URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2014, 07:38

Excelenţa sa, Andrei: Un adolescent orădean, singurul elev din Transilvania care s-a calificat la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe

Excelenţa sa, Andrei: Un adolescent orădean, singurul elev din Transilvania care s-a calificat la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe "ASTA ÎMI PLACE". Fără să se plângă, Andrei Bădulescu îşi petrece cea mai mare parte a zilei învăţând. "Pur şi simplu asta îmi place", spune tânărul, cu o timiditate pe măsura reuşitelor sale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei examene, de câte trei ore fiecare, cu zeci de întrebări şi probleme din trei discipline. Aşa s-ar descrie, pe scurt, examenul pe care un elev orădean, Andrei Bădulescu, îl va avea de trecut peste mai puţin de o lună, taman în alt capăt de lume: Argentina.

Liceanul de 15 ani este singurul elev din Transilvania şi unul din cei şase români care va participa la unul dintre cele mai grele concursuri ale lumii: Olimpiada Internaţională de Ştiinţe.

Zecistul

De câţiva ani buni, Andrei Bădulescu a dat semne că nu este un adolescent ca oricare altul. A fost mereu printre primii la învăţătură, iar astă-vară a şi încheiat gimnaziul cu media 10 pe linie. Pe de-o parte, poate e şi firesc ca şcoala să fie prima sa preocupare, având ambii părinţi profesori universitari ai Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii.

După Evaluarea Naţională, Andrei a ales să continue să înveţe la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, unde acum e în clasa a IX-a, la specializarea Ştiinţe.

Chimia, mon amour

07-luncan_bihoreanul.jpgDintre toate disciplinele pe care le învaţă la şcoală, Andrei le preferă pe cele exacte. "Cel mai bun sunt la chimie", zice adolescentul, fără a putea să explice concret de ce materia pe care cei mai mulţi colegi o consideră nu doar grea, ci şi plictisitoare, pe el îl provoacă. "Probabil şi profesorii au avut o contribuţie", crede tânărul. Lui îi predă chimia profesoara Aniţa Luncan (foto), renumită în ţară pentru că a format numeroşi olimpici.

În clasele a VI-a şi a VII-a Andrei a fost olimpic la fizică, iar în ultimii doi ani de gimnaziu la chimie, de fiecare dată clasându-se pe locul doi la nivel naţional. Totodată, în 2013, Andrei a câştigat Concursul Naţional de Chimie "Raluca Ripan", motiv pentru care ediţia din acest an s-a ţinut la Oradea.

Pregătirea pentru competiţii şi olimpiade, dar şi pentru restul orelor de la şcoală, îi ocupă lui Andrei cam tot timpul. Dar nu se plânge: "Mai am şi timp liber, pe care mi-l petrec citind sau jucându-mă la calculator". Sub nicio formă, însă, n-are timp şi pentru altele. Nici nu le simte lipsa, susţine el...

Argentina, vin!

În primul an de liceu, Andrei şi-a fixat o ţintă mai ambiţioasă: Olimpiada Naţională de Ştiinţe, competiţie pluridisciplinară, cu teste din chimie, fizică şi biologie. Şi unde Andrei a trebuit să cunoască noţiuni de clasa a X-a, care la şcoală nici măcar nu i-au fost încă predate. Totuşi, pentru el n-a fost o problemă: a devenit singurul elev bihorean calificat la etapa naţională, iar acolo s-a clasat pe locul 10. În urma unor teste de baraj, şase din cei zece finalişti au fost selectaţi pentru a reprezenta ţara la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe: Andrei şi trei liceeni din Iaşi, unul din Botoşani şi unul din Constanţa.

Tânărul nostru se va afla între 2 şi 11 decembrie în Argentina, la Mendoza, unde sute de elevi din zeci de ţări vor încerca să demonstreze că sunt cei mai buni la ştiinţe exacte. Olimpiada internaţională va consta în trei examene, grile, teorie şi practică, din toate trei disciplinele. Cei şase români au început deja pregătirea intensă la Bucureşti, iar Andrei este - cum altfel? - încrezător, mai cu seamă că a studiat atent subiectele din alţi ani şi ştie la ce să se aştepte. Aşa că mizează pe o întoarcere nu "pe scut", ci "sub scut", victorios...


PEPINIERĂ DE OLIMPICI
Câştigători prin tradiţie

07-vlad-lazar_bihoreanul.jpgÎnaintea lui Andrei, ultimul bihorean la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe a fost Vlad Lazăr (foto), care în 2010 s-a clasat pe locul II la competiţia găzduită de Baku (Azerbaidjan). Vlad era elev tot la Colegiul Emanuil Gojdu şi avea drept primă pasiune, la fel ca Andrei, chimia.

Şi alţi elevi ai aceluiaşi liceu au excelat în chimie. În 2009, gojdista Ioana Moga a câştigat locul I la secţiunea de chimie a Olimpiadei Internaţionale Pluridisciplinare, iar în 2010 Dan Mercea a câştigat bronzul la Olimpiada Internaţională de Chimie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Felicitari!
Creiere deosebite. Tineri carora le place sa invete. Ne fac cinste peste tot in lume.
Postat 16 Noiembrie 2014, 15:19 de Valhalla-Asgard
@Costeo
Aveti dreptate cu precizarea dvs. A fost o greşeală de editare, care a fost între timp corectată. Mulţumim pentru sesizare.
Postat 15 Noiembrie 2014, 16:55 de moderator
Frumos rezultat si felicitari elevul oradean Andrei Badulescu!
Din sase calificati, doar unul de aici, e totusi cam putin pt Transilvania care reprezinta mai mult de o treime din suprafata tarii. Stim ca elevii romani castiga in fiecare an zeci de medalii la olimpiadele internationale, lucru care ne bucura si cu care ne mandrim.
Postat 15 Noiembrie 2014, 07:43 de Control_Room
Succes!
Succes Andrei! Hai Romania!
Postat 15 Noiembrie 2014, 03:02 de Galaxy
Adriana, cere-i urgent scuze !
Cred ca tinarul olimpic (Mult succes !) ar putea sa-i ceara "daune morale" autoarei pentru urare:Sa vina pe scut (?!):"pe scut veneau eroii ce-si pierdusera viata in lupta, ei erau acoperiti cu flori si purtati pe scut de colegii lor supravietuitori.Sub scut veneau luptatorii, victoriosi sau nu, care ramaneau in viata". Deci cum e cu citatele, stimata ziarista ?
Postat 14 Noiembrie 2014, 17:35 de Costeo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON