URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Septembrie 2010, 15:59

Poftiţi la teatru!

Poftiţi la teatru! ARTĂ PENTRU TOŢI. Spectacolul "Desculţ în parc" a fost ovaţionat de mii de orădeni în stagiunea trecută. Din toamnă, comedia va fi jucată din nou, alături de şapte premiere ale stagiunii, printre care un musical cu şlagăre italieneşti, comedii spumoase, dar şi spectacole romantice
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comedii care vor stârni hohote de râs, drame care vor purta publicul în timp, în vremurile comunismului, dar şi mult romantism şi spectacole muzicale. Sunt doar o parte din veştile pe care artiştii trupei de teatru "Iosif Vulcan" le dau orădenilor în preajma debutului noii stagiuni.

Cortina se va ridica pe 19 septembrie, cu un spectacol dedicat copiilor, şi va rămâne sus toată perioada anului, promiţând spectacole savuroase pentru toate vârstele.

Pentru copii de toate vârstele

În timp ce clădirea Teatrului de Stat este tot şantier, trupa Iosif Vulcan se pregăteşte pentru încă o stagiune jucată pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Sezonul 2010-2011 le pregăteşte iubitorilor de spectacole şapte premiere, dar şi repunerea în scenă a unor piese preferate.

13 Daniel Vulcu.jpgSeria spectacolelor va începe în 19 septembrie cu o premieră destinată copiilor: "Fetiţa cu chibrituri", o adaptare a basmului lui Hans Christian Andersen. "Intenţionăm că măcar o dată la două săptămâni să-i aşteptăm pe copii, dar şi pe părinţi, la spectacole pentru cei mici", spune Daniel Vulcu (foto), directorul artistic al trupei orădene. Printre acestea se numără şi reluarea spectacolului "Cenuşăreasa", dar şi punerea în scenă a premierei "Romeo şi Julieta", într-o adaptare destinată tuturor vârstelor.

Artă... cu repetiţie

Pentru a sărbători Festivalul de Teatru Scurt, teatrul orădean plănuieşte în perioada 26 septembrie - 2 octombrie lansarea a două premiere. Prima este "Zodia Turnătorului", după un scenariu de Jean Claude Carrier, pus în scenă de Petre Panait. "Este o dramă care ne aminteşte de perioada în care eram mereu urmăriţi", explică Daniel Vulcu. A doua ne va trece în registrul romantic, căci directorul trupei va regiza şi juca în premiera "Soare pentru doi", caracterizată de acesta ca fiind "o comedie vie şi plină de neprevăzut".

Hohote de râs sunt "programate" şi pentru luna octombrie, când regizorul Ioan Cristian va ajunge la Oradea din Tîrgu-Mureş pentru a pregăti spectacolul "Amor cu repetiţie", de Ray Cooney - cel care a scris şi piesa "Şi miniştrii calcă strâmb", un succes pe scenele orădene în ultimii patru ani, care va fi reluată şi anul acesta. "Amor cu repetiţie" reprezintă o premieră absolută pentru România, iar artiştii spun că spectacolul va fi cel puţin la fel de savuros ca şi cealaltă adaptare după autorul britanic.

Teatru pe voci

În a doua parte a stagiunii, actorii orădeni îşi vor încălzi vocile pentru premiera muzicală a sezonului. "Îndrăgostiţii din Ancona" este un spectacol în care publicul va putea asculta şlagăre italieneşti ale anilor '70, '80 şi '90. "Actorii noştri ştiu să cânte, iar unii chiar au voci deosebite", spune Vulcu. Ceva mai dramatică, dar păstrând nuanţe umoristice, va fi ultima premieră a stagiunii, intitulată "La grande magia". Nu vor fi uitate nici spectacole care în ultimii ani şi-au dovedit valoarea, aşadar publicul va putea revedea "Desculţ în parc", "Maytrei" sau "Uciderea lui Gonzago".

Chiar dacă în februarie lucrările la clădirea Teatrului vor fi finalizate, trupa se va întoarce acasă abia la începutul stagiunii viitoare. "Asta pentru că vrem să facem o sărbătoare din revenirea în Teatru", promite Vulcu. Până atunci, actorii îşi aşteaptă publicul la Casa de Cultură a Sindicatelor pentru un nou sezon de artă dramatică de calitate. Să-nceapă, deci, Actul I!


TEATRU ÎN VACANŢĂ
Înapoi în staţiune

Din această toamnă, trupa "Iosif Vulcan" va susţine spectacole şi în Băile Felix, pentru turiştii cărora le lipsesc activităţile culturale în vacanţă. "După 15 ani, în septembrie vom deschide şi o stagiune în Băile Felix, unde vom juca musicaluri şi comedii pentru cei care vin în staţiune să se relaxeze", spune Daniel Vulcu.

Piesele vor fi interpretate în sala de spectacole a Hotelului Padiş o dată pe săptămână, iar bilunar şi în hotelul Muncel. Turiştii vor putea vedea spectacole de succes ale orădenilor, precum "Desculţ în parc", "Cerere în căsătorie", "Şi miniştrii calcă strâmb".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON