URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2014, 07:33

Alb ca halatul: Medicul Călin Hozan a scăpat de acuzaţia de plagiat

Alb ca halatul: Medicul Călin Hozan a scăpat de acuzaţia de plagiat DIAGNOSTIC "ORIGINAL". Experţii Comisiei de Etică a Universităţii au stabilit că, în ciuda "exprimărilor comune şi frazelor asemănătoare care se regăsesc în ambele teze", lucrarea conferenţiarului Călin Hozan (foto) este "total diferită şi originală" de cea a profesorului Ioan Matiuţă, cu care are totuşi în comun un capitol copiat aproape mot a mot
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu două luni în urmă BIHOREANUL intra în posesia a două lucrări de doctorat în ortopedie şi a informaţiei că un întreg capitol dintr-una a fost copiat aproape cuvânt cu cuvânt în cealaltă.

Concret, capitolul "Materiale şi metodă" din teza "Studiu anatomo-clinic privind evaluarea eficacităţii tratamentelor chirurgicale şi profilactice în fracturile de col femural" semnată în 2004 de conferenţiarul Călin Hozan, fusese plagiat după capitolul omonim din lucrarea "Corelaţia între osteoporoză şi formele anatomo-patologice ale fracturilor extremităţii proximale a femurului (studio clinico-terapeutic)", publicată în 1998 de profesorul Ioan Matiuţă. Autosesizată, Comisia de Etică a Universităţii a decis însă că, în pofida "asemănărilor", teza lui Hozan este la fel de originală precum cea a fostului său mentor.

Copy-paste

La finele lunii octombrie, BIHOREANUL semnala acuzaţia de plagiat arătând că tema aleasă de doctorandul Călin Hozan, pe atunci şef de lucrări în secţia de Ortopedie a Spitalului Judeţean, condusă de profesorul Ioan Matiuţă, era "ruptă" din cea deja tratată de acesta cu şase ani înainte, diferenţa fiind că nu a studiat toate fracturile extremităţilor femurului, cum făcuse profesorul, ci doar pe cele de col.

Comparând cele două capitole "Materiale şi metodă" din ambele lucrări de doctorat, reporterul a constatat că identitatea de conţinut şi de formă (structurarea subcapitolelor) era de aproape 100%, inclusiv la nivelul lexicului şi frazării. Altfel spus, fraze întregi din lucrarea lui Hozan au fost preluate, fără absolut nici cea mai mică modificare, din lucrarea anterioară a lui Matiuţă. Mai mult, până şi greşelile de exprimare ori semnele de punctuaţie folosite eronat erau identice, la fel cum tot identice erau şi imaginile şi textele explicative din ambele teze.

Or, cum Hozan nu îşi citase mentorul prin note la subsol, menţionând ca atare fiecare frază preluată din lucrarea lui Matiuţă, ci doar i-a pomenit acestuia numele şi câteva lucrări în lista de "Bibliografie" din finalul tezei, procedeul putea fi considerat, cu justificată îndreptăţire, drept plagiat. O ipoteză pe care nu a dezminţit-o nici măcar profesorul Matiuţă care, contactat de ziar, s-a mulţumit să spună atunci doar că nu mai vrea să audă de isprava fostului învăţăcel. "Lăsaţi-o aşa, ce-a fost a fost!", zicea fostul şef al conferenţiarului.

Autosesizată

Cazul pus în atenţia opiniei publice de BIHOREANUL a determinat autosesizarea Comisiei de Etică a Universităţii, care pe 4 noiembrie a numit, conform Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, o Comisie de analiză formată din profesorul Cornel Nicu Sabău, lectorul Claudia Leah şi şeful de lucrări Maria Pop.

La solicitarea acesteia, conferenţiarul Călin Hozan şi-a prezentat în scris apărarea, iar apoi şi în faţa comisiei, arătând că unul dintre referenţii tezei de doctorat i-a fost chiar profesorul Matiuţă. Or, "din moment ce acesta a propus să mi se acorde titlul ştiinţific, nu a avut nicio suspiciune că i-aş fi plagiat teza", a spus Hozan. De asemenea, a adăugat acesta, "în cursul activităţii ştiinţifice şi profesionale am elaborat mai multe lucrări împreună cu profesorul Matiuţă", iar acuzaţia de plagiat nu era întemeiată având în vedere "atât structura diferită a tezelor şi modul de abordare diferit, cât şi rezultatele şi concluziile obţinute".

Vocea experţilor

Întrucât cei trei membri nu sunt de specialitate, Comisia a apelat la doi profesori şi un conferenţiar de la Medicină, nenominalizaţi însă în raportul final (din motive de confidenţialitate), iar în baza opiniilor acestora a concluzionat, marţea trecută, că "acuzaţia de plagiat este nefondată".

Cei trei experţi au arătat că tezele au teme, structuri, abordări şi concluzii diferite, iar referatele membrilor comisiei de doctorat (conduse, în cazul lui Hozan, la fel ca în cel precedent al lui Matiuţă, de Mircea Ifrim, fostul decan al FMF) "au subliniat originalitatea tezei". Unul dintre experţi a precizat că cei doi autori au elaborat în comun 30 de lucrări, dintre care "11 au aceeaşi tematică cu cea a tezelor de doctorat", iar un al doilea că "există exprimări comune şi fraze asemănătoare care se regăsesc în ambele teze", dar ele "de cele mai multe ori se referă la principii generale".

Cel de-al treilea specialist a scuzat faptul că Hozan nu a citat sursa din care s-a "inspirat" prin aceea că "la data redactării tezei notele de subsol pentru citarea surselor bibliografice nu figurau printre cerinţele de redactare", adăugând, pe de altă parte, că "unele pasaje din teza domnului conferenţiar Călin Hozan suspectate de plagiat sunt menţionate ca surse bibliografice inclusiv în două lucrări ale domnului profesor Ioan Matiuţă".

Altfel spus, nu discipolul s-a "inspirat" de la maestru, ci invers, concluzia finală fiind, totuşi, că "ambele teze sunt total diferite şi originale în ceea ce priveşte cercetările personale". Aşa, parcă înadins pentru a fi împăcată şi "varza" lui Hozan, şi "capra" lui Matiuţă...

Citiţi pe această temă articolul "Eşti prins, dottore! Medicul Călin Hozan, acuzat că şi-a obţinut titlul şi funcţia prin plagiat"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
mihnea costoiu declara
Fostul ministru delegat pentru invatamint si cercetare Mihnea Costoiu a declarat pentru HotNews ca Ioan Mang a plagiat. Ce mai zic eticienii de la U.O?Spala si mizeria asta?
Postat 19 Decembrie 2014, 19:44 de andreimagheru
o noua minciuna, o noua rusine
O noua minciuna, o noua rusine! Eu zic sa i se dea si un premiu hotului HOZAN. Bani cu care sa ii cinsteasca pe indivizii de la Comisia de etica.
Postat 19 Decembrie 2014, 14:40 de andreimagheru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON