URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 August 2016, 16:41

Viceprimarul Florin Birta: "Am venit la Primărie să muncesc"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După şase ani petrecuţi în fruntea Clubului Sportiv Municipal, unde a dezvoltat secţiile de polo şi baschet, Florin Birta a fost propulsat, din această vară, în funcţia de viceprimar al Oradiei. Cunoscut ca omul de încredere al primarului Ilie Bolojan, el a primit în subordine Direcţia Tehnică şi a fost pus să supravegheze activitatea ADP Oradea.

Viceprimarul spune că şi-a făcut un scop din a se asigura că lucrările din oraş se fac exemplar şi sunt terminate la timp. Chiar şi aşa, Birta susţine că întârzierea în ceea ce priveşte deschiderea Aquapark-ului este justificată...

Şef de lucrări

Care sunt atribuţiile dvs. în următorii patru ani?

- În atribuţiile mele intră Direcţia Tehnică, Poliţia Locală, Administraţia Socială Comunitară Oradea şi CSM Oradea. Totodată, voi coordona activitatea societăţii ADP (Administraţia Domeniului Public - n.r.).

- Încă din primele luni v-aţi implicat în monitorizarea mai multor lucrări, inclusiv a celor de la Podul Sfântul Ladislau. Aveţi nemulţumiri legate de execuţia şi întârzierea lor?

- Important este că a fost deschisă circulaţia rutieră şi pietonală pe pod. Mai sunt de făcut unele mici retuşuri, dar calitatea lucrării se ridică la nivelul Oradiei. În curând se vor monta şi balustradele la balcoanele podului.

- Sunt în grafic lucrările la parcarea şi tunelul subteran din zona Pieţei Rogerius? Când se va relua traficul normal în zonă?

- Pasajul subteran va fi finalizat până la 15 septembrie, când vrem să reluăm circulaţia tramvaielor, căci începe anul şcolar. În schimb, acolo va mai trebui făcut un sens giratoriu şi un drum de acces la parcare, aşadar circulaţia rutieră va fi reluată pe 30 octombrie, termen primit de la început de Construcţii Bihor. În timpul lucrărilor, constructorul a dat de mai multe izvoare de apă, al căror curs a trebuit deviat, pentru a putea turna fundaţia.

- În calitate de preşedinte al CSM aţi militat pentru o Sală Polivalentă cu 5.000 de locuri în Oradea, care - după cum se ştie - urmează să fie realizată de Ministerul Dezvoltării. În ce fază este proiectul?

- Proiectul aparţine Companiei Naţionale de Investiţii şi e pe cale să fie finalizat şi scos la licitaţie. Primăria a pus la dispoziţie terenul şi se ocupă de obţinerea tuturor avizelor necesare.

Aquapark în teste

- Nu vi se pare ruşinos să stăm cu un aquapark terminat de luni de zile, nedeschis publicului?

- Sunt conştient că nu e un lucru plăcut pentru orădeni să-l vadă acolo şi să nu-l poată folosi. Aquapark-ul a fost construit dar, totodată, pentru a-l deschide publicului în cele mai sigure condiţii, au trebuit făcute unele retuşuri, dotări şi verificări. Eu cred că într-o scurtă perioadă va fi deschis.

- Vi se pare, deci, că ADP-ul lucrează eficient pentru a-l inaugura?

- Da. E adevărat, avem anumite întârzieri, influenţate şi de Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), prin care trebuie să treacă achiziţionarea serviciilor de alimentaţie publică. Altfel, cred că ADP poate administra acel aquapark la fel de bine ca orice privat.

- Zona de picnic Silvaş nu are o banală aducţiune de apă potabilă sau o toaletă ecologică. Chiar n-au fost bani pentru asta?

- Nu este vorba de fonduri. Pentru anul viitor ne dorim o înţelegere cu un partener privat, care să deschidă acolo o terasă, care să aibă şi o toaletă. Altfel, nu cred că toaletele ecologice nepăzite şi fântânile cu apă potabilă ar rezista acolo fără să fie vandalizate. Avem exemplul podului construit în zonă, ale cărui grilaje au fost furate şi au trebuit, ulterior, sudate.

Parcare cu probleme

- Ce v-aţi propus să realizaţi din funcţia de viceprimar? Aveţi proiecte pe care doriţi să le impuneţi?

- Eu am venit să fac treabă în Primărie. Funcţia de viceprimar este una de execuţie, în care trebuie să munceşti, să fii cu ochii pe constructori, să urmăreşti curăţenia. În momentul acesta, oraşul are destule proiecte în desfăşurare. Având în vedere că răspund de Direcţia Tehnică, mi-am propus respectarea termenelor pentru lucrările pe care le avem în curs. De asemenea, vreau să mă asigur că şi calitatea lor este una demnă de Oradea.

- În categoria lucrări întârziate intră şi parcarea subterană din Independenţei. Ce probleme sunt acolo?

- Pe parcursul lucrărilor au apărut o serie de probleme de ordin tehnic, legate în special de infiltraţiile de apă, având în vedere că lucrarea este lângă Crişul Repede. Sunt două variante de soluţii pentru a stopa acele infiltraţii. S-au făcut injectări cu ambele soluţii şi trebuie să vedem cum reacţionează. De asemenea, pereţii laterali trebuie ancoraţi, lucru care nu se poate face înspre Sinagoga Zion din motive de siguranţă. Zilele acestea voi avea o întâlnire cu firma RCS&RDS, parteneră în proiect, cu ADP şi cu firma constructoare pentru a stabili soluţii pentru continuarea lucrărilor.

Plus şi minus

Ce relaţie aveţi cu colegul dvs. Mircea Mălan?

- Una foarte bună. Cu siguranţă, când voi avea nevoie de un sfat, mă voi consulta şi cu el.

- Care consideraţi că este punctul forte al Oradiei în acest moment? Dar punctul cel mai slab?

- Oradea are, în ultimii opt ani, un primar cu o viziune de dezvoltare. Acest lucru se vede inclusiv în cele trei parcuri industriale ale oraşului. Un alt punct forte al nostru este atragerea de fonduri europene pentru lucrări importante. Punctul slab ar fi faptul că nu avem curse internaţionale pe Aeroportul din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
Auleuuuuuu
@hateretardat...Frumos vorbesti!Incearca un tratament cu zama de birtinezi! ... Succesuri si grija la tramvai,nu iarta!
Postat 30 August 2016, 15:45 de grigore
vai de noi
vai de zilele noastre! am ajuns sa-l preaslavim pe unu care s-a trezit ca in primarie trebuie sa si munceasca, obisnuit fiind ca in aceeasi cladire doar se indeparteaza scamele viitoare de pe spatele unuia si sa incasese pentru asta 10000/luna de la CA Distrigaz)...daca meritul asta e suficient atunci e necesar(dar si meritam?) sa ne trezim cu el primar peste 4 ani!
Postat 30 August 2016, 08:33 de tititeasca
CĂCI
@Mick: La fel Mick, la fel...
Postat 29 August 2016, 13:40 de TDS
Hai sictir TDS & CO
sper ca functia de viceprimar sa se transforme peste 4 ani in cea de primar! mult succes!
Postat 29 August 2016, 13:34 de User anonimizat
Minciuna are picioare scurte
Pornind de la premisa că tocmai birta ne lipsea, înseamnă că Melon era incompetent. Aşa fiind, poate ne explică vicele şi cu prim-ul cum e cu gradul de absorbţie la Termoficare. Aflăm acum că valoarea totală a primei etape a reabilitării reţelelor termice este de 13,5 milioane de euro (61 milioane lei) după ce, pompos, în campania electorală „realizarea” era prezentată la valoarea din cererea de finanţare – 27 milioane de euro! După licitaţie contractul a fost semnat pentru 21,7 milioane euro! În final, aţi ajuns la „grad de absorbţie” de 50,2%. Felicitări, este printre lucrările performante! (Nu întâmplător fostul director este acum specialist în fonduri europene la primărie.)
Postat 29 August 2016, 12:11 de eutanasiu
agenta
@agentultermic: Altii muncesc, nu fura cum ai facut tu la Casa de Cultura, turato!
Postat 29 August 2016, 10:57 de hateretards
lingaul
@grigore: - pentru lins la dragnea apasa tasta 1 - pentru lins la ponta apasa tasta 2 - pentru lins la ambii apasa tasta 3 Spor!
Postat 29 August 2016, 10:44 de hateretards
bravo Birta!.. La mai mare!!
Inca un slujbas de nadejde pt. oras. Bolojan stie cu cine sa lucreze si merita tot respectul. Fatza de mucosii psd, care in afara de salariile din ambulanta si schemele de bizon in audi nu-s buni de nimic - Birta este Maestru. La mai mare domnule Vice!!!
Postat 29 August 2016, 09:04 de TC
ORI CĂ CĂ, ORI CĂ CĂ
“…..căci începe anul şcolar....” . Bravos, d-le jurist ! Exprimare absolut acadaemică !
Postat 29 August 2016, 08:48 de TDS
sambata platita dublu si viceprimaru
Citesc pe aici cat de incantati sunt unii ca l-au vazut pe noul vice iesind sambata seara din primarie.. Sunt curios ce a muncit el sambata toata ziua pana seara tarziu..? Ce lucrari a urmarit si pe cine a coordonat din moment ce pe unele santiere incepute in oras nu se lucreaza nici in timpul saptamanii (stau gropi sapate si utilaje nemiscate de cel putin 2 saptamani printre blocuri). Cat de productiv poti sa fii daca muncesti in ritmul asta in timpul saptamanii dar mai bagi si in weekend? sau de asta se gita primarul cu plata dubla a orelor lucrate sambata? Eu le recomand sa nu munceasca mai mult de opt ore/zi cinci zile/saptamana cu conditia sa fie eficienti. Apropo.. sunt curios ce experienta il recomanda pe noul vice in a coordona institutiile enumerat la inceputul articolului.. Inca nu am auzit nimica (bun) despre el inainte de a fi uns de primar..
Postat 29 August 2016, 08:45 de User anonimizat
daca ar gandi toti politicienii asa...
Imi pun ultima speranta in aceasta noua generatie de oameni politici. Poate ei, in al 13-lea ceas, sa implementeze o noua gandire constructiva tarii noastre. Din 89 pana acum toti au vandut si au distrus cat s-a putut. La Oradea am avut noroc cu "zidarul" Bolojan, deasemenea foarte tanar cand a devenit primar (sub 40 de ani). Dar in tara e jale... Am asteptari mari de la Birta. Deja vad rezultate (Finalizarea Podului Ladislau). Deci, e bine!
Postat 29 August 2016, 08:13 de continental
Mult mult respect pentru noul viceprimar
Pot zice orice vor cârcotași lui Dragnea. Mie mi-a castigat respectul când l-am văzut sâmbătă noaptea la 21:45! ieșind de la lucru.
Postat 29 August 2016, 07:42 de ChopChop
?????????????????????
Minti birtinutzule!Noua sala polivalenta a iesit dupa vizita lui Ponta la Oradea si intilnirea cu Ovidiu Muresan!!!!!!!Iar seful tau refuza sa dea terenul...Noroc ca Dragnea i-a dat peste bot!Sa respectam adevarul!Apropos ..cu F C BIHOR ce ai domnule????
Postat 29 August 2016, 07:07 de grigore
OFFFFFFF..
Serios??? Ta ta...cine te-a tinut din lucru...??of of...ce te faci ca si asta are impresia ca la Primarie se cara roaba...bei baietel...fugi fratele meu d-acolo cat mai poti...se lasa nori grei...si cate unul ca tine sau de de ce nu,,,,,Edi Florea...o sa puneti banutu jos in locul melteanului
Postat 29 August 2016, 04:37 de Tinas
sa mori tu...
...ca ai venit sa muncesti ! De parc-ai fi muncit vreodata in viata ta !
Postat 29 August 2016, 01:20 de AgentulTermic
.
Întotdeauna "femeia" de serviciu pleacă ultima. Tocmai se confirmă ce susţinea şi birta. "A venit să facă curăţenie". Schimbul se termină "normal" la 22.00.
Postat 28 August 2016, 21:58 de eutanasiu
@david
Dar, Sper ca nu ai pretentia ca aci ,la comentarii ,sa fie EXCLUSIV profesionisti in acest " domeniu ". Sau e musai ?! Ce zici ?
Postat 28 August 2016, 21:28 de Iness
@ChopChop
Nu îți pierde vremea cu eutanasiu. Omul a făcut facultatea pe pile si acum se da intelectual.
Postat 28 August 2016, 21:23 de BlackDot
@eutanasiu
Ca să vezi cât ești de răutăcios (si prost intenționat), aseară (sambata seara) la 21:45 am trecut prin fata Primăriei Oradea. La ora aia Domnul Viceprimar Birta iesea din Primăriei si intra in masina. Sunt convins ca nu primește salar dublu pentru orele lucrate sambata noaptea. Așa că poți dormi liniștit în seara asta...
Postat 28 August 2016, 21:20 de ChopChop
"În primul său mandat de viceprimar, Florin Birta"
Primul din câte? Se pare că totul e programat! Realizările programate:"Eu am venit să fac treabă în Primărie. Funcţia de viceprimar este una de execuţie, în care trebuie să munceşti, să fii cu ochii pe constructori, să urmăreşti CURĂŢENIA. În momentul acesta, oraşul are destule proiecte în desfăşurare." TOATE proiectele "urmărite" sunt raportate ca finalizate şi/sau ar fi trebuit să fie deja finalizate! Începeţi dom`le cu el în privinţa sâmbetei ca zi de lucru! (fără dublarea salariului) Astfel, e mai mic pericolul de a vorbi prostii de faţă cu multă lume. Pe deasupra, nici constructorii n-ar fi nevoiţi să angajeze translatori pentru a înţelege ce la spune (tehnic vorbind)! Du-te bă la o şcoală, oricare!!!
Postat 28 August 2016, 20:58 de eutanasiu
@pinonel
Am inteles deja ca tu ai fost mediocru spre ratat toata viata, si asta datorita faptului dupa 1990 cand cand Ceausescu nu i-a mai obligat sa munceasca ca parintii tai au devenit rapid asistati sociali pentru ca au fost prea puturosi sa munceasca. Asta ai avut model, asta ai copiat. E clar! Dar iti reamuntesc ca doar 6 din primii 10 Fortune 500 au peste 45 ani. Ceilalti 4 intre 30 si 45. Si sunt self-made. Asa ca sa asociezi competenta, eficienta si capacitatea intelectuala cu varsta nu faci decat sa confirmi proverbul "Prostul daca nu-i fudul, nu e prost destul!"
Postat 28 August 2016, 20:57 de continental
profesionist pe naiba! arivist!
Mana dreapta a birtinezului, birta, a urcat foarte rapid pe scara ierarhica, asta in ciuda tineretii si lipsei de experienta. Dar asta conteaza mai putin. Ar trebui sa-i vedem si noi un cv, sa vedem ce-l recomanda, in afara de birtinez, pentru functia de viceprimar. Si functia de presedinte al csm era enorma pentru birta, daramite functia de viceprimar. Ceva tot stie, sa ȋmbȃrlige! Asteptam lamuriri cu privire la falimentul FC Bihor, la care birta a lucrat programat la doua capete, odata din interior, ca membru in aga, si odata cu strambele pe care i le-a bagat primarului, care a luat decizia de a falimenta clubul, iar centrul de copii si juniori sa revina CSM-ului...
Postat 28 August 2016, 20:23 de pinonel
@Iness
daca tu nu esti profesionist, asta nu inseamnca ca nici altii nu sunt
Postat 28 August 2016, 19:54 de David
.
Domnule,punctul cel mai slab la noi e ca nu mai avem profesionisti cam in nici un domeniu. Angajati si platiti niste oameni care nu-si cunosc MESERIA ,oricare ar fi ea si ne mai si rad in fatza in tampenia lor ! Cu foarte putzine exceptzii. Tot mai putzine.
Postat 28 August 2016, 17:43 de Iness
Dupa prima luna se vad rezultate!
Dupa prima luna a mobilizat constructorul podului Ladislau care de-altfel a avut intarzieri multe luni pana la numirea viceprimarului. Drept rezultat: podul a fost gata intr-o luna! Bravo Birta!
Postat 28 August 2016, 17:17 de continental
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON