mai mulţi, cu atât societatea e mai bazată pe cunoaştere, iar noi, ca regiune, suntem o zonă de interes pentru afaceri. De la administraţie aştept facilităţi pentru tot ceea ce înseamnă un centru universitar.

Softul ne va feri de plagieri

- Cum va influenţa Universitatea faptul că ministrul Educaţiei este - cel puţin încă este - Ioan Mang, profesor la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei?

- Suntem mândri că profesorul Mang este ministrul Educaţiei. Personal, îl consider un cadru didactic de valoare. Însă posturile sunt politice, trec, iar noi nu trebuie să trăim cu gândul că această poziţie este un favoritism pentru noi. Din contră, este o obligaţie de a ne continua munca.

- Ce riscă dl Ioan Mang, ca profesor, dacă îi va fi dovedit plagiatul?

- Riscă ceea ce spune legea, adică chiar şi desfacerea contractului de muncă. Sancţiunile le dă Consiliul Naţional de Etică, iar Universitatea trebuie să le aplice. Dar nu cred că e cazul, pentru că domnia sa este un cadru care nu are nevoie să-şi fabrice articole.

- Totuşi, plagiatul pare a fi un sport naţional printre universitari. Câţi asemenea "sportivi" credeţi că aveţi în Universitate? Cum vă simţiţi şi dvs. personal din acest punct de vedere?

- Este foarte uşor să acuzi de plagiat, însă trebuie să vezi realizările ştiinţifice ale acelei persoane. Dacă citează elementele fundamentale specifice din acel domeniu, de la autori consacraţi, nu e o problemă. Toţi cei care scriem ne inspirăm din teoria domeniului. Îţi mai scapă, poate, să citezi o sursă bibliografică, dar importantă e contribuţia. Dacă însă nu ai contribuţii proprii şi doar citezi, este o problemă. Oricum, eu sper ca Universitatea din Oradea să achiziţioneze un soft care să ne ferească de plagieri.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Cornel Antal - un rector şi un coleg bun
Teodor Maghiar - rectorul fondator
Ioan Mang - o persoană importantă
Daniel Funeriu - un ministru reformator

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Re:epoca de piatra
cine e marcela prada? prietena nevestei rectorului. mai e nevoie de ceva pe langa asta?
Postat 17 Mai 2012, 23:52 de fred
Epoca de piatra
Ca sefut al epocii de piatra, Barney nici nu putea face alegeri mai bune de prorectori: cei mai competenti, cu sute de lucrari ISI, zeci de brevete de inventii si milioane de limbi de lemn ...Stie cineva cine este Marcela Prada? In viata mea nu am auzit de ea desi am 20 de ani la UO?
Postat 17 Mai 2012, 21:52 de Farfuridi
mana
NUMA PORCI ... GRETOSI IS canii lu ...
Postat 17 Mai 2012, 18:07 de mana
Mang nu a plagiat singur
Mang nu a plagiat singur! Stie careva cind a venit Popescu de la ei de la catedra in universitate? Ca Mang mai are vreo 3 lucrari cu Popescu directorul de departament, iar acele lucrari au chiar si titlul aproape identic cu altele mai vechi si sint tare suspecte de a fi plagiate si acelea.
Postat 17 Mai 2012, 11:18 de numai mang?
COPY-PASTE
Se zice ca Mang si-a rezolvat deja problema. Vor fi dati afara de la universitate ca alta solutie nu exista, dar pe langa Keysys cu care s-au facut miliardari pe banii universitatii, acum infiinteaza un restaurant de PASTE, numit COPY-PASTE. Mai este si vicepresedinte la Xerox asa ca problema lui este rezolvata. In ceea ce-l priveste pe pupincuristul de Barney, el este un nimeni saracul. Inca nici nu stie de fapt cine este cainele si care este coada, ca sa nu mai vorbim cat de neclar ii este care pe care misca. Eu zic (pentru a nu se omori cu gasirea raspunsului) ca deocamdata cainele este Antal si coada este el, iar cand Antal il vede pe Unchiu, va cam dati seama ce mai misca din coada.
Postat 17 Mai 2012, 09:40 de COENEL
fotbal şi şcoală
"Decât" un nemernic incoerent pus pe căpătuială, nu contează că poate va fi ultimu rector, contează ca în mandatu ăsta să scoată cît mai mult. După el potopu..... Şi nu-l ajută nici faţa aia de patron de echipă de fotbal, de divizia B. Asta aţi votat, asta veţi avea, universitari de carton, care sunteţi.....
Postat 17 Mai 2012, 08:48 de petrache
premiu
Propun ca UO sa il premieze cu 5000 de lei pe Mang pentru ca a reusit sa se auda de UO in Nature. Si totodata Mang poate face cerere de premiere si la UEFISCU unde premiul pentru o astfel de reusita e si mai mare, de 20000 de lei. Barney poate sa fie intr-adevar MANDRU de un asa CAD(AV)RU DIDACTIC DE VALOARE. O fi si el la fel de "valoros"!!! La asa universitate, asa rector!!!
Postat 17 Mai 2012, 08:05 de oradean
Mandrie fara (pre)judecata
"Suntem mândri că profesorul Mang este ministrul Educaţiei. Personal, îl consider un cadru didactic de valoare." Intr-adevar, rectorul Bungau poate fi mandru. A ajuns si universitatea din Oradea in Nature. Anticamera pentru incredere ridicata...
Postat 17 Mai 2012, 00:42 de oradean
gresala
Gresala capitala l-ia bagat pe tara gheorge care e incompatibil ce saracia el si la curte ade conturi si rorector la o instiutie de stat? Cum vine asta Va dau in gat !
Postat 16 Mai 2012, 21:01 de gigi
studentel, tel, tel...
@studentel: daca tot vorbesti de \"niste tarani\" iti pun si eu o intrebare a pe care a mai pus-o un taran celebru(Ilie Moromete, in eventualitatea ca acest nume iti spune ceva! atentie, nu este un membru al trupei Morometii!!!!): PE CE TE BAZEZI?
Postat 16 Mai 2012, 15:21 de TDS
nişte ţărani
Pentru toti comentatorii care au scris pana acuma: Niste tarani, ca altfel nu le pot spune :))
Postat 16 Mai 2012, 13:34 de studentel
:) (zâmbet)
Nu te consideri tu, domnule Bungău. Însă așa te percepe lumea :) Mai mult, ești perceput indirect ca omul lui Maghiar, prin relația cu Antal.
Postat 16 Mai 2012, 12:31 de 0mu
Medicina? UO?
Subscriu total. MEDICINA la UO este cea mai slaba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nu stiu cum pot alege unii sa mearga aici. Chiar atatea pile sunt?
Postat 16 Mai 2012, 11:49 de oradean
a fost 3
cat priveste mediocritatea sau nu a U.O. eu inclin spre...mediocritate! In primul rand ma leg din nou de medicina(unde se prefigureaza ca decan marele....bodog!). DACA VOI FI IN SITUATIA DE A APELA LA UN MEDIC, PE DEPLIN CONSTIENT, CLAR LA UN ABSOLVENT DE ORADEA NU O VOI FACE! de fapt acum cativa ani am si pus in practica ceea ce am scris mai sus cand nu am acceptat sa fiu tratat de un stomatolog facut la oradea! sigur, medicinistii vor sari pe mine cu diverse comentarii dar este problema lor. eu asta am facut si asta voi face!
Postat 16 Mai 2012, 11:34 de TDS
a fost 2
astfel parintele mentioneaza ca a fost respins de doua ori(1986, 1989)la seminarul teologic din cluj pe motiv de apartenenta politica a parintilor(probabil simpli membri PCR!). nu scoate o vorba despre cele doua admiteri ratate(stiinte economice, geografie-istorie). scrie despre satisfacerea stagiului militar dar nu pomeneste nimic despre perioada in care a fost gestionar la cooperativa de consum din marisel(judetul cluj). probabil aceste omisiuni nu dau bine pentru un proaspat secretar de stat, in plus seamana izbitor cu parti din CV-ul lui Igas!
Postat 16 Mai 2012, 11:28 de TDS
a fost
a fost ministrul educatiei, nu mai e! deci nu mai exista nici motivele de mandrie! desi sustin cu tarie USL-ul nu pot fi de acord cu plagiatul. iar mang a dat niste raspunsuri naucitoare. pe masura ce incerca sa se disculpe se afunda mai tare. din pacate am sustinut si sustin in continuare ca mi-as risca viata dar afirm ca 99% dintre cadrele de la U.O. au plagiat MACAR O DATA IN VIATA! sau daca nu a fost in intregime plagiat, a fost cel putin o compilatie din diferite articole, manuale etc! cel mai puternic argument pe care il aduc pentru a-mi sustine ideea este ca pentru a scrie un studiu de o pagina-doua care sa fie original si care sa aduca o contributie serioasa pe plan stiintific ai nevoie de foarte mult timp! ori daca cumulezi diverse functii si poate mai ai si un srl NU SE POATE! si iar vin cu exemplul clasic: si inginer, si economist, si popa, si auditor, si cadru universitar, si director in Primarie.....NU EXISTA ASA CEVA! PS Parintele si-a postat CV-ul pe site-ul MDRT! de data aceasta a facut mici modificari in sensul ca a acoperit oarecum perioada lipsa din CV-ul anterior dar cu mici minciunici si omisiuni!
Postat 16 Mai 2012, 11:23 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON