URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2010, 18:22

Poeta-cântăreaţă

Poeta-cântăreaţă IUBIRE DE ARTIŞTI. Alexandra şi iubitul ei, Alec Şandor, scriu piese pe care tot împreună le cântă, ea cu vocea, el cu chitara. Cei doi şi-au făcut şi un site, www.alexandra-alec.ro, unde îşi anunţă concertele şi îşi postează cele mai noi creaţii
Poeta-cântăreaţă ÎN RIME. Obişnuită să scrie nu doar muzică, ci şi versuri, Alexandra Ivan (foto) poartă "vinovăţia" pentru textul cu mesaj ecologist al melodiei "Come as one", interpretate de Hotel FM la Eurovision 2010 şi clasată în finala naţională din 6 martie pe locul IV - cel mai bun rezultat al unor muzicieni orădeni la acest concurs
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fire boemă, dar ambiţioasă, Alexandra Ivan a plecat în Capitală să-şi facă un nume la doar 16 ani, când deja simţea că în Oradea posibilităţile îi erau limitate.

"Fata cu soarele", cum îi spun prietenii, fiindcă zâmbeşte mereu, a compus numeroase melodii, dar a scris şi versuri pentru trupe precum Morandi sau Foişorul de Foc. Mai recent, şi pentru orădenii de la Hotel FM, care s-au remarcat la ultima competiţie naţională Eurovision.

Totuşi, Alexandra are un of: crede că se va simţi împlinită numai când va lucra cu profesionişti într-o ţară unde muzica live să fie apreciată. Aşa că, de anul viitor, împreună cu iubitul ei Alec, vrea să se mute în Franţa. Definitiv. Pentru că la noi scena e acaparată de tot mai mulţi impostori, piţipoance şi manelişti...

Cuvinte pentru Oradea

12 alexandra 1.jpgDupă ce a compus o melodie şi s-a decis să-şi încerce norocul cu ea la Eurovision, compozitorul orădean Gabriel Băruţa căuta un textier priceput care să-i scrie versurile. Aşa şi-a amintit de Alexandra Ivan (foto), o orădeancă stabilită la Bucureşti, cu care mai colaborase încă din vremea când aceasta era doar o puştoaică, dar de al cărei potenţial era convins. A găsit-o şi, din reînnodarea vechii legături, a ieşit cunoscuta melodie "Come as one", cu care orădenii de la Hotel FM au obţinut locul al patrulea în finala naţională a concursului.

Alexandra spune că propunerea lui Gabi a venit ca o surpriză. "M-a sunat într-o seară şi mi-a spus că a compus o melodie cu ritmuri de imn. Mi-a cerut s-o ascult şi să scriu ce-mi inspira. Tema tot el a fixat-o, zicând că vrea să transmită un mesaj ecologist", povesteşte fata. La final, ieşite din mâna, dar mai ales din sufletul ei, versurile vorbesc, spune Alexandra, despre "nostalgie, puţină disperare şi un îndemn de a reveni în armonie cu natura". Când piesa a intrat în finala naţională, orădeanca s-a simţit satisfăcută, chiar dacă n-a fost aleasă pentru finala europeană.

Scrierea versurilor nu e, însă, singurul ei talent. Interpretând piese compuse chiar de ea, Alexandra se bucură de succes în cluburile bucureştene, unde se cântă unplugged, fără amplificare electronică.

Rebelă

Alexandra a început să compună muzică la 12 ani. "Aveam melodiile în cap şi nu puteam scăpa de ele până nu scriam notele pe hârtie". Doi ani mai târziu, avea două cântece orchestrate chiar în studioul lui Gabriel Băruţa şi difuzate la posturile locale de radio şi de televiziune.

Simţind totuşi că Oradea nu-i poate asigura o rampă de lansare, la doar 16 ani lua drumul Bucureştiului, fără regrete, decât cu o uşoară nostalgie pentru foştii colegi şi profesori de la "Eminescu". "Am plecat cu blugii de pe mine şi cu un rucsac. Eram o puştoaică, n-aveam niciun ban, dar am stat o vreme pe capul unei prietene, până mi-am găsit o chirie", povesteşte tânăra, ajunsă acum la 23 de ani. A obţinut repede un job la un mic studio, dar a şi început să cânte alături de reprezentanţii muzicii underground din Capitală: Jepcar, Sweed şi Interpretabil. "La început scriam şi cântam doar versurile din refrene", recunoaşte Alexandra.

Textieră? Mai mult!

Talentul i-a fost remarcat de Vali Rotari, liderul formaţiei Foişorul de foc, care a şi "racolat-o". Împreună au scris câteva melodii pentru albumul "Sunt mereu aproape", iar colaborarea lor a continuat şi după această reuşită. În urmă cu trei ani, Alexandra i-a cunoscut pe compozitorii Mike Thomas şi Marius Moga la emisiunea Tonomatul DP2, prezentată atunci de Cătălin Măruţă. Aşa a ajuns să scrie versurile piesei "Reality and dreams", a trupei Morandi, dar şi cele de pe albumul "Soft Touch", realizat de Mike Thomas împreună cu cvartetul de coarde Passione.

Deşi are deja succes cu versurile ei, Alexandra nu vrea să fie definită ca fiind o textieră. "În primul rând sunt compozitoare şi apoi interpretă", se recomandă. Totuşi, nu se dă îndărăt să compună versurile pentru alţii, majoritatea în engleză, limbă pe care o stăpâneşte la perfecţie. "Când scriu în engleză sunt ca peştele în apă", susţine ea, ceea ce nici nu e de mirare fiindcă o vreme a locuit cu o familie de americani. Cât despre părinţii săi naturali, nu-i face plăcere să şi-i amintească şi spune doar atât, că îi cunoaşte...

Love story

12 cu alec 1.jpgÎn 2007, Alexandra a mai făcut un pas în carieră, înregistrând piesele "Beautiful life" şi "Blonde girl" în studioul lui Edward Maya, un producător care în acelaşi an intra pe locul 8 în topul Billboard European Hot 100, cu hitul "Stereo Love". Un an mai târziu, însă, atât cariera cât şi viaţa orădencei s-au schimbat. Cum îi place să spună, şi-a găsit jumătatea, îndrăgostindu-se de compozitorul şi chitaristul Alec Şandor (foto), cu care a început să creeze şi să cânte.

"E o poveste rară, dar cea mai frumoasă. Ne-am cunoscut în 2004 şi mi-a şi dat numărul lui, dar a doua zi mi s-a furat telefonul", îşi aminteşte ea. Se pare că totuşi dragostea a învins pentru că, după patru ani, cei doi s-au regăsit şi nu s-au mai despărţit. "El e atât de perfect în toate...", îşi laudă tânăra alesul. Poate şi pentru că între ei pare să existe o compatibilitate inclusiv artistică.

Exil ales

Deşi cântă numai pe viu, considerând playback-ul o şarlatanie, cei doi au programul de concerte încărcat, pentru că mereu sunt invitaţi în cluburile din "down-town"-ul bucureştean, iar melodiile lor par a fi tocmai pe placul ascultătorilor. "Mergem pe stilul pop şi pop-rock, iar compoziţiile mele sunt despre dragoste, vise, puritate şi frumos", îşi descrie Alexandra muzica.

Chiar şi cu agenda plină, fata nu vrea totuşi să mai rămână în ţară, fiindcă atmosfera îi place tot mai puţin. "Fie faci compromisuri, fie eşti nevoit să te lupţi cu dinţii pentru a obţine ceea ce vrei. Uneori, pierzi audiţii înainte să le dai...". Pentru a scăpa, s-a decis să plece la anul în Franţa, de tot, împreună cu Alec. "Acolo e un alt respect pentru artiştii care cântă live", motivează fata, care deja s-a apucat să exerseze scrierea de versuri şi în franceză. Comme il faut, adică tot ca la carte, cum e obişnuită...


S-AU DESCURCAT
Favoriţi, dar nevotaţi

12 Gabriel Baruta.jpgPe 6 martie, orădenii de la Hotel FM au obţinut locul IV la finala naţională a Eurovision, interpretând melodia "Come as one", după ce se calificaseră cu cel mai mare punctaj din partea juriului.

În finală, însă, cele cinci jurii formate din specialişti în show-biz au preferat-o pe Paula Seling, în timp ce Hotel FM a trecut pe locul al doilea în preferinţe. La public, diferenţa a fost şi mai nefavorabilă orădenilor, care au acumulat doar 7.000 de puncte în faţa mult mai cunoscutei Paula Seling, votată de 20.000 de telespectatori.

"Nu ştiu dacă voi mai încerca la Eurovision, pentru că nu am încredere în gusturile românilor", spune acum, cu glas amar, compozitorul Gabriel Băruţa (foto).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Naspa
pai si ce ai fi vrut sa castigi te pomini cu piesa aia de adormit? daca ai pus un strings acolo si o harpa gata piesa?...meritul e mai mult sincer sa fiu al textierului.. si al solistului...ca si orchestratie nu mi inspira nimik...o piesa intre alte cateva miliarde de genul ala. In plus stilul si soundul suna a Alexander - Free Like the Wind......dar e clar cu mult mai reusita....no offense. Incearca sa faci si tu ceva ce prinde...un sound mai nou...daca nu vrei sa mori de foame....nu te juca de a muzica de film...lasa i pe altii profilati pe asta
Postat 16 Iunie 2010, 18:20 de Hostiuc
nice
Am scris si eu un articol despre ea acum un an si ceva in ziarul scolii Gojdu (ca a fost gojdista), dar nu era chiar atat de curpinzator. :)
Postat 13 Aprilie 2010, 18:34 de Alex Dragn
Respect
De ce trebuie sa dam vina pe "gusturile romanilor", Gabi? De ce nu putem accepta ideea ca o alta melodie a fost mai votata? Un pic de fair play, bun simt si respect pentru colegii tai compozitori ti-ar aduce distinctie. Nu ai avea nimic de pierdut. Hai sa nu jignim tot poporul din cauza ca nu ti-a votat melodia! Nu inseamna ca e o melodie proasta. Si nici ca tot poporul e prost.
Postat 12 Aprilie 2010, 21:49 de Lucian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON