URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iulie 2012, 13:38

Regizor de top la Oradea: "copilul teribil" al tinerei generaţii de regizori români pregăteşte un spectacol de zile mari

Regizor de top la Oradea: "copilul teribil" al tinerei generaţii de regizori români pregăteşte un spectacol de zile mari PE (NOUL) VAL. La 44 de ani, Radu Afrim (foto) este unanim considerat cel mai valoros tânăr regizor, bucurându-se în ţară de două distincţii ale UNITER, iar în străinătate de mai multe premii obţinute la festivaluri de renume
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După o primă stagiune de succes consumată "acasă", în clădirea complet renovată, Teatrul Regina Maria îşi propune un sezon şi mai bogat.

Unul dintre spectacolele pe care mizează în acest scop este montat de Radu Afrim, "copilul teribil" al tinerei generaţii de regizori români, unul dintre cei mai originali directori de scenă pe care teatrul autohton i-a avut în ultimele decenii. Artistul a venit deja la Oradea şi pregăteşte un spectacol de zile mari, în care publicul va putea să vadă atât o comedie, cât şi o dramă în esenţă pură.

Nonconformist

Stilul original de a face teatru l-a propulsat pe Radu Afrim între cei mai buni regizori din ţară în urmă cu aproape un deceniu. Refuzând convenţiile şi abordând aproape întotdeauna texte contemporane, despre care spune că "vorbesc extraordinar de profund despre noi", Afrim a fost răsfăţat din plin cu laudele, altminteri zgârcite, ale criticilor de specialitate, dar şi cu aplauzele publicului. S-a bucurat, ca atare, şi de numeroase colaborări la care a fost solicitat în ţară şi peste hotare. Doi ani consecutiv (în 2006 şi în 2007) a primit Premiul UNITER pentru cel mai bun regizor, iar în 2009 a fost distins cu Premiul Coup de Coeur de la Presse la Festivalul de la Avignon (Franţa), una dintre cele mai prestigioase "competiţii" de gen din Europa.

Paradoxal, însă, Radu a ajuns regizor aproape din întâmplare. După ce în 1995 a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai, s-a decis să urmeze şi studii de Teatru la aceeaşi instituţie clujeană. "Scriam cronică teatrală la revista Echinox şi un amic m-a întrebat ce-ar fi să dăm admitere la Teatru. Mi-a plăcut imediat ideea. Din anul II de studii, spectacolele mele de examen erau deja prezentate la festivaluri în ţară", povesteşte Radu. Adept al unui stil făţiş provocator, a atras imediat atenţia şi a fost chemat să regizeze şi în străinătate, Franţa, Luxemburg şi Germania fiind doar câteva din ţările în care a lucrat.

Recent, în ciuda programului încărcat, regizorul şi-a făcut timp şi pentru Oradea. "Domnul director Daniel Vulcu m-a sunat de mai multe ori, dar numai acum am avut timp". O explicaţie ar fi însă că Afrim îşi alege cu grijă teatrele cu care colaborează, iar cel din Oradea i s-a părut unul care merită. "În ultimii doi ani am început să aud din nou de Oradea", zice el, apreciind că performanţele obţinute în ultima vreme de artiştii orădeni s-au făcut remarcate şi dincolo de provincie. Asta după ce, la finele stagiunii trecute, Teatrul Regina Maria a obţinut două nominalizări la premiile UNITER...

Jocul cu timpul

Propunerea făcută de conducerea Teatrului Regina Maria lui Radu Afrim a fost de a monta un spectacol cu care instituţia să se înscrie în Festivalul de Teatru Scurt, ediţia a XVIII-a, care va începe pe 23 septembrie. După cum şi-a obişnuit publicul, regizorul a ales un text contemporan inedit, care n-a mai fost jucat în ţară: "În curând vine timpul", al danezei Line Knutzon. "O comedie excepţională, dar care are şi partea ei de metafizică, de tristeţe. Nu aş face un spectacol comic şi atât", spune Radu.

Piesa e bazată pe jocul cu timpul, cu anii. "Protagoniştii piesei sunt membrii unei familii ciudate care se "joacă" cu timpul, se distrează accelerându-i mersul. Din contră, în marea literatură clasică, lumea încearcă să oprească timpul", explică regizorul. Din această răsturnare suprarealistă survine aparentul umor al textului. "Actorii vor juca vârste diferite, de la tinereţe până la vârste foarte înaintate. Transformările se vor întâmpla la vedere. Nu-mi place teatrul cu ascunzişuri". Totuşi, spectacolul nu e o simplă comedie. "Dacă aş fi spectator nu ştiu dacă aş râde întotdeauna la lucrurile acestea. M-ar pune pe gânduri. Sunt oameni care trag de timp în sens invers. Nu-l dilată, ci-l comprimă. Apare întrebarea: de ce?...".

Pentru performanţă

Pentru spectacolul de la Oradea, Afrim a ales o distribuţie din care fac parte Liliana Ghiţă (actriţă la Teatrul brăilean Maria Filotti), plus "localnicii" Richard Balint, Pavel Sîrghi, Ioana Dragoş-Gajdo, Ioana Dagău şi Mirela Corbeanu. "Mi-am dat seama din prima cu care dintre actorii de aici aş putea obţine performanţă. Pentru că pe mine nu mă interesează o colaborare oarecare. Vreau performanţe. De top, dacă se poate", afirmă el.

Repetiţiile au început la jumătatea lunii iunie, au durat 3 săptămâni şi urmează să fie reluate în august. "Lucrăm bine împreună. Chiar am întâlnit o echipă bună! Dacă actorii ţin la spectacol, înseamnă că e unul reuşit. Tot aşa, dacă prinde la o categorie inteligentă de public, este un succes". Regizorul invită publicul să "simtă" ce transmite spectacolul. "Nu trebuie să-i punem etichete. Să-l lăsăm pe fiecare spectator să descopere dacă e o comedie, o dramă...". Ce anume vor prefera să vadă în spectacolul aflat în plină pregătire, orădenii vor decide în toamnă, când teatrul îşi va ridica, din nou, cortina.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON