URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iulie 2010, 18:11

Târgul meşterilor populari

Târgul meşterilor populari TRADIŢIE DE VÂNZARE. Fuiorul bunicii de la ţară ori ia şi războiul de ţesut sunt doar câteva dintre obiectele ce vor putea fi achiziţionate la Târgul meşterilor populari din Parcul Bălcescu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o lume mercantilizată, înrobită de criză, în care valorile culturale par de mult apuse, o oază de tradiţie se cere.

Sunt 17 ani de când, pe acest principiu, Muzeul Ţării Crişurilor organizează Târgul meşterilor populari, menit să promoveze datinile şi meşteşugurile acestui colţ de lume. Peste 100 de meşteri populari din toate zonele ţării dar şi din Ungaria vin în weekend în Parcul Bălcescu ca să se laude cu frumuseţile lor...

De la ţară adunate...

13 Aurel Chiriac.jpgParcul Bălcescu va găzdui în zilele de 16, 17 şi 18 iulie cea de-a 17-a ediţie a Târgului meşterilor populari. Evenimentul este organizat de Complexul Muzeul Ţării Crişurilor, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor şi cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură, şi va strânge la Oradea aproximativ 110 meşteri populari.

"Vor veni cu cele mai însemnate creaţii ale meşteşugului lor, printre care olăritul, prelucrarea lemnului, cojocărit, ţesături, podoabe ţărăneşti, împletituri de papură şi nuiele, cu pictură naivă, instrumente muzicale, măşti, turtă dulce sau cu icoane pe sticlă şi lemn", explică directorul Muzeului, Aurel Chiriac (foto).

La Oradea vor fi reprezentate toate zonele ţării, dar şi tradiţia din Ungaria îşi va avea locul. "Cei şase meşteri din Debreţin şi Papa vor aduce ceramică, turtă dulce şi dantele", afirmă omul de cultură.

13 Aurel Flutur.jpgFără Flutur

Şi bihorenii vor avea cu ce se mândri. Deşi, din cauza bolii, cunoscutul Aurel Flutur (foto) nu va sosi pentru a le oferi vizitatorilor tradiţionala plăcintă de Chişcău ori pentru a prezenta colecţiile sale, meşterii noştri se vor lăuda în Parcul Bălcescu cu obiecte artizanale din ceramică, din zona Vadu Crişului, cu ouă încondeiate făcute în Drăgoteni, dar şi cu lăzi de zestre din Budureasa.

Organizatorii avertizează că la târg doar meseriaşii adevăraţi vor fi primiţi. Kitsch-urile vor fi îndepărtate. "Târgul meşterilor populari nu e o sărbătoare ca Serbările Cetăţii ori ca Ziua Oraşului. Prezenţa comercianţilor e exclusă. Singurul comerciant din parc va fi unitatea de alimentaţie de acolo, atât", punctează Chiriac.

Directorul e dezamăgit că anul acesta foarte puţini meşteri noi au "aderat" la eveniment. "Din păcate nu avem alţi meşteri. Târgul e organizat şi de alte muzee din ţară, tocmai pentru a nu lăsa să moară aceste meşteşuguri. E foarte greu să trăieşti numai din asta. Meşterii de la noi nu sunt apreciaţi, statul nu le dă nicio facilitate, cum se întâmplă în Ungaria, Polonia sau Slovacia. Pur şi simplu se chinuie să trăiască", spune el.

Cu toate acestea, Aurel Chiriac se aşteaptă ca mii de oameni să treacă la sfârşit de săptămână prin parcul Bălcescu. Şi are încredere că ediţia va fi una reuşită. Tradiţia o cere...


FOLCLOR BIHOREAN
Trei zile de petrecere

Deschiderea oficială a târgului va avea loc vineri, 16 iulie, de la ora 18.30, în Parcul Bălcescu, cu un concert al Ansamblului Artistic Profesionist "Crişana". Sâmbătă, de la ora 18, vizitatorii vor participa la spectacole susţinute de ansamblurile folclorice Lioara şi Tileagd-Tilecuş, dar şi de Grupul vocal "Feciorii Bihorului". Duminică, de la ora 15, pe scenă vor urca, pe rând, formaţii artistice din Budoi, Derna, Bratca, Şuncuiuş şi Salonta. Aurel Chiriac spune că întreaga organizare a evenimentului va costa 100-150 de milioane de lei vechi. "Banii provin din veniturile muzeului, nu de la buget", precizează directorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON