URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 August 2010, 10:46

Absolvenţi furaţi la puncte

Absolvenţi furaţi la puncte LECŢIE DE ÎNVĂŢĂTURĂ. După ce s-a trezit că a luat la informatică o notă mai mică decât se aştepta, Şerban Marţi (foto) a refăcut subiectele acasă. "Nu reuşeam nicicum să înţeleg ce am greşit", spune el. Aşa a realizat că, de fapt, greşeala a fost a examinatorilor şi a concluzionat că, mai mult decât ştiinţa sa de carte, contează atenţia acestora...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toţi cei 13 elevi din fosta clasă a XII-a A de la Liceul Don Orione s-au prezentat încrezători la proba de informatică a examenului de Bac. Absolviseră mate-info şi ştiau că n-au cum să eşueze.

La afişarea notelor, au avut totuşi o surpriză neplăcută: nici unul nu luase cât se aştepta, ci mult mai puţin. Mai târziu au aflat că din vina profesorilor...

N-a crezut până-a văzut

Şerban Marţi e pasionat de informatică încă de când era în generală. Tocmai de aceea a urmat profilul  de matematică-informatică la Liceul Don Orione. "Pe parcursul celor patru ani de liceu am avut la info media 9,50", spune tânărul. A tras tare la materia preferată, conştient fiind că în acest domeniu vrea să-şi fondeze cariera şi că doar nişte note mari îi asigură succesul.

Ştiind că a învăţat, a rămas mai mult decât surprins când a văzut că la Bac, la info, a luat 8,20. Sub valoarea lui. "Nici nu-mi imaginam că o să iau sub 9", spune Şerban. Supărat şi mai ales intrigat, deoarece ştia că lucrase bine la examen, a depus imediat contestaţie, convins că, undeva, cineva n-a luat în calcul vreun exerciţiu. Însă, dezamăgire: după recorectare, nota i-a rămas aceeaşi!

Punctul care face diferenţa

Tânărul deja se vedea cu şanse micşorate la admiterea la facultate în regim fără taxă. A depus la Inspectoratul Şcolar o cerere să-şi vadă lucrarea, iar după două săptămâni aceasta i-a fost aprobată. Atunci a înţeles ce se întâmplase. "Mi-au adus o copie după lucrarea mea, subiectul de examen pentru profil neintensiv şi baremul de corectare specific. Aşa mi-am dat seama că, de fapt, eu nu rezolvasem exerciţiile după varianta care ar fi trebuit, ci după cea de intensiv",  povesteşte Şerban.

Atât el, cât şi colegii săi primiseră de fapt subiecte specifice profilului de mate-info intensiv, deşi absolviseră o clasă în regim neintensiv. Mai mult, Şerban a observat că şi baremul de corectare era de neintensiv, ceea ce însemna că deşi elevii au rezolvat probleme mai grele, au primit punctaj ca şi cum ar fi avut subiecte mai uşoare!

Diferenţa dintre cele două variante a valorat un punct în nota finală. Practic, fiecare elev care a susţinut examenul a pierdut câte un punct, însă unul extrem de valoros, căci putea fi cel ce face diferenţa între promovarea sau ratarea examenului ori între intrarea la facultate pe locuri bugetate de stat sau cu taxă de plătit. Asta pentru că admiterea la facultate se face ţinând cont de media de Bac!

Prea târziu

Neştiind cui să se adreseze, elevii au reclamat situaţia directorului de la Don Orione, Martin Miheller, care n-a avut însă nicio soluţie pentru îndreptarea greşelii făcute de comisia de Bac. În primul rând, pentru că absolvenţii săi au susţinut examenul la Grupul Şcolar Transilvania, deci nu în "grădina" lui. Apoi, pentru că trecuse deja o lună de la examen, iar diplomele şi mediile fuseseră de mult definitivate. "Dacă ziceau în timpul examenului sau măcar la contestaţii că au primit subiectele încurcate, puteam să-i ajut. Dar aşa...", a comentat directorul cu resemnare în discuţia cu reporterul BIHOREANULUI pe această temă.

Ca urmare, elevii şi părinţii lor au depus o sesizare la Inspectoratul Şcolar, pentru ca responsabilii din comisia de Bacalaureat de la Grupul Şcolar Transilvania să fie traşi la răspundere.

Superficiali

BIHOREANUL a aflat că încurcătura a pornit de la secretarul comisiei căci, conform metodologiei de examen, era de datoria acestuia să descarce variantele corecte de pe reţeaua intranet a Ministerului Educaţiei înainte să le dea colegilor din comisie spre multiplicare şi distribuire.

08 lucian vinteler 1.jpgÎn cazul de faţă, secretar a fost directorul adjunct de la Transilvania, Lucian Vinţeler (foto), devenit, de la întâmplarea cu pricina, un personaj extrem de tăcut. "Nu vreau să abordez acest subiect înainte să se pronunţe Inspectoratul", s-a eschivat acesta atunci când reporterul l-a întrebat cum a fost posibil să facă o asemenea greşeală.

Nici colegii săi din comisia de corectare a lucrărilor n-au fost însă mai breji, de vreme ce au folosit un barem mai scăzut pentru subiecte mai pretenţioase. Explicaţia lor e hilară: în capul lucrării, elevii au scris că provin de la profil mate-info neintensiv, şi de aceea au folosit baremul corespunzător acestui tip de exerciţii, şi nu cel potrivit pentru exerciţiile efectiv rezolvate de absolvenţi!

Evaluarea de pe urmă

08 Ramona Bacter.jpgCa răspuns la sesizarea depusă de părinţi, conducerea Inspectoratului a decis ca lucrările celor 13 elevi de la Don Orione să fie reevaluate. "S-a format o comisie din doi profesori de informatică, aceştia urmând să evalueze lucrările din nou", precizează purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor, Ramona Bacter (foto). Nu se ştie încă ce se va întâmpla dacă IŞJ va admite că elevii au fost nedreptăţiţi, deoarece admiterea la facultăţi s-a încheiat de mult.

Între timp, atât Şerban, cât şi ceilalţi colegi ai săi sunt deja cu un pas în studenţie. El a dat la Matematică-Informatică la Cluj şi a avut noroc: după retragerea unor candidaţi, a intrat la fără taxă, ultimul! Alţi colegi însă n-au avut aceeaşi baftă. "Mi-au lipsit 20 de sutimi ca să intru la fără taxă. Dacă luam nota corectă la informatică, intram", spune cu amărăciune unul dintre ei. Îi va plăti taxa vreunul din profesorii care l-au depunctat din neglijenţă?...


DELIMITARE
"Nu-i treaba mea"

Comisia de Bacalaureat de la Grupul Şcolar Transilvania a fost prezidată de Gabriel Cheregi, cadru didactic al Facultăţii de Protecţia Mediului, iar membri au fost Roland Bocoi (director adjunct la Liceul cu Program Sportiv), Greta Postole (profesoară la Colegiul Tehnic Andrei Şaguna), Traian Stanciu (directorul Colegiului Naţional Samuil Vulcan din Beiuş) şi Simina Hinţ (directoarea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională).

"N-am ştiut de eroare, nu m-a informat nimeni. Însă preşedintele de comisie verifică doar dacă s-au împărţit subiectele, dacă sunt câte ar trebui să fie, nu şi dacă sunt cele corecte. Secretarul e cel care descarcă subiectele de pe net şi le dă la multiplicare", spune preşedintele comisiei, Gabriel Cheregi. Care s-ar ţine cât mai departe de greşeala colegului său...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@Alien
Scuza-ma dar esti cu adevarat jalnic(a) cu astfel de scuze. Ce ne luam noi de bietii profesori. Evident era problema mea sa verific daca sunt corecte subiectele, ca doar eu sunt cel care a fost platit din bani publici ca sa fac treaba aceasta... Evident ai 0 cunostinte despre subiectul de fata, si te bagi numa in seama ca nu ai altceva mai bun de facut. Daca eu eram in locul persoanei care a fost PLATITA sa faca un serviciu, si stiam ca voi fi atat de obosit incat sa nu reusesc sa o duc la bun sfarsit nu imi asumam raspunderea. Dar nu, s-a bagat si acuma de ce sa nu fie tras la raspundere, pentru ca doar el a gresit. A fost platit din bani publici, din bani pe care si parintii mei i-au dat la stat, si el si-a batut joc de noi. Merita exclus pe viata din orice eveniment legat de invatamant, da nu a fost pentru ca asta e Romania noastra draga. Te rog frumos daca citesti asta sa imi si dai un raspuns, poate mai gasesti inca o scuza jalnica precum cea anterioara. Invata sa gandesti inainte sa vorbesti.
Postat 14 Septembrie 2010, 12:24 de Serban
Sa ma *!
Sa ma * de p*la cu neprofesionalismul vostru. Diferente de pana la 40 sutimi? Nu vi se pare cam convenabil pentru voi ca e diferenta asa de mica? Eh asta e... acum incercati sa va acoperiti curul, nici nu ma asteptam la altceva... Din cauza voastra multi am ajuns la cu taxa, lipsindu-ne acele cateva sutimi de care am fi avut nevoie si pe care le meritam! Sa ma * de p*la! Va invit sa imi platiti voi taxa de scolarizare pe un an!
Postat 02 Septembrie 2010, 13:09 de Absolvent
vai de capu vostru bah
deci atata sunt bietii copilasi de pasionati ca nu au reusit sa citeasca antetul de pe foaia de examen, care spunea clar ca respectivul subiect nu e de nasul lor. dar pentru ca atmosfera era vesela si toti colaborau nestigheriti, au crezut ca tot ce pica se mananca. sunteti in stare sa blamati un obosit care-si beleste coatele 3 saptamani pe 200ron ca n-a deosebit un text din antent dar neglijati cele 13 perechi tinere de ochi de pasionati de informatica, ce tocmai isi dadeau examenul vietii... halal profesionisti.
Postat 21 August 2010, 14:59 de alien
regret
Serban, imi pare nespus de rau pentru tine, cat si pentru restul colegilor, dar si pentru cei de la mecatronica deoarece stim ca la mate a mai fost ceva neconcordanta.... cei de la mecatronica au primit M2 - adica mate intensiv. Singura persoana este de vina, adica managerul Liceului Don Orione , pe care asa se pare ca nu prea mai interesa cl. XII. Devenit Managerul scolii, asa se pare si-a atins scopul ... La Liceul don Orione, unde sunt niste profesori exceptionale, atat din punct de vedere profesional cat si ca om( te tratau profesorii egal cu ei ) nu te injoseau mai ales dl. prof. Pali, prof. Luncan, prof. Seres, prof. Stoica ..... ei merita un manager la calitatea lor, ( adica pe altcineva). Altcineva , cine are pedagogia, cine stie ce inseamna ca este vorba de niste copii( chiar daca sunt la 18 ani) , cine stie sa se exprime ca un manager, cine stie sa respecte chiar insasi pe el si nu pe bani. Imi pare rau pentru ca trebuie sa constati pe pielea ta , ca cei 4 ani de liceu iti va ramane ca o amintire trista la final. Voi toti cei de la Liceul Don Orione, ati fost educati, ati fost invatati, crescuti altfel decat cei de la alte licee, ati avut un final dureros.
Postat 15 August 2010, 17:59 de ro
don orione ...
Deci ... Miheller e un MARE jeg ! De cand este dansul manager (pe cand nici nu a terminat vreo specializare tip management) totul merge din ce in ce mai rau in liceul ala. Nu mai este ce a fost mai demult. Sper ca Miheller sa vada comentariile si sa-si dea DEMISIA pana ii este bine
Postat 15 August 2010, 17:50 de ...
suparator
Din pacate foarte multi copii si-au dat seama ca ceva nu a fost Ok la bac. Atat la info cat si la matematica. ( ceide la mecatronica au sesizat ca foarte multe ex. la mate nu au facut). Daca liceul Don Orione avea un director cum era Dl. Seres , cred ca in ziua respectiv se lua atitudine,dar cum dl. Seres nu mai este respectat in liceul respectiv, asa au si iesit mediile la Bac. Ne pare rau pentru Liceul Don Orione , liceul care avea un renume .... candva.
Postat 15 August 2010, 12:43 de cioccioc
vrabia malai viseaza
- Camelia ENE- director - Peter Martin MIHELLER- manager- vrabia malai viseaza ( auzi... director :)))- - Mihai FECHETĂ- administrator - Maria RUJE contabilă - Ramona ARDELEAN- secretară - Mihaela Gyorfi- bibliotecară -
Postat 14 August 2010, 21:58 de cioccioc
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON