URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 August 2016, 10:06

Viceprimarul Mircea Mălan: "Atragerea fondurilor europene rămâne principala prioritate"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce a ratat preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor, avocatul liberal Mircea Mălan a redevenit viceprimar al Oradiei, funcţie pe care a deţinut-o şi în perioada iunie 2012-iunie 2016. Motivul, spune el, este că vrea să pună umărul în continuare la dezvoltarea oraşului.

Mălan afirmă că principala preocupare a municipalităţii în următorii ani trebuie să fie atragerea fondurilor europene nerambursabile, cea mai avantajoasă soluţie pentru realizarea investiţiilor necesare. Printre acestea, în top este modernizarea sistemului de termoficare, astfel încât orădenii să aibă parte de apă caldă fără întreruperi şi la un preţ cât mai mic.

Pus pe muncă

- Aţi pierdut preşedinţia Consiliului Judeţean şi v-aţi "refugiat" în Primăria Oradea, gest pe care unii dintre colegii dvs. din PNL l-au interpretat ca pe o trădare. De ce aţi luat această decizie?

Practic, am ales varianta cea mai dificilă, pentru că vreau să fac ceva. Ideea de trădare nu mi se pare aplicabilă, am dus bătălia până la capăt. Am avut de ales între a face opoziţie în CJ sau a face treabă în Consiliul Municipal. Dacă reuşim să realizăm toate proiectele asumate, voi avea conştiinţa lucrului împlinit şi va însemna că decizia de a reveni în Primărie a fost corectă.

- Ce prevedeţi că se va întâmpla la Judeţ?

- Cred că vom putea lucra împreună cu Consiliul Judeţean.

- Ce atribuţii aveţi în acest mandat?

- Am în subordine Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Direcţia Juridică şi Instituţia Arhitectului Şef, coordonez activitatea OTL şi Termoficare Oradea, precum şi toate proiectele din zona centrală. La DMPFI lucrăm intens la pregătirea cererilor de finanţare pentru noi proiecte cu fonduri europene, la Direcţia Juridică vrem să facem ca relaţia dintre orădeanul care stă la blocuri, asociaţiile de proprietari şi administraţia locală să fie mai deschisă. La Instituţia Arhitectului Şef derulăm programul multianual de reabilitare a faţadelor, iar la Termoficare avem de rezolvat cea mai mare problemă - calitatea şi costul agentului termic. Vrem să valorificăm într-o măsură mult mai mare resursa geotermală şi să licenţiem oraşul ca operator şi exploatator al apei geotermale. La OTL finalizăm planul de mobilitate urbană şi proiectele pe care le vom depune spre finanţare, cum sunt extinderea liniilor de tramvai, modernizarea parcului de tramvaie şi realizarea unui pod rutier în locul podului de la fostul Centru de Calcul.

- Ce relaţie aveţi cu noul dvs. coleg, viceprimarul Florin Birta?

O relaţie foarte bună.

Piaţă lăudată

- Care credeţi că trebuie să fie priorităţile Primăriei în următorii patru ani?

- Atragerea fondurilor europene, reabilitarea sistemului de termoficare şi punerea în valoare a infrastructurii cultural-artistice astfel încât Oradea să se dezvolte mai accentuat din acest punct de vedere.

- În ce stadiu este proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii? Sunteţi mulţumit de lucrări?

- Este într-o proporţie covârşitoare finalizat, mai sunt mici detalii. Sunt mulţumit, dar cred că se putea lucra mai îngrijit la staţia de tramvai. Semnalele sunt bune: arhitecţi din Cluj ne-au spus că sunt lucrări mult mai bune decât tot ce au văzut prin ţară, iar reprezentantul firmei care a executat lucrările la piaţa din Sibiu a recunoscut că aici sunt mai bine făcute.  

- Aveţi o concluzie cu privire la structurarea circulaţiei auto prin centru?

- Din cauza distanţei mari între zona centrală şi podurile Decebal şi Dacia, podul Ferdinand trebuie să rămână rutier şi astfel este mai potrivită varianta unui sens unic prin Piaţa Unirii. Odată cu construirea noului pod la Centrul de Calcul, lucrurile se pot schimba.

- Dar de pavarea din Pasajul Vulturul Negru sunteţi mulţumit?

- În linii mari, da, şi cred că această variantă simplificată este mai adaptată la ansamblul pasajului. Sperăm că lucrările se vor încheia în toamnă.

- La câteva luni de la inaugurare, Cetatea nu are încă spaţii comerciale, iar de Aquapark orădenii se vor bucura, probabil, vara viitoare. Vă asumaţi aceste întârzieri?

- Eu îmi asum ce ţine de activitatea mea. Nu am avut niciun fel de atribuţii în aceste proiecte.

Proiecte de viitor

- Urmează primul sezon de încălzire a oraşului cu centrala pe gaz. Vor avea orădenii căldură în case?

- Este în derulare etapa a doua de înlocuire a reţelelor magistrale, peste 20 de kilometri, dar vom lucra numai în perioada în care nu se furnizează agentul termic de încălzire, ceea ce înseamnă că întreruperi vor fi cauzate doar de eventuale avarii pe reţelele vechi. În 10 ani, sistemul de termoficare va oferi servicii de calitate la un preţ rezonabil.

- Ce alte proiecte pregătiţi pentru noile linii de finanţare europeană?

- Vom depune cereri pentru reabilitarea unor monumente şi alte clădiri pe care le vom clasa ca atare, încercăm să construim o sală multifuncţională pe amplasamentul fostului manej al Cazarmei husarilor, ne dorim reabilitarea imobilelor Primăriei şi Colegiului Mihai Eminescu, schimbarea instalaţiilor de la Spitalul Municipal şi Spitalul Judeţean, precum şi reabilitarea termică a unor şcoli şi grădiniţe.

- O mare parte din actualii consilieri locali sunt la primul mandat în acest for şi majoritatea sunt membri PNL. Aveţi de la ei şi alte aşteptări decât să voteze proiectele propuse de conducerea executivă?

- Consilierii au posibilitatea - şi ar fi de preferat să o şi exercite - de a avea propriile iniţiative. Fiecare membru PNL trebuie să susţină proiectele asumate în campania electorală, toate fiind rezultatul consultării cu consilierii noştri. Este o impresie greşită că noi livrăm nişte proiecte şi ei trebuie să le susţină automat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
OOOPS
..atragerii fondurilor europene...
Postat 12 August 2016, 00:25 de TDS
SUGE STIE
Obserrv ca MM este multumit in totalitate! Imi permitt sa-i suge rez ca in problema atractiei fundurilor europene sa colaboreze cu cel mai bun in domeniu: MIB! Via Edy...
Postat 12 August 2016, 00:22 de TDS
Mă Mi
Un prim pas ar fi prezentarea detaliată a bilanţului cheltuirii banilor din fonduri europene pentru etapa 2007-2013 (prelungită până în 2015). Minciunile cu care-ţi propui să prosteşti orădenii lasă-le pentru mai târziu. Vezi că sunteţi pe contrasens cu Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională! Poate Kovesi circulă legal.
Postat 11 August 2016, 23:00 de eutanasiu
...puterea exemplului...
Dom'Malan ... Da cu fatada cum stati ?
Postat 11 August 2016, 21:42 de platona
pentru cine, pentru ce...?
superb!
Postat 11 August 2016, 11:07 de carlos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON