URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2014, 07:39

Viceprimarul Mircea Mălan, bilanţ şi previziuni: "Oradea se va transforma într-un uriaş şantier"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă în 2014 aţi fost deranjat de şantierele din oraş, ţineţi-vă bine: anul care vine va fi şi mai şi! Viceprimarul Mircea Mălan prezintă lucrările care vor începe în ianuarie, dar şi pe cele care vor continua, concluzia fiind clară: dacă nu vor dori să stea blocaţi în trafic, şoferii vor trebui să se deplaseze pe jos.

În tot răul este însă şi un bine: dacă muncitorii vor avea spor, la finalul lui 2015 multe zone din Oradea vor arăta complet altfel în prezent.

Şantiere peste şantiere

- Cum aţi caracteriza anul 2014 pentru Oradea? A fost un an bun sau nu?

- În linii mari, cred că a fost bun. Am reuşit în mare parte ce ne-am propus, dar sunt şi lucruri pe care n-am reuşit să le facem. Sau nu în ritmul dorit.

- Ce realizări are Primăria în acest an şi ce rateuri?

- Se lucrează la înlocuirea a 17 kilometri de conducte magistrale de termoficare, în cadrul Aparegio la reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare menajeră, la cele două pasaje supraterane pe centură şi la drumul de legătură între podurile Dragoş Vodă şi Theodor Neş. Am reluat lucrările la campusul şcolar, suntem în grafic la Piaţa Rogerius. Au început lucrările la cea mai importantă investiţie, construirea noii termocentrale. Am lucrat în toate cartierele pentru amenajarea spaţiilor dintre blocuri şi am avut în plan modernizarea a 21 de străzi. Unele au fost finalizate, altele sunt încă în execuţie. S-au reabilitat clădiri cu valoare arhitectonică, au continuat lucrările la restaurarea Cetăţii, am realizat câteva parcuri şi vom continua să amenajăm şi altele. Am realizat pista de biciclete în cadrul proiectului transfrontalier. Nu am rezolvat problema pasajului Vulturul Negru, dar până la urmă e bine că s-a întâmplat aşa.

- De ce? Aţi luat o decizie pentru reluarea lucrărilor la mozaic?

- Până în 10 ianuarie vom primi studiul de fezabilitate pentru reabilitarea pereţilor interiori şi a cupolei, urmând să facem achiziţia pentru execuţia lucrării. Apoi vom reface şi mozaicul, pentru care vom organiza două licitaţii: una pentru suprafaţa din proiectul iniţial şi una pentru lucrările la bordură şi la tronsonul suplimentar de lângă clubul Columbus.

Întârzierile le plătesc firmele!

- Cum estimaţi că va fi 2015 pentru Oradea?

- Va fi un an foarte greu. Orădenii vor trebui să suporte neajunsurile cauzate de execuţia lucrărilor, de la complicaţii în trafic, la zgomot şi praf. Vor începe lucrările la Piaţa Unirii, la parcarea subterană din spatele statuii lui Mihai Eminescu, la Aquapark şi vor continua toate celelalte lucrări. Ca niciodată, Oradea se va transforma într-un uriaş şantier. Vom face tot ce e omeneşte posibil pentru a limita disconfortul.

- Veţi reuşi să finalizaţi la timp şantierele proiectelor europene întârziate, încât să nu fie plătite din bugetul local?

- Eu cred că da. Sigur, pot apărea lucruri neprevăzute. De exemplu, nu ştim ce se va găsi sub Piaţa Unirii când vor începe săpăturile.

- Dacă termenele nu vor fi respectate, va putea oraşul să suporte aceste cheltuieli?

- În primul rând, vor suporta penalităţi firmele câştigătoare, care şi-au asumat prin contract aceste termene. Ceea ce ar urma să suporte oraşul ar fi doar ceea ce nu se decontează până la 31 decembrie 2015. Privită situaţia în ansamblu, este un efort pe care oraşul poate şi trebuie să-l facă, dacă se impune.

Oradea este atractivă

- Unul dintre cele mai mari proiecte, construirea termocentralei pe gaz, trebuie încheiat în decembrie 2015. Credeţi în reuşita lui?

- Suntem condamnaţi să credem şi suntem obligaţi să-l încheiem până la termenul prevăzut în contract. Eu am convingerea că se va termina cu bine.

- Ce veţi face dacă autorităţile de mediu vor dispune închiderea CET-ului, ca poluator care nu mai poate funcţiona legal?

- Nu cred că va exista o asemenea dispoziţie.

- Concernul Emerson şi-a amânat finalizarea investiţiilor în Parcul Industrial până în 2022. Oradea a devenit neatractivă pentru investitori?

- E vorba de o investiţie de 80 milioane euro, şi nu are nicio legătură cu gradul de atractivitate. Este pur şi simplu o temperare a investiţiilor, firmele îşi iau măsuri de siguranţă pentru că nu pot anticipa mişcările de pe piaţa internaţională.

- Primăria a lansat în dezbatere publică strategia de salubritate. Credeţi că vor accepta orădenii să fie amendaţi dacă nu aruncă deşeurile în mod legal?

- Noi sperăm să fie cât mai puţine sancţiuni contravenţionale aplicate, dar această colectare selectivă nu este un moft. E o necesitate, sunt reglementări europene care impun un anumit grad de colectare selectivă şi, nu în ultimul rând, este obligatorie pentru o dezvoltare durabilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
DEMOCRATIE PORTOCALIE
Sunt CENZURAT si de catre ALINA GORGHIU! Mi-am permis sa scriu "URASC PNL-ul" pe pagina Domniei sale de FB! STOP! OPRIT! cincisprezece minute nu am putut posta o replica pentru cineva! Oricum comentariul A DISPARUT dar s-ar parea ca pot posta altele! CURATA DEMOCRATIE PORTOCALIE! Ce era urat in ce am scris? URA este un sentiment UMAN!
Postat 31 Decembrie 2014, 10:54 de TDS
JOS CENZURA PORTOCALIE!
Exact ce spuneam! Deoarece pe site-ul Primariei pot si eu posta, aproape toate comentariile mele care sesizau greseli gramaticale au fost sterse! A deranjat si comentariul acid la adresa "vedetei"(cam expirate)Ducu Bertzi(meritul incontestabil al acestuia este apartenenta la PNL; la care se adauga o consoarta ceva mai activa politic, Teodora Bertzi/membru CNCD!)care va concerta in noaptea dintre ani pe scena din fata Primariei! Asa ca daca tot veni vorba despre noul PNL, marele partid de dreapta(portocaliu, fireste!)as dori sa fac unele Urari! Prin urmare UREZ TUTUROR MEMBRILOR NOULUI PNL................................... Daca as scrie concret comentariul ar fi cenzurat! Pe cale de consecinta fiecare sa completeze punctele de suspensie cu ceea ce crede de cuviinta!
Postat 31 Decembrie 2014, 09:49 de TDS
normalitate
Nu e normal ca in comentarii SA CRITICI? Osanalele, in alta parte! Pe Facebook spre exemplu! Ca daca pe FB scrii comentarii negative la adresa PMO sau a lui Bolojan: HARST! Te-au taiat! Nu mai poti posta!Pe pagina celor amintiti! Cica folosesti limbaj violent sau alte aberatii!
Postat 31 Decembrie 2014, 00:36 de TDS
.
@Adi_Oradeanul si tu esti un exemplu de prostanac nemultumit ca toti cei care comenteaza aici. Nu ma duc dupa nimeni, dar macar vad unele lucruri bune in oras. Daca tu nu le vezi inseamna ca esti chior. Pace buna
Postat 30 Decembrie 2014, 23:51 de David
La mulți ani Oradea! cu primar sau fara
Constat că am rămas fără primar?! La 1 decembrie ...lipsă, la comemorarea revoluționarilor lipsă, cu meciul demonstrativ al lui Keseru... Dar e bine că avem viceprimar(i) - dl. Mălan ține steagul sus!!! Totuși bine ar fi să se termine ce s-a început ...dar trebuie să fii foarte optimist... @Domnule David exemplificare: du-te după primar... are CRATIMĂ!!!
Postat 30 Decembrie 2014, 15:46 de Adi_Oradeanul
.
@windos m-am saturat de prostanaci ca tine care tot timpul au doar probleme. Dute impuscate
Postat 30 Decembrie 2014, 13:52 de David
Oradea este deja un mare sat in devenire !!!
Am un amic care locuieste in cart. Grigorescu si a fost angajat la o firma din Pc. Industrial Bors ... cam cat credeti ca este timpul necesar ca sa ajunga de acasa la serviciu si invers ??? Variantele sunt masina proprie sau transportul public ... intr-un oras-municipiu de gradul II, asadar sub 200.000 de locuitori !!! In functie de sezon, e pe acest pe drum/traseu de la 20% la 30% din timpul pe care il petrece la firma angajatoare !!! Cand ai asa ceva ca subiect de dezbatere, in anul 2015 in care intram de acum, inseamna ca ocupi locul nemeritat in cadrul administratiei publice locale ... inseamna ca habar nu ai de rostul unei strategii/viziuni, ori ca nu stii care iti sunt prioritatile, sapand santuri de dimineata pana seara doar ca sa-ti ocupi timpul !!!
Postat 30 Decembrie 2014, 12:24 de WinDos
portcocala
Termocentrala, copilul de suflet al părintelui misionar celib, adoptat cu mare dragoste de către primarul în exerciţiu Bolojan îşi arată limitele încă de pe acum ! Gazul nu mai pare a fi o soluţie viabilă ! Aştept cu interes reacţia orădenilor după 2016 în acest sens ! Doar că atunci nu va mai răspunde nimeni pentru prostia făcută ! Despre Piaţa Unirii(a cărei reabilitare era evident necesară dar nu în varianta promovată de Boloş !) nu ştiu ce să spun ! Proiectul mi se pare monstruos ! Să vedem ce va ieşi ! Nu pot să închei fără a pomeni din nou despre coloana stingheră « vopsită » în portocaliu(una dintre cele patru)la intrarea în Palatul « Vulturul Negru » din str. Independenţei ! Arhitectul care a elaborat proiectul mi-a răspuns că aşa se face(pentru că era singura coloană păstrată din arhitectura iniţială). Mă rog, bănuiesc că respectivul arhitect clujean nu a absolvit « ION MINCU » şi probabil el aşa a învăţat ! Eu oricum mă aştept să predomine portocaliul peste tot, în tot oraşul !
Postat 30 Decembrie 2014, 11:04 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON