URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Bodog, scoate teza! Suspectat de plagiat, decanul Facultăţii de Medicină refuză să-şi prezinte teza de doctorat

Bodog, scoate teza! Suspectat de plagiat, decanul Facultăţii de Medicină refuză să-şi prezinte teza de doctorat DOCTOR DERANJAT. După ce l-a amânat cu lunile pe reporterul BIHOREANULUI, săptămâna trecută Florian Bodog (foto) a respins vehement solicitarea de a prezenta teza de doctorat. Pretextul? L-a deranjat un comentariu critic formulat tocmai pentru că îşi ţine teza ascunsă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lacom după funcţii, ocupând simultan, de 4 ani, atât fotoliul de decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, cât şi unul de senator PSD, doctorul Florian Bodog pică răsunător, la "masa verde", testul integrităţii.

Suspectat fiind de plagierea lucrării de doctorat, BIHOREANUL i-a cerut lui Bodog încă de la începutul anului să-şi prezinte teza pe care şi-a întemeiat cariera, deoarece, deşi şi-a obţinut titlul la Universitatea orădeană, aceasta e de negăsit aici. Decanul a tot amânat testul onestităţii până după alegerile pentru funcţia de rector, pe care spera să le câştige, dar mai nou refuză făţiş să-şi arate opera...

Savant precoce

Fost director al Spitalului Judeţean, propulsat graţie apartenenţei la PSD secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, decan al Facultăţii de Medicină şi senator, Florian Bodog şi-a început cariera de jos. Potrivit propriului CV, a absolvit FMF la Oradea în 1997, între 1997-2002 specializându-se în chirurgie plastică la Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara.

Cu totul straniu pentru un proaspăt absolvent de facultate, dar exact în perioada "timişoreană", Bodog şi-a făcut şi doctoratul la Oradea, sub îndrumarea cuplului Mircea Ifrim - George Ionescu. Pe care dintre cele două studii le-a făcut la distanţă, n-a lămurit niciodată, cum n-a explicat cum de, abia terminând facultatea, era deja doldora de ştiinţă încât să-şi obţină şi doctoratul.

Cert e că Bodog a ajuns în posesia acestui titlu chiar înainte să devină medic specialist,  în septembrie 2001 susţinând teza "Implicaţii anatomo-clinice, paraclinice şi terapeutice în pancreatita acută". Şi mai bizar - pe lângă faptul că unul dintre cei doi conducători de doctorat, Mircea Ifrim, era un "fabricant" notoriu de doctori - este că Bodog, care se pregătea să devină chirurg plastician, a studiat... pancreasul, adică un organ intern fără nicio legătură cu chirurgia plastică.

Pentru ca tacâmul să fie complet, Bodog - care avea abia 28 de ani - îşi pregătea, ca un savant de excepţie, chiar şi o a doua teză de doctorat! Acelaşi CV arată că între 1999 şi 2008 era şi doctorand al Universităţii de Vest din Timişoara, unde a primit al doilea titlu de doctor cu o lucrare despre "Managementul şi marketingul unităţilor sanitare".

"Plagiat grosolan"

Activitatea ştiinţifică a decanului persiflat de unii confraţi că ar fi lucrat iniţial ca simplu brancardier la Spitalul Judeţean (ca asistent, susţine el) este de mult un subiect de interes pentru lumea medicală orădeană, care îl suspectează de impostură!

Pe 29 decembrie 2015, BIHOREANUL primea sesizarea unui cititor care îl acuza pe Bodog că "a plagiat grosolan" teza de doctorat în Medicină susţinută în 2001 la Oradea. Fără a preciza a cui muncă a furat-o decanul-senator, reclamaţia ridica o problemă esenţială: plagiatul său e cel mai greu de dovedit, deoarece, pur şi simplu, exemplarele lucrării au dispărut ca prin farmec!

Potrivit procedurilor legale, după susţinerea tezei, orice doctorand e obligat să transmită un exemplar la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), care îl arhivează la Biblioteca Naţională. Cercetătorul trebuie, însă, concomitent, să predea un exemplar şi la biblioteca Universităţii unde şi-a obţinut titlul. În cazul lui Bodog, la cea a Universităţii din Oradea.

Florica UjocÎncă de la începutul acestui an, BIHOREANUL a căutat aici cercetarea despre pancreatită semnată de Bodog, dar degeaba! "Dacă volumul ar fi intrat în Bibliotecă, ar figura în cataloagele noastre, dar nu figurează. Teza nu a fost niciodată aici!", a fost răspunsul directoarei Bibliotecii, Florica Ujoc (foto).  

Fără urme

Alina BădulescuBIHOREANUL a solicitat şi Şcolii Doctorale a Universităţii să verifice dosarul de doctorand al lui Bodog, pentru a afla dacă există vreo urmă a existenţei tezei sale finale. După răscolirea arhivelor, răspunsul a fost clar: dosarul conţine doar actele ce atestă faptul că acesta a urmat cursurile de doctorat, dar nu şi lucrarea. "Nu ştiu care erau regulile atunci (n.r. în 2001), dar în prezent noi nu arhivăm lucrări de doctorat, ci le cerem doctoranzilor să predea un exemplar pe care îl trimitem Bibliotecii universitare", spune şefa Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat, Alina Bădulescu (foto).

Cum se proceda la începutul deceniului 2000 este şi acum o enigmă. Rector era "Unchiul" Teodor Maghiar, care n-a avut niciun interes să instituie reguli clare pentru obţinerea doctoratelor, ba dimpotrivă, el însuşi şi-a "uns" cu cel mai înalt titlu ştiinţific neamurile şi prietenii. Mai mult, în anul în care Bodog îşi lua doctoratul, şefa Biroului Doctorate era nimeni alta decât Niculina Maghiar, nora "Unchiului". Iar fraţii Doru şi Adrian Maghiar sunt naşii celor două fiice gemene ale actualului decan-senator.

Pierdut teză...

În acest context, BIHOREANUL i-a cerut direct lui Bodog un exemplar din teza de doctorat. Iniţial, acesta a părut cooperant, promiţând că va da răspuns solicitării. Apoi, surpriză: a anunţat că nu are teza nici măcar el! "Mi-am întors pe dos casa şi biroul, căutând-o. Am dat-o împrumut cuiva şi cred că nu am mai primit-o", a susţinut Bodog, fără a lămuri nici cui i-a împrumutat singurul exemplar al propriei opere, nici de ce nu şi-l cere înapoi, mărginindu-se efectiv să-şi declare pierdut rezultatul trudei. "Nu am emoţii. Am lucrat mult la doctorat, am făcut cercetare serioasă, vă garantez că este autentică!", a asigurat el, în schimb, fără a explica, totuşi, de ce, dacă tot a muncit aşa serios, a rămas fără lucrarea de căpătâi.

Continuând verificările, BIHOREANUL a aflat că un exemplar al tezei se găseşte doar la Biblioteca Naţională din Bucureşti, de unde nu pot fi împrumutate, ci doar oferite spre consultare la sala de lectură, fapt ce face practic imposibilă o analiză. În această situaţie, reporterul i-a propus decanului-senator, încă din ianuarie, să-şi facă o copie, fiind singurul îndreptăţit, ca autor, plus că oricum se află mai tot timpul în Capitală.

Promisiune ruptă

Ceea ce a urmat ar putea fi o sursă de inspiraţie pentru pasionaţii de conspiraţii: fondul Teze de Doctorat al Bibliotecii Naţionale s-a închis la mijlocul lunii ianuarie, deoarece singurele două angajate ale secţiei s-au îmbolnăvit, intrând în concediu medical până în a doua decadă a lunii martie! "E o situaţie neplăcută, dar nu avem de ales. Nu avem personal care să le suplinească", a explicat BIHOREANULUI şefa Serviciului Depozit Legal, Dina Paladi. Cum-necum, din această pricină, compartimentul a rămas închis până pe 23 martie. După redeschidere, Bodog a promis că va merge "săptămâna viitoare" la Bibliotecă, pentru a face copia. Făgăduinţa s-a dovedit, însă, doar o amăgire...

Bănuindu-l preocupat cu alegerile pentru rectorat, desfăşurate la jumătatea lunii aprilie, ziarul l-a tot păsuit, până săptămâna trecută, la 4 luni de la prima solicitare, când l-a întrebat din nou dacă şi-a obţinut teza. Numai că decanul a întors-o, brusc, ca la Ploieşti, răspunzând nervos că "nu vă voi aduce niciun exemplar".

Din refuz în refuz

Întrebat de ce s-a sucit, PSD-istul s-a declarat deranjat de un articol de opinie publicat de BIHOREANUL, în care era deconspirat că nu-şi supune teza verificărilor. Oftica îi era, însă, nejustificată: pe lângă că a fost păsuit luni întregi, chiar el a fost primul care a vorbit public despre suspiciunile de furt intelectual ce planează asupra sa: într-un interviu acordat Jurnalului bihorean înaintea alegerilor pentru funcţia de rector, s-a lăudat că şi-a verificat varianta electronică a tezei printr-un soft de detectare a plagiatului şi că n-a găsit niciun fel de probleme.

Când BIHOREANUL i-a cerut respectiva variantă electronică, altă surpriză: Bodog a refuzat, pe motiv că nu era... "varianta oficială". "Mă voi ocupa ca un exemplar să ajungă la Biblioteca Universităţii (n.r. - din Oradea) şi o veţi consulta acolo", a închis el subiectul. Când va ajunge teza la "locul de naştere", e greu, totuşi, de spus. Cert este că, dacă are convingerea că n-a furat munca nimănui, strategia amânărilor la nesfârşit nu-i e deloc favorabilă...


TOLERANŢĂ LA FURT
Fără "vânătoare" de plagiatori!

Înaintea alegerilor pentru funcţiile de conducere a Universităţii, BIHOREANUL l-a provocat pe Florian Bodog, la fel ca pe contracandidatul său la poziţia de rector, Constantin Bungău, şi pe pretendenţii la preşedinţia Senatului universitar, Sorin Curilă şi Vasile Aurel Căuş, să se pronunţe în cel mai flagrant caz de plagiat, al profesoarei Simonei Cavalu, de la FMF-ul condus de Bodog.

Deşi în calitate de decan trebuia să-l intereseze subiectul, Bodog s-a eschivat de la un răspuns tranşant, ba chiar a spus că "o vânătoare de plagiatori ar fi nepotrivită", declarându-se în schimb convins că are colegi "de o foarte înaltă ţinută profesională şi morală" şi că "incidenţa abaterilor de la normele de integritate academică este rarisimă în Universitatea noastră". Se încadrează, oare, şi el în această regulă sau o fi excepţia care o întăreşte?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Minim
Și un paragraf preluat cuvânt cu cuvânt este plagiat. Pentru asta nu trebuie decât o simplă fotografie, iar asta se poate face cât se poate de legal. Sau o copie xerox a respectivului paragraf. E foarte simplu.
Postat 13 Mai 2016, 17:54 de Shogun
ha ha
poate ca nu a predat nimanui nici o teza de aia nu o gaseste. I-au intocmit astia actele ca la italienii pe care i-au facut medici in aceeasi perioada si gata doctoratul! Presedintelui Ungariei i s-a gasit teza din 1992 si a trebuit sa-si dea demisia, astuia nu i se gaseste grandioasa realizare si el nu e disperat?
Postat 13 Mai 2016, 16:37 de cercetas
@Florin Ciucaș
Eu vorbesc să mă aflu în treabă de multe ori, însă nu și de data asta. N-am zis că n-ar fi normal ca Bodog să scoată teza la înaintare; am zis că de vreme ce el n-o scoate (teza...) atunci chiar nu s-a găsit nimeni să facă rost de ea? Merge un ziarist până la București, o ia la sala de lectură, îi face poze cu telefonul mobil sau chiar o multiplică la xerox, după care fotografiază fiecare pagină, o salvează în PDF, iar apoi o transformă în Word - că sunt o grămadă de programe care fac chestia asta. În aceste condiții pot fi găsite paragrafe plagiate dacă omul a plagiat. Nu-i imposibil de făcut chestia asta, dar trebuie s-o facă cineva, iar națiunea română află dacă Bodog a plagiat sau nu.
Postat 12 Mai 2016, 23:53 de Shogun
RE: @Florin Ciucaș
Un simplu cititor al Bibliotecii, cum ar fi oricare dintre redactorii Bihoreanului dacă s-ar duce la Bucureşti, nu are voie să fotocopieze tezele de doctorat, nici pe ascuns, nici pe faţă. Astfel, este inutil acest demers şi de aceea am insistat ca decanul FMF să prezinte un exemplar din teză.
Postat 13 Mai 2016, 09:28 de Totorean Adriana
Auuuu!!!
Noa, in cazu' aista nu mai am ce zîce, să veghe' si pă om că nu-i dă ici dă colo. Apu ce și zîc dă Petre', aista numa ce no' putut fura no' furatu'. Da'pu nu știu cum le'a duci cu el(dîncolo), că's multi' tari mă, numa pă V.Alecsandri câti' ari', tulai mă, după ce o trudit atâta și să nu poată duci cu el nimic... mari năcaz îi ala pă capu lui. Amu numa ce m-am lămurit la ce îs bune' tezele aste', și faci bani fără și lucrezi, dă unde' îmi poci' faci rând și io dă una? Tre' și dai mult? Aiști' ce au mai multi', oari nu mai vând dîn ele?
Postat 12 Mai 2016, 15:40 de detectiv
DOI ....TEZE
@detectiv : Părintele are chiar două ! Cam mult pentru fostul gestionar al cooperativei din Mărișel / Cluj ) !
Postat 12 Mai 2016, 15:01 de TDS
@TDS
"Să fie verificate TOATE TEZELE ... mai ales tezele următorilor: PETRU FILIP și MARCEL IOAN BOLOȘ! " Te referi la tezele din liceu sau din generala? Ca alte teze nu cred ca au.
Postat 12 Mai 2016, 14:40 de detectiv
Socialistii se umplu cu * ... electoral !!!
Presedintele organizatiei = plagiator ... Parlamentarul candidat pentru a deveni rector la UO = plagiator ... mediocritatea da pe dinafara !!! Macar liberalii nu copiaza pentru ca abia acum invata sa scrie cuvantul magic pentru ei ... amatorism !!!
Postat 12 Mai 2016, 12:01 de SirmaGhipata
@TDS
TDS - acest înger păzitor al hoţilor şi plagiatorilor.
Postat 12 Mai 2016, 09:24 de Mekong_Delta
@TDS
Nu mai prididesti cu articolele potrivnice. Ce va fi cu dumneatale? Sa ai pastilele prin preajma.
Postat 12 Mai 2016, 08:42 de Valhalla-Asgard
@TDS
Ai viata grea zilele astea.
Postat 12 Mai 2016, 08:39 de Valhalla-Asgard
TOATE!
Să fie verificate TOATE TEZELE ( chiar și tezele obținute la alte Universități ). Să se verifice mai ales tezele următorilor: PETRU FILIP și MARCEL IOAN BOLOȘ!
Postat 12 Mai 2016, 08:27 de TDS
Nah dl. "doctor docent"
Imaginati-va ca se descoperea acest lucru dupa ce ajungea "savantul" rector. Exacta asta ii mai lipsea Universitatii.
Postat 12 Mai 2016, 08:15 de Valhalla-Asgard
Hai, măi, fiți serioși!
Nu s-a găsit încă nimeni să meargă până la București și să consulte teza aia? Mare brânză să te sui în tren sau mașină și să mergi până acolo? Eu nu cred că Bihoreanul n-are atâția bani încât să plătească un drum de București pentru verificarea unei teze asupra căreia planează tone de suspiciuni. Hai că facem noi o chetă să meargă careva până în capitală.
Postat 12 Mai 2016, 07:54 de Shogun
RE: Hai, măi, fiți serioși!
Vorbeşti să te afli în treabă! Spune şi articolul clar, o asemenea analiză nu se poate face la sala de lectură. Trebuie o copie a lucării care să poată fi dată unor specialişti, să o compare. Or, Biblioteca nu eliberează copii decât eventual autorului, oricine altcineva poate doar să o consulte. Nu înţeleg de ce nu consideri mult mai firesc ca dl Bodog să pună la dispoziţie o copie, sau să dea formatul electronic al ei. Sau chiar crezi explicaţia că nu îşi găseşte niciun exemplar prin vastele apartamente?! Chiar aşa, să fim serioşi!
Postat 12 Mai 2016, 14:16 de Florin Ciucas
dar se putea altfel?!!
? De unde sa scoata lucrarea Bodog psd-istul?, probabil Xerox rezolva acum una si pt. el! Mare puroi pe sociatatea asta e psd-ul asta, ticsit de plagiatori, bizoni si traseisti. Sper sa nu avem mult parte de ei prin Bihor. Singurul domn ,(care si el s-a dezis de psd) a fost Claudiu Pop, dar satul de marsaviile sefilor s-a retras elegant.. Bravo lui!
Postat 12 Mai 2016, 07:54 de TC
E stupefianf...
De-a dreptul halucinogen... Si cand te gandesti ca respectivul "academician", "somitate", etc a fost la un pas sa se instaleze rector.
Postat 12 Mai 2016, 07:50 de Control_Room
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON