URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2015, 14:36

Carnette online! Aplicaţia care te anunţă când copilul tău chiuleşte, dar şi ce note a luat astăzi la şcoală

Carnette online! Aplicaţia care te anunţă când copilul tău chiuleşte, dar şi ce note a luat astăzi la şcoală CATALOG ONLINE. "Ideea ne-a venit încă din facultate. Eram frustraţi că, deşi eram studenţi la Calculatoare, nu ne puteam afla notele decât dacă mergeam la Secretariat, doar la orele cutare şi cutare", spune Daniel Bokor. Aplicaţia se poate comanda la numărul de telefon 0720.069.451 sau e-mail contact@carnette.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o lume a vitezei, în care timpul nu ajunge niciodată şi nu de puţine ori oamenii simt că lucrurile scapă de sub control, unii părinţi întâmpină probleme să se ţină la curent cu situaţia şcolară a copiilor lor.

Soluţia vine din partea a doi programatori orădeni care au creat o aplicaţie cu ajutorul căreia părinţii sunt înştiinţaţi în timp real, prin e-mail şi SMS, despre note şi absenţe. În plus, cu ajutorul ei, profesorii au o evidenţă mult mai clară a situaţiei şcolare şi primesc, gratuit, tablete în custodie. Altfel spus, toată lumea e în câştig...

Tablete pentru profi

Deşi inovativă, soluţia cataloagelor virtuale "tradiţionale", implementate până acum în câteva şcoli din Bihor, nu a avut foarte mare succes, devenind o corvoadă pentru profesori, nu atât din princina costurilor, cât a lipsei de timp şi de resurse. După terminarea orelor de curs, dascălii se simţeau "pedepsiţi" să treacă notele şi absenţele într-un PC, iar cum acestea erau vechi şi insuficiente, multe şcoli au renunţat la idee. Problema a fost rezolvată însă, acum, de doi programatori orădeni, Daniel Bokor şi Norbert Ursu, care vor să doteze şcolile cu tablete, iar părinţii să plătească o taxă modică pentru informaţii.

"Iniţial am gândit-o ca o aplicaţie pe web, însă ne-am dat seama că va fi o problemă cu introducerea datelor. Să stai la calculator e greu, plus că nu există unul în fiecare clasă, astfel că am ales o soluţie mai elegantă: să oferim câte o tabletă în custodie fiecărui profesor. Fiecare are tableta sa, iar când intră în clasă cu ajutorul ei gestionează note şi absenţe. Aşa, nu încărcăm nici dirigintele cu muncă în plus. Iar ca să primească aceste date, părintele plăteşte 7 lei lunar", explică Daniel Bokor, general managerul proiectului Carnette.

Înştiinţat instant

Cum funcţionează? Fiecare profesor din şcoala în care e adoptat sistemul primeşte tableta "la cheie", având instalată aplicaţia cu toţi elevii din toate clasele la care predă. Cu un simplu click pe butonul Absenţă, de exemplu, dascălul poate selecta în grup elevii care lipsesc motivat sau nemotivat, iar când, după extemporal, sunt mai multe note de trecut în catalog, există opţiune de multi-notare. Aplicaţia calculează automat media elevului, ţinând cont - acolo unde e cazul - şi de notele din teze.

"Modificăm tot timpul aplicaţia şi o dezvoltăm în continuare, ţinând cont şi de feedback-ul de la profesori. Prezenţa se face foarte simplu, iar notarea e foarte rapidă. Când s-a trecut nota sau absenţa în sistem, părintele primeşte SMS, dar când se loghează pe site, cu user şi parolă, vede toată situaţia şcolară a copilului său", afirmă Bokor.

Aplicaţia poate fi folosită şi offline. Cum nu există internet în fiecare clasă, datele se stochează în memoria tabletei şi se transmit în momentul în care există conexiune.

Adio, pixuri!

E important de ştiut că, în Carnette, fiecare părinte vede doar notele copilului său, profesorul are acces doar la clasele la care predă, în vreme ce directorul şcolii poate genera statistici detaliate, cu situaţia pe întreaga instituţie.

O componentă deloc de neglijat este cea a raportărilor, pentru că indiferent de numărul părinţilor plătitori, în aplicaţie se introduc datele tuturor elevilor dintr-o clasă. Astfel, se poate vedea, de pildă, dacă elevii absentează cu predilecţie la o anumită materie sau un profesor.

"La final de lună, fiecare diriginte trebuie să raporteze situaţia clasei lui, iar după metoda consacrată centralizarea durează zile. Ei bine, aplicaţia noastră generează rapoarte complete în câteva minute. Dascălii pot vedea evidenţa notelor şi absenţelor pe clasă, şcoală şi elev de o manieră foarte simplă", afirmă Bokor.

Sistem perfectibil

Acesta recunoaşte că unii profesori sunt cam reticenţi când aud de online, mai ales că ei trebuie să completeze notele şi în catalogul clasic, însă până la urmă vor trebui să înveţe că soluţia e bună şi pentru ei. "E drept, durează un minut în plus să treacă nota în catalog, dar la final de lună nu mai stau câteva zile să facă rapoarte. În plus, dacă scade rata de absenteism, creşte numărul de elevi care au luat Bacul şi e spre binele şcolii".

Lansată în februarie, aplicaţia Carnette are până acum circa 1200 de părinţi de elevi abonaţi, fiind prezentă în două şcoli din Bihor: la Liceul Teoretic "Aurel Lazăr" din Oradea şi la Liceul Teoretic "Constantin Şerban" din Aleşd.

"Aplicaţia este foarte simplu de utilizat. Anul acesta, vom putea şi să comunicăm prin ea. Adică, în momentul în care profesorul scrie nota în catalog, putem transmite o observaţie de genul că elevul nu a învăţat suficient, că a învăţat doar teoria sau că nu a învăţat recapitularea. Părinţii sunt foarte încântaţi. Chiar la prima întâlnire cu clasa a IX-a, ne-au întrebat dacă o să avem şi anul acesta catalog online", spune prof. Rodica Juncu, director adjunct la "Lazăr".

Lista este deschisă, iar zilele acestea iniţiatorii aplicaţiei vor merge prin şcoli pentru a-i convinge pe părinţi şi pe dascăli de soluţia lor inovatoare. În fond, 7 lei pe lună nu-i deloc scump, comparativ cu avantajul de a fi mereu informat...

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
felicitari
Felicitări! desi, banuiesc ca stiti ca aveti concurență mare la acest program. ...dar, interfața nu e chiar atât de intuitivă... butoanele ar trebui să fie și mai mari si tot ce se vede sa para cat mai simplu, la o primă vedere, sa para cat mai fidel cu clasicul catalog de note, mă rog. apoi, consider f. important ca pe site-ul dedicat acestui program, să fie un buton mare pt descărcarea gratuită a programului, în variantă trial, pt vreo 30 de zile ori demo, evident, cu anumite functii excluse. dar, pe baza acestor descărcări sa se poate măsura la o adică interesul pentru acest program si, pe baza un feedback real chiar cu loc de forum pe site să se vadă clar avantajele ori dezavantajele venite direct din obsevatiile profesorilor care au testat acest software. cred ca e f. imp. versiunea pt mobil cu instiintare prin sms - note, absente, evenimente. evident, si costul serviciului e foarte important. adică, exact ce ar interesa pe fiecare la o achizitie eventuală: functionalitate, ergonomie, garantie, costuri, avantaje, dezavantaje bla, bla, bla.
Postat 28 Septembrie 2015, 19:18 de vg
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON