URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Septembrie 2016, 07:49

Amintiri din Oradea: Fostul viceprimar al Oradiei Florian Hîrcă povesteşte detalii din trecutul urbei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-un birou din curtea fostei Întreprinderi de Transport Judeţean aflată în spatele Stadionului Municipal, Florian Hîrcă citeşte atent presa locală. E la curent cu fiecare ştire şi urmăreşte permanent cum se dezvoltă Oradea. "Numai cine nu vrea nu vede!", spune bărbatul.

Hîrcă a condus în anii ’80 întreprinderile de gospodărire locală şi de transport, iar între 1996-2000 a fost viceprimar al Oradiei, funcţie care l-a onorat, spune el cu modestie, dar mai ales cu bucurie că a lăsat ceva în urmă, pentru oraşul său.

Inginer de la Suplac

Peste câteva luni împlineşte 80 de ani, dar nu-şi trădează vârsta. Lucrează zilnic, la societatea Transport Bihor, înfiinţată prin privatizarea secţiei de transport marfă a fostei Întreprinderi de Transporturi Judeţene. "Sunt manager, că azi aşa se numesc şefii", spune, râzând, Florian Hârcă. Nu şi-a pus însă numele şi funcţia nici pe uşă, nici pe vreo plăcuţă din birou, semn că nu e omul pe care să-l facă haina, chiar dacă la viaţa lui a avut responsabilităţi importante.

Născut la Suplacu de Tinca, şcolit la Politehnica din Timişoara, Hîrcă e orădean din 1959, când a fost repartizat la Direcţia Silvică Bihor. Nu i-a plăcut, aşa că după un an s-a transferat la Întreprinderea de Gospodărire Orăşenească, unde în 1966 a ajuns inginer-şef. "Atunci nu erau mulţi ingineri. Acuma, dacă dai cu o piatră pe Corso, loveşti zece...", glumeşte el.

De la câini la reţele de apă

De la IGO a plecat în 1972 ca inginer-şef la Întreprinderea de Gospodărire Comunală şi Locativă, care "se ocupa de toate, de la adunatul câinilor de pe străzi la înhumări  şi construcţii de locuinţe". La IGCL avea mult de lucru. Îşi aminteşte că până şi hingherii aveau plan pentru prinderea câinilor vagabonzi, a căror piele era apoi folosită în marochinărie.

Hîrcă avea în răspundere şi reţelele de apă din oraş şi din judeţ, fiind în teren la fiecare avarie serioasă. "De patru ori pe an nu reuşeam să spălăm orădenii, adică să le dăm suficientă apă: de Crăciun, de Paşti, de 1 Mai (n.r. - Ziua Muncii) şi de 23 August (n.r. - sărbătoarea naţională). Preţul apei era mic, lumea consuma în neştire, risipea", povesteşte inginerul.

De asemenea, a făcut recepţia a numeroase blocuri ridicate în tot judeţul şi îşi aminteşte cât de presaţi erau muncitorii să lucreze mult şi repede. "Aveam mult de lucru, dar nu aveam materiale", spune el, adăugând că nu de puţine ori s-au raportat la Bucureşti lucrări nefinalizate, doar ca să nu se afle că la Oradea nu se respectau planurile.

"Acum e boierie"

Cel mai mult i-au plăcut anii lucraţi la Întreprinderea Judeţeană de Transport Local (IJTL), unde a ajuns director în 1982. Avea în răspundere transportul de materiale către şantiere, dar şi cel de persoane. "Acum e boierie faţă de ce era atunci. Primeam câte o găleată de motorină pentru un autobuz şi trebuia să ne descurcăm. În oraş umblau tramvaiele Siemens fabricate în 1905, fără uşi, în care vatmanul stătea în picioare. Şi totuşi, transportam 200.000 de călători zi de zi, mişcam toată populaţia Oradiei", povesteşte bărbatul.

Bătrânele tramvaie au fost modernizate sub conducerea sa, şi tot el a configurat traseele aşa cum le ştiu orădenii azi, introducând liniile de "negru" şi "roşu". În 1992, activitatea de transport marfă a întreprinderii s-a privatizat, iar el a devenit acţionar, cea de transport persoane asigurând-o societatea OTL de azi.

Onoarea de la Primărie

Hîrcă a rămas activ în viaţa publică şi după ce a devenit patron. La începutul anilor ’90 s-a înscris în PNL, partid în care este membru şi acum, iar în 1996 a devenit viceprimar al Oradiei. Culmea, în funcţie nu l-au propus, formal, liberalii! "Convenţia Democrată a câştigat alegerile, Mihai Sturza a fost ales primar, iar înţelegerea era ca pe lângă viceprimarul de la UDMR celălalt să fie de la PNŢCD. Dar UDMR nu l-a vrut pe ţărănist şi mi-au spus că, dacă vreau, mă votează pe mine. A fost o onoare să ajung eu, un prunc de ţăran, viceprimar", povesteşte Hîrcă.

Consideră perioada muncită în Primărie "ani buni, dar grei": bugetul local era sărac, de făcut erau multe, iar cu Consiliul Judeţean municipalitatea nu se înţelegea bine. Totuşi, se mândreşte că el a decis ca pe Calea Clujului să se circule în sensul de ieşire din oraş, iar pe actuala Averescu în sens invers şi că, împreună cu primarul Sturza, a conceput proiectul şoselei de centură, pe care l-a pus apoi în aplicare următorul edil, Petru Filip.

Unde sunt tinerii?

Din anii în care a fost viceprimar Hîrcă a rămas cu convingerea că aleşii locali erau mult mai responsabili decât acum. "Nu se împotriveau doar de dragul opoziţiei. Azi, lupta politică este tragică pentru oraş", spune fostul edil. Tocmai de aceea îl apreciază pe Ilie Bolojan, deoarece dovedeşte că are viziune. "Este un foarte bun gospodar, va lăsa multe în zestrea oraşului".

În schimb, inginerul e mâhnit când vede că oraşul nu are destui tineri buni şi care să iasă în faţă, pentru a forma o elită respectată. De asemenea, ca un om care a văzut multe la viaţa lui, le recomandă orădenilor să fie mai răbdători. Că nici lumea n-a făcut-o Dumnezeu într-o singură zi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
*
Simpatic domn. Subtil..
Postat 10 Septembrie 2016, 08:50 de Iness
!!!
???? Asta chiar o ia razna...du-te ...
Postat 09 Septembrie 2016, 16:29 de Tinas
mda...
Ne amintim cu drag de Dvs. domnule inginer, ati facut multe pentru orasul nostru. Doar ca nu tin minte ce anume...
Postat 09 Septembrie 2016, 12:23 de seth
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON