URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2016, 16:00

Vieţi pe film: Filme documentare premiate la festivaluri de profil vor fi proiectate în Oradea în cadrul unei noi ediţii a KineDok

Vieţi pe film: Filme documentare premiate la festivaluri de profil vor fi proiectate în Oradea în cadrul unei noi ediţii a KineDok TOTO ŞI SURORILE LUI. Prima proiecţie a KineDok 2016 va fi, luni seară, de la ora 20, "Toto şi surorile lui". Filmul spune povestea lui Toto, un puşti de 10 ani din Ferentari, care, în timp ce mama lui e la închisoare, învaţă să danseze, să citească şi să scrie. În tot acest timp, surorile lui mai mari încearcă să ţină familia unită
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fără să le ştim, în jurul nostru există multe poveşti inedite, unele chiar incredibile, care merită descoperite şi spuse mai departe.

Câteva dintre cele mai interesante asemenea poveşti, relatate în ultimii ani prin filme documentare de regizori români, dar şi din Cehia, Croaţia şi Norvegia, vor fi prezentate în Oradea într-o nouă ediţie a KineDok, care debutează săptămâna aceasta şi care se va încheia în decembrie.

KineDok se întoarce

KineDok este un program de distribuţie alternativă de film documentar, demarat în 2015 de Asociaţia One World România la iniţiativa Institutului de Film Documentar din Cehia, care a lansat în paralel proiectul şi în Slovacia, Ungaria şi Croaţia. Anul trecut, în România, KineDok a însumat 219 proiecţii în 18 oraşe, între care şi Oradea.

Ediţia a doua a KineDok va ajunge şi la Oradea, vizionările urmând să aibă loc, din aprilie până în decembrie, la Moszkva Caffe. De altfel, proiecţiile din toate cele 22 de oraşe incluse în KineDok 2016 sunt programate în spaţii neconvenţionale precum pub-uri, cafenele ori muzee, deoarece - zic organizatorii - nu există săli de cinema care să le promoveze.

Programul noii ediţii cuprinde 15 documentare realizate în ţările partenere KineDok, între care şi România. "Proiectul acoperă un gol din oferta de filme de pe piaţa românească. În mod destul de stupid, aş zice eu, nu prea vedem în România filme din regiune. Or, până la urmă, noi avem mai multe în comun cu oamenii ăştia decât cu americanii sau cu francezii", spune regizorul Alexandru Solomon, directorul One World Romania.

Poveste din Ferentari

KineDok 2016 debutează la Oradea luni seară, de la ora 20, când va fi proiectat documentarul "Toto şi surorile lui", al regizorului Alexander Nanau, cel care a primit, în 2009, un premiu Emmy pentru "Lumea văzută de Ion B.". În faţa orădenilor, va ajunge, însă, cu o producţie despre Totonel, un puşti de 10 ani din Ferentari, care, în timp ce mama e la puşcărie pentru trafic de droguri, locuieşte cu Andreea şi Ana, surorile lui mai mari, şi cu mulţi unchi şi vecini.

La un centru de sprijin pentru tineri, Toto învaţă să scrie şi să citească şi descoperă hip-hop-ul. La rându-le, surorile sale adolescente se maturizează, îşi caută locul în lume şi încearcă să ţină familia unită. Povestea necruţătoare din cartierul rău famat al Capitalei a fost premiată la o mulţime de festivaluri internaţionale din Elveţia, Italia şi Statele Unite.

Realităţi pe film

Următoarea proiecţie în cadrul KineDok este programată pe 8 mai, când - tot la Moszkva - va rula "Atât de departe, atât de aproape" (Slovacia), un film ce dezvăluie atmosfera din familiile cu copii autişti şi problemele specifice acestei boli.

Pe 23 mai, orădenii sunt invitaţi la alte două proiecţii, tot slovace: "O lume nouă", despre o femeie care locuieşte singură, înconjurată doar de propria-i tulburare psihologică, şi respectiv "Mame şi fiice", despre trei femei şi o fată ce trăiesc într-un sătuc după ce au rămas văduve ori au divorţat.

Pe 5 iunie, Moszkva va găzdui proiecţia "Îmi place asta super mult, foarte tare", un portret sensibil al relaţiei dintre regizoarea croată Eva Kraljevic şi sora ei, Mia, care suferă de sindromul Down. Timp de 10 ani, Eva a filmat-o pe Mia şi pe sine însăşi pentru a înţelege relaţia care le leagă.

Roboţelul de aur

Tot în prima lună de vară, dar pe data de 19, orădenii vor putea urmări "Fraţi pe vecie", povestea lui Magnar şi Oddny, frate şi soră ajunşi la 70 de ani, care trăiesc la o fermă din Norvegia şi, de dragul tradiţiei, o administrează la fel ca în urmă cu zeci şi zeci de ani.

Printre producţiile cuprinse pe lista celor 15 ale noii ediţii KineDok se mai numără şi "Drifter", programat pe 26 august, ce-l are în prim plan pe rebelul Ricsi, împătimit de cursele de automobile, care trăieşte o viaţă plină de peripeţii într-un sat unguresc. De asemenea, pe 11 septembrie orădenii vor putea vedea "Miss Roma la şcoală", o producţie croată despre câteva adolecente de etnie romă care merg la liceu.

Între documentarele selectate în KineDok 2016 se numără şi producţia românească "Roboţelul de aur", programat pe 23 octombrie, care prezintă povestea Steluţei Duţă, o tânără boxeră de 32 de ani care a ajuns multiplă campioană europeană şi mondială deşi fusese abandonată la naştere şi crescuse în căminele regimului comunist şi pe stradă.

Poveştile sunt, deci, pregătite. Mai rămâne să fie şi descoperite...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON