URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2013, 16:31

Toamnă cu teatru: Teatrul Regina Maria va găzdui cea mai amplă ediţie a Festivalului de Teatru Scurt

Toamnă cu teatru: Teatrul Regina Maria va găzdui cea mai amplă ediţie a Festivalului de Teatru Scurt SHOW ÎN SHOW. Musicalul "Producătorii", care va da startul OSTIF 2013, spune povestea unui producător, Max Bialystock (Alexandru Rusu - stânga), aflat în declin, şi a unui contabil, Leo Bloom (Pavel Sîrghi - dreapta), care pun la cale un plan de a strânge 2 milioane de dolari pentru un spectacol şi să fugă cu ei în Rio, ajutaţi de frumoasa asistentă Ulla (Dania Ţinca) (foto: Adela Rusu)

Vara s-a încheiat, poate începe sezonul spectacolelor! Teatrul Regina Maria dă startul celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului de Teatru Scurt, care în acest an se va desfăşura pe parcursul a 10 zile şi, în premieră, va cuprinde o secţiune dedicată musicalurilor, una spectacolelor de pub şi una de teatru-circ.

Orădenii vor putea vedea pe scenă actori precum Andi Vasluianu, Cătălina Mustaţă, Dorina Lazăr, Răzvan Mazilu şi András Hatházi, clujeanul care a jucat rolul principal în "Morgen", filmul salontanului Marian Crişan.

Cei mai buni

De la an la an, Oradea Short Theatre International Festival (OSTIF) îşi lărgeşte portofoliul cu spectacole dintre cele mai variate. Ajuns la ediţia a XIX-a, festivalul se va desfăşura, în premieră, pe parcursul a 10 zile, între 20 şi 29 septembrie, sub egida Toamnei Orădene. "Va fi un maraton de teatru, pe mai multe secţiuni. Vom avea, pe lângă teatru scurt, musicaluri, teatru-circ, teatru de pub, iar apoi în octombrie şi un Festival de Teatru pentru Copii la Arcadia", spune Victoria Balint, directorul artistic al trupei Iosif Vulcan.

În acest an, la Oradea vin aproape toate teatrele mari din ţară: Odeon, Bulandra, Nottara şi Teatrul de Comedie din Bucureşti, Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi, Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Timişoara, Teatrul Naţional Târgu Mureş, Teatrul Maghiar de Stat, respectiv Teatrul Naţional Lucian Blaga, din Cluj. De asemenea, orădenii vor putea vedea spectacole, ce-i drept mai mici, ale unor trupe din Franţa, Austria, Ungaria şi Germania. Pe lângă premierele Teatrului Regina Maria, în cadrul festivalului spectatorii vor putea vedea şi premiere ale teatrelor din ţară, precum piesa "Un pic prea intim", a Teatrului Nottara. În total, peste 35 de reprezentaţii, jucate la Sala Mare, Sala Arcadia, Sala Studio, Casa de Cultură a Sindicatelor şi pub-uri. Piesele de teatru de cafenea, reunite în secţiunea "Fringe", un concept nou-intrat în România care încurajează teatrul independent, se vor juca în fiecare zi în localurile Stage şi Moszkva Cafe.

Ca pe Broadway

OSTIF va fi deschis cu un spectacol de gală al teatrului gazdă şi, la fel ca în 2011, când a avut loc premiera "Scripcarul pe acoperiş", spectatorii vor vedea un musical de zile mari. De această dată este vorba despre "Producătorii", pus în scenă de regizorul Halasi Imre. Scris de Mel Brooks, spectacolul a avut debutul pe Broadway în 2001 şi s-a bucurat de un imens succes, fiind jucat de 2.500 de ori şi câştigând 12 premii Tony. În 2005 a avut premiera pe marile ecrane cu Matthew Broderick, Nathan Lane şi Uma Thurman în rolurile principale. "Este o producţie mare, cu peste 50 de protagonişti. Din punct de vedere muzical şi coregrafic e un spectacol mai complex decât Scripcarul pe acoperiş", spune Victoria Balint.

În "Producătorii", cu premiera pe 20 septembrie, ora 19, Max Bialystock (Alexandru Rusu), unul dintre cei mai buni producători de pe Broadway, dar aflat în declin, îl întâlneşte pe contabilul Leo Bloom (Pavel Sîrghi) care vine să-i facă auditul, iar cei doi plănuiesc să atragă investiţii pentru un spectacol pe care să-l compromită intenţionat, fugind cu banii. Ajutaţi în toată operaţiunea de frumoasa asistentă Ulla (Dania Ţinca), cei doi aleg o piesă controversată, numită "Flori pentru Hitler", şi angajează un regizor gay (Richard Balint) să o pună în scenă. Surpriză, însă, spectacolul are un succes fulminant, şi aşa încep aventurile...

Circ dramatic

Spectacolele de teatru scurt înscrise în concurs au fost selectate de criticul Mircea Morariu. Printre ele se numără comedia poliţistă "8 femei" (Teatrul Regina Maria), "Dumnezeu e un mafiot" (TN Timişoara), "Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită" (Odeon), din distribuţie făcând parte Dorina Lazăr, Ionel Mihăilescu şi Cătălina Mustaţă, "Leonida Gem Session" (Teatrul Maghiar Cluj), cu András Hatházi, actorul din "Morgen", dar şi "Un pic prea intim" (Nottara), un spectacol cu Andi Vasluianu în rol principal.

În premieră, în afara concursului, orădenii vor putea vedea şi trei spectacole de teatru-circ, aduse la Oradea de trupe din Franţa. Una dintre ele este Les rois vagabondes (Igor Sellem şi Julia Moa Caprez), care va da reprezentaţia "Concert pentru doi clovni". Alt spectacol, de data aceasta cu numeroase acrobaţii, inclusiv pe sârmă, este "ICI" de Cirque Babette. Din celelalte secţiuni ale festivalului fac parte reprezentaţii precum concertul "Russian night" al actriţei Tania Popa ori spectacolul de dans contemporan şi stand-up comedy "Şaraiman" cu Răzvan Mazilu şi Dan Badea. De asemenea, pe perioada OSTIF o scenă mobilă instalată în spatele Teatrului va găzdui mai multe recitaluri, inclusiv unul realizat de Ansamblul Artistic Profesionist "Crişana" şi dedicat Mariei Tănase, de la naşterea căreia se împlinesc 100 de ani pe 25 septembrie. Totodată, festivalul cuprinde şi demonstraţii de lupte cu săbii, spectacole pirotehnice ori cu statui vivante.

Orădenii care vor să-şi asigure un loc în săli îşi pot cumpăra deja bilete, cu preţuri între 10 şi 60 de lei, de la Agenţia Teatrului sau pe site-ul biletmaster.ro, unde vor găsi şi descrierile spectacolelor. Mai rămâne doar să se ridice cortina...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
mda
8 miliarde de lei vechi din bugetul CL, plus alte cateva miliarde de la CJ, teatru, min culturii, etc. Smaralda, nu te burzuluiesti un pic sa intrebi cat costa toata tarasenia asta? Ah, am uitat, seful tau, chirila "adapteaza" niste piese pe fundatia culturala detinuta impreuna cu vulcu iar ebihoreanul este partener media. ma scuzati! manati maaaaai!
Postat 03 Septembrie 2013, 11:56 de comic
teatru
daca inchide circulatia din centru pt. 10 zile o sa fie perfect
Postat 02 Septembrie 2013, 19:39 de blue
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON