URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2017, 11:44

Cercetare în şomaj: Mai puţin de un sfert din profesorii Universităţii din Oradea fac cercetare serioasă

Cercetare în şomaj: Mai puţin de un sfert din profesorii Universităţii din Oradea fac cercetare serioasă CEL MAI CEL. An de an, în luna mai, la debutul Săptămânii Ştiinţifice, Universitatea îşi premiază cercetătorii. Singurul laureat multi-anual este fizicianul Paşcu Moca (foto), care a reuşit o performanţă unică pentru România, publicând articole în două dintre cele mai cunoscute reviste ştiinţifice indexate ISI, Nature Physics şi Nature. Rezultate de care ceilalţi colegi din Universitate sunt cu totul străini...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe propriul site, ca o declaraţie de seriozitate, Universitatea susţine că vrea să dezvolte cercetarea ştiinţifică "astfel ca ea să devină un suport esenţial al procesului de formare". Altfel spus, instituţional, şcoala are ambiţia cercetării. Individual, însă, dascălii dovedesc cât de puţin îi interesează o asemenea activitate.

Din cei aproximativ 1.000 de universitari orădeni, în ultimii trei ani mai puţin de 20% au realizat articole ştiinţifice acceptate de revistele prestigioase, aşa-numitele publicaţii ISI - Institute for Scientific Information. Semn că majoritatea face cercetare fie în gol, fie deloc...

Cercetare la vârf

Unul dintre indicatorii relevanţi în privinţa cercetării universitare sunt aşa-numitele articole ISI, publicate în reviste indexate în baza internaţională Thomson Reuters, un etalon pentru mediul academic internaţional. Înainte de a fi publicată într-o revistă ISI, orice lucrare este evaluată de referenţi selectaţi din rândul oamenilor de ştiinţă, iar pentru a fi acceptată ea trebuie să aducă o noutate relevantă, nu variaţiuni pe aceleaşi teme. Cele mai multe reviste nu percep taxe de publicare, dar pentru că selecţia este riguroasă, de la trimiterea unui articol până la publicare pot trece chiar şi doi ani.

Importanţa articolelor ISI este recunoscută şi în legislaţia românească, ce stipulează că un universitar care vrea să promoveze într-un grad didactic superior are obligaţia de a semna lucrări de acest fel. De asemenea, ca alţi indicatori, articolele ISI trebuie raportate anual Ministerului Educaţiei, influenţând finanţarea publică acordată universităţilor.

Campion... la muncă

O statistică a Universităţii din Oradea pentru perioada ianuarie 2014 - iunie 2016 (datele pentru a doua parte a anului trecut nefiind încă centralizate) arată că 178 universitari au fost autori sau coautori la 449 articole ISI. Raportat la cele aproape 1.000 de cadre, asta înseamnă mai puţin de 20%. Ceilalţi fie n-au făcut defel cercetare, fie au făcut-o la un nivel nesemnificativ pentru ISI. Datele indică, de asemenea, că majoritatea autorilor orădeni publică unul sau două articole pe an.

Există şi universitari care sparg media: matematicianul Sorin Gal, de pildă, a "bifat" 12 articole în 2015, iar în cei trei ani - 22. Asta chiar dacă lucrările nu l-au îmbogăţit, ci i-au adus doar prestigiu şi posibilitatea de a-şi cumpăra aparatură necesară cercetării, pentru fiecare articol ISI publicat Universitatea decontând cheltuieli de 2.000 lei.

Matematicianul nu consideră, însă, că ar avea vreo performanţă neobişnuită. "Îmi place ce fac", spune el cu modestie. Zilnic alocă cercetării cinci-şase ore, dar nu simte asta ca fiind un efort ieşit din comun. "Fiind profesor, am ore mai puţine cu studenţii, deci mai mult timp pentru cercetare. Oricum, în învăţământul superior, faţă de alte zone de muncă, ai mai mult timp", recunoaşte el. Cum îşi explică faptul că alţi colegi nu procedează la fel? "Probabil se ocupă cu altceva", zice profesorul, cu aluzie la afacerile private ale universitarilor.

Topul serioşilor

Facultatea de Ştiinţe, unde predă Gal, are cele mai multe articole ISI şi cei mai mulţi autori în raport cu numărul cadrelor didactice. Din cei 58 de dascăli ai săi, mai bine de jumătate, mai precis 32, au scris articole ISI în ultimii trei ani.

Eugen Macocian, prorector responsabil cu managementul cercetării ştiinţifice la Universitatea din Oradea"Explicaţia ţine şi de specificul disciplinelor, te aştepţi cumva ca cercetarea să o facă matematicienii, fizicienii, dar şi de faptul că în aceste domenii întotdeauna au fost criterii de promovare mai dure", explică prorectorul Eugen Macocian (foto), responsabil cu managementul cercetării ştiinţifice. Profesorul admite, însă, că media de 110 de articole ISI pe an în Universitatea orădeană nu e mulţumitoare: "Fiecare cadru didactic ar trebui să aibă unul pe an". Obligaţie doar morală, căci instituţional ea nu există!

Clasamentul randamentului în cercetare este continuat de Facultatea de Medicină, care a produs în aceeaşi perioadă 115 articole ISI, semnate de 42 autori. Totuşi, dat fiind că aici sunt plătite peste 300 de cadre, numărul cercetătorilor serioşi ar putea şi chiar ar trebui să fie mai mare.

Comparativ cu restul facultăţilor, FMF stă, totuşi, foarte bine. De pildă, Facultatea de Litere figurează cu patru autori de articole ISI în ultimii trei ani, cele de Geografie, Turism şi Sport şi de Ştiinţe Socio-Umane cu câte trei, cele de Arte şi de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură cu unul singur, iar cea de Drept cu nici unul!

"Nu sunt în stare"

Numărul scăzut de cercetări la facultăţile umaniste se explică şi prin faptul că revistele ISI în aceste domenii sunt mult mai puţine decât în ştiinţe, medicină şi economie. E o explicaţie, dar n-ar trebui să fie o scuză. "Sunt diferenţe între domenii şi cred că în Ştiinţe, în Inginerie sau Medicină ar trebui să fie cele mai multe articole. Dar oamenii serioşi îşi văd de treabă în toate domeniile", consideră Alina Bădulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice, ea însăşi autoare a 6 articole ISI în ultimii trei ani. Facultatea pe care o conduce a avut, în acelaşi interval, 15 autori cu 35 de articole.

Istvan Sas-Kovacs, redactor șef North-Western Journal of ZoologyUn alt indicator care caracterizează cercetarea la Universitatea orădeană este faptul că aici se tipăreşte o singură revistă indexată ISI, "North-Western Journal of Zoology", redactorii şefi fiind István Sas-Kovács (foto) şi Severus Covaciu-Marcov. Autor a 11 articole ISI publicate în 7 reviste diferite în ultimii trei ani şi, totodată, semnatar în aceste reviste încă din vremea când era student, biologul Sas-Kovács crede şi el că neseriozitatea şi comoditatea explică indiferenţa universitarilor orădeni. Dar îndrăzneşte să adauge şi un motiv mult mai grav. "O bună parte nu sunt în stare", spune el, atingând astfel un subiect tabu: calitatea precară a unor colegi.

Singura soluţie, în opinia sa, ar fi ca publicarea de articole ISI să devină obligatorie prin lege, căci Universitatea din Oradea nu va fi prea degrabă capabilă şi dornică să-şi facă singură curăţenie printre cadre. "Eu am recomandat la un moment dat ca publicarea unui articol măcar la doi ani să devină criteriu de salarizare diferenţiată. Nimeni n-a fost de acord", spune biologul.

Rector împăciuitor

O altă explicaţie a numărului mic de autori de articole ISI din Universitate e şi faptul că Şcoala Doctorală nu este suficient de puternică. Doctoranzii orădeni, care prin definiţie sunt obligaţi să facă cercetare, nu au nicio obligaţie să publice lucrări, pe când la Universitatea din Debreţin, de pildă, un doctorand nici nu-şi poate susţine teza dacă nu a semnat minimum două articole ISI. "Nu vreau să dau nume, dar cunosc chiar şi conducător de doctorat de la Oradea care nu ştie unde se pot publica articolele ştiinţifice", afirmă Sas-Kovács. Cum ar veni, ignoranţa este chiar definitorie pentru unii universitari...

Constantin Bungău, rectorul Universității din OradeaCă Universitatea ar trebui să producă mai multă cercetare recunoaşte, cu jumătate de gură, şi rectorul Constantin Bungău (foto). "Este loc de mai bine. Sunt facultăţi care au rezultate bune, cum e cea de Ştiinţe, dar sigur că există şi facultăţi de care nu sunt mulţumit", spune rectorul, refuzând să facă nominalizări pentru a doua categorie. Dornic să fie prieten cu toţi colegii, Bungău le ia apărarea celor care nu scriu articole ISI, spunând că... poate fac alte lucruri bune. Pentru cine anume şi care or fi acestea?


ISI VS. ANALE
Dai un ban şi eşti autor!

Evidenţe mai vechi privind articolele ISI publicate de universitarii orădeni arată că în ultimul deceniu cel mai bun an a fost 2011, când aceştia au produs 146 articole ISI. Un an mai târziu, însă, numărul lucrărilor a scăzut la 90. Tot din ultimul deceniu, cel mai slab an a fost 2007, când universitarii orădeni au realizat doar 42 de lucrări ISI.

În mod cert, mulţi dintre cei fără asemenea articole ar putea invoca în apărarea lor articole publicate în jurnale ori anale româneşti. Relevanţa acestora este, însă, greu de cuantificat, din simplul motiv că pentru multe publicaţii autohtone cel mai importat criteriu de selecţie este taxa de tipărire. Fără exigenţe privind calitatea lucrărilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
@Altul
Da, ar putea sa fie situatii in care mai mari cercetatori sa neglijeze activitatea didactica. Intr-adevar ar putea sa existe oratori exceptionali care fara sa faca cercetare sa atraga auditoriul. Cele doua grupe se numesc extremele "clopotul" lui Gauss. Apropo, cine a vorbit de umblatul dupa surse de finantare in seama cursurilor? Cine a vorbit de cercetare de varf? Nu inteleg unde se leaga umblatul dupa sursele de finantare si publicarea de articole "peer-review"? Dupa cum se stie, "goana dupa bani", proiecte de diferite feluri, fac preponderent cei care nu au activitate de cercetare, sau daca au, facuta de altii. Majoritatea celor care fac cercetare, fac din placere, fara existenta surselor de finantare externe. Iar pana la urma inclusiv premierea articolelor ISI este un mecanism prin care cercetatorul este ajutat. Evident, nu este un sistem perfect, ca ajutor mai semnificativ primesc cei care fac cercetare teoretica, mai putin costisitoare, iar ei pot realiza cele mai multe lucrari intr-un an (matematica, economice, fizica teoretica, dar si in medicina cu studiile de caz). In schimb sunt si multi care fac cercetare practica, mult mai costisitoare, care deja depind de conditii experimentale, vreme, alti factori - iar din cate stiu se fac inclusiv asemenea cercetari, evident se publica mai putine pe an, dar se publica, chiar relativ multe la numar. Alta intrebare? Ca sa inchei, cititi va rog FISA POSTULUI. Sa nu-mi zica nimeni ca cele max. 16 ore didactice din post (efectiv 8 ore de curs -nu cursuri, ore!- daca nu ai lucrari sau seminarii)
Postat 26 Februarie 2017, 17:27 de sasi
cursuri...
toata lumea tine. Iar sa spui ca nu scrii articole ISI pentru ca tii niste cursuri fenomenal de interesante (si asta iti ocupa tot timpul) e doar o eschiva amuzanta. Ceva de genul „Noi muncim, noi nu gindim!”. Pai cum poti sa faci un curs bun daca nu esti la curent cu cercetarea de virf din domeniul tau? Si cine sa faca cercetarea asta daca nu universitarii, adica si tu, daca esti unul?
Postat 26 Februarie 2017, 15:49 de poli
Perfct cu inalta cercetare!
Cum se reflecta cercetarea ISI in inovarea cursurilor? Ii ajuta pe studenti la invatarea meseriei sau ies cum intra? Cati dintre absolventi sunt incadrati in piata muncii in specealitatea pe care au absolvit-o? Conteaza activitatea didactica sau nu pentru a-i invata meserie pe studenti? Prestigiul si capabilitatea dascalilor constau numai in inalta cercetare? Atentie! umbland numai dupa surse de finantare din inalta cercetare, uitand de sarcina fundamentala de a-i invata pe studenti meserie, riscam sa scoatem asa cum spun cativa...rebuturi.
Postat 26 Februarie 2017, 12:28 de Altul
@sasi
ce spui tu ar fi valabil daca sefii nostri ar performa in managemet. Rezultatele lor in acest domeniu sunt deja evidente, nu mai e nimic de demonstrat. Daca nu-s buni manageri macar buni profesionisti sa fie. Ceea ce lista aceea ar scoate in evidenta e faptul ca „alesii” sunt, in cea mai mare parte submediocri, emanația celor multi si incapabili sau lenesi ca si ei. Unii fara ceilalti nu s-ar putea. Cum iti explici ca in criteriile concepute pentru gradatiile de merit (pe care nu le-au dat inca pentru ca sefii mai au anul acesta) nu le-a trecut prin cap sa includa un amendament de bun simt: indeplinirea standardelor minimale pentru postul pe care il ocupa solicitantul și excluderea punctajului pentru functii de conducere pentru care oricum sunt platiti regeste? Ce lector cu articole ISI va putea obtine vreodata gradatia de merit?
Postat 26 Februarie 2017, 10:33 de radu
Bai mare...
Discut de ceva zile cu niște prieteni care mi-au arătat standardele de la teologie; prin comparație cu cele vechi, standardele noi sunt extrem de serioase și mă tem că teologia ortodoxă de la Oradea moare încet, dar sigur... Nimeni, dar absolut nimeni de la ortodocșii orădeni, nu se califică după noile standarde.
Postat 26 Februarie 2017, 08:10 de Shogun
@radu, @poli
Nu trebuie sa confundam rezultatele la cercetare cu abilitati de conducere si de management. Spock este un ofiter secund exceptional dar slab ca capitan. Kirk este adevaratul capitan, dar ar fi un banc ca ofiter explorator. Va spun sigur, ca anumiti cercetatori exceptionali sunt varza la functii de conducere.
Postat 25 Februarie 2017, 21:14 de sasi
lista
in nota comentariilor de mai jos, un studiu sociologic elementar (ce vor si ce aleg universitarii) relativ usor de demontrat (nu 100% stiintific dar totusi relevant) ar fi publicarea listei cu publicatii relevante si indinci Hirsh, Google, scopus ale sefilor ALESI de „majoritatea”. Includem aici: rector, prorectori, decani,sefi de departamente, presedinte senat si presedinti comisii senat. Ar fi interesant de vazut si calitatea senatorilor folositi ca masa de manevra de cei anteriori dar ar fi deja prea lunga lista si plictisitor de urmarit. Cei de mai sus primesc pe langa salarii si sporuri aferente functiei si ar trebui sa fie un exemplu si sa-i ghideze pe ceilalti. Ia sa vedem.
Postat 25 Februarie 2017, 13:34 de radu
@sasi
Subscriu, desi legat de liste nu cred ca ar coincide chiar atit de mult cum spui. Dupa cum mi se pare mie, principala problema a UO este tocmai selectia oamenilor. Daca cei care detin puterea de decizie sunt incompetenti profesional (si este adesea cazul la noi), vor avea tendinta de a nu recruta oameni de o calitate mult mai buna, ca sa nu-si puna dominatia in pericol. Si acest viciu se reproduce in partea de sus: daca majoritatea, asa cum spui, nu sunt in stare sau nu sunt dispusi sa invete sa scrie articole ISI, vor alege un rector de acelasi profil, ca sa se asigure ca nicio revolutie a calitatii nu va avea loc. Bun, acum n-as vrea sa se inteleaga ca unicul criteriu de atestare a valorii academice sunt articolele ISI. Avem colegi care au publicat carti la edituri importante din tara, carti ajunse la a 11-a editie, de pilda, sau care au brevete de inventii. Dar, din pacate, prea multi nu fac nici una, nici cealalta. Si nu din modestie.
Postat 24 Februarie 2017, 23:46 de poli
@poli
Daca te gandesti logic, cei care au promovat recent, sigur ca vor figura in lista. Nu de alta, dar cam la majoritatea comisiilor se cere ISI. Intrebarea este mai mult, cati dintre ei au fost numai pusi la lucrari. Cati dintre ei au publicatii ca autori principali? Cati dintre ei au citari? Cati dintre ei aveau lucrari inaintea promovarii, sau dupa - nu numai al promovare... Fiindca majoritatea comisiilor de specialitate incurajeaza si promoveaza impostura nu te vei mira ;) Comisiile CNATDCU au creat criterii pentru clientela (de ex. se cer proiecte dar nu se cer publicatii ca autor principal, citari, etc. - daca tot ai pile si proiecte, tot iti cumperi coautorat de la un amarat care are nevoie de bani de cercetare...)
Postat 24 Februarie 2017, 22:54 de sasi
inca o idee trasnita
Daca tot e concurs pe-aici... :-) Incercati sa puneti lista cu autorii de ISI (nume, facultate, grad didactic, numar de articole si eventual in ce reviste au publicat: romanesti sau straine), iar apoi comparati-o cu lista celor care au fost promovati in acest ani. Si veti vedea de ce progresul UO este atit de sublim, ca lipseste aproape cu desavirsire.
Postat 24 Februarie 2017, 22:29 de poli
@oradea_mea_si_a_ta
... si multe negative...
Postat 24 Februarie 2017, 22:19 de sasi
lista
Poate ar fi utila lista nominala cu cei care au publicat, eventual insotita de gradul didactic si facultatea de care apartine. Sa fie popularizati si cei ce fac treaba, nu doar lenesii. Demersul ar avea multe efecte pozitive ...
Postat 24 Februarie 2017, 22:06 de oradea_mea_si_a_ta
dreptatea nu-i pentru catei
pana la articolele ISI ale doctoranzilor ar fi bine de verificat domnii profesori. Se stie ca o conditie obligatorie pentru conferentiari si profesori este publicarea unui numar minim de articole ISI. Este interesant de stiut cati dintre cei care ocupa acum aceste posturi si primesc salarii nerusinate plus alte sporuri indeplinesc macar conditiile acestea. Veti vedea ca articolele cu care se lauda UO sunt ale celor tineri cu grade inferioare si salarii mici. Profesorii primesc salariile si gradatiile de merit.
Postat 24 Februarie 2017, 17:59 de radu
@ADINA
(1.) Debrecenul este cel mai aproape. (2.) Ungaria are anual 2 sau 3 universitati in top 500 (evident, nivel mondial) / Romania are 0. (3.) Univ Debceren nu este in acel top mondial dar se claseaza inaintea universitatilor romanesti.
Postat 24 Februarie 2017, 15:58 de sasi
AȘA, PERFECT: TOTUL SE RAPORTEAZA LA DEBRECEN:
..................................UNIVERSITATEA, AEROPORTUL, FELIXUL LA HAJDUSZOBOSZLO.....MAI E CEVA NE-RAPORTAT?
Postat 24 Februarie 2017, 15:05 de ADINA
@crisan
Ca nu exista o popularizare (adecvata). Cel care face cercetare se ocupa de publicarea lucrarii. Vezi ca si in cazul articolului Nature a fost nevoie de "stresarea" responsabililor sa faca public acest lucru.
Postat 24 Februarie 2017, 15:02 de sasi
E foarte bine că există
Dar nu prea am auzit sau văzut despre rezultate din cercetarea U.O.,poate-mi zice cineva.
Postat 24 Februarie 2017, 13:13 de crisan
sugestie
Felicitari pentru initiativa de a scrie acest articol! Asa se vede ca sunt si oameni valorosi la UO, dar din pacate nu ei decid in legatura cu politica de cadre si cu mersul universitatii. Pentru viitor, ar fi interesant de facut media pe facultati: cite articole ISI la cite cadre didactice avem. Cred ca ar fi un indice mai relevant.
Postat 24 Februarie 2017, 12:32 de poli
politici universitare
sunt din ce in ce mai convins de faptul ca toti acesti cercetatori si profesori de top din esalonul secund ar trebui sa se implice in activitatea administrativa a universitatii. de foarte multe ori, multi dintre ei sunt inca la rangul de lector - neluati in seama de "administratorii forte," (marea majoritate burdusiti cu articole de tot rasul, se autociteaza si se citeaza intre ei si au carti tiparite la edituri celebre precum garajul de vis a vis sau garsoniera de la parter din Rogerius). probabil cercetatorii au aceeasi lehamite fata de politica, ce caracterizeaza intreaga tara. dar in acest fel pozitiile cheie vor fi ocupate de persoane fara viziune, administratori dibaci de hartii si dosare cu adeverintele la zi. vedeti cine conducea departamentul de stomatologie sau altele, e aproape generala treaba asta. care credeti ca era viziunea lor stiintifica, cum inspirau studentii prin atitudinea lor? din pacate, cand mai cade cate un "adminsitrator forte" de genul asta, se aude doar "saracul/saraca, cineva i-a vrut raul, cum mau putut sa faca asa ceva - pe cati a ajutat!!!" - da, cam asta e raspunsul general. laudabila initiativa de a prezenta cercetatori si oameni de valoare din cadrul universitatii, poate e nevoie de putin sprijin pentru schimbare.
Postat 24 Februarie 2017, 12:23 de parker
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON