URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2015, 14:33

Parfum de vin: Orădenii pot învăţa arta degustării vinurilor la singurul centru de cultură şi civilizaţie a vinului din ţară

Parfum de vin: Orădenii pot învăţa arta degustării vinurilor la singurul centru de cultură şi civilizaţie a vinului din ţară TESTE BAHICE. În timpul degustărilor de la Enoteca Millésime, într-un ambient elegant, participanţii învaţă să savureze şi să aprecieze corect vinuri produse atât în România, cât şi în alte ţări cu o mare tradiţie în viticultură
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mecca degustărilor de vinuri din România se află la Oradea, unde funcţionează singurul centru dedicat culturii şi civilizaţiei vinului din Europa de Est.

La Enoteca Millésime doritorii pot afla istoria fascinantei licori a lui Bacchus, dar mai ales pot învăţa cum trebuie savurat vinul, de unde vin aromele şi gustul fiecărui soi. Iar asta fără să arunce măcar o privire spre etichetă.

Expertul

Dorin-Popa_bihoreanul_19ian.jpgO discuţie cu enologul Dorin Popa (foto), expert degustător de vinuri, este fascinantă. Şi asta pentru că deschide o întreagă lume, ale cărei detalii sunt nebănuite de profani. Fost şef de producţie la Vinalcool Bihor, absolvent al Liceului de Economie Agrară şi Horticultură de la Ciumbrud (Alba), apoi al facultăţii de profil din Cluj, acum cadru didactic la Facultatea de Protecţia Mediului din Oradea, Dorin Popa s-a ocupat toată viaţa numai de viticultură şi vinificaţie, încercând să descopere cât mai multe dintre secretele singurei băuturi care se face aproape singură, fără aditivi.

"Într-o viaţă de om nu se pot cunoaşte 10% din vinurile lumii", avertizează specialistul, care vrea să-şi transmită cât mai multe din cunoştinţele dobândite, şi mai ales pasiunea, şi altora. "Avem în România mulţi producători de vinuri şi toţi fac calitate. Dar există o problemă: nu avem consumatori informaţi şi educaţi, care să se poată bucura cu adevărat de un vin bun". Pentru a atenua situaţia, Dorin Popa a deschis în mai 2010 la Oradea primul centru dedicat culturii şi civilizaţiei vinului din Europa de Est, într-o casă din strada Roman Ciorogariu 49.

Licoarea zeilor

La Enoteca Millésime - termen franţuzesc care înseamnă excelenţă în domeniul vinului - orice doritor se poate înscrie la mai multe cursuri pentru a învăţa despre vinuri: unul de introducere în cultura şi civilizaţia vinului, unul de informare şi testare a vinurilor produse în întreaga lume, respectiv unul pentru tineri specialişti, care au parcurs deja primele două cursuri şi pot cunoaşte caracteristicile unui vin de calitate.

Primul modul, cel pentru neiniţiaţi, a fost absolvit deja de 350 de orădeni şi nu numai. "La introducere în cultura şi civilizaţia vinului vorbim despre istoria de 8.000 de ani a acestui aliment, din Egiptul Antic în Grecia Antică, ajungem la Bacchus (zeul roman al vinului, n.r.) şi pe urmă şi la Zeul care a spus «acesta este sângele meu, care pentru voi se varsă»", spune Dorin Popa, el însuşi produs al unei şcoli "de modă veche", în care cultura generală se învecina sau aspira către erudiţie.

Degustări "în orb"

Cursanţii de la Millésime află, fireşte, cum trebuie servit fiecare tip de vin, cu ce fel de alimente, la ce temperatură şi în ce fel de pahare. Punctele forte ale cursurilor sunt însă degustările de vin, desfăşurate ceremonios şi prieteneşte în acelaşi timp. "Vinul e singurul aliment cu memorie şi drept de autor. Dintr-un pahar poţi să spui, în esenţă, soiul de struguri, vârsta vinului, chiar şi locul de provenienţă şi tehnologia de vinificare. Toate acestea «în orb», fără să vedem eticheta, doar după întâlnirea simţurilor cu vinul", explică enologul.

La fiecare dintre cele cinci întâlniri ale cursurilor de iniţiere, participanţii gustă câte cinci vinuri, care provin din enoteca proprie a Centrului - "biblioteca", după cum îi spune Dorin Popa - echipată cu 4.000 de sticle de vin, provenite din podgoriile româneşti, precum şi aduse din toată lumea: Franţa, Italia, Argentina, Chile, Africa de Sud, Australia etc. Fiecare cursant are o masă proprie, cu cinci pahare, pentru fiecare tip de vin, cu meniu - speck, caşcaval, alune - care neutralizează gustul vinului deja băut pentru a împrospăta simţurile înaintea următorului sortiment.

Preţ pe calitate

Expertul degustător le explică participanţilor cum trebuie să arate paharul din care beau, cum trebuie ţinut, cum se "citeşte" vinul după culoarea şi limpezimea lui, şi abia apoi cum trebuie apreciat după miros, aromă şi, la final, după gust. "Învăţăm despre aromele primare, secundare, terţiale, despre relaţia noastră senzorială cu vinul. Fiecare cursant are fişa lui, pe care notează vinul tocmai gustat în funcţie de culoare, miros, gust", explică enologul.

Un modul cu cinci seri de degustare costă 130 de euro. Cei care vor să încerce o degustare într-o singură seară pot participa la întâlniri tematice, organizate periodic. "Într-o seară putem gusta vinurile unui anume producător, iar în alta acelaşi soi de vin produs în alte zone ale lumii", explică Dorin Popa. În cazul acesta, costul e influenţat de valoarea vinurilor consumate, adică de pe la 100 lei până, în cazuri excepţionale, chiar şi la 500 lei. Pentru că, evident, calitatea are şi ea un preţ. Iar vinul nu este un simplu aliment, ci o întreagă experienţă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON