URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Mircea Jacan, şeful Centrului pentru Promovarea Culturii Tradiţionale: "Nu poţi fi mândru că eşti bihorean, dacă nu-ţi plac obiceiurile bihorene"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Obiceiurile de la nunţi ori botezuri, dansurile şi muzica ce animau odinioară satele judeţului, precum şi meşteşugurile, cu ale lor secrete, sunt toate parte din "personalitatea" Bihorului. Toate sunt, însă, pe cale de dispariţie, dacă unele n-au pierit deja.

"În 10-20 de ani vom fi exact ca ţările occidentale, unde e mare ciudăţenie să vezi pe cineva făcând un obiect tradiţional", spune Mircea Jacan, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor. Instituţia are tocmai rolul de a proteja aceste obiceiuri şi tradiţii, însă misiunea este tot mai grea. Meşteşugarii nu-şi mai găsesc nicăieri locul, iar cântecele populare nu mai sunt la modă...

Ne pierdem identitatea

- Care este rostul CJCPCT? În ce constă activitatea instituţiei şi ce buget are?

- În ultimii 30 de ani, populaţia rurală s-a mutat la oraş mai mult decât în anii comunismului şi s-au pierdut meşteşugurile, tradiţiile, cântecele şi jocurile. Odată cu ele, într-o mare de manele şi obiceiuri moderne, ne pierdem o parte din identitate. Aici intervenim noi: oferim o scenă ansamblurilor folclorice şi interpreţilor, care altfel nu au unde cânta, şi un spaţiu la târguri pentru meşterii populari, câţi mai sunt ei. Organizăm spectacole cu intrare gratuită şi ne străduim ca în programele zilelor de comune să facem loc şi pentru artiştii locali. Tot noi organizăm festivalul "Mândru-i cântecu’ în Bihor", care a trecut de 40 de ediţii şi care, pentru un tânăr talentat, poate fi o rampă de lansare. Anul acesta avem un buget de 280.000 lei.

- În trecut, Centrul împărţea finanţări unor asociaţii, însă exclusiv pe criterii politice. Cum procedaţi acum?

- De la venirea mea la conducerea instituţiei nu s-au mai acordat finanţări nerambursabile. Preferăm să ne implicăm direct în organizarea evenimentelor.

- Cine şi ce ar trebui să facă, pentru protejarea tradiţiilor şi obiceiurilor din Bihor?

- Plantele şi animalele pe cale de dispariţie sunt protejate prin lege, dar obiceiurile şi meşteşugurile nu. Ele, când dispar, dispar definitiv, iar acest proces este mai avansat decât credem. Dacă nimeni nu protejează la nivel naţional cultura tradiţională, ar fi de datoria şi interesul autorităţilor locale să o facă. Meşteşugarii, precum olarii, fierarii, trebuie sprijiniţi, pentru că ei nu pot concura cu producţia în serie. Din păcate, nu ne dăm seama ce valoare reprezintă un om care ştie să facă ceva cu mâinile lui, că este un tezaur uman viu.

"Primarii vor să mulţumească alegătorii"

- Mai "prind" tradiţiile şi obiceiurile printre copiii şi tinerii de azi? Dar la publicul larg?

- În unele zone din judeţ avem o pătură puternică de tineri care iubesc muzica şi dansul popular. În schimb, meşteşugurile nu ai cui să le transmiţi. Ce-l poate determina pe un tânăr să facă sculptură în lemn, cojoace sau ii? Nu va trăi din asta.

- În Bihor, între cele mai "gustate" evenimente au tematică culinară. Totuşi, nu avem un festival cu tradiţie, cum au multe localităţi din Ungaria. De ce?

- Pentru că în afară de primărie, nu este cine să facă astfel de evenimente. Noi ajutăm orice primar care are o iniţiativă şi vă dau exemplul din Briheni, unde am organizat cu primăria şi preotul din sat Festivalul Plăcintelor, care a avut mare succes la public.

- Ansamblurile folclorice locale reproduc în mod autentic obiceiurile şi tradiţiile sau mai degrabă au un repertoriu "la modă", denaturat?

- Avem cam 50 de ansambluri în judeţ şi toate sunt autentice, unele chiar excelează. Un exemplu foarte bun este ansamblul din Tilecuş.

- Zilele comunelor nu au în vedere perpetuarea tradiţiilor locale, fiind adesea chefuri de gust îndoielnic. Se poate schimba această situaţie?

- Se poate, dar primarii vor să mulţumească alegătorii, care cer anumiţi interpreţi. Eu cred că edilii ar trebui să forţeze mâna oamenilor şi să includă în aceste programe şi ansambluri sau solişti locali. Nu ai cum să fii mândru că eşti bihorean, dacă nu-ţi plac obiceiurile bihorene.

Autorităţile să dea exemplu!

- Cojocul de Beiuş a ajuns recent în atenţia lumii întregi după ce casa de modă Dior l-a "plagiat" într-o colecţie. De ce nu au reacţionat autorităţile?

- Aici nu vorbim de plagiat, ci de o sursă de inspiraţie. Sigur, nu este fair-play, dar autorităţile nu aveau nicio posibilitate de a indica un autor original...

- Cum evaluaţi evenimentele culturale din Oradea?

- Din păcate, în Oradea nu există o instituţie de cultură care să ofere o alternativă de petrecere a timpului liber. Nu toată lumea gustă Carla’s Dreams sau Festivalul D’ale Porcului şi oamenii ar trebui să aibă locul acela unde se întâmplă mereu ceva, un fel de casă de cultură. Întotdeauna ne gândim la cultură ca la ceva foarte sofisticat, deşi nu ar trebui. Autorităţile nu ţin cont că educaţia, cultura şi comportamentul sunt strict legate. Dacă eşti needucat, vei arunca hârtii pe jos.

- Cum pot fi determinaţi orădenii să participe la evenimente culturale?

- Trebuie să educi oamenii în această direcţie. Dacă autorităţile ar respecta personalităţile şi oamenii de cultură, ar da un exemplu şi pentru cetăţean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
SARCA
Paraziții-omul din lift
Postat 11 Mai 2018, 00:58 de Sandu1201
am și eu o favorită... care probabil se întreabă " cine e"?
Corina Szatmari! Cântă autentic, poartă COSTUME autentic, își pune "cârpă " tradițională... O apreciez!
Postat 10 Mai 2018, 20:57 de dani-e-let
greu
Mircea e de un bun simț ieșit din comun! Dar nu știu ce se mai poate salva? Ce tradiții promovează "neste" surioare? Ce promovează spaniolul de...Bins? Personal îl apreciez pe Remus Bondar care chiar se străduie! Mai sunt băieții din "Stelele Bihorului" si ....
Postat 10 Mai 2018, 20:17 de dani-e-let
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON