URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iulie 2015, 18:17

Vacanţă la Bibliotecă: Pe timpul verii, Biblioteca Judeţeană îi invită pe orădeni la filme, iar pe copii la joacă şi poveşti

Vacanţă la Bibliotecă: Pe timpul verii, Biblioteca Judeţeană îi invită pe orădeni la filme, iar pe copii la joacă şi poveşti NOAPTEA AMERICANĂ. Săptămâna aceasta, în mediateca Bibliotecii cinefilii pot viziona o peliculă de Oscar: "La nuit américaine", produs în 1973, cu Jacqueline Bisset prezentând tocmai culisele realizării unui film...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De ceva vreme, orădenii nu trec pragul Bibliotecii Judeţene doar pentru a împrumuta cărţi ori pentru a citi în linişte, ci şi ca participanţi la mai multe activităţi culturale ori de timp liber.

Vara aceasta nu face excepţie. În fiecare săptămână, cinefilii sunt chemaţi să descopere celebre filme de artă, iar apoi să le dezbată, la întâlnirile singurului cineclub din Oradea. Ceva mai încolo, cei mici sunt aşteptaţi să asculte poveşti şi să vadă desene animate.

Invitaţie la cineclub

Deşi pe holuri e linişte deplină, Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai e plină de viaţă. Orădenii care n-au plecat în vacanţe sunt invitaţi să-şi petreacă o parte din timpul liber la activităţile organizate aici. Unic în Oradea, clubul cinematografic Marienbad, botezat după filmul lui Alain Resnais din 1961, programează întâlniri în fiecare zi joi, începând cu ora 16. Moderator este chiar responsabila mediatecii, Mirela Petronie, o mare cinefilă, care alege şi prezintă fiecare film.

"Ne axăm pe pelicule care au făcut din industria cinematografică cea de-a şaptea artă, nu orice film vechi ori premiat", explică Mirela. De altfel, cineclubul, care va împlini trei ani de existenţă în august, a fost înfiinţat tocmai ca alternativă la blockbusterele care rulează în cinematografe. De-a lungul timpului, cinefilii au descoperit aici operele unor monştri sacri precum Orson Welles ori Federico Fellini, dar şi producţii mai recente, de exemplu "Tinereţe fără tinereţe", film bazat pe nuvela lui Mircea Eliade, ecranizată în 2007 de Francis Ford Coppola. 

Tărâmul poveştilor

La cele mai recente reuniuni, amatorii au văzut filmele Hollywoodului de altădată. Seria a început cu "Paris when it sizzles" (Parisul zgomotos, 1964), o comedie romantică a cărei protagonistă este Audrey Hepburn, şi a continuat cu "Bulevardul amurgului" (Sunset Blvd, 1950), o producţie noir, cu drama "Fedora" (1978), proiectată chiar săptămâna trecută.  Joia aceasta, tot de la ora 16, orădenii sunt chemaţi să descopere "La nuit américaine" (Noaptea americană), un film cu Jacqueline Bisset despre culisele cinematografiei, recompensat în 1973 cu Oscarul pentru cel mai bun film străin. După vizionare, cum se întâmplă de fiecare dată, spectatorii vor fi provocaţi la o discuţie despre film. "În funcţie de pulsul luat la aceste întâlniri vom alege şi alte genuri", explică Mirela.

Bibliotecarii nu i-au uitat nici pe cei mici, care de lunea până vinerea, la orele amiezii (între 12 şi 13.30) sunt aşteptaţi în Ludotecă, unde pot vedea desene animate marca Disney ori asculta poveşti clasice citite de tinerele supraveghetoare. "Pe lângă cărţile copilăriei, avem şi jocuri precum rebus şi integrame adaptate copiilor", spune Mariana Barna, şefa secţiei pentru copii, adăugând că, aproape invariabil, cei mici îşi încep activităţile cu o "sesiune" de joacă în castelul gonflabil.

Parlez-vous français?

În cadrul unui proiect sprijinit de fundaţia spaniolă Grupo Azvi, micuţii orădeni cu vârste între 3 şi 8 ani pot participa şi la cursuri de limba spaniolă şi limba franceză, adaptate vârstei, oferite de lectorul universitar Ioana Alexandrescu. Pe parcursul lunii iulie, cursurile au loc marţea şi vinerea, începând cu ora 16, tot în Ludotecă.

Având în vedere că locurile sunt limitate, părinţii interesaţi trebuie să sune în prealabil la numărul 0359.800.363, interior 119, pentru a vedea dacă şi câte locuri sunt disponibile. După o mică vacanţă în august, întâlnirile vor fi reluate în septembrie. Copiii pasionaţi de franceză, de vârste mai mari, între 10-14 ani, sunt însă chemaţi, pe 26 august, la un club de lectură la care vor participa mai mulţi colaboratori francezi ai Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii orădene.

Ca urmare, chiar de n-ar fi pasionaţi de lectură, atât cei mici cât şi adulţii au o mulţime de motive pentru a călca, şi în plină vară, pragul Bibliotecii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON