URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2017, 14:00

Templul teatrului: Trei spectacole oferite de trupa de teatru independentă Studio Act într-o sinagogă abandonată

Templul teatrului: Trei spectacole oferite de trupa de teatru independentă Studio Act într-o sinagogă abandonată ERDÉLI MESE. Cea mai recentă producţie a teatrului Studio Act din Sinagoga Viznitz (foto) este "Poveste din Transilvania" (Erdéli Mese), despre piedicile şi încurcăturile dintr-o relaţie de dragoste între un român şi o unguroaică
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi n-a fost finalizată niciodată, iar în vremea comuniştilor a fost transformată în fabrică de mobilă, Sinagoga Viznitz nu "stă degeaba".

De mai bine de un an, o încăpere a acesteia găzduieşte spectacole de teatru pe teme profunde şi actuale, realizate de o mână de actori tineri care au înfiinţat Centrul Multimedia Studio Act. Luna aceasta, orădenii sunt invitaţi la trei reprezentaţii - un show de improvizaţie, un spectacol despre români şi unguri şi unul despre... frumuseţe.

Sete de improvizaţie

Teatrul independent Studio Act a fost deschis în luna august a anului trecut, într-o încăpere a Sinagogii Viznitz din strada Crinului nr. 2, de mai mulţi actori ambiţioşi: Eugen Neag şi Alin Stanciu de la Teatrul Regina Maria, respectiv Ioana Cheregi şi Andrei Stan, actori la Satu Mare. Primii doi jucaseră mai mulţi ani în spectacole de improvizaţie, sub numele Impro Patzan, în mai multe cafenele şi pub-uri din oraş. Voiau, însă, un loc mai intim, mai ca la teatru.

Eugen Neag, actor Studio Act Oradea"Să zicem că a fost un pariu faptul că am ales să jucăm în afara unui pub, unde oamenii nu-şi pot comanda de băut", spune Alin Stanciu. Îl completează Eugen Neag (foto): "Alegerea a venit şi în urma unei saturaţii. În pub-uri auzeam cum barmanii vorbeau între ei în timpul spectacolului, iar oamenii îşi comandau de băut". Înainte de a juca primul spectacol la Sinagoga Viznitz, unde plătesc chirie, actorii au reamenajat încăperea şi au construit o mică scenă prin forţe proprii.

Portofoliu actual

Tot fără niciun ajutor din partea autorităţilor, Studio Act a reuşit să strângă prin "crowdfunding" bani pentru a organiza, în 2016 şi în 2017, două festivaluri cu producţii independente. De asemenea, au "înveselit" o parte din faţada Sinagogii cu portrete ale actorilor care au apărut pe scena Studio Act şi cu alte imagini realizate de pictoriţa Florence Sabău şi de elevii ei.

Studio Act are acum în repertoriu patru producţii proprii: "Impro Patzan Show", spectacolul de improvizaţie, "Reasons to be pretty", "Vă plac bananele, tovarăşi?" şi "Poveste din Transilvania", pentru care colaborează şi cu alţi actori orădeni, cum ar fi Richard Balint, Alina Leonte, Ciprian Ciuciu Pitz, Melinda Ciuciu Pitz şi Gyula Kocsis, precum şi cu regizori şi scenografi din noua generaţie.

Alin Stanciu, actor Studio Act OradeaChiar dacă se bazează pe bugete mici, actorii îşi transformă proiectele în producţii profesioniste. Îşi aleg piesele în funcţie de mesaj, toate fiind bine ancorate în probleme actuale ale societăţii. "Încercăm să vorbim despre lumea în care trăim. Plecăm de la discuţii despre preocupările oamenilor, de la mentalităţi şi cum se schimbă acestea", spune Alin Stanciu (foto).

Spectacol… frumos

În "Reasons to be pretty", după o piesă scrisă de scenaristul american Neil LaBute, sunt abordate problemele vieţii de cuplu şi, evident, frumuseţea. Este un spectacol despre oameni normali care sunt obligaţi să trăiască într-o cultură a extraordinarului, ale cărei standarde de frumuseţe sunt exagerate şi vizează doar aspectul fizic. Regizorul Radu Horghidan îl descrie ca fiind "plin de umor, de absurd şi de omenesc".

O altă producţie Studio Act este one man show-ul "Vă plac bananele, tovarăşi?", după un text de Székely Csaba, în regia lui Ándi Gherghe. "E o oglindă satirică a regimului comunist, văzut prin ochii unui băiat naiv care nu înţelegea gravitatea lucrurilor", spune Alin.

Români, unguri şi iubire…

Cel mai recent spectacol este "Poveste din Transilvania", după un text al tânărului George Ştefan, inspirat dintr-un caz real şi regizat tot de Ándi Gherghe. El este plasat în perioada comunistă şi spune povestea unui român din Târgu Mureş care se îndrăgosteşte de o unguroaică. Când vor să le spună părinţilor despre iubirea lor, cei doi află că în trecut tatăl băiatului, un securist, îl băgase la puşcărie pe cel al fetei. Pentru "Poveste din Transilvania", Studio Act a cooptat actori de la Teatrul Regina Maria şi Teatrul Szigligeti. Spectacolul este bilingv, supratitrarea fiind asigurată în ambele limbi.

Luna aceasta, Studio Act are programate trei reprezentaţii: "Reasons to be pretty", pe 10 noiembrie, "Impro Patzan Show", pe 24 noiembrie, şi "Poveste din Transilvania", pe 25 noiembrie. Biletele au preţ unic, de 20 lei, şi se pot rezerva pe Facebook sau telefonic, la numărul 0771.438.892. Invitaţia e deschisă atât celor care au fost deja cuceriţi de tinerii "independenţi", cât şi celor care vor să simtă cum e să vezi teatru la Sinagogă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON