URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iunie 2010, 12:00

Voluntari ca la carte

Voluntari ca la carte CU ŞI PENTRU COPII. Cele mai multe dintre acţiunile voluntare ale elevilor de la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida îi au ca beneficiari pe micuţii cu diverse dizabilităţi de la şcolile speciale din Oradea. Cu ei, liceenii desenează, fac diferite jocuri sau se plimbă prin oraş, transformându-le astfel câte o zi banală într-una pe care o ţin minte vreme îndelungată
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce mulţi dintre adulţii României nu ştiu exact ce presupune voluntariatul şi nu înţeleg de ce ar face ceva pe gratis pentru alţii, elevii Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida dau o importantă lecţie de viaţă.

50 dintre liceenii acestei şcoli studiază, ca disciplină opţională, "Acţiunea comunitară", adică o materie despre voluntariat.

Mai mult, pe lângă că învaţă noţiuni teoretice, ei şi practică acţiuni benevole, în folosul celor neajutoraţi sau a comunităţii în general. Şi sunt singurii elevi din România care primesc note în catalog pentru asta!

Sondaj

07 Liana Coroianu.jpgIdeea introducerii voluntariatului ca disciplină opţională în şcoală a pornit în anul 2007, de la directoarea Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida, Georgeta Sadoveanu, şi de la o tânără profesoară de franceză, Liana Coroianu (foto). Ambele erau convinse că o astfel de disciplină ar responsabiliza elevii.

"Ministerul Educaţiei derulează programul Strategia Naţională de Acţiune Comunitară, prin care încurajează cadrele didactice să desfăşoare acţiuni voluntare cu elevii, iar primul pas pe care l-am făcut a fost să introducem acest program în şcoală", explică Liana. În 2007 doar le-a propus elevilor să se implice în evenimente voluntare, realizând un soi de sondaj, ca să afle dacă liceenii ar fi sau nu interesaţi de acestă materie. Şi, spre plăcuta ei surpriză, au fost!

Aşa că profesoara a făcut demersurile necesare la Minister pentru a introduce voluntariatul ca disciplină opţională sub denumirea de "Acţiune comunitară", lucru ce s-a şi întâmplat în anul şcolar 2008-2009.

"E în franceză?"

Programa şcolară i-a permis să includă această disciplină doar la clasele a XI-a şi a XII-a, profil matematică-informatică, însă, fiind opţională, şi alţi elevi din şcoală s-au putut înscrie. Ca materie şcolară, "Acţiunea comunitară" înseamnă trei sferturi de semestru teorie şi un sfert practică. "Prima întrebare pe care am primit-o de la un elev a fost: "Voluntariatul ăsta e în franceză?"", povesteşte amuzată profesoara de franceză.

Scepticismul iniţial al tinerilor s-a transformat, însă, în interes. Acum, nu mai puţin de 50 de elevi studiază această materie. Concret, ei învaţă ce presupune voluntariatul, care este istoricul său, ce rol are, ce e Serviciul European de Voluntariat, cum se face comunicarea cu persoanele cu dizabilităţi, cu bătrânii sau cu copiii, cum pot iniţia ei înşişi acţiuni de voluntariat...

La dans!

După ce dobândesc noţiuni teoretice, profesoara şi elevii trec împreună la practică. "Primele activităţi comunitare au fost mai uşoare, de genul împărţirii de pliante cu mesaje sociale, precum evitarea consumului de droguri, de alcool, sau ecologizarea unor zone din oraş", explică Liana. Apoi, elevii de la Dimitrie Leonida au trecut la lucruri mai serioase.

Una dintre cele mai importante activităţi a implicat Căminul de Bătrâni Sfântul Martin din Oradea. "Mai bine de jumătate de an ne-am dus acolo în fiecare ultimă zi de joi din lună şi am organizat seri dansante cu bătrânii", povesteşte dascălul. Practic, elevii mergeau şi înveseleau serile cenuşii ale unor oameni care nu mai au prea multe aşteptări de la viaţă. Perechile erau formate dintr-un elev şi un vârstnic, şi fiecare dansa aşa cum se pricepea.

Bătrânii au fost extrem de încântaţi. "Aşteptau cu o nerăbdare de copil serile dansante", spune profa de franceză.

Pentru nevoiaşi

De asemenea, voluntarii de la Leonida au mai făcut şi marşuri, cu scopul de a sensibiliza orădenii. O astfel de activitate, denumită "Nu lăsa violenţa să intre în casa ta", s-a desfăşurat cu parteneriatul Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi a avut drept scop încurajarea elevilor să denunţe cazurile de violenţă.

Anul acesta, de Paşti, liceenii au confecţionat mărţişoare şi felicitări, pe care apoi le-au vândut, iar cu banii strânşi au cumpărat mâncare, haine şi jucării pentru copiii cu dizabilităţi din Oradea. "Toamna trecută am organizat Săptămâna Cartofului Donat, când am îndemnat toţi elevii din şcoală să strângă cartofi pentru familii nevoiaşe. Am adunat zeci de kilograme şi am reuşit, astfel, să facem un bine", precizează Liana.

Profesoara munceşte cot la cot cu elevii ei şi merge la diferite stagii de pregătire în ţară pentru voluntari. "Înainte de acest proiect, n-am avut nicio tangenţă cu voluntariatul. Dar acum nu cred că mă pot desprinde", recunoaşte ea. Stagiile şi conferinţele pe tema voluntariatului au făcut-o să descopere şi faptul că nicio altă şcoală din România nu a introdus acţiunea comunitară ca disciplină.

Altă optică

Bucuria profesoarei e împărtăşită şi de elevii care fac voluntariat. "Acum văd lumea altfel. Prin faptul că am ajutat copii cu dizabilităţi sau care provin din familii sărace, am înţeles că lumea nu e aşa cum mi-am imaginat-o. Înainte, mă gândeam doar la mine şi la problemele mele, acum sunt dispusă să-i ajut pe toţi cei care au nevoie", zice Andreea Piroşca, o elevă din clasa a XI-a. De aceeaşi părere e şi Călin Lăzuran, coleg de clasă de-al Andreei. "Nimeni nu m-a obligat să fac voluntariat, dar am descoperit că, atunci când faci un gest simplu, care aduce cuiva zâmbetul pe buze, te simţi cu inima împăcată", spune el.

În plus, liceenii ştiu că acţiunile lor benevole "cântăresc" la CV, pentru că la finalul anului şcolar, fiecare primeşte un certificat ce atestă că au practicat voluntariatul. Unii dintre ei chiar se gândesc să facă facultatea în străinătate, unde aceste activităţi reprezintă un mare avantaj la admitere. Astfel, cu toţii descoperă că, ajutând alţi oameni, de fapt se ajută şi pe ei înşişi...


DUPĂ CARTE
Manual de voluntariat pentru profesori

Demersul de a introduce voluntariatul ca disciplină a necesitat multă muncă din partea profesoarei de franceză, deoarece, fiind o promotoare, nu a avut un tipar după care să se ghideze. Reuşita a determinat-o să editeze un ghid pentru cadrele didactice care vor să facă acelaşi pas.

"Ghidul profesorului în predarea Acţiunii comunitare" le oferă informaţii preţioase, de la cum să introducă această materie în programa şcolară, până la modele de lecţii, liste cu centre de voluntariat, sfaturi despre cum să întocmească un contract de voluntariat sau care sunt principalele răspunsuri pe care trebuie să le aibă pregătite un profesor, atât la întrebări din partea elevilor, cât şi din partea părinţilor.

Ghidul dă şi exemple concrete de acţiuni de voluntariat, chiar din experienţele Lianei cu elevii de la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida. Ca toată lumea să înţeleagă că nimic nu e imposibil, ci doar necesită voinţă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON