URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2017, 13:20

"România ne uneşte": Mega-concert folcloric cu Furdui Iancu, Sava Negrean şi orchestra lui Nicolae Botgros dedicat Zilei Naţionale

'România ne uneşte': Mega-concert folcloric cu Furdui Iancu, Sava Negrean şi orchestra lui Nicolae Botgros dedicat Zilei Naţionale ROMÂNII ŞI FURDUI. Îndrăgit de orădeni, Nicolae Furdui Iancu (foto) a fost unul dintre invitaţii concertului de anul trecut din preajma zilei de 1 Decembrie. El va sosi şi anul acesta să le spună orădenilor că sunt "fii de Românie"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt invitaţi să sărbătorească mai repede Ziua Naţională a României, ca spectatori ai unui concert folcloric extraordinar, organizat de municipalitate în cea mai încăpătoare sală din oraş.

Pe 26 noiembrie, pe o scenă special amenajată în Arena Antonio Alexe, vor cânta o pleiadă de artişti de seamă: Nicolae Furdui Iancu, Ionuţ Fulea, Sava Negrean, Veta Biriş, Cornel Borza şi Florica Zaha, amintindu-le spectatorilor că "Noi suntem români...".

Serbarea Unirii

Ziua Naţională a României nu va fi sărbătorită în Oradea doar prin tradiţionala ceremonie militară din 1 Decembrie. Cu câteva zile mai devreme, municipalitatea, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), organizează un mare concert cu folclor şi cântece patriotice. "Oradea este un oraş care a avut un rol important în înfăptuirea Marii Uniri din 1918, aşadar dorim să marcăm Ziua Naţională printr-un eveniment cu greutate", spune Mihai Jurca, preşedintele APTOR, asociaţie care a alocat circa 80.000 de lei pentru realizarea mega-spectacolului.

Cum anotimpul e nepotrivit pentru un concert în aer liber, acesta se va ţine în Arena Antonio Alexe. Ea va fi transformată în sală de spectacol, pe suprafaţa de joc urmând să fie amenajată o scenă, precum şi câteva sute de scaune. De asemenea, pentru o sonorizare de calitate, organizatorii vor monta pânze speciale în anumite zone ale sălii.

Vocile României

Evenimentul este organizat cu titlul "România ne uneşte!" şi va avea loc duminică, 26 noiembrie, de la ora 18, avându-i ca invitaţi pe câţiva dintre cei mai apreciaţi interpreţi de muzică populară din Bihor şi din ţară. "Am invitat vârfurile de lance. Oamenii aceştia nu pot fi contestaţi din punct de vedere artistic, sunt extrem de valoroşi", spune Jurca. Din partea locului, pe scenă vor urca Florica Zaha şi Cornel Borza, îndrăgiţi de fanii muzicii populare pentru felul în care reprezintă folclorul bihorean, cu melodii precum "Hai, bună sara" şi "Tepe, lepe prin urzici".

Din alte zone ale ţării, vor sosi la Oradea anume pentru concertul "România ne uneşte!" invitaţii Sava Negrean, Veta Biriş, Ionuţ Fulea şi Nicolae Furdui Iancu. Pe lângă câteva dintre cele mai celebre cântece ale lor, invitaţii vor interpreta şi cântece cu mesaj patriotic. Este de aşteptat, aşadar, ca, spre exemplu, Nicolae Furdui Iancu să cânte pentru orădeni "Nu uita că eşti român" şi "Noi suntem români", iar Sava Negrean Brudaşcu "Doamne, ocroteşte-i pe români".

Maestrul şi lăutarii

Nicolae Botgros, lider orchestră de muzică populară Lăutarii din ChișinăuPe tot parcursul concertului, invitaţii vor fi acompaniaţi de Orchestra de muzică populară "Lăutarii din Chişinău", condusă de maestrul Nicolae Botgros, considerat un "magician al viorii". Născut în satul Badicu-Vechi din Republica Moldova, într-o familie de lăutari, Botgros conduce orchestra "Lăutarii" încă din 1978 şi a dus faima muzicii populare din zona Moldovei în ţări precum Statele Unite ale Americii, Australia şi Noua Zeelandă.

Între artiştii de seamă care au cântat măcar o dată alături de orchestra "Lăutarii" se numără Sofia Vicoveanca, Maria Ciobanu, Irina Loghin şi Dinu Iancu Sălăjanu. De câţiva ani, orchestra este cunoscută şi datorită apariţiilor constante în emisiunea "O dată-n viaţă" de la TVR. De altfel, amfitrioana evenimentului de la Oradea va fi Iuliana Tudor, prezentatoarea aceleiaşi emisiuni, precum şi a altora care promovează folclorul românesc.

Organizatorii au pus, de luni, biletele în vânzare, pentru cele 1.500 de locuri, în Piramida din Primărie. De precizat că există două categorii de bilete, care, deşi au acelaşi preţ, sunt evidenţiate prin culori diferite: 500 de locuri pe spaţiul de joc, la nivelul scenei şi 1000 de locuri în tribunele din stânga şi din dreapta scenei. Acestea se pot achiziţiona în Sala Ghişeelor din Primăria Oradea, de la punctele de casierie, de luni până joi între orele 7:30 şi 18:00, iar vineri între orele 7:30 şi 15:30.

Un bilet costă 10 lei, un preţ modic, care le va permite tuturor doritorilor să sărbătorească Ziua Naţională cu sufletul, ascultând cântece româneşti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON