URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2016, 13:52

Afară cu sorboneii! Universitatea din Oradea îşi curăţă rândurile: Plagiatoarea Daniela Ionescu, dată afară, Dumitru Megheşan riscă şi el să "zboare"

Afară cu sorboneii! Universitatea din Oradea îşi curăţă rândurile: Plagiatoarea Daniela Ionescu, dată afară, Dumitru Megheşan riscă şi el să 'zboare' ŞI DA, ŞI BA. Deşi în faţa judecătorilor a recunoscut nu doar că a turnat la Securitate, ci şi că a fost plătit pentru asta, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Dumitru Megheşan (foto), vrea să-şi păstreze funcţia şi leafa aferentă. Ridicol, preotul s-a scuzat în declaraţia pe proprie răspundere (facsimil) privind colaborarea cu fosta poliţie politică, scriind că a fost şantajat să facă pactul cu diavolul, refuzând să spună franc că a fost colaborator
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una din caracteristicile cu care Universitatea orădeană nu se poate mândri e incapacitatea de a se curăţa singură de "rebuturi", iar cel mai elocvent exemplu este, probabil, al fostei decăniţe de la Textile-Pielărie, Daniela Ionescu.

Condamnată penal acum 13 ani pentru plagiat, femeia nu doar că n-a fost niciodată trasă la răspundere de şefii instituţiei ci, dimpotrivă, a avansat continuu. Aberaţia a fost stopată abia de actualul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, care i-a retras titlul de conferenţiar, deschizând astfel poarta pe care a fost dată afară din Universitate.

În faţa unei alte dileme morale, universitarii orădeni par să aştepte tot o soluţie de sus. Deşi a recunoscut că a semnat angajamente cu fosta poliţie politică comunistă, decanul de la Teologie, Dumitru Megheşan, a fost păsuit pe post până la toamnă, sub pretextul că trebuie consultat şi episcopul Sofronie. Altfel spus, treaba murdară s-o facă tot altul... 

Protejata

Daniela Ionescu, fost decan al Facultăţii de Textile PielărieDespre Daniela Ionescu (foto) a auzit tot oraşul, dar nu pentru merite de cercetătoare eminentă, ba din contră, din cauza imposturii acesteia. Fostă locotenent de Securitate şi soţie a liderului sindical al Universităţii, Gheorghe Constantin Ionescu, în 2003 femeia a devenit primul universitar român condamnat penal, pentru plagierea cărţii de specialitate a unei ieşence.

Deşi ruşinoasa sentinţă ar fi trebuit să-i pună capăt carierei academice, Ionescu a promovat neîncetat. În 2005 a devenit conferenţiar, între 2006 şi 2008 a condus Facultatea, iar la începutul acestui an a fost aproape de a ajunge la cel mai înalt grad didactic, cel de profesor. În ianuarie, Departamentul de Textile-Pielărie i-a pregătit un concurs cu dedicaţie, cu o comisie de evaluare anume "croită" cu prieteni ai soţului ei, din sindicate. După dezvăluirea de către BIHOREANUL a preparativelor, Ionescu s-a retras totuşi din concurs, la fel cum au făcut şi evaluatorii ei.

Ministru decis

Mircea Dumitru, ministru al EducaţieiFemeia a rămas conferenţiar, cel mai probabil sperând că într-o zi va scăpa de ochii presei şi va putea să ajungă în vârful piramidei academice. Planul i-a fost spulberat în urmă cu două săptămâni, când, pe neaşteptate, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru (foto), a emis un ordin prin care i-a retras primul titlu obţinut nelegal, cel de conferenţiar.

După ce i-a retras titlul de doctor fostului premier PSD Victor Ponta, dovedit ca plagiator, ministrul a ieşit la vânătoare de hoţi intelectuali. Însă, la fel ca în cazul Ponta, şi în privinţa Danielei Ionescu, n-a făcut de fapt decât să pună capăt unui scandal mai vechi: în urma unei sesizări din 2012, Consiliul Naţional de Etică (CNE) constatase evidenţa, şi anume că Ionescu nu fusese penalizată pe linie universitară pentru plagiat, stabilind trei sancţiuni: nerecunoaşterea ca autor al lucrării plagiate, retragerea titlului de conferenţiar, precum şi desfacerea contractului de muncă, primele două sarcini revenind Ministerului, iar cea de-a treia Universităţii.

Afară!

Pretextând că i-a fost comunicată cu întârziere şi fără avizul juridic al Ministerului, rectorul Constantin Bungău n-a pus în aplicare decizia CNE de acum 4 ani. Colac peste pupăză, nici Ministerul n-a făcut publică decizia până anul acesta, pe 19 iulie, când Mircea Dumitru a semnat ordinul privitor la Daniela Ionescu.

De ce au aşteptat oficialii de la Bucureşti atât timp e greu de spus, dar nu puţini universitari orădeni sunt convinşi că explicaţia stă în influenţa pe care a avut-o în sistem sindicalistul Gheorghe Constantin Ionescu. Aşa s-ar explica şi de ce, deşi semnat în 19 iulie, ordinul a ajuns la Universitate abia pe 2 august, după ce BIHOREANUL a aflat despre el.

Marcel Roşca, prorector al Universităţii din OradeaCum rectorul Bungău şi-a luat concediu până în septembrie, sarcina de a-l aplica i-a revenit prorectorului Marcel Roşca (foto). Timp de 6 zile, acesta a ezitat să facă o mişcare, dar pe 8 august a semnat, totuşi, decizia prin care femeii i-a fost desfăcut contractul de muncă. "Nu există o bază legală pentru reîncadrarea sa, pentru că în lege se spune că posturile se ocupă prin concurs", a explicat Roşca BIHOREANULUI. Altfel spus, retrogradată ca şef de lucrări, Ionescu nu mai poate preda decât dacă participă la un nou concurs pentru această poziţie şi îl câştigă. Ceea ce, fireşte, pe viitor nu ar fi exclus...

Decanul turnător

Aceasta n-a fost singura dilemă a prorectorului Marcel Roşca în ultimele săptămâni. Aşa cum BIHOREANUL a dezvăluit, preotul Dumitru Megheşan, reconfirmat la începutul verii ca decan la Teologie, a fost declarat colaborator al Securităţii de către judecătorii Curţii de Apel Bucureşti. Sentinţa nefiind definitivă, Megheşan a atacat-o la Înalta Curte, dar a intrat în dificultate când a trebuit să semneze, aşa cum legea îi obligă pe toţi cei care ocupă funcţii de conducere în instituţii publice, declaraţia pe proprie răspundere prin care să arate dacă a colaborat sau nu cu fosta poliţie politică comunistă.

Ca să nu fie acuzat că minte - mai cu seamă că în faţa judecătorilor nu doar că şi-a recunoscut notele informative găsite de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, fiind chiar plătit pentru ele - dar nici să recunoască în scris că a fost colaborator, Megheşan pur şi simplu n-a tăiat nici una din cele două variante disponibile pe declaraţia tipizată. În schimb, a adăugat cu pixul o menţiune: "Am semnat o adeziune cu Securitatea în condiţii de şantaj, pentru a pleca la studii în străinătate".

Dacă era onest până la capăt, preotul ar fi bifat varianta că a fost colaborator. Cum acest lucru l-ar fi făcut automat incompatibil, Codul de Etică al Universităţii interzicând deţinerea unor funcţii de conducere de către turnători, e lesne de înţeles motivul pentru care decanul a preferat evaziunea, ambiguitatea.

"Restant" pe toamnă

Deocamdată, trucul funcţionează. Roşca i-a cerut lui Megheşan să dea o nouă declaraţie, de data aceasta clară, dar sub pretextul că, la fel ca toate cadrele didactice, în august este şi el în concediu, acesta a amânat momentul. Bineînţeles, cu acordul şefilor. "Situaţia se va lămuri în septembrie", spune Roşca.

De ce prorectorul a preferat amânarea în locul unei decizii ferme poate fi, iarăşi, lesne de înţeles: peste trei săptămâni, rectorul Bungău revine din concediu şi, ca urmare, va fi obligaţia sa să decidă viitorul decanului-turnător, pe care, de altfel, el însuşi l-a numit în funcţie.

Sursele BIHOREANULUI afirmă că Megheşan ar fi acceptat deja să demisioneze, scutindu-se de ruşinea de a fi concediat, ca un "şoptitor" de duzină. A cerut însă o păsuire până la toamnă, pentru ca episcopul ortodox Sofronie, cel care trebuie să dea binecuvântare unui nou decan, să-i găsească un înlocuitor. Amânare care îi asigură încă un salariu nemeritat, de decan. Palid premiu de consolare...


NU VĂD, NU AUD
Speranţa în Bucureşti

Florian Bodog, prodecan al Facultăţii de Medicină şi FarmacieUniversitatea din Oradea a rămas fără reacţie şi într-un alt caz grav de impostură, poate cel mai grav, al fostului decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, acum prodecan, Florian Bodog (foto).

Deşi BIHOREANUL a demonstrat că senatorul PSD a devenit ilegal profesor universitar şi conducător de doctorate, neîndeplinind criteriile minime obligatorii stabilite de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), referitoare la numărul minim al lucrărilor ştiinţifice elaborate, şefii Universităţii s-au făcut că plouă. Nici rectorul Constantin Bungău, nici prorectorii nu au făcut un demers oficial pentru a verifica cele relatate.

Neoficial, unii dintre şefii instituţiei au recunoscut că impostura lui Bodog este flagrantă, dar înainte de a lua vreo măsură de sancţionare a acestuia aşteaptă un verdict din partea CNATDCU, for sesizat de BIHOREANUL.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
CHIAR DACA VREAU, NU POT...
@radu: N-am soft, am doar " suspiciuni rezonabile " ( pentru filip ). De restul m-as putea apuca dar...m-am si luat de una, este tiparita deci trebuie sa ling paina cu pagina ( de unde sa o am eu pe calculator ? ). Dar persoane / ONG-uri specializate ar ptea-o face !
Postat 21 August 2016, 10:09 de TDS
@TDS
Cine te impiedica sa o ceri si sa o verifici?
Postat 19 August 2016, 08:31 de radu
@douazecidezamagiti
Nu stiu unde au fost oradenii cand impostorii se instalau "coMfortabil" in functii, dar stiu sigur unde n-au fost multi dintre ei, la ora de gramatica!
Postat 17 August 2016, 23:42 de User anonimizat
I HAVE A DREAM
Am si eu dorintele mele ! Imi doresc verificarea urgenta a tezei de doctorat iscalita Petru Filip ( nu stiu daca a fost sustinuta la UO ) dar si TOATE TEZELE de la stiinte economice! TOATE! Am asa un...feeling!
Postat 17 August 2016, 23:29 de TDS
disparitii necesare
Bungau ar face bine sa nu se mai intoarca. A facut un rau imens UO. Sa-l pui tu decan cu mina ta pe banditul de renume mondial Adrian Maghiar -aiasta nu se poate! Bungau trebuie sa plateasca! Astept si redeschiderea dosarului ROSCA 25000 de euro. Și mai astept clarificari legate de indemnizatiile imense cu care s-au cadorisit numitii CURILA SORIN si PASCA DANIEL. Pasca cel ce s-a facut de risul lumii!
Postat 17 August 2016, 23:18 de andreimagheru
Spovedanie a la Secu
ŞMENAR ESTE! Ar trebui să răspundă cel care i-a dat avizul pentru postul de decan! Turnătorul n-a încercuit nicio variantă. Unde e declarația din 2012? Turnătorul Megheşan a făcut de rușine UO şi Biserica! Cine l-a obligat să semneze? Toată viața a făcut numai rău în jurul lui, plin de ură și răzbunare, un "intelectual " complexat, mincinos fără rușine, şmecherii şi hoții la tot pasul. Doamne ajută să dea indemnizația înapoi pt întreaga perioadă şi să răspundă penal!Declarația lui e din 15 iulie, deci după o lună de la validarea decanilor, e clar cum a fost scrisă. ..
Postat 17 August 2016, 20:38 de Universitarul22
Urat pentru Oradea
Oameni buni,acum scoate-ti la innaintare fiecare imbecil din Universitatea din Oradea(care este vestita pentru imbecilii din functii) dar anii trecuti cand acesti impostori s-au "instalat comfortabil" unde a-ti fost? UNIVERSITATEA DIN ORADEA sa se mai intrebe de ce nu au studenti tinand cont ca profesorii ori sunt niste plagiatori imputiti ori sunt arestati (sau nu inca) la domiciliu:)) !!! Patetic pt Oradea sa gazduiasca asa oameni!
Postat 17 August 2016, 17:23 de douazecidezamagiti
:)
...
Postat 17 August 2016, 17:20 de douazecidezamagiti
Sunt corupti nu slabi!
Cu asa o conducere corupta Sorbonica are toate sansele sa dispara! Nu poate sa le pazeasca Bihoreanul toate matrapazlacurile si sa-i traga de maneca. I-a scapat de Ioneasca, l-a reclamat pe Bodog la CNATDCU, pe Cavalu la comisia de etica...Conducerea nu stie cum sa-i mai acopere si ce scuze sa le mai gaseasca.
Postat 17 August 2016, 17:18 de radu
ehe,
si inca cite asemenea exemplare vom mai gasi prin cei o mie de dascali ai UO... Un inceput timid, dar sa fim candizi si sa speram ca se poate si mai mult.
Postat 17 August 2016, 14:40 de poli
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON