URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2016, 12:34

Directorul Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor, Răzvan Dumbravă: "În 10 ani, Bihorul va deveni realmente un judeţ turistic"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În toamna anului trecut, Bihorul a devenit primul judeţ care şi-a înfiinţat o Agenţie de Management al Destinaţiei, după moda vest-europeană. Având ca fondatori Consiliul Judeţean Bihor, Salvamont Bihor şi Universitatea din Oradea, AMD Bihor are menirea să identifice modalităţile cele mai eficiente pentru creşterea numărului de turişti. Şi mai important, spune directorul agenţiei, Răzvan Dumbravă, este ca vizitatorii să descopere tot judeţul, nu să vină doar la o baie în Felix sau pentru o gură de aer curat în Padiş.

Originar din Târgu Jiu, dar stabilit în Oradea după un periplu prin Timişoara, unde a fost activist de mediu şi fondator al unei asociaţii de profil, Dumbravă spune că Bihorul trebuie să-şi scoată în prim-plan toate bogăţiile, pentru că succesul turistic al judeţului va veni tocmai din promovarea lui ca un pachet complet şi complex.

Agenţie pentru unitate

- Care este rolul Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor?

- Să reunească factorii interesaţi din sectorul turistic şi să le furnizeze know-how-ul, astfel încât aceştia să ia cele mai bune decizii pentru promovarea turistică. Sperăm că în toamnă vom da spre consultare publică o strategie turistică în care să se prezinte direcţiile în acest sens. De asemenea, lucrăm la crearea unui brand, a unui portal turistic al întregului judeţ şi, împreună cu designeri, la un format unitar al panourilor de semnalizare turistică. Bihorul îşi poate dezvolta turismul doar prin coordonarea integrată a tuturor valorilor sale. Dacă face asta, probabil că în 10 ani va deveni realmente un judeţ turistic.

- Care sunt zonele din Bihor în care un turist ar trebui să ajungă?

- Prima este Oradea, apoi Băile Felix şi 1 Mai, destinaţii în care noi am include şi siturile Natura 2000 Peţea, Betfia şi Tăşad, cu potenţial de ecoturism. Mai avem Valea Ierului, Stâna de Vale, Parcul Natural Apuseni cu Padiş şi Glăvoi, Pădurea Craiului, respectiv zona Vârtop, destinaţia cu cele mai multe locuri de cazare. Noi definim ca destinaţie turistică, deşi este puţin dezvoltată, şi zona Codru-Moma, unde avem obiceiuri de olărit, ecoturism, şi mănăstirea Izbuc, generator de flux turistic important care, din păcate, se canalizează doar spre mănăstire şi înapoi.

- Câţi turişti vin în Bihor şi ce aşteptări au?

- Deocamdată nu avem un sistem propriu de culegere a informaţiilor despre turişti, acum încercăm să-l punem la punct. În perioada următoare vom crea un kit pentru pensiuni, un fel de dulăpior cu pliante, hărţi, dar şi fişe prin care să monitorizeze turiştii. Atunci vom avea şi astfel de date.

- Care sunt atuurile şi minusurile Bihorului, ca destinaţie turistică?

- Atuul cel mai mare constă în faptul că e singurul judeţ din zona transfrontalieră care are munte, zonă termală şi ecoturism, combinaţie care ne asigură unicitatea. Trebuie să le şi arătăm turiştilor această îmbinare, iar după trei zile în Felix să le oferim două zile la munte. Un minus este starea DN 76.

Soluţii sunt

- Cât va mai domni haosul în Padiş? Ce soluţii de dezvoltare aveţi pentru una din zonele cu potenţial turistic uriaş, dar fără infrastructură adecvată?

- Soluţii sunt, în Europa este un trend campingul de rulote, din care se scot mai mulţi bani decât dintr-o pensiune. Însă primăriile care au terenuri şi toţi proprietarii privaţi din Padiş trebuie să stea la aceeaşi masă. De ce are nevoie Padişul urgent este canalizarea, trebuie făcute nişte fose impermeabile. Poate acum, cu noile consilii locale şi noii primari, vor apărea soluţii. Dar mai trebuie să se ţină cont de un aspect: erodarea destinaţiei. Fie că vorbim de o peşteră sau de platoul Glăvoi, un studiu foarte bine documentat trebuie să spună câţi turişti pot trece zilnic pe acolo pentru ca destinaţia să nu se distrugă.

- Cum catalogaţi serviciile turistice pe care le oferă Bihorul? În pensiuni se poate vorbi cu adevărat de ospitalitate?

- Eu zic că da, însă când vom avea acele kituri în pensiuni vom şti exact. Sigur este că în ultimii doi ani s-au diversificat serviciile. Avem trasee de via ferrata la Vadu Crişului şi Vârtop, pensiunile din Vad oferă rafting, la Vârtop mai au trotinete şi carturi, s-a dezvoltat foarte tare şi partea de ture ghidate. Tot mai multe pensiuni vând experienţe, nu doar cazare şi mâncare.

- Unde există potenţial turistic neexploatat? Şi ce soluţii aveţi pentru aceste zone?

- La nivelul fiecărei destinaţii există potenţial neexploatat. Turiştii din Felix ar putea fi duşi la Betfia, să observe seara liliecii. Pe Valea Sighiştelului şi în Munţii Codru-Moma avem bisericile de lemn, pe care vrem să le introducem chiar pe lista UNESCO. În Apuseni am putea face sesiuni de "photo-hunting" (n.r. - "vânătoare" cu aparate foto) de urşi sau râşi.

- Aţi stabilit o listă de proiecte ce vor putea fi depuse spre finanţare în noul ciclu european?

- Avem nişte fişe de proiect pe care le vom definitiva când ghidurile de finanţare vor fi publicate. Un accent se va pune pe dezvoltarea de trasee de cicloturism. De asemenea, vrem să creăm un corp de ghizi şi animatori de staţiune la care să poată apela pensiunile turistice din fiecare destinaţie. Ne dorim şi să organizăm evenimente specifice, cum ar fi un festival al plăcintelor, unul al vinurilor sau un maraton al Apusenilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
DA
@1: Am gasit ! Asa cum am spus s-a dat un citat dintr-o scrisoare de-a mea, deci nici vorba despre vreun articol....
Postat 21 Iunie 2016, 13:21 de TDS
RAUTACIOSUL ADOLESCENT
@1: Nu ma pronunt, daca nu stiu cine esti, habar n-am ce ne leaga sau ne desparte! In rest eu nu am injurat niciodata " sub diferite pseudonime "! Cu " Crisana " chiar nu-mi amintesc despre ce e vorba! Da, s-au scris si acolo articole despre..., probabil am fost citat cu ceva dar nu sa scriu vreun text!
Postat 21 Iunie 2016, 00:10 de TDS
mersi de invitatie,dar nu ma integrez !
Ne despart prea multe lucruri ca sa discutam amical.Daca ai o curiozitate legata de varsta mea afla ca sunt mai degraba din esalonul "adolescentului" decat din al tau.Legat de activitatea ta, "in viata lasam urme si viata lasa urme pe noi".Legat de articol trebuie sa fii foarte optimist daca iti imaginezi ca redactia sau Chirila iti vor publica ceva, dupa toate injuraturile ( sub diverse pseudonime ) si tot circul care l-ai facut.In "Crisana" totusi ai semnat, chiar daca nu ca redactor, ci niste caraieli ( se pare ca este singurul gen literar pe care il stapanesti ) la adresa primariei condusa de amicul tau P.F., pe care ai avut totusi bunul simt sa ti le asumi ( sau mai degraba ti-au impus ).
Postat 20 Iunie 2016, 23:49 de 1
DAMBLAGITII
@1: Stiu unde este sectiunea restantieri pe site-ul CAO! La " Crisana" n-am incercat niciodata sa public ceva! In principiu nici nu este posibil! Doar nu sunt ziarist! In " Bihoreanul " am observat ca se publica din cand in cand articole se mnate de persoane din afara! Si daca voi trimite " Bihoreanului " vreun text nu inseamna ca se va si publica! Pur si simplu pentru ca " Bihoreanul " nu are nici o obligatie sa o faca! Acu' daca tot zici ca ma stii de ani buni deduc ca si tu esti cam pe-acolo cu " damblageala " ! Te invit si pe tine la o sueta ( cu alea nu te las decat daca te indepartezi vativa metri!) in care sa ne dam cu parerea despre cine va supravietui cui!
Postat 20 Iunie 2016, 23:13 de TDS
scuze se pare ca linkul nu a fost postat!
Dar te duci la casetele din dreapta paginii, la rubrica " Stiri de la CAO " la articolul "topul restantierilor la CAO" de unde poti descarca pdf-ul cu pricina.Restu' ramane nemodificat!
Postat 20 Iunie 2016, 22:13 de 1
ai linkul pentru anunt mai jos!
" == " Daca au gresit cei de la Compania de Apa atunci am gresit si eu.In rest ma pasioneaza sa-ti urmaresc activitatea asta mai noua, ca pe cea veche ti-o cunosc.Ce ma surprinde este tupeul vecin cu nerusinarea de care dai dovada in tot ceea ce intreprinzi "pacilea".Eu nu iti recomand "medicamente" dar daca ai avea un pic de minte in cap ti-ai vedea de treaba si ai lasa aerele astea de justitiar in seama altora, cu un alt profil moral si un alt trecut.Mai ai niste ciraci pe aici si aia foarte vocali si va ridicati unul altuia mingea la fileu.Eu zic ca daca sunteti atat de destepti si buni profesionisti, persecutati de "camarila din primarie", semnati naibii niste documente si duceti-le la cei in drept.Pana atunci toata cufureala voastra, anonima, la care culmea mai aveti si pretentia sa se sesizeze " organele " nu face doi bani.Sau chema-i pe respectivii in gazda la tine, ca loc ai destul si stati la suete cat e ziua de mare, tragand o pipa, tragand basini sau scarpinandu-va cu schimbul pe spate.Si in ultimul rand articolul ala pe care il pregatesti pentru ziar ( acest ziar )... sper sa te faci de ras cu el ca sa-ti iasa din cap ideea ca esti jurnalist.Nu ti-a iesit nici la "Crisana" de ce ti-ar iesi acum dupa ce au mai trecut niste ani, care evident au lasat urme ( damblageala ).Imi pare rau pentru tine dar nu o sa-i "supravietuiesti" lui Bolojan.Cand el sa va retrage din activitate la consoarta lui, tu vei fi un nimeni uitat de toata lumea, "imbatranit in rele" ( C.V.Tudor ).
Postat 20 Iunie 2016, 22:10 de 1
!!!
Nu cred ca este vorba despre restante in adevaratul sens al cuvantului! Exista multe actiuni in instanta intre partile respective! Poate de-aici suma! Zic poate...Oricum adresa Stadionului 2 nu este corecta! In rest sunt placut surprins ca-mi cunosti activitatile atat de bine! Dar asta demonstreaza ceea ce stiam de o vreme buna incoace!
Postat 20 Iunie 2016, 21:20 de TDS
d-nul "stie tot" ( tsd )
Te vad foarte activ si cu mancarime la degete ( ca de vorbit n-ai cu cine ) si m-am gandit, citind lista cu restantierii la Compania de Apa ( descarcata de pe site-ul acesta ), ca poate le bati obrazu' si prietenilor tai sa-si mai plateasca utilitatile ca nu suntem noi, astialalti oradeni, obligati sa-i sponsorizam.Halal adunatura si aici te am si pe tine in vedere, cu calitatea de actionar si aspirant la un loc in Consiliul de Administratie al S.A.-ului. "SC IMPACT DEVELOPER&CONTRACTOR SA, Soseaua-Stadionului, nr. 2.Restanta 219.597,64 lei!"
Postat 20 Iunie 2016, 19:54 de 1
atatea confesiuni...spalari de creiere
spalare pe creier!!!!!!!!manipulare....culmea unde sunt atatea biserici...ce liniste si pace e!!!!!!!!!
Postat 20 Iunie 2016, 14:45 de ADINA
in 10 ani?
pai mai pune 25 si ati mancat fripte 2 generatii!!!!daca tu DUMVRAVA ai vreme...du-te la plimbare!!!
Postat 20 Iunie 2016, 14:36 de ADINA
GOGOSI CU DUDE
Vom atrage turisti cu...placinte? Hai da-ma dreaq! Si mie imi plac placintele dar nu sa ma duc intr-o anumita locatie pentru ele..Dar GOGOSI puteti gasi in Oradea! Vi le ofera GRATIS primarul!
Postat 20 Iunie 2016, 14:09 de TDS
DUMBRAVA...MINUNATA!
Deci vor veni turistii sa vada " liliecii "? N-ar fi mai misto, D-le penelist , sa vina sa vada scaunele de plastic din Piata Unirii?
Postat 20 Iunie 2016, 13:24 de TDS
DUPA UNELE VERIFICARI
Nu stiu daca e NEO ( inclin sa cred ca da insa asta e problema fiecaruia! ). Dar PNL-ist e sigur ! Asa rezulta din pagina de FB! Intrebare: Cine mama ma-sii infiinteaza astfel de Agentii? Guvernul? Sau cine? Si mai ales de ce? Si cum ajung unii in frunte?
Postat 20 Iunie 2016, 13:15 de TDS
E CUMVA SOTUL LARISEI?!
D-l Dumbrava are cumva legaturi cu D-na Dumbrava, cea cu probleme penale? Daca da ( habar n-am ), atunci nu dau doi bani pe ce spune! PS: Larisa Dumbrava, apartinatoare unei confesiuni religioase de stul de agresive...
Postat 20 Iunie 2016, 12:57 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON