URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Decembrie 2014, 17:17

Oradea marilor ecrane: Un grup de cinefili au pus temelia primului festival internaţional de film din Oradea

Oradea marilor ecrane: Un grup de cinefili au pus temelia primului festival internaţional de film din Oradea TEMERARII. Organizarea primului festival internaţional de film de la Oradea a fost anunţată pe 9 decembrie de iniţiatorii care speră că vor reuşi să adune sponsorizări de măcar 20.000 euro pentru ca proiectul să devină realitate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

An de an, la nu mare distanţă de Oradea, zeci de mii de spectatori participă la festivaluri de film precum TIFF, la Cluj, dedicat producţiilor de ficţiune, respectiv Astra, la Sibiu, rezervat filmelor-documentar.

Pentru oraşele gazdă, cele două evenimente înseamnă turişti, invitaţi de seamă din lumea cinematografiei şi, nu în ultimul rând, promovare şi recunoaştere internaţională. Oradea vrea să intre şi ea, anul viitor, în joc...

Open for all

Oradea Film Festival - OFF. Aşa au numit un grup de cinefili şi specialişti în producţii video din Oradea proiectul organizării primului festival internaţional de film din oraş. Reuniţi în Asociaţia Oradea Theatre and Film, aceştia vor să atragă destui sponsori pentru ca toamna viitoare, între 15-18 octombrie, să poată "rula" ediţia inaugurală a OFF.

"Oraşul în sine ne-a motivat. Oradea este o poartă între multe civilizaţii şi are o frumuseţe deosebită. După mine, e cel mai frumos oraş din ţară", spune regizorul de teatru şi film Radu Vaida, care timp de 20 de ani a fost realizator de emisiuni pentru TVR, iar mai nou colaborează cu Teatrul Regina Maria.

Pentru a-l diferenţia de alte evenimente similare şi cu tradiţie din ţară, organizatorii au decis însă ca festivalul să fie "open for all". Mai exact, la OFF vor putea fi înscrise orice fel de producţii de ficţiune sau non-ficţiune realizate după 1 februarie 1915. "În general la festivaluri sunt primite peliculele făcute în ultimul an, dar noi am decis să lăsăm pe toată lumea. Am putea avea surpriza ca la OFF să fie proiectate filme rămase moştenire, care poate nu s-au văzut pe marile ecrane niciodată", zice Vaida. Acest concept se mai practică la un singur festival din lume, în India, aşadar în ţară şi în Europa, OFF ar reprezenta un proiect inedit.

Filme prin oraş

Pe lângă Radu Vaida, din echipa organizării mai fac parte Eugen Antal (manager de proiect) şi mai mulţi tineri, majoritatea absolvenţi ai unor universităţi din străinătate: Vlad Alexandru Skrypnyk (coordonator marketing), actorul Teatrului Regina Maria Andrei Gliga (PR, coordonator participanţi şi voluntari), Alin Pinţa (coordonator înscrieri), Dan Petrica (asistent manager), Andrea Marcu (consiliere finanţări şi marketing) şi Codruţa Lipovan (consiliere juridică).

Festivalul de film va avea cinci categorii: lungmetraj ficţiune, lungmetraj documentar, scurtmetraj ficţiune, scurtmetraj documentar şi Sub 60'', adică orice producţie de maxim un minut. Cum OFF şi-a găsit deja primii parteneri, proiecţiile din cadrul concursului vor avea loc la Cinema Cortina din mall-ul Oradea Shopping City, dar organizatorii speră ca impactul evenimentului să se simtă şi în alte zone ale oraşului. "În funcţie de bugetul pe care reuşim să-l strângem şi de disponibilitate, am putea să facem proiecţii de tip dinner&film, la restaurante, astfel încât oamenii să poată lua cina urmărind o peliculă, sau chiar proiecţii în ştrandurile din Băile Felix", spune Dan Petrica, asistent manager în cadrul proiectului.

Jurii de marcă

Echipa OFF a prezentat deja şi o parte din membrii juriilor. Cel al producţiilor de ficţiune va fi format din regizorul Radu Muntean, autor a şapte lungmetraje (Boogie, Marţi după Crăciun, Hârtia va fi albastră) şi al mai multor reclame cunoscute, actorul şi producătorul Dan Chişu, iniţiatorul Festivalului Dakino pentru scurtmeraje, ajuns la a 23-a ediţie, şi actorul George Mihăiţă. Documentarele vor fi jurizate de Copel Moscu, cel mai premiat regizor de non-ficţiune din ţară, Lucia Hossu Longin, cunoscută datorită reportajelor TV din seria "Memorialul Durerii", precum şi reprezentantul gazdelor, regizorul Radu Vaida. Atât în categoria peliculelor, cât şi în cea a documentarelor, juriul va fi completat cu câte doi alţi membri din străinătate, dar cum aceştia încă nu şi-au confirmat 100% prezenţa, organizatorii nu le-au dezvăluit identitatea.

Bugetul estimat pentru realizarea primei ediţii a OFF este de 20-50.000 euro. Deocamdată, chiar dacă au câţiva parteneri, iniţiatorii au primit doar promisiuni de finanţare, astfel că în această săptămână vor începe o campanie "agresivă" de strângere efectivă a sponsorizărilor. Cei care doresc să se implice pot contacta organizatorii pe site-ul oradeafilmfestival.ro sau pot contribui direct în contul RO94 BTRL 0050 1205 7653 12XX, deschis la Banca Transilvania. Până la urmă, aşa se va vedea cât patos şi cât interes există pentru un festival internaţional de film în oraşul de pe Criş...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON