URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iunie 2017, 10:39

Vară muzicală: Solişti de operetă recunoscuţi vor cânta la Oradea, iar Luna Amară va deschide o serie de concerte acustice în Cetate

Vară muzicală: Solişti de operetă recunoscuţi vor cânta la Oradea, iar Luna Amară va deschide o serie de concerte acustice în Cetate VISARE. Pe 10 iunie, prin concertul trupei Luna Amară, va debuta şi la Oradea proiectul Backyard Acoustic Season, în cadrul căruia mai multe trupe vor cânta, acustic, deci fără "adăugiri" electronice, în Cetate. Programul are mare succes în Bucureşti, unde concertele se desfăşoară într-o grădină de poveste, cea a Casei Universitarilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care iubesc muzica au în faţă o vară bogată. La început de iunie, sunt tentaţi cu lucrări clasice, precum Requiem-ul lui Giuseppe Verdi, care va fi interpetat în Basilica Romano-Catolică, precum şi cu operetă, adusă de artişti lirici din Viena, în cea de-a doua ediţie a European Music Open.

Tot luna aceasta începe la Oradea şi un proiect inedit, Backyard Acoustic Season, care aduce melomanilor, în concerte boeme, trupe ca Luna Amară, Robin and the Backstabbers şi Coma.

Verdi în Bazilică

În perioada 7-11 iunie, la Oradea va avea loc a doua ediţie a European Music Open, un festival inaugurat cu succes anul trecut, aducând pe scenele locale artişti lirici care au concertat la Teatrul Regina Maria, în Sinagoga Zion şi în Basilica Romano-Catolică. Şi de această dată, festivalul e organizat de municipalitate prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, cu ajutorul tenorului orădean Alexandru Badea, director artistic al evenimentului.

Oferta ediţiei 2017 este foarte generoasă. Festivalul va debuta miercuri, 7 iunie, la ora 18.30, la Palatul Baroc, cu vernisarea unei expoziţii Ingo Glass, sculptor german născut la Timişoara, considerat un reprezentant de seamă al artei concrete şi avangardiste. A doua zi, joi, 8 iunie, tot de la 18.30, orădenii vor fi aşteptaţi la Basilica Romano-Catolică, unde orchestra şi corul Filarmonicii orădene, alături de solişti ai operelor de stat din Viena şi din Budapesta, sub bagheta dirijorului Marius Burkert, vor interpreta una dintre capodoperele lui Giuseppe Verdi, Requiem-ul. La ambele evenimente, accesul publicului este liber.

Balet şi operetă

European Music Open mai programează trei evenimente, ce vor avea loc pe scena Teatrului Regina Maria. Pe 9 iunie, de la ora 19, balerinul, coregraful şi regizorul de operă Renato Zanella, semnatarul momentelor de balet din cadrul concertului de Anul Nou din Viena, va pune în scenă la Oradea o gală ce se anunţă deosebită, cu dansatori de la Opera de Stat din Viena, Opera de Stat din Budapesta şi Opera Naţională Română din Bucureşti.

O zi mai târziu, pe 10 iunie, tot de la ora 19, sala Teatrului va găzdui colocviul "…şi despre privilegii", la care vor participa Călin Andrei Mihăilescu, Cătălin Ştefănescu, Horia Roman Patapievici şi Andrei Vieru.

Duminică, pe 11 iunie, de la ora 19, European Music Open se va încheia cu o Gală de Operetă, cu participarea extraordinară a soliştilor Volksoper Viena, între care Robert Meyer şi Alexandra Reinprecht.

Pentru toate cele trei evenimente, biletele au fost puse în vânzare de câteva săptămâni, la preţuri între 10 şi 70 lei, iar pentru galele de balet şi operă sunt aproape epuizate, semn că orădenii aşteaptă cu nerăbdare festivalul.

Seri cu lună… amară  

Tot în luna iunie va debuta la Oradea proiectul Backyard Acoustic Season, deja cunoscut în Bucureşti, unde au loc periodic concerte acustice într-o grădină superbă, cea a Casei Universitarilor. Anul acesta, conceptul se extinde şi în ţară, mai precis în Timişoara şi Oradea.

La noi, toate concertele se vor desfăşura în Cetate, începând din 10 iunie, de la ora 16, cu cel al trupei Luna Amară, care cântă un rock influenţat de spectrul metalic şi progresiv.

În oferta Backyard Acoustic Season au mai fost incluse şi concertele altor trupe consacrate sau care abia încep să-şi croiască un nume pe scena autohtonă. La Oradea vor mai cânta, aşadar, Implant pentru refuz (1 iulie), Ada Milea & Alexander Bălănescu - "The Island", singurul eveniment care se va ţine în parcul Cetăţii (8 iulie), Travka (22 iulie), The Mono Jacks (5 august), Robin and the Backstabbers (19 august), Byron (2 septembrie) şi Coma (17 septembrie).

Organizatori sunt Why Not şi Overground Music & Magazine în colaborare cu Primăria Oradea, iar biletele se vând în reţeaua iabilet.ro, la 25 lei. În seara concertelor, preţul va sări la 30 de lei. Modest pentru câte o seară cu muzică bună...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
MANDITA....BIHOREANULUI
" Solisti de opereta recunoscuti "....spune autoarea ! 1. Nu am aflat despre cine ar fi vorba ! 2. Nu stim nici cine sunt cei care ii recunosc....
Postat 03 Iunie 2017, 13:07 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON