URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2017, 13:36

Sezonul comediei: Teatrele Regina Maria şi Szigligeti pregătesc spectacole noi, între care şi comedii renumite

Sezonul comediei: Teatrele Regina Maria şi Szigligeti pregătesc spectacole noi, între care şi comedii renumite MINCINOSUL COLUMB. Trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria a început anul cu premiera "Isabela, trei caravele şi un mare mincinos", după o piesă construită, sub semnul parodiei, în jurul unei figuri istorice, Cristofor Columb, personaj jucat de Richard Balint, care se chinuie să primească bani de la Curtea Spaniei pentru descoperirea unui nou drum spre Indii (foto: OradeaLife.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cea de-a doua parte a stagiunii 2016-2017, teatrele orădene - Regina Maria şi Szigligeti - le pregătesc spectatorilor mai multe noi producţii.

Amatorii de comedie, şi sunt mulţi în Oradea, vor avea din ce alege, trupa Iosif Vulcan lucrând, între altele, la spectacolul "În plină glorie", o poveste a lui Florence Foster Jenkins care anul acesta i-a adus o nouă nominalizare la Oscar actriţei Meryl Streep. Şi trupa Szigligeti pregăteşte o comedie celebră: "Mizantropul", de Molière.

În plină glorie…

Cel mai nou spectacol al trupei Iosif Vulcan, "Isabela, trei caravele şi un mare mincinos", marchează debutul regizorului clujean Eugen Gyemant pe scena orădeană. Scrisă de Dario Fo, partitura care stă la baza spectacolului nu a fost ferită de controverse, întrucât parodiază o figură istorică celebră, Cristofor Columb.

În povestea lui Dario Fo, acesta se chinuie să obţină bani pentru descoperirea unui nou drum spre Indii, iar apoi este nevoit, într-un proces la Curtea Spaniei, să explice pe ce i-a cheltuit. În rolul "marelui mincinos" a fost distribuit Richard Balint, pe scenă alăturându-i-se Ioana Dragoş Gajdo, Alina Leonte, Petre Ghimbăşan, Sorin Ionescu şi Alexandru Rusu.

Tot o comedie este şi următoarea premieră a trupei Iosif Vulcan. Spectacolul "În plină glorie", în regia lui Cristian Ioan, se bazează pe un text de Peter Quilter care prezintă povestea reală a excentricei moştenitoare americane Florence Foster Jenkins, al cărei unic scop în viaţă a fost acela de a deveni o soprană celebră, în ciuda faptului că nu avea voce. Ajutată de avere, reuşeşte totuşi să intre în lumea muzicii, dând concerte în faţa unor "fani" plătiţi s-o aplaude. Filmul care prezintă povestea celei mai proaste soprane din lume i-a adus lui Meryl Streep o nouă nominalizare la Premiile Oscar din acest an.

Teatru şi terorism

În această primăvară, Teatrul Regina Maria îşi îndreaptă atenţia spre problemele societăţii de azi. La Sala Arcadia se va pregăti spectacolul "Baraca", după un text de Aiat Fayez, publicat în volumul "5 dimineţi", o antologie care tratează problema terorismului. Regia este semnată de Tudor Lucanu, cunoscut orădenilor datorită unor spectacole aduse în cadrul Festivalului de Teatru Scurt, precum "Eşti un animal, Viskovitz" şi "Emigranţii".

"Pe 11 martie sunteţi aşteptaţi la Sala Arcadia să vedeţi detaliile fabricării bombelor şi mecanismele absurde şi comice care îi determină pe unii oameni să intre în lumea întunecată a terorismului, tot procesul fiind prezentat cu umor şi ironie", transmite directorul artistic al trupei Iosif Vulcan, Victoria Balint.

Tot în stagiunea aceasta, la Sala Mare se va juca spectacolul "Cafeneaua Pirandello", în regia lui Mihai Măniuţiu, pe baza unui scenariu al Ancăi Măniuţiu după texte de Luigi Pirandello. La acest spectacol vor mai lucra scenograful Adrian Damian, coregrafa Andreea Gavriliu şi compozitorul Mihai Dobre, membru al trupei Şuie Paparude. "Spectacolul dezbate raportul dintre Viaţă si Artă, dintre iluzie si adevăr, prezentând personaje parcă magice, colorate cu accente comico-dramatice şi muzicale, ce se întâlnesc în lumina difuză a unei cafenele de lângă gară", transmit reprezentanţii Teatrului Regina Maria.

Molière la Szigligeti

Pentru a doua parte a stagiunii, Teatrul Szigligeti lucrează la rându-i la câteva premiere. Pe 10 martie, Ansamblul Nagyvárad va prezenta producţia de teatru-dans "Barbarii", în regia lui Csaba Györfi, care îmbină mai multe genuri de dansuri, de la cel popular la cel contemporan. Spectacolul este bazat pe nuvela cu acelaşi tiltu de Zsigmond Móricz.

De asemenea, întrucât se împlinesc 200 de ani de la naşterea poetului Arany János, Teatrul Szigligeti pregăteşte mai multe programe care urmează să se desfăşoare în Salonta şi Oradea, între care un spectacol cu muzică şi dans, inspirat de baladele lui Arany János.

Ultima premieră a stagiunii, programată pe 21 aprilie, este tot o comedie: "Mizantropul", de Molière, în regia lui Novák Eszter, o poveste despre ipocrizie, fast şi reuşita prin orice mijloace. Aşadar, cât se poate de actual...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON