URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Noiembrie 2010, 07:43

Weekend de graţie, la Varadinum Dance

Weekend de graţie, la Varadinum Dance NOVICII CAMPIONULUI. Perechea formată din Cseke Zsolt şi Karalyos Judit va reprezenta clubul organizator Stephany în concursul internaţional de la Oradea, antrenorul lor, Toth Istvan, sperând că vor ajunge cât mai sus în clasament
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când toţi sorţii sunt împotriva ta, unii ar spune că trebuie să renunţi. Pentru Toth Istvan, însă, eşecul n-a fost niciodată o opţiune. A luptat mai departe şi, dintr-un copil cu ambele picioare bolnave, a ajuns campion naţional la dans.

După ce s-a retras din competiţii, orădeanul a început să-i înveţe şi pe alţii despre frumuseţea şi eleganţa mişcărilor de tango, rumba sau vals. De cinci ani, încearcă să le dea orădenilor pe care îi pregăteşte şansa de a participa la competiţii de rang internaţional, organizându-le chiar şi la Oradea. Una dintre acestea, Varadinum Dance Festival, programată la finele acestei săptămâni, va aduce pentru două zile la Arena Antonio Alexe profesioniştii ringului.

Sport şi eleganţă

09 Toth.jpgCa să aibă o şansă la câştigarea unui titlu în lumea dansului sportiv, tinerii se antrenează ani întregi în aceeaşi pereche, pentru a putea ieşi în faţa juriului şi a publicului cu ţinuta dreaptă şi cu zâmbetul pe buze. Concursul Varadinum Dance Festival, care va avea loc sâmbătă şi duminică la Sala Sporturilor, aduce în faţa publicului orădean 15 din primele 50 de perechi din lume, dar şi alţi dansatori de top din 23 de ţări europene, printre care şi România. "Concursul e deschis tuturor categoriilor, de la copii la adulţi, iar până acum şi-au confirmat prezenţa 1.000 de sportivi, dintre care jumătate din România", spune Toth Istvan (foto), fost campion naţional la dans sportiv, organizatorului evenimentului.

Festivalul a ajuns cunoscut printre dansatorii europeni, care au ajuns să prefere Oradea chiar dacă în acelaşi timp se desfăşoară competiţii şi în alte oraşe de pe continent. Nici nu e de mirare, deoarece Varadinum Dance Festival  se desfăşoară sub egida Federaţiei Internaţionale de Dans Sportiv, iar primele locuri asigură şi punctarea în clasamentul mondial, la fel ca în tenis.

Regal de dans

Competiţia va avea două categorii: Standard, unde concurenţii sunt examinaţi la tango, slow fox, quick step, vals vienez şi vals lent, dar şi Latino, unde ritmurile sunt cele de samba, cha-cha, rumba, passo doble şi jive. "Dansul sportiv diferă faţă de dansul de societate. Primul te solicită foarte mult fizic şi necesită ani de pregătire intensă, pe când cel de societate este lejer, pentru relaxare", explică Istvan diferenţa.

Oradea va fi reprezentată de 150 de sportivi de la cluburile Quasar, Feeling Dance, Dans Club 80, Exclusive, Stelele Dansului şi, bineînţeles, Stephany, clubul organizator. Din partea acestuia, va intra în ring perechea Cseke Zsolt şi Karajos Iudit, aflată în clasamentul mondial pe locul 90 dintr-un total de 3.500 de perechi. Cei doi vor concura la secţiunea Latino.

"În ring, orice mişcare e punctată. Contează plierea pe muzică, tehnica, dacă respecţi caracterul dansului, exactitatea mişcărilor, sincronizarea, costumele...", spune Istvan, care a concurat ani la rândul la astfel de competiţii. Speră că elevii săi vor impresiona juriul şi vor obţine un premiu, iar publicul, care va putea intra gratuit, va veni să-i vadă în număr mare. Pentru că puţină eleganţă nu strică...


LUPTĂTORUL
Lupta cu sine însuşi

Istvan Toth s-a născut cu picioarele sucite spre exterior şi cu platfus. Când a venit vremea să umble, părinţii au realizat că nu putea, oasele fiindu-i prea moi şi muşchii atrofiaţi. "Timp de un an am purtat ghips până mai sus de genunchi pe ambele picioare. Doctorul le spunea părinţilor să se bucure dacă voi putea umbla, nu dacă voi putea alerga vreodată".

Tratamentele au dat totuşi roade şi la 8 ani Istvan a început să înveţe chiar şi să danseze. "Eu nu voiam, dar tata m-a păcălit şi m-a dus într-o sală de dans, lăsându-mă acolo şi apoi întorcându-se doar după curs", îşi aminteşte Istvan. După ani, strălucea alături de soţia sa, Noemi. "Între '96 şi '99 am fost campioni naţionali, iar în 2000 şi 2001 vicecampioni", spune Istvan, care la acea vreme îşi disputa supremaţia în dansul românesc cu perechea Mihai Petre şi Elwira Duda. Acum, la 32 de ani, îi învaţă pe alţii ce înseamnă dansul sportiv la propria sală, Stephany.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON