URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2016, 07:24

Noul şef al Poliţiei Locale, Cristian Beltechi: "Pentru ca Oradea să fie curată e necesar un efort comun"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la începutul anului, Poliţia Locală Oradea are şef nou. Fost director al Administraţiei Imobiliare Oradea, Cristian Beltechi (38 de ani) a preluat comanda instituţiei al cărei rost să vegheze la ordinea de pe străzile oraşului şi, spune el, noua poziţie i se potriveşte, fiind din fire un tip disciplinat.

Principalele obiective pe care şi le-a stabilit noul director sunt să stopeze fenomenul abandonării pe străzi a mormanelor de deşeuri, să îi potolească pe vandali şi să se asigure că în parcuri şi pe străzi este curăţenie.

Plusuri şi minusuri

- Sunteţi de o lună la comanda Poliţiei Locale Oradea. Care sunt primele constatări, ce probleme şi ce atuuri are instituţia?

- Am constatat o lipsă de personal, dar şi deficienţe în gestionarea programului de lucru. Prin urmare, începând cu 15 ianuarie, poliţiştii locali lucrează în schimburi, în patrule mixte cu agenţi de la Poliţia Municipiului, având continuitate 7 zile din 7 şi 24 de ore din 24. De asemenea, dispeceratul a devenit mai operativ, având personal care preia non-stop sesizările telefonice sau online. Atuurile esenţiale sunt date de serviciul profesional, transparent şi calitativ, orientat spre nevoile cetăţenilor, oferit de poliţiştii locali.

- Care sunt principalele dvs. obiective?

- Eficientizarea activităţilor şi creşterea gradului de încredere în Poliţia Locală Oradea. Totodată, avem în vedere stoparea fenomenului depozitărilor ilegale, reducerea numărului actelor de vandalism, asigurarea unui comerţ civilizat, respectarea normelor de protejare a spaţiilor verzi şi de menţinere a curăţeniei, precum şi respectarea legalităţii în domeniul urbanismului.

- În ultima perioadă, Poliţia Locală a închis mai multe localuri. Cât de grave sunt deficienţele constatate?

- Poliţiştii locali fie primesc sesizări scrise sau telefonice de la cetăţeni care reclamă disconfortul produs prin zgomot de unele cafenele sau restaurante, fie verifică, prin compartimentul de control comercial, existenţa documentelor necesare funcţionării. De la începutul anului au fost sancţionate contravenţional 57 societăţi comerciale, cu amenzi în valoare totală de 19.800 lei, pentru lipsa autorizaţiilor de alimentaţie publică.

Educaţie cu amenzi

- În doar două săptămâni, agenţii au depistat 569 depozite clandestine de deşeuri. Ce este de făcut pentru ca Oradea să fie un oraş mai curat?

- E necesar un efort comun: al cetăţenilor care să respecte mediul înconjurător, al operatorului de salubritate care să îşi onoreze obligaţiile contractuale şi al poliţiştilor locali care să vegheze la respectarea acestora.

- Care e relaţia Poliţiei Locale cu operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service?

- Este una de colaborare, deşi au fost situaţii în care operatorul a fost sancţionat contravenţional pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale.

- Poliţiştii verifică şi respectarea regulilor privind colectarea selectivă a deşeurilor, iar unele asociaţii de proprietari au fost deja amendate. Veţi continua să daţi amenzi?

- În prima etapă, asociaţiile de proprietari au fost informate cu privire la obligaţiile ce revin fiecărui cetăţean, în a doua etapă s-a trecut la sancţionarea cu avertismente scrise, iar în ultima etapă au fost aplicate amenzi. Aceste acţiuni vor continua. Scopul lor este de a educa cetăţeanul în vederea asumării unui gest firesc, până la urmă.

- O problemă a Oradiei sunt şi actele de vandalism. Le puteţi preveni?

- Actele de vandalism reprezintă un prejudiciu adus imaginii Oradiei, prin urmare stoparea acestui fenomen reprezintă pentru noi un obiectiv. Poliţiştii locali au fost repartizaţi în puncte fixe, de exemplu în Piaţa Unirii, unde supraveghează zona tocmai pentru a preîntâmpina actele de vandalism.

Se caută poliţişti!

- Aţi finalizat inventarierea stării faţadelor din centrul istoric? Ce concluzii aţi tras?

- Au fost inventariate 159 de faţade din centrul istoric, dar procedura este încă în desfăşurare.

- Are Poliţia Locală Oradea personal suficient pentru a-şi îndeplini misiunea?

- Ordonanţa 63/2010 prevede un poliţist local la 1.000 locuitori. La nivelul Poliţiei Locale Oradea există un deficit de personal, avem în organigramă doar 67 de posturi. Am suplimentat numărul posturilor vacante, urmând ca în perioada următoare să se scoată la concurs încă 10 posturi de poliţist local.

- Câte sesizări primiţi, în medie, într-o săptămână, la dispecerat? Ce reclamă orădenii?

Prin dispecerat, dar şi prin aplicaţia Oradea City Report, se primesc, în medie, 140 de sesizări pe săptămână. Cetăţenii reclamă în principal modul în care şoferii opresc, parchează sau staţionează neregulamentar, persoanele care depozitează ilegal pe domeniul public moloz sau resturi menajere, persoanele care apelează în mod repetat la mila publică şi localurile care nu respectă orarul de funcţionare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
ăsta e primuln ȘEF sau,,, PRIMUL...
OMU AVEA RACEALA...
Postat 21 Februarie 2016, 16:11 de ADINA
FILME
" Veronica , Veronica / Fata buna si cuminte.." ooips , am incurcat filmele ! " Greu de ucis " sau " Lungul drum de la AIO spre Politia locaka , via Atlas Telekom " ....
Postat 19 Februarie 2016, 19:39 de TDS
LOVE defaimare.
Si mai ales, NU consuma nici un gram' de vodka.
Postat 19 Februarie 2016, 16:40 de Citizen
Pamflet
Co'ect, riscai 100.000 lei pentru defaimare.Asa sub forma de pamflet risti putina cenzura.
Postat 19 Februarie 2016, 12:52 de excalibur
Rectificare
Pentru ca (as usual) se cenzureaza la greu, o sa repet. D-l Beltechi ,NU consuma alcool si NU este alcoolic.
Postat 19 Februarie 2016, 12:45 de Citizen
Vodka
CENZURAT
Postat 19 Februarie 2016, 09:56 de Citizen
We serve and protect
Ordonanţa 63/2010 prevede un poliţist local la 1.000 locuitori.Oradea are 196.367 locuitori.Rezulta un necesar de 196 politisti.El zice ca are 67 si mai angajeaza 10. De ce nu respecta ordonanta? Face economie cu linistea si curatenia orasului? Exista riscul sa ramina vreo fatada degradata neobservata datorita lipsei de personal.Sau si mai grav vreo pizzerie ,placintarie clandestina.Fara a mai pomeni de gunoaie.Cine nu e gu noi e impotriva noastra...
Postat 19 Februarie 2016, 08:36 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON