URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 21 FEBRUARIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Doi orădeni au câştigat în instanţă dreptul de a beneficia de terenul lor după bunul plac. S-a demonstrat că atunci când mergi la Primărie pentru o autorizaţie de construcţie nu trebuie să donezi o porţiune din terenul de la drum. Metoda e cel puţin neelegantă, ca să nu spun incorectă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Noul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, deşi nu are nici "calitatea" de orădean şi nici titlurile universitare ale predecesorului, merită privită cu încredere: e un om care a adoptat un copil şi un profesionist care a transformat un spital judeţean într-un aşezământ onorabil fără să aştepte bani din cer. Mai ales, însă, şi-a început mandatul cu un diagnostic onest, fără de care nu poate fi iniţiată nicio terapie: sistemul sanitar trebuie orientat rapid spre pacient.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Săptămâna trecută, în centrul Oradiei, chiar vizavi de monstruozitatea arhitectonică denumită Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului”, am surprins o scenă în trafic. În timp ce câteva zeci de mașini așteptau pe trei benzi să se facă verde la semaforul de la trecerea de pietoni, un șofer a aruncat pe geam ceva, cel mai probabil un pachet de țigări gol.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În Monitorul Oficial nr. 1000 din 18 decembrie 2017 a fost publicată Decizia nr. 651/2017 a Curţii Constituţionale prin care s-a stabilit că pot face obiectul recursului în casaţie şi hotărârile pronunţate ca urmare a recunoaşterii învinuirii.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi).
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Despre bullying am auzit cu toţii. Când spui "bullying" te gândeşti de obicei la instituţia şcolii şi ce se întâmplă cu adolescenţii de pe holurile liceelor. Adevărul este că bullying-ul este prezent nu doar în şcoală, ci şi în alte medii, chiar şi în cele predominate de adulţi. Bullying-ul are loc şi la serviciu, în facultate, la sala de sport ori între vecini sau membrii familiei. Atâta vreme cât o persoană se foloseşte de superioritatea sa faţă de o altă persoană pentru a o domina, vorbim de bullying.
11 Septembrie 2017, 13:37

Clopoțel în șantier: În 12 şcoli, trei grădiniţe şi o creşă din Oradea, lucrările de reparaţii încep... odată cu şcoala

Clopoțel în șantier: În 12 şcoli, trei grădiniţe şi o creşă din Oradea, lucrările de reparaţii încep... odată cu şcoala DE UN AN. Pe lângă cele 12 şcoli unde lucrările abia urmează să înceapă, mai este sub şantier şi Colegiul Naţional Iosif Vulcan (foto), unde asfaltarea curţii interioare a fost licitată în octombrie anul trecut, iar săptămâna trecută încă nu era gata
Clopoțel în șantier: În 12 şcoli, trei grădiniţe şi o creşă din Oradea, lucrările de reparaţii încep... odată cu şcoala BALAMUC TOTAL. Lucrările de reparaţii întârziate de la şcoli sunt dublate de disconfortul general provocat de numeroasele şantiere deschise în oraş, cum e cel din preajma Şcolii Oltea Doamna (foto), care fac accesul la instituţiile de învăţământ deosebit de greu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Clopoţeii care din această săptămână răsună în toate şcolile şi grădiniţele din ţară nu adună în clase doar elevi şi profesori, ci şi muncitorii!

Lucrările de reparaţii şi investiţii pe care Primăria ar fi trebuit să le facă în timpul vacanţei de vară în 16 unităţi de învăţământ din Oradea vor începe abia după deschiderea anului şcolar. De vină este birocraţia stufoasă şi încetineala cu care funcţionarii municipalităţii au lansat licitaţiile. Culmea e că, deşi sunt direct responsabili de acest eşec, şefii municipalităţii se laudă singuri pentru grija faţă de elevi...

„Nu am putut”

Primăria Oradea şi-a propus în acest an să facă lucrări de renovare, reparaţii sau asfaltări la 12 şcoli, trei grădiniţe şi o creşă. Deşi logic şi de bun simţ ar fi fost ca şantierele să se deschidă la jumătatea lunii iunie, odată cu începerea vacanţei de vară, muncitorii abia urmează să se pornească pe treabă. Explicaţia? Unele licitaţii abia ce au fost adjudecate, iar altele încă sunt şi acum în derulare!

Cine e de vină? Birocraţia, spune primarul Ilie Bolojan (foto). „Era bine să putem începe lucrările pe 15 iunie şi să le închidem pe 15 septembrie, dar nu am putut. Noua legislaţie privind achiziţia lucrărilor a prelungit procedura cu câteva luni de zile”, a declarat edilul BIHOREANULUI.

Schimbarea legislaţiei despre care vorbeşte primarul a avut loc în luna martie, când Guvernul a introdus obligativitatea verificării tuturor documentelor de licitaţie de către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, fără însă ca ANAP să aibă un termen limită în care este obligată să controleze actele. Urmarea?  Primăriile, ca dealtfel toate instituţiile publice, se trezesc în situaţia că primesc cu întârziere aprobarea pentru organizarea licitaţiilor, chiar şi la o lună după ce au transmis actele...

O lună, două, trei...

Dincolo de această realitate, adevărul este, însă, că nici municipalitatea nu s-a pregătit serios pentru lucrările din şcoli. Bugetul oraşului a fost adoptat abia pe 30 martie, aşa că funcţionarii au început să lucreze la licitaţii abia în aprilie. Iar până când au scris caietele de sarcini şi au primit OK-ul de la ANAP s-a făcut deja vară! Aşa că licitaţiile au fost lansate abia la jumătate lunii iunie, cu puţin înaintea începerii vacanţei de vară.

„Cea mai scurtă procedură de licitaţie durează trei luni. Până expiră termenul de depunere, se verifică documentele, este analizată oferta tehnică şi se stabileşte câştigătorul, pierdem timp preţios”, spune şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto). Despre timpul preţios pierdut de el şi subordonaţii săi, care două luni de zile doar au plimbat hârtii, directorul nu pomeneşte nimic.

Şantier în curtea şcolii

Până săptămâna trecută, Primăria a semnat contractele pentru numai două licitaţii. Unul, încheiat cu firma Dumexim, vizează asfaltarea curţilor interioare ale Liceului Teoretic Lucian Blaga (în valoare de 150.000 lei), Şcolii Gimnaziale Ioan Bogdan (89.000 lei) şi Şcolii Gimnaziale Szacsvay Imre (72.000 lei). Lucrările urmează să înceapă în septembrie şi vor dura 30 de zile. „Nu vom asfalta curţile în întregime, pentru ca elevii să aibă în continuare acces la terenuri”, precizează Popa.

A doua înţelegere semnată vizează de asemenea asfaltări de curţi, precum şi trasarea terenurilor de sport şi dotarea lor cu panouri de baschet, porţi de handbal şi de fotbal. Contractul este încheiat cu o asociere de firme reprezentată de Drumuri Bihor, pentru suma de 711.500 lei, iar unităţile de învăţământ cuprinse sunt Liceul Teoretic Aurel Lazăr, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Liceul German Friedrich Schiller, Şcoala Gimnazială Lucreţia Suciu, Şcoala Gimnazială Dimitrie Cantemir, Grădiniţa Waldorf şi Creşa nr. 11. Nu se ştie însă când vor începe lucrările, deoarece deocamdată se face doar proiectarea...

Abia în faza de licitaţie...

În schimb, alte şapte licitaţii sunt încă în derulare, fie pentru că mai sunt verificate documente, fie pentru că nu există firme interesate să facă lucrările. „Procedura pentru achiziţionarea materialelor de igienizare, de exemplu, cu care personalul de întreţinere de la şcoli ar fi putut face lucrări peste vară, am anulat-o de două ori pentru că nu s-a prezentat nimeni”, spune Popa. Aşa că, spre deosebire de alţi ani, unii elevi se vor întoarce în şcoli în care nici măcar nu s-a făcut curăţenie generală!

Tot în derulare sunt şi licitaţiile pentru reparaţii de instalaţii electrice şi sanitare la Grădiniţa 50, Şcoala Gimnazială Dimitrie Cantemir şi Liceul German Friedrich Schiller, pentru asfaltarea curţilor Colegiului Tehnic Traian Vuia şi a Şcolii Gimnaziale Avram Iancu, pentru reabilitarea internatului Colegiului Tehnic Traian Vuia, pentru reparaţii capitale la faţade şi împrejmuirea Grădiniţei 53, pentru refacerea împrejmuirilor la Liceul Teoretic German Friedrich Schiller şi pentru reparaţiile la acoperişurile Liceului Aurel Lazăr şi Colegiului Emanuil Gojdu.

Bine că se face...

„Avem de mai mult timp probleme la acoperiş, se infiltrează apa. Sper că vor începe curând lucrările, până nu vor fi şi mai multe pagube”, zice directorul de la Gojdu, Florin Nicoară (foto). Chiar dacă muncitorii vor ajunge în şcoală după începerea cursurilor, acesta susţine că orele nu vor fi deranjate. „Se va lucra pe acoperiş, nu în clase”, spune el, îngăduitor.

La fel consideră şi directoarea Grădiniţei 53, unde faţadele urmează să fie acoperite de schele, iar copiii se vor juca în curte nu doar sub ochii educatoarelor, ci şi ai muncitorilor. „Mă bucur că se va face lucrarea”, spune Aurica Beleiu.

La anul!

Directorul DPI garantează că niciun şantier nu se va deschide decât după ce calendarul lucrărilor va fi convenit cu directorii de şcoli şi grădiniţe. „Oricum, nu toate vor începe în acest an, pentru că vine frigul. Dar în mod cert, toate sunt gândite împreună cu directorii”, zice Lucian Popa.

Funcţionarul admite că situaţia e neplăcută, dar afirmă că elevii vor fi afectaţi la minimum de lucrări, chiar dacă - fie că se vor asfalta curţi, fie că se vor repara acoperişuri - aceştia tot vor auzi zgomote utilaje ori înjurături de Dorei.

„Pentru anul viitor, încercăm să ne pregătim altfel”, spune Popa, recunoscând cu jumătate de gură că şantierele au întârziat şi din lipsa unei bune coordonări în Primărie. Care a rămas corigentă la lecţia de bună gospodărire a şcolilor...


LAUDĂ-MĂ, GURĂ!

Cum se vede treaba de la Primărie

În ciuda întârzierilor care îi vor încurca pe elevi şi profesori, oficial reprezentanţii Primăriei subliniază că, de fapt, au grijă de elevi. Într-un comunicat de presă transmis pe 1 septembrie, municipalitatea a anunţat că „investiţiile continuă în unităţile de învăţământ”, pe când în realitate acestea abia încep, documentul prezentând şi o declaraţie deplasată a şefului DPI, Lucian Popa, care sublinia că pentru Primărie creşterea calităţii procesului educaţional în şcoli este o prioritate. „Așa cum am mai amintit, creșterea calității procesului educațional în școlile din Oradea este foarte importat pentru municipalitate, de aceea investim anual în unitățile de învățământ, deoarece ne dorim ca elevii noștri să poată învăța în condiții decente”, este declaraţia lui Popa, citată în comunicat. Poate ar fi fost mai potrivit ca şefii Primăriei să prezinte scuze pentru întârzieri şi deranj profesorilor, părinţilor şi elevilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Incendiu pe strada Republicii: Un orădean a murit intoxicat cu fum (FOTO)
 • Boicotul continuă: Şi şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean de luni a eşuat fiindcă PNL-iştii nu s-au prezentat (FOTO)
 • Ne enervează: Lucrările făcute de mântuială pe strada Feleacului (FOTO)
 • D’ale porcului: 25 de echipe din Bihor şi de dincolo de graniţă se întrec la preparat cârnaţi, caltaboşi, toroş şi jumări (FOTO/VIDEO)
 • Campionatul câinilor isteţi: Cupa Braveheart Oradinum, cel mai mare concurs de mondioring din ţară, în şanţul Cetăţii (FOTO/VIDEO)
 • Percheziţii ale poliţiştilor antifraudă: Peste 400 de haine şi încălţăminte contrafăcute, ridicate din casa unui tânăr orădean (FOTO)
 • Premieră: Adunarea Generală a AJF Bihor l-a avut invitat special pe președintele Federației Române de Fotbal (FOTO)
 • Cel mai longeviv poloist român, Fejer Ivan, în mijlocul elevilor Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” (FOTO)
 • Oazele termale: Cum au ajuns Băile Felix și Băile 1 Mai locul de tratament și relaxare preferat al românilor (FOTO)
 • Se anunţă şantier! Strada Universităţii se închide din martie, pentru construirea unui alt pod peste Peţa (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON