URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Sărbătoare la Muzeu: Orădenii, invitaţi la Zilele Muzeului Ţării Crişurilor

Sărbătoare la Muzeu: Orădenii, invitaţi la Zilele Muzeului Ţării Crişurilor VIZITATORI DE NOAPTE. În 2012, circa 3.000 de orădeni au profitat de Noaptea Muzeelor pentru a vizita Palatul Baroc. În acest an oaspeţii sunt aşteptaţi cu două expoziţii noi şi cu uşile deschise spre Sala de Onoare, acoperită cu fresce de la 1877-1878, ce prezintă scene din viaţa Sfântului Ladislau

Şi în această primăvară, Zilele Muzeului Ţării Crişurilor lansează o invitaţie la aducere aminte.

Orădenii vor putea alege dintr-o listă cuprinzătoare de evenimente, precum expoziţii inedite cu jucării din lemn realizate în nordul Italiei şi cu o colecţie de păpuşi vechi ale Teatrului Arcadia, un festival de artă video şi concerte de operă şi de muzică folk.

Păpuşile uitate

27 Aurel Chiriac.jpgCea de-a XVII-a ediţie a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor a fost programată în perioada 14-18 mai. În colaborare cu Centrul Cultural Italian din Oradea, Consulatul Onofiric al României în Italia, Teatrul Regina Maria, Filarmonica de Stat, Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor, Complexul Muzeal a pregătit o agendă încărcată cu evenimente cu intrarea liberă. "Încercăm să prezentăm o ofertă interesantă, care să se adreseze tuturor vârstelor şi care să provoace nostalgie. În cele din urmă, acesta este rostul unui muzeu", spune Aurel Chiriac (foto), directorul instituţiei.

Sărbătoarea va fi deschisă pe 14 mai, la ora 12, cu vernisajul expoziţiei "Păpuşile uitate ale Teatrului Arcadia", care va prezenta peste 60 de păpuşi folosite pe vremuri în spectacole. "Am convenit cu Teatrul Regina Maria ca păpuşile vechi, lucrate de mână, care stăteau într-un depozit, să intre în custodia Muzeului. Mulţi dintre orădeni, cei mai în vârstă, probabil că le-au văzut doar în copilărie...", spune Chiriac.

Proiecţii la Moară

Evenimentele vor continua pe 15 mai, tot la Palatul Baroc, cu o zi dedicată lansărilor de carte. "Evenimentul principal va fi prezentarea monografiei "Cetatea Oradea", scrisă de arheologul Doru Marta, cel care a făcut săpături aici încă din '91. Volumul cuprinde atât istoria Cetăţii în imagini, prin stampe, cât şi descoperirile arheologice făcute de-a lungul anilor", explică directorul Complexului Muzeal.

Pe 16 mai, la Moara Răsăritului (fosta Moară Lederer & Kálmán) din spatele Cetăţii, va începe cea de-a patra ediţie a festivalului "Video Art Event", organizat în colaborare cu Facultatea de Arte. În cadrul acestuia, timp de două zile, vor fi proiectate filme de artă realizate de tineri din ţară şi din străinătate. Tot pe 16 mai, de la ora 19, Filarmonica de Stat va înlocui concertul obişnuit cu unul dedicat Zilelor Muzeului, având ca invitate două soprane românce stabilite în Italia, Andreea-Nicoleta Tudorancea şi Erika Bonadiman, care, acompaniate de orchestra orădeană, vor interpreta fragmente din opere de Donizetti, Verdi şi Puccini.

Pe lângă continuarea festivalului Video Art Event, ziua de 17 mai va aduce muzică în cadrul sărbătorii, deoarece spre seară folkistul Doru Stănculescu va da un recital cu intrare liberă la Hanul cu Noroc.

Noaptea jucăriilor

Pe 18 mai, de la ora 12, Muzeul a pregătit vernisarea unei expoziţii aduse tocmai din Italia, din zona Trentino-Alto Adige. Este vorba de o colecţie de jucării tradiţionale din lemn din zona Alpilor Dolomiţi. Evenimentul principal este plănuit seara, când, de Ziua Internaţională a Muzeelor, orădenii vor putea intra gratuit în toate clădirile Complexului MŢC, în cadrul unei noi ediţii a Nopţii Muzeelor care se va desfăşura între orele 19 şi 1 noaptea.

Şi vor avea ce vedea. La Palatul Baroc va fi deschisă expoziţia păpuşilor de la teatru şi, în plus, meşterii care le-au făcut îi vor învăţa pe curioşi cum se confecţionează şi se mânuieşte o astfel de marionetă. Atât adulţii cât şi copiii vor putea participa şi la două laboratoare în care artizani italieni vor expune tehnicile vechi şi materialele de gravură şi de decorare folosite în confecţionarea jucăriilor din lemn. Tot la Noaptea Muzeelor, vizitatorii vor putea vedea pe viu cum se realizează jucăriile mecanice din lemn.

Ca în fiecare an, Episcopia Romano-Catolică va permite deschiderea Sălii de Onoare, pictată în anii 1877-1878 cu fresce care prezintă scene din viaţa Sfântului Ladislau, precum şi a Sălii Matei Corvin, care conţine o imensă pictură ce-l prezintă pe principe în faţa Vienei. În paralel, la muzeele memoriale Iosif Vulcan, Aurel Lazăr şi Ady Endre, elevii colegiilor care poartă numele celor trei personalităţi au pregătit câte un moment de prezentare a epocii acestora. Pentru ca spiritul vremurilor trecute să fie trezit şi de această dată la viaţă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON