URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Februarie 2011, 17:09

Poate să renască?...

Poate să renască?... MEREU ÎN SCHIMBARE. Singurul membru din legendara formaţie pornită la drum în 1962 a rămas Nicu Covaci (foto), care vine la Oradea alături de Ovidiu Lipan, alăturat trupei în 1975, plus cu trei necunoscuţi marelui public. Bătrâni şi tineri, vor încerca să le trezească spectatorilor aceleaşi emoţii pe care le-au trăit odinioară, în vremurile de glorie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când urcau pe scenă îmbrăcaţi în blugi, cu cizme, ii şi cojoace, trupeţii de la Phoenix îşi aruncau fanii în delir, făcându-i să cânte cu ei refrenele celebrelor "Nunta", "Fată verde", "Canarul" sau "Mugur de fluier". În Oradea, umpleau în anii '70 orice sală până la refuz, chiar dacă spectacolul nu era anunţat prin afişe, ci doar din vorbă-n vorbă.

Într-o componenţă din care doar Nicu Covaci şi Ovidiu Lipan aparţin formulei legendare, grupul va încerca iarăşi, săptămâna aceasta, să câştige publicul orădean. Cu piese mai vechi şi mai noi...

Rockerii "occidentali"

13-Vivi-Repciuc.jpgÎnfiinţat în 1962 la Timişoara, grupul Phoenix şi-a dobândit succesul naţional în 1968, când a lansat albumul "Vremuri". Un an mai târziu, formaţia ajungea şi la Oradea, unde a concertat la Teatrul de Stat, în componenţa Nicu Covaci, Bela Kamocsa, Moni Bordeianu, Gunther Reininger şi Ioan "Pilu" Ştefanovici. "Sala a fost arhiplină. La concertele lor ieşeau rockerii cu plete, geci, cu brăţări şi ţinte. Pe atunci cântau Canarul şi Hei, tramvai...", îşi aminteşte cu nostalgie Vivi Repciuc (foto), chitarist şi solist al trupei orădene Statuar.

Phoenix a dat atunci două reprezentaţii într-o zi, iar artiştii au urcat pe scenă purtând ii, cizme şi blugi. Concertele lor nici măcar nu erau anunţate prin afişe. "Nu se împărţeau afişe prin oraş. De obicei, astfel de concerte nu erau bine primite de autorităţi, care le puneau beţe-n roate. Aşa că se lucra, pe cât se poate, fără să ştie Partidul", spune Vivi.

Pasăre de foc... şi fum

La începutul anilor '70, faimoasa trupă a vizitat des Oradea. Locul solistului Moni Bordeianu l-a luat Mircea Baniciu, atât la concertul din 1970 de la Clubul Tineretului (sala B a Cinematografului Libertatea), cât şi la cel din 1973 pentru promovarea albumului "Mugur de fluier", de la Casa de Cultură a Sindicatelor.

De fiecare dată, Phoenix aduna sute de orădeni dornici să le asculte cântecele, însă în 1974 formaţia s-a întrecut pe sine, punând în scenă un spectacol nemaivăzut până atunci. După ce se retrăseseră în munţi să compună opera rock "Cantafabule", artiştii s-au întors cu un concert profesionist. "Atunci am văzut primul spectacol în care s-a eliberat fum în sală şi au fost şi efecte de lumini. Aveau şi un sistem performant de sonorizare, Marshall", îşi aminteşte un spectator.

La doi ani după acest show, din 1976, trupa a luat o lungă pauză, liderul Phoenix fugind din ţară şi întorcându-se după un an doar ca să-i scoată şi pe restul membrilor trupei, într-un camion, ascunşi în boxele de sonorizare. Cel care n-a plecat a fost Mircea Baniciu, solistul având o relaţie mereu tensionată cu Nicu Covaci.

Renăscuţii

După 1989, Baniciu a părăsit trupa reânfiinţată de mai multe ori, revenind pentru diferite perioade de timp, cum de altfel au făcut şi alţi membri precum basistul Josef Kappl. În aproape 50 de ani de activitate, Phoenix a avut circa 40 de membri şi se spune că "migraţia" ar fi cauzată de duritatea şi atitudinea de lider arogant pe care o afişează Nicu Covaci.

După ce au vizitat şi după revoluţie Oradea de câteva ori, Nicu Covaci, Ovidiu Lipan "Ţăndărică" şi noile nume, mai puţin cunoscute publicului (Bogdan Bradu, Cristi Gram, Dzidek Marcinkiewick şi Volker Vaessen) dau joi, 24 februarie, de la ora 19, un spectacol pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Preţurile biletelor sunt 70 şi 55 de lei, în funcţie de loc: în prima jumătate a sălii sau în a doua, mai în spate.

În timp ce organizatorii promit că turneul "Pasărea de foc" va fi unul "ca pe vremuri", cu un spectacol în care se vor interpreta multe din melodiile celebre, rămâne de văzut dacă publicul orădean va aprecia dacă trupa actuală se ridică sau nu la nivelul legendei Phoenix...


CINCI DECENII DE PHOENIX
"Canarii" din Timişoara
Phoenix s-a născut la Timişoara în 1962, când adolescenţii Nicu Covaci, Kamocsa Bela, Moni Bordeianu, Miti Cîmpan şi Adi Pavlovici au înfiinţat formaţia "Sfinţii". Interzişi de comunişti din cauza stilului cu influenţe vestice şi acuzaţi de practici mistice, trupa devine apoi Phoenix. Sub noua titulatură lansează în 1968 discul numit "Vremuri", iar la începutul anilor '70 scot "Mugur de fluier" şi "Cantafabule".

În 1990, reîntorşi din "refugiul" din Germania, unde formaţia s-a despărţit - Nicu Covaci cântând cu nemţi, iar românii sub numele de Madhouse, fără succes - Phoenix înregistrează din nou în formula anilor '70. Covaci, Baniciu, Kappl şi Lipan au scos reeditări ale discurilor vechi, dar şi albumele "Aniversare 35", "La umbra marelui URSS" şi "Baba Novak".

Smaranda Chişbora, Laviniu Kovacs

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
cam piperate biletele
Cam mari preturile la bilete. Poate si pentru ca sunt locuri putine la Casa de Cultura. In fine, pacat ca nu avem un centru multifunctional pentru asemeena evenumente. Sala asta este depasita atat ca acustica, cat si ca nr de locuri si confort.
Postat 22 Februarie 2011, 13:21 de unu
HOT VESTIT
nu mai cred ca poate sa renasca, la asa pret chiar ca nici nu merita sa renasca; sa mai vin si din beius, sa mai beau si o bere in oradea, atunci mai bn ma duc in vara la bon jovi; oricum acum vreo 4 ani i-am vazut tot la casa de cultura si covaci era ragusit de la galati, am dat banii? i-am dat; cel mai bn ar fi fost ca `marele` Covaci, care de o mie de ani scrie continuarea la `Phoenix, insa eu`, sa mai ia niste bani de la psd sa faca un spectacol , asa cum a mai facut; daca dupa atatia ani cat a stat prin Germania si Olanda, si pe unde o mai fi fost, n-a avut bani sa faca un show, atunci mai bn sa se lase, ca n-are nimic din Andrii Popa; el e boier nu haiduc, chiar daca ne canta de `marele URS`
Postat 21 Februarie 2011, 22:34 de ANDRII POPA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON