URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2015, 11:55

Ziua Crişanei: La aniversarea a 65 de ani de activitate, Ansamblul Crişana găzduieşte o ediţie specială a Tezaur Folcloric

Ziua Crişanei: La aniversarea a 65 de ani de activitate, Ansamblul Crişana găzduieşte o ediţie specială a Tezaur Folcloric JOC ŞI VOIE BUNĂ. Ansamblul Crişana a promovat muzica şi dansurile populare din Bihor nu doar în ţară, ci şi în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. În 2010, a dat în China un recital în deschiderea Festivalului Internaţional de Film de la Shanghai (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Folclorul este, categoric, în topul preferinţelor orădenilor. Asta şi datorită Ansamblului Artistic Profesionist Crişana care, de mai bine de jumătate de secol, promovează tradiţiile populare.

La aniversarea a 65 de ani de când şi-a început activitatea Orchestra Crişana, membrii Ansamblului au pregătit un spectacol-maraton pe scena Teatrului Regina Maria, cu invitaţi precum Sava Negrean Brudaşcu, Veta Biriş şi Florica Zaha, rezultatul urmând să fie difuzat ulterior de Televiziunea Română în cadrul emisiunii Tezaur Folcloric.

Orchestră cu istorie

Cu o bogată zestre folclorică, Bihorul a avut dintotdeauna muzicanţi de seamă, urmaşi ai bătrânilor rapsozi şi continuatori ai obiceiurilor săteşti. În 1950, Filarmonica de Stat din Oradea primea sub tutelă o orchestră populară care îşi începuse activitatea, potrivit arhivelor vremii, cu doi ani înainte, când funcţiona pe lângă Uniunea Sindicatului Artiştilor. Orchestra susţinea spectacole în judeţ, în fabrici şi uzine, având rol de "culturalizare a maselor".

De-a lungul timpului, orchestra, care a primit numele Crişana, a fost condusă de mai mulţi dirijori - Vladimir Volosin, Geza Gomboş, George Mitin Varieşescu, Alexandru Viman, Gheorghe Rada, Sorin Miescu, Aurel Moţ şi, în prezent, Adrian Miescu - şi a avut mereu instrumentişti şi solişti de seamă, precum Gheorghe Rada, Florica Duma, Maria Haiduc, Elvira Lerinţiu, Cornel Acea, Gheorghe Mezei, Gheorghe Soponar, Elisabeta Pavel şi Alexandru Hanga.

Din 1998, orchestra s-a transformat în Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, prin adăugarea unei trupe de dansatori, iar din 2011 funcţionează în cadrul Teatrului Regina Maria, colaborând inclusiv la spectacole de teatru.

Bihoreni în lume

Talentul şi priceperea ansamblului condus din 2004 de Leontin Ciucur au putut fi remarcate nu doar la numeroase spectacole locale şi naţionale, ci şi în emisiunile Tezaur Folcloric ale regretatei Marioara Murărescu, ba chiar şi în străinătate, unde artiştii bihoreni au fost invitaţi la numeroase festivaluri organizate în Grecia, Ungaria, Serbia, Ucraina, Tunisia, Austria, Turcia, Italia, Germania, Cehia, Muntenegru, Egipt, China şi Coreea de Sud. Aici, membrii ansamblului au reprezentat România, alături de alţi artişti români, la Expoziţia Internaţională Yeosu 2012, în cadrul căreia au fost prezente 104 ţări din lume, evenimentul având în total 8 milioane de vizitatori.

La aniversarea a 65 de ani de la înfiinţarea oficială, Ansamblul Crişana îşi va sărbători existenţa, cum altfel decât prin joc, cântec şi veselie. Pe 2 aprilie, de la ora 18, Sala Mare a Teatrului Regina Maria va găzdui un concert Extraordinar Tezaur Folcloric dedicat artiştilor orădeni şi invitaţilor lor. "În ultimii ani evenimentul (emisiunea Tezaur Folcloric la Oradea - n.r.) a fost organizat de Şcoala de Arte Francisc Hubic. Am considerat că este normal să-l organizăm, avem un ansamblul profesionist, o sală adecvată şi, ca atare, ne-am depus şi noi candidatura la TVR anul acesta şi ne-a fost acceptată", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu.

Pleiadă de invitaţi

Dat fiind caracterul aniversar al spectacolului, pe scenă vor urca artişti consacraţi ai muzicii populare din Bihor şi nu numai, acompaniaţi de Orchestra Crişana. Aşadar, publicul se va întâlni cu Sava Negrean Brudaşcu, Veta Biriş, Petrică Mâţu Stoian, Cristian Pomohaci, Mariana Deac, Liliana Laichici, Leontin Ciucur, Cornel Borza, Elvira Lerinţiu, Domniţa Săbăduş Pop, Maria Sidea şi Maria Haiduc.

Ansamblul Crişana va fi sărbătorit şi de Florica Zaha, Radu Potoran, Ionel Ban, Simona Costin, Felicia Costin, Cornelia Covaciu, Luminţa Tomuţa, Voichiţa Mihoc, George Finiş, Ovidiu Homorodean, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Ştefan Deaconiţa şi Constantin Bahrin. Invitaţiei trimise de organizatori au mai răspuns Olguţa Berbec, Roberta Crintea, Alexandru Brădăţean, Panfil Roată, Florentina şi Petre Giurgi, Ana Maria Gal, Nicoleta Rab, Florina Puşcău, Violeta Gherman, Dana Ionela Jurjuţ, Vlăduţa Lupău, Codruţa Rodean şi Andreea Haisan.

Concertul este organizat de Consiliul Judeţean Bihor, Teatrul Regina Maria şi, evident, Ansamblul Crişana, în parteneriat cu TVR, care îl va difuza în patru ediţii ale emisiunii Tezaur Folcloric, astfel că spectatorii se pot aştepta la un maraton de recitaluri, care vor dura circa 5 ore.

Biletele pentru concertul aniversar costă între 15 şi 30 lei, în funcţie de locul în sală, urmând să fie puse în vânzare săptămâna aceasta la casieria Teatrului şi online, pe biletmaster.ro. Iar cum în Oradea concertele folclorice sunt extrem de populare, doritorii ar trebui să se grăbească de pe acum... 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON